Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
TRAŽI SE PRVIH 11

HAJDUK SE DIŽE, STVARA SE NEKA NOVA TUDOROVA MOMČAD ZA EUROPU Sedam je sigurnih, a evo što sve nedostaje da Bijeli ispune želje navijača

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. veljača 2020. 09:15

Prije pet dana Tudor je najavio standardizaciju uz rečenicu: “Oni koji igraju protiv Gorice temelj su za sljedeće utakmice.”

Ali, proces standardizacije očito će još potrajati, bit će promjena kao što je bilo i prošle subote kada je Tudor u odnosu na utakmicu u Koprivnici uveo Tahiraja i Krekovića, te Mujakića koji je mijenjao kažnjenog Jurića. Ukupno je 19 igrača do sada koristio Tudor, a najviše je promjena bilo na stoperskoj poziciji i mjestu lijevog bočnog.

Ismajli je jedini sigurni stoper, standardni koji je odigrao sve četiri utakmice. Dimitrov je središnji, po svemu sudeći, a Mujakić i Radić bore se za ulogu lijevog stopera.

Split, 220220
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 23. kola HT prve lige, Hajduk - Gorica.
Na fotografiji: detalj utakmice.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX CROPIX

Jurić je odigrao jednu utakmicu i teško je očekivati da će se više vraćati na stopersko mjesto nakon Koprivnice, a Vučur je alternativno rješenje. Dimitrov i Mujakić dovedeni su ove zime, jasno je da im treba vremena za adaptaciju na zahtjeve momčadi, zato će sigurno kod Tudora imati određeni prioritet u pružanju šanse. Traženje idealnog stoperskog terceta nije nikakvo iznenađenje, šest je stopera dobilo priliku, ali četiri su se izdvojila po broju nastupa.

Eduokova prednost

Lijevi bočni je ipak iznenađenje, jer Čolina i Dolček su lijevi bekovi, ali u sustavu s tri igrača u zadnjoj liniji Tudor je posegnuo za hitrim bokovima. Juranovića je već imao desnog, a na lijevoj strani je pronašao Jakoliša i Tahiraja. Mora se priznati da je Tahiraj do sada više pokazao, ali ni Jakoliš nije ostao bez šansi. Dolček je dvaput ušao s klupe, Čolina jednom, ali primarno su u fokusu Tahiraj i Jakoliš kao dva pretendenta na ulogu lijevog bočnog.

Split, 220220
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 23. kola HT prve lige, Hajduk - Gorica.
Na fotografiji: Igor Tudor.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Osam je pozicija Tudor definirao. Vratar je Posavec, desni stoper Ismajli, desni bočni Juranović, u sredini Hamza i Jradi, a Caktaš iza Jaira i Eduoka u napadačkoj liniji. Kreković je jednom imao ulogu startera, sjajno je iskoristio, ali Eduok je u prednosti. Dimitrov bi trebao biti deveti i onda ostaju lijevi stoper i lijevi bočni. Obrambeni temelj momčadi su Posavec i Ismajli, u budućnosti i Dimitrov. U sredini su Hamza i Jradi, a napadački tercet također je poznat.

Brzo ide Tudorova standardizacija, premda bi brojka od 19 korištenih igrača u prve četiri utakmice sugerirala velike upitnike. Ali sve je manje upitnika, jer fluktuacija igrača je trajala dok je trajao i mercato. Međutim, realno je očekivati da će se još tri-četiri utakmice profilirati momčad bez obzira što slijede utakmice s najjačim suparnicima. Uostalom, cilj nije jednokratni niti vrijedi za tjedan-dva. Tudor stvara momčad za Europu, bile to kvalifikacije za Ligu prvaka ili Europa ligu, ali momčad treba imati čvrst temelj. Zato ćemo proces standardizacije gledati još neko vrijeme...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 14:11