Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
BUDŽET ZA 2018.

U DINAMU MORAJU SREZATI TROŠKOVE, BLAGAJNA SE OPASNO PRAZNI, ALI PANIKE NEMA Otkrivamo kako Modri planiraju uštedjeti milijune eura

DINAMO Minus od stotinjak milijuna kuna na računu za 2017. nikoga u Maksimiru ne tjera na dramatične poteze.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. prosinac 2017. 12:00

Jesu li pred Dinamom teške financijske godine, kako se sve češće može čuti u javnosti ili doista u Maksimiru nema nikakve panike za egzistenciju kako tvrdi aktualno klupsko vodstvo. Minus od stotinjak milijuna kuna na računu za 2017., kažu, ne znači da je Dinamo potonuo, jer bila je to teška i rezultatski neuspješna godina, bez europske jeseni i velikih transfera, a nekih zaliha iz 2016. još uvijek ima. Neće se, nadaju se u modrim odajama, više ponoviti sušno razdoblje, već 2018. bit će mnogo bolja na svim poljima.

- Planiramo prihode od 279.900.000 kuna, dok bi rashodi mogli biti oko 266.000.000 kuna - najavio je financijski direktor Matej Škegro, izdvojivši kategorije prihoda i rashoda i njima odgovarajuće brojke.

Iz njih je jasno vidljivo, čak 255.000.000 Dinamo planira namaknuti od UEFA-inih nagrada (barem 60.000.000, dakle, Europska liga) i prodaje igrače te ostalih poslovnih prihoda u koje spadaju donacije lokalne samouprave, pozitivne tečajne razlike, prihodi po oročenjima... (ukupno barem 195.000.000 kuna). Tu leži i odgovor na pitanje iz uvoda; Dinamo će biti miran i ne bi trebao imati problema, ako rezultatski u 2018. ponovi neke prijašnje godine, znači, igra europsku jesen i ako ostvari jedan megatransfer od oko 20 milijuna eura ili nekoliko manjih. Tu nema nikakvih dvojbi, to je lagana matematika.

Međutim, ni da ostvari u lipu sve isto kako je u planu, čak i nešto više, još uvijek nije dovoljno da pokrije rashode, koji su ove godine oko 326 milijuna kuna. Stoga, trebat će nešto i uštedjeti, racionalizirati, između ostaloga i na plaćama i ugovorima igrača. Sadašnji je plan smanjiti tu kategoriju za oko 4.000.000 eura, ili tridesetak milijuna kuna.

Znači li to da će biti i kresanja sadašnjih ugovora, da će se aktualni igrači morati odricati dijela novca ili do toga ipak neće doći?

- Neće biti rezova ugovora, nego će trošak ugovora u sljedećoj godini biti manji, jer nemamo više igrače na koje smo trošili značajna sredstva za ugovore (Machado, Goncalo, Karimi, Fernandes, Pivarić…) i tu dolazimo do te cifre od oko 4.000.000 eura manje za plaće i ugovore - kazao je Škegro.

Sve skupa nije neizvedivo, međutim, hoće li se ostvariti, ovisi opet ponajviše o rezultatima i napretku momčadi i igrača na travnjaku. Jer i sve ostale stavke koje u Maksimiru planiraju donijeti u blagajnu ovise opet o toj izvedbi.

Recimo, nadaju se Modri da će od prodaje ulaznica zaraditi oko 10 milijuna kuna. Nije nemoguće, bude li Dinamo imao šest europskih utakmica u Maksimiru, jednu ili dvije protiv velikih klubova. Oko osam milijuna kuna planira se uprihoditi od sponzorstava i oglašavanja, a tri su modela po kojima bi se to ostvarilo; otvaranje još jednog fan shopa, standardizacija ugovora s aktualnim partnerima i pronalazak generalnog sponzora. Oko 2,9 milijuna kuna mogla bi donijeti TV prava. Jasno je da će sve to biti izvedivije s dobrim rezultatom.

Naslov prvaka jest blizu, u Kupu je Dinamo također ‘živ’, međutim, samo europski rezultat donosi ostvarenje zacrtanog plana.

PLAN DINAMOVIH PRIHODA ZA 2018.

Prihod od ulaznica: 10.000.000 kn

Sponzorstva i oglašavanje: 8.000.000 kn (uključujući i generalnog sponzora)

TV prava: 2.900.000 kn

Komercijalni prihodi: 4.000.000 kn

UEFA-ine nagrade i solidarne uplate: 60.000.000 kn

Ostali poslovni prihodi i prodaja igrača: 195.000.000 kn - u ovu kategoriji spadaju donacije lokalne samouprave koje se, kažu nam Škegro, smanjuju iz godine u godinu. One dolaze po dvije osnove - omladinska škola te održavanje stadiona. Svaka kuna je pravdana prema Gradu, ako nije novac se vraća. Također, ovdje spadaju financijski prihodi, kao što su pozitivne tečajne razlike, prihodi po oročenjima...

Linker
18. travanj 2024 22:48