Ronald Gorsic / CROPIX
OGROMAN POTENCIJAL

U DINAMU SE PONOVNO STVARA NEŠTO VELIKO! OVO SU KLINCI KOJI MOGU SRUŠITI GENERACIJU '98 Samo je pitanje vremena kada će zaigrati za prvu momčad!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. studeni 2018. 23:29

U sjeni seniorskog pohoda na europsko proljeće, tamo na Hitrec-Kacianu Igor Jovićević stvara momčad mladića koja će također igrati europske dvoboje i na proljeće. I to u Ligi prvaka, juniorskoj, naravno. Možda ti dečki na prvu nisu onako “zanimljivi” kao ona čuvena generacija 1998., ne diže se oko njih tolika pompa niti su kao generacija toliko “genijalni”. Uostalom, ima tu više generacija u jednoj momčad, od 1999. do 2001. godišta.

Međutim, to su svakako dečki od kojih se očekuje da vrlo brzo počnu konkurirati i za udarnu Dinamovu momčad. Odnosno, neki su već dio tog kruga, Antonio Marin već je i debitirao za “pravi Dinamo”, vratar Dinko Horkaš bio je i dio momčadi u europskim dvobojima, a u drugoligaškoj konkurenciji već osvajao i individualne nagrade za najboljeg igrača. Kažemo, možda ta imena nisu danas tako zvučna kao što su tada bili Šemper, Moro, Brekalo, Sosa, Olmo, Kalaica, Soldo, Benković, Lovren, Gojak, Knežević, Olmo... momci iz 1997. i 1998. godišta koji su jednostavno bili predodređeni za velike karijere, koje je na pobjedničkom putu u Ligi prvaka zaustavio “slučaj Fintić”. Ali su dečki s kojima treba računati.

Zagreb, 081118.
Stadion Maksimir. 
Utakmica 4. kola Europske lige, 
GNK Dinamo Zagreb - FC Spartak Trnava.
Na fotografiji: Dani Olmo, Mislav Orsic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

- Vjerujem da ta generacija može napraviti rezultat i u toj juniorskoj Ligi prvaka, da mogu otići još koji korak dalje. Uostalom, nije to prva generacija koja igra juniorsku Ligu prvaka, tako da sigurno možemo govoriti o kontinuitetu uspješnosti, koji je krenuo s Romeom Jozakom, zatim je nastavio Marijan Vlaka onda i moja malenkost - priča Ivo Šušak, donedavni šef Dinamove omladinske škole, koji hvali ovu Jovićevićevu momčad, ali i naglašava jednu bitnu stvar.

Nezahvalne prognoze

- Konačan je cilj dobiti igrače za prvu Dinamovu momčad, igrači koji će nastaviti niz Dinamove uspješnosti u HNL-u i Europi, a onda, naravno, donijeti klubu i novac u blagajnu. Jer, Dinamo ipak najviše živi od prodaje igrača, to je realnost. A prednost ove momčadi koja sad igra juniorsku Ligu prvaka jest što velika većina igrača već ima iskustva u seniorskom nogometu, igraju za Dinamo II u Drugoj HNL i to je od golemog značaja za njihov razvoj, ali i za rezultate koje rade u toj Ligi prvaka - kaže Šušak, koji je uvjeren da će Modri od ove generacije sigurno imati koristi u bliskoj budućnosti.

Zagreb, 280415.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 31. kola 1. MAXTv lige izmedu Dinama i Osijeka.
Na fotografiji: Ivo Susak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

- Ja tu već sad vidim puno igrača HNL razine, to je neupitno. A vjerujem da će barem petorica ili šestorica njih možda već iduće sezone biti u kadru prve momčadi, konkurirati za minute u službenim utakmicama. Naravno, uvijek je to nezahvalno prognozirati, jer svašta se može dogoditi, no gledajući sadašnje stanje, realno je da će ti dečki vrlo brzo imati mjesto u prvoj momčadi. Jasno, ne bih pričao o imenima.

Kako i sam Šušak kaže, nezahvalno je prognozirati i staviti “ruku u vatru” koliko će njih doista na kraju ostaviti traga u Dinamu, nikad se ne zna tko će ranije otići, tko će biti (ne)strpljiviji na tom putu, kome će biti žešća konkurencija, tko će, možda, imati peh s ozljedama. Ali, da potencijala ima, to je sigurno.

