CROPIX
ČEH U ZAGREBU

U DINAMU NIJE ZADOVOLJIO, ALI ONDA JE USLIJEDIO PREPOROD U REDOVIMA GRADSKOG RIVALA 'Protiv Dinama želim dokazati da vrijedim, bit ću jako motiviran!'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. studeni 2018. 10:05

Nekako je tiho, bez ikakve pompe, u sjeni kasnoljetnih dolazaka Drožđeka i Uzunija na Kajzericu, bila popraćena posudba Jana Lecjaksa (28) iz Dinama u Lokomotivu. Mnogi su navijači Plavih, zašto to kriti, zadovoljno odahnuli vidjevši da ovaj lijevi branič više ne stanuje u plavoj svlačionici. Krajem srpnja ga je trener Nenad Bjelica, nakon domaćeg remija s Rudešom (1:1), maknuo u drugu momčad, a onda je posuđen Lokomotivi do ljeta sljedeće godine...

- Uzet ću Lecjaksa na posudbu i uvjeravam vas da će kod mene proigrati - govorio nam je krajem kolovoza Lokomotivin direktor Božidar Šikić, a s njegovim se stavom složio i trener Goran Tomić, dodavši:

- Želim ga, mogao bi biti pojačanje za nas, pa nije zaboravio igrati nogomet...

Gledali smo ih i slušali u nevjerici, jer Lecjaks baš ni sa čime nije pokazao da bi mogao biti pojačanje za Lokose, a po svemu se činilo da je zalutao u Maksimir. No, bili su Šikić i Tomić u pravu - Lecjaks igra dobro, odigrao je osam utakmica za Lokomotivu, u subotu je odlučio i pobjednika protiv Istre zabivši jedini gol na utakmici prekrasnim volejom! Pa što se dogodilo u ova dva mjeseca, u čemu je tajna Lecjaksova preporoda?

Zagreb, 031118. 
Kranjceviceva.
Utakmica prve HNL NK Lokomotiva i NK Istra 1961.
Na fotografiji: Jan Lecjaks.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Manje s loptom

- Osjećam se sjajno na Kajzerici, svi dobro igramo, odlična smo ekipa i baš uživam. Dobio sam samopouzdanje kad mi je trener Tomić rekao da me želi u svlačionici, mnogo to znači igraču i na meni je sad da dobrim igrama uzvratim treneru za ukazano povjerenje - na solidnom nam je hrvatskom jeziku rekao Lecjaks, koji u Lokosima igra ofenzivnije nego u Dinamu, na lijevom boku srednjeg reda u 4-4-2 formaciji.

Zanimljivo, u juniorima Viktorije iz Plzena igrao je i srednjeg braniča, potom se u Young Boysu i Anderlechtu, ustalio na lijevome braniču...

- Moja je prava pozicija ipak lijevi branič, volim igrati u obrani, te povremeno otići prema naprijed, kad se ukaže slobodni prostor. Nisam baš tehnički jak poput, primjerice, Drožđeka ili Oršića, ne snalazim se baš najbolje u ofenzivnim situacijama ‘jedan na jednoga’, pa mi više odgovara da dolazim u napad iz drugog plana, tu sam najjači. Ali, dobro se snalazim u Lokomotivi i na ovoj poziciji, suigrači se mnogo kreću, pa se i meni otvara prostor za proboje.

A što se događalo cijele prošle sezone? Zašto niste potvrdili da ste pojačanje za Dinamo? Jeste li vi bili zadovoljni svojim igrama?

- Ma kakvi... Ne znam, teško je objasniti što je bilo. Uglavnom, nisam se dobro prilagodio Dinamovu načinu igre, u Švicarskoj sam šest godina igrao drukčije. Bilo je više presinga, mnogo trčanja, a manje se igralo s loptom. U Dinamu je, pak, lopta stalno u nogama, moraš biti tehnički vrlo jak da bi odgovorio tim zahtjevima. A to mi nije jača strana i, nažalost, nisam se uspio prilagoditi...

Je li vam problem možda predstavljao i stalni medijski pritisak? Dinamo se ipak drukčije medijski prati nego, primjerice, Lokomotiva?

