CROPIX
BEZ POPUSTA

TVORAC RUDEŠKOG ČUDA MISLI OZBILJNO ZAPAPRITI DINAMU 'Možda će biti prvaci, ali tek u zadnjem kolu! Igrat ćemo kao da nam je to odlučujuće'

JOSE MANUEL AIRA Trener Rudeša za SN nakon izborenog opstanka u ligi i uoči sraza s liderom prvenstva koji bi mogao odlučiti novog titulara
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. svibanj 2018. 17:18

Jose Manuel Aira Lindoso puno je ime trenera koji je zadnjih tjedana zaintrigirao hrvatsku nogometnu javnost. Tvorac rudeškog čuda, donedavno anoniman Španjolac, čovjek koji je praktički već novog drugoligaša u manje od dva mjeseca pretvorio u stabilnog prvoligaša i hit proljeća. Dobro, dio zasluga sigurno ide i prethodniku Dinku Jeličiću, koji je odradio pripreme u Španjolskoj, međutim Aira je taj koji je nastavio put, zasukao rukave i odveo Rudeš u raj. Zanimljivo, debitirao je na rudeškoj klupi upravo u dvoboju s Dinamom u Maksimiru, baš kad je i na Dinamovoj klupi prvi put sjedio Nikola Jurčević.

Sjećamo se, Aire nije bilo u službenom zapisniku jer još nije bio formaliziran rastanak Rudeša i Dinka Jeličića, nismo još znali kako Španjolac izgleda i sjedi li uopće na klupi, trebalo je neko vrijeme da ga lociramo i zaključimo da je on čovjek koji stoji pored klupe i daje upute igračima. Dinamo je slavio s 2:0, golovima Gavranovića i Olma.

Zagreb, 180418.
Stadion Kranjceviceva.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 30.kolo, utakmica Rudes - Lokomotiva.
Na fotografiji:   Aira LindosoJose Manuel. 
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Nema velike tajne

Modri su se vratili na pobjednički put, a Rudeš je bio prikovan na dnu poretka. Samo 17 bodova, tri manje od Cibalije, čak sedam manje od Istre. Tada smo - i ne samo mi - bili uvjereni da smo gledali sraz budućeg prvaka i budućeg drugoligaša.

Ali evo, oba trenera i obje momčadi novi međusobni dvoboj čekaju u sasvim različitim raspoloženjima: Dinamo još nije prvak, gubi dvoboje i kredite, dok je Rudeš osigurao prvoligaški status. Aira je nakon startnog poraza od Jurčevića upisao šest pobjeda, remi i samo dva poraza, njegova je momčad srušila Osijek, Hajduk i Rijeku, pobijedila u oba derbija začelja, protiv Istre i Cibalije... Koja je tajna te preobrazbe, kakav je to čarobni štapić imao Aira da tako preokrene situaciju?

Zapresic, 240418.
Stadion SRC Zapresic.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 31.kolo, seniori, utakmica Inter Zapresic - Rudes.
Na fotografiji: Jose Manuel Aira.   
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

- Nema velike tajne, jedino težak rad, svakodnevni trening i dokazivanje i vjera u momčad, kao i njihova vjera da mogu promijeniti situaciju - skromno će kazati Aira ne podliježući euforiji. Nije ga fascinirao ni podatak da je u devet utakmica osvojio 19 bodova, čak pet više od Nikole Jurčevića na Dinamovoj klupi.

- Ne bavim se ovim poslom da bih težio tome da imam više bodova od nekog drugog trenera. Moj je zadatak i jedina preokupacija od prvog dana spasiti Rudešov prvoligaški status. I to smo uspjeli napraviti, zbog toga sam sretan.

I dalje ozbiljni

Sad kad je cilj ispunjen, kad je Rudeš ostao prvoligaš, imaju li momci još motiva, hoće li se i dalje boriti u preostale dvije utakmice ili će ipak biti opušteniji? Ipak ova utakmica s Dinamom može odlučiti prvaka, valja opet dati sve od sebe?

Zagreb,130418.
Stadion u Kranjcevicevoj.
Hrvatski Telekom Prva Liga, 1. HNL, 29.kolo, seniori, utakmica Rudes - Rijeka.
Na fotografiji: slavlje Rudesa.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
Rudeš - Rijeka

- Da, slažem se, bit ćemo i dalje ozbiljni. Ali mislim da u takvom dvoboju igračima nije potrebna nikakva dodatna motivacija. Bit će dio atraktivne utakmice, igrat će protiv najbolje momčadi lige; teško možete pronaći bolji poticaj. Za taj se susret pripremamo kao i za svaki dosad, kao da nam je odlučujući, a još k tome znamo da igramo protiv lidera. Vjerujem da ćemo biti pravi.

Rudeš trenutno izgleda bolje od većine momčadi u ligi, da malo pretjeramo, čini se da bi i protiv Reala imao izglede.

- Dobro, to baš i ne bi bilo moguće. Ali što se tiče moje momčadi, najvažnije mi je to samopouzdanje koje imaju moji igrači i vjera da mogu ići u fajt u svakoj utakmici, protiv bilo kojeg protivnika.

Ne znam budućnost

Osijek, Rijeka, Hajduk osjetili su Rudešovu snagu; pobjeda protiv Dinama bila bi savršen poker.

- Slažem se, ali znam da je to teška utakmica, puno je iskušenja pred nama u tih 90 minuta.

Kako Rudešov trener objašnjava Dinamove loše posljednje igre, posrtaje i toliku muku na putu do naslova?

- Loše partije? Ja to ne gledam tako. Dinamo je prvi na ljestvici, nije li?

Mario Budimir otišao je u Dinamo, Rudeš je ostao bez najboljeg strijelca, međutim, Airini momci nastavili su pobjeđivati. Zar se taj odlazak nije osjetio?

- Mario je dobar igrač, po mojem mišljenju, on je najbolji napadač lige. Ali za mene je najvažnija momčad, grupa je ta koja svojim zajedništvom donosi rezultat.

Ima li u Rudešu još igrača za Dinamo u ovom trenutku?

- Vjerujem da ima.

Koji su to igrači?

- Iz poštovanja prema svojim igračima, ali i igračima Dinama, neću reći njihova imena, sačuvat ću to mišljenje za sebe.

Tko će na kraju biti prvak? Može li Rudeš zaustaviti Modre ili im barem još malo zakomplicirati put do trofeja?

- Prvak će biti Dinamo! Ali tek u zadnjem kolu.

Kakva je Airina budućnost na klupi Rudeša, ostaje li u klubu i iduće sezone?

- U ovom trenutku ne znam odgovor na to pitanje, ostaje nam još odraditi ove dvije utakmice pa ćemo naljeto vidjeti kakvi su planovi.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 18:16