Foto: Damir Krajac / CROPIX
ČETIRI IGRAČA ČEKAJU ŠANSU

TUDOR, BRBIĆ I NAVIJAČI MORAJU SE SUOČITI S BOLNOM SPOZNAJOM Hajduk opet nema momčad za Europu, nema rezultat ni igru! Jasno je što treba napraviti

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. ožujak 2020. 21:16

Jedan poraz nije kraj svijeta. Gubio je Hajduk i veće utakmice od prvenstvene na Rujevici. Ali, jadranski derbi, kako se naziva dvoboj Rijeke i Hajduka, ponudio je tri bolne spoznaje.

Tudor, Brbić i navijači morali su se suočiti s istinom koja bitno usmjerava budućnost momčadi i kluba. Pritom bolne spoznaje neće riješiti probleme, ali upotrijebit ćemo sintagmu koju često rabi i sam Tudor - vidjeli smo gdje se u ovom trenutku nalazi Hajduk. Definitivno nije tamo gdje ga žele svi oni koji žive za Bijele.

Otkrivene manjkavosti

Tudor se hrabrio igrom nakon izgubljenog derbija protiv Dinama, ali nakon Rijeke više nema tog aduta. Nema ni rezultata ni igre. Mora se Tudor suočiti s činjenicom da mu kadar koji je izabrao na zimskim pripremama ne može pratiti nogometnu ideju. Objektivno, to je puno veći problem od samog rezultata. Alibi umora koji je Tudor iskoristio da bi opravdao slabo izdanje momčadi na Rujevici, nikako ne ide na dušu igrača. Trener je taj koji treba prepoznati umor i shodno tome iskoristiti širinu kadra. Na put ide više od 20 igrača, ima zamjena za one koji nisu spremni u osam dana odigrati tri jače utakmice. Upravo u tim jačim dvobojima Hajduk je iskazao sve svoje manjkavosti. Nećemo ulaziti u procjenu Tudorove ideje igranja s trojicom u zadnjoj liniji, ali razvidno je da momčad nije podrška ideji.

Nema kvalitativni kapacitet za trenerovu zamisao i to nije konstatacija koja je stigla nakon Rijeke. I prošle jeseni smo u nekoliko navrata konstatirali da Hajduk nema igračke klase koja bi podigla momčad i držala rezultat na visokoj razini. Ali, ne može Tudor pobjeći iz vlastite kože. Iz kadra kojeg ima dispoziciji pronaći rješenja. Jesu li to Čolina, Dolček, Nejašmić i Simić koji stoje u pričuvi i čekaju šansu ? Moguće je, ali kadar treba promjene. Ako je ideja ista, a ne može se realizirati s trenutačnim izborom, logično je da stiže “novo miješanje karata”.

Ulaganja na klupi

Upravo su pričuve iz kadra ono što pritišće Brbića. Jasno, i ne samo pričuve, ali prvi čovjek Hajduka ne gasi kalkulator, a brojke kažu da su golema ulaganja neiskorištena na klupi. Kako od tih igrača dobiti upotrebnu vrijednost i jesu li četiri nabrojena aduti za preokret?

Brbić se samo može nadati da u njima leži Hajdukov prostor za napredak. Najavio je Brbić drugo mjesto kao cilj ove sezone, u protivnom će se povući s mjesta predsjednika Uprave. Nećemo Brbića hvatati za riječ, sam će se sjetiti obećanja, ali ima još vremena da se cilj dohvati. Međutim, dva i pol mjeseca prije kraja prvenstva Hajduk je u susretima s tri hrvatska pretendenta na Europu pokazao da momčad traži golema ulaganja.

Zato su se navijači nakon utakmice na Rujevici morali pomiriti s neugodnom spoznajom da je u tijeku još jedna rekonstrukcija kluba i momčadi. I to rekonstrukcija u teškoj fazi. Teškoj za sve one koji vole Hajduk. Još jednom su se morali navijači suočiti s činjenicom da se traži vrijeme za stvaranje momčadi, ali što je još bitnije, morali su prihvatiti spoznaju da Hajduk nema momčad za Europu.

Josip Posavec jedini je bio na visini zadatka, kako u derbiju s Dinamom, tako i protiv Rijeke. Vratar najbolji, a Hajduk gubi dvaput po 2:0. Nije dobro.

- Moramo iz ovoga izvući pouke - poručio je Posavec nakon Rijeke.

Koja je pouka? Treba pobjeđivati. Još nakon poraza od Dinama složili smo se s Tudorom da je na dobrom putu. Ali opet ćemo ponoviti, treba Tudor ovog ljeta pojačati kadar, a do kraja prvenstva i rezultat. Neće jedna utakmica ništa promijeniti, s pobjedom ili porazom, ali Hajduk je daleko od momčadi spremne za europski pohod. To je najteža spoznaja, teža od jednog poraza.

U nedjelju Glavna skupština kluba

Glavna skupština Hajduka održat će se u nedjelju (15. ožujka) u kinodvorani stadiona na Poljudu s početkom u 11 sati. Na dnevnom redu predviđen je financijski pregled poslovanja kluba (nerevidirano izvješće), prezentacija klupskog budžeta za 2020. godinu, pregled plana i programa rada predsjednika Uprave društva i izvještaj o radu Nadzornog odbora društva.

Nakon opetovanih zahtjeva članova za što većom transparentnošću kluba, od ove godine održavat će se dvije godišnje skupštine kluba, a izvještaji dioničarima biti prezentirani i na kvartalnoj razini. Dioničari su se za sudjelovanje mogli prijaviti najkasnije tjedan dana prije održavanja skupštine, do prošle nedjelje 8. ožujka.

Ismajliju jedna utakmicu, Petroviću i Skenderu ukor

Disciplinski sudac Alan Klakočer odlučio je da Ardian Ismajli zbog isključenja na utakmici Hajduk - Dinamo bude kažnjen s jednom utakmicom zabrane igranja i 3.000 kuna. Sportski direktor NK Osijek Alen Petrović i djelatnik kluba Marin Skender kažnjeni su ukorom zbog ulaska u tehnički prostor i prigovaranja sucima po završetku prvog poluvremena utakmice Istra 1961 - Osijek.

Linker
25. travanj 2024 03:11