Kad već uspoređujemo te generacije, evo, pogledajte momčad koja je u veljači 2016. pobijedila Anderlecht u Bruxellesu 2:0 i izborila utakmicu s Barcelonom u juniorskog Ligi prvaka, a onda zbog spomenutog “slučaja Fintić” izgubila taj privilegij.

Igrali su, dakle: Šemper - Hudećek, Soldo, Benković, Sosa - Gojak, Moro, Knežević - Olmo, Božić, Brekalo. Na klupi su bili Miškić, Tomiček, Plantak, Fintić, Matić, Lovren i Čabraja. Moro, Gojak i Olmo i sad su nositelji igre u Dinamu, tu je još, u drugom planu, Knežević, Benković, Sosa i Brekalo napravili su velike transfere i na pragu su ili dio A reprezentacije, Šemper je branio za prvu momčad, a sad sreću traži u Chievu. Znači, iz te ekstra generacije sedam, osam igrača od kojih je Dinamo igrački ili financijski na kraju imao koristi. Bude li iz ove Jovićevićeve momčadi doista pet, šest prvotimaca, bit će to stvarno veleban pothvat.

Lov na Final Four

- Moram naglasiti i odličan rad trenera Jovićevića, koji ima trenerski talent i gen, bio je i talentiran igrač, koji nažalost nikad nije napravio igračku karijeru, imao je nesreće s ozljedama. Ali, gledajući ga kako radi i napreduje, siguran sam da će i on jednog dana sjediti na klupi prve momčadi - hvali mladog stručnjaka Ivo Šušak.

U svakom slučaju u godini kad je prva momčad napravila nešto što nije već pola stoljeća, mladi dečki učinili su, ajmo reći, ono što se od njih očekivalo i sad pucaju na još više. Možda mogu i nastaviti tamo gdje je stala generacija ‘98., proći i na taj Final Four Lige prvaka, premda, na kraju je bitno tko će od njih “eksplodirati” u seniorskom nogometu, zaigrati za Dinamo, kasnije i reprezentaciju. Ovo im je svima dobar poticaj.

NAJZVUČNIJA IMENA DINAMOVE JUNIORSKE MOMČADI

DINKO HORKAŠ (1999.)

Veliki vratarski talent, momak koji je već treći golman prve momčadi, a istovremeno i ‘jedinica’ Dinama II u Drugoj HNL. Lani ujedno i najbolji igrač Druge HNL, reprezentativna klasa.

BARTOL FRANJIĆ (2000.)

Stoper, jedan od glavnim osovina Jovićevićeve momčadi. Također već iskusio i seniorski nogomet, igra standardno za Dinamo II u Drugoj HNL.

JOSIP ŠUTALO (2000.)

Rođeni Čapljinac u Dinamu je već četiri godine, a u pravilu s Franjićem čini stoperski par ove momčadi.

MARKO GJIRA (1999.)

Energičan defenzivni vezni solidnog udarca, kojega u Maksimiru neki već uspoređuju i s Arijanom Ademijem i Ivanom Šunjićem. Neizostavan u momčadi iz Lige prvaka.

EDIN JULARDŽIJA (2001.)

Jedan iz plejade najmlađih talenata, veznjak koji je pokazao da se dobro snalazi i u konkurenciji sa starijim igračima.

ANTONIO MARIN (2001.)

Trenutno najveći Dinamov talent, krilo za kojega su već stizale konkretne i bogate ponude velikih klubova. Trenira s prvom momčadi, već za nju i igrao.

ROKO BATURINA (2000.)

Sin poznatog napadača Mate također je napadač. U Drugoj HNL zabio dva gola u dvije utakmice, a u dresu Splita već je igrao i u Prvoj HNL.

MARIO ĆUŽE (1999.)

Metkovčanin je kao i Bruno Petković, građom, a i načinom igre čak i podsjeća na njega. Napadač i krilo, već afirmirani drugoligaški igrač, a u juniorskoj LP zabio dva gola.

LEON ŠIPOŠ (2000.)

Visoki napadač, prva špica ove momčadi, zabio je također dva gola u LP-u, a isto toliko i u drugoligaškom rangu u 10 susreta ove sezone.

Linker
23. travanj 2024 13:24