- Znam živjeti i igrati s pritiskom, naučio sam to u Young Boysu, koji je tek ove sezone osvojio naslov nakon punih 30 godina posta! Ali, u Švicarskoj je ipak bilo manje stresa nego ovdje - kad u Dinamu izgubiš dvije-tri lopte, gotovo je, odmah te navijači uzmu na zub. Posebno su neugodni zvižduci dolazili s istočne tribine - otkrio je Lecjaks u samo godinu dana provedenih u Maksimiru tu posebnost ‘istoka’. Kad Dinamova igrača zavoli ‘istok’, onda je ljubav neograničena! Ali, kad mu okrene palac dolje, uh...

Zagreb, 270718.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 1. kola HT Prva hrvatska nogometna liga,
GNK Dinamo - NK Rudes.
Na fotografiji: Jan Lecjaks.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Iznenađen i razočaran

A kako ste doživjeli prebacivanje u drugu momčad? Što vam je rekao trener Nenad Bjelica?

- Ne bih previše o tome govorio. Uglavnom, trener mi je rekao da sam prebačen u drugu momčad i to sam morao prihvatiti. Bilo mi je teško prvih tjedan dana, bio sam iznenađen i razočaran, stalno sam razmišljao o tome i tražio odgovor na upit zašto mi se to događa? Ali, brzo sam prihvatio stvarnost - to je ipak samo nogomet, nisam ni prvi ni zadnji igrač kojem se to dogodilo - kaže Lecjaks.

U tom ‘prihvaćanju surove stvarnosti’, Čehu je svakako pomogao i pogled na bankovni račun. Lecjaks, naime, s Dinamom ima ugovor do ljeta 2020. godine, na osnovi kojeg zarađuje 450.000 eura godišnje! Kao pravi igrač! Sad je na posudbi u Lokomotivi i ta mu se plaća uredno isplaćuje iz Dinamove blagajne.

A jeste li imali nekih drugih opcija osim dolaska na Kajzericu?

- Jesam, bilo je poziva iz hrvatskih, ali i inozemnih klubova. Uglavnom, da sam otišao u bilo koji drugi klub, također bih otišao na posudbu, ne bih raskidao ugovor s Dinamom. Ali, kad sam čuo da me trener Goran Tomić želi dovesti, odmah sam sve presjekao i odlučio sam doći u Lokomotivu.

Zagreb, 220918.
Stadion u Kranjcevicevoj.
Nogometna utakmica 8. kola 1. HNL, NK Lokomotiva Zagreb - HNK Rijeka.
Na fotografiji: Lecjaks J., Kvrzic Z.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Posudba bi trebala trajati do ljeta, no što će biti ukoliko vas Dinamo već u zimi pozove natrag? Želite li se uopće vratiti u Maksimir?

- Sad sam igrač Lokomotive i nisam o tome razmišljao. Dogodi li se nešto, najprije bih, jasno je, trebao razgovarati s trenerom Bjelicom...

Želimo nastaviti niz

Lokomotiva čvrsto drži drugu poziciju, zaostaje pet bodova za Dinamom, a u nedjelju je na rasporedu međusobni okršaj vodećih momčadi Prve HNL! Mogu li Lokosi nauditi Dinamu? I u nedjelju, ali i u borbi za naslov?

- Koliko znam, Lokomotiva nije izgubila zadnjih osam utakmica u Kranjčevićevoj! Igramo dobar nogomet, želimo tako i nastaviti. Zna se Dinamova kvaliteta, ali mi želimo nastaviti naš niz i bit će u nedjelju velike borbe.

Hoće li Lokomotivi ići na ruku spoznaja da Dinamo u četvrtak igra protiv Spartaka, bit će to utakmica na kojoj će se Plavi i mentalno i tjelesno potrošiti i isprazniti?

- Ne vjerujem. Jer, Dinamo ima širok izbor igrača, 28 ih je u svlačionici! I trener će sigurno promijeniti neke igrače, to je i dosad radio. A oni koje će uvesti protiv nas, bit će prepuni motiva, tako da u tome ne vidim nikakvu prednost za Lokomotivu.

A hoćete li vi biti posebno motivirani u nedjelju protiv Dinama?

- Hoću! Želim dokazati da vrijedim, da sam zaslužio Dinamov dres!

Zabili ste prekrasan pogodak Istri. Zabijete li Dinamu, hoćete li slaviti pogodak?

- Sad sam igrač Lokomotive...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 21:53