REUTERS/Gleb Garanich
UVERTIRA ZA CITY

U DINAMU STRAHUJU OD - 'LJUDSKIH GUBITAKA' Uoči okršaja protiv momčadi koja im je nanijela iznenađujući poraz hrvatski prvak je itekako načet

DINAMO Današnja prvenstvena utakmica s Varaždincima čini se samo kao uvertira koju treba odraditi prije Manchester Cityja
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. prosinac 2019. 16:52

Dinamo danas od 18 sati igra s Varaždinom. No, kako to kod nas obično biva, ta je utakmica potpuno u sjeni dvoboja s Manchester Cityjem. Za pet dana u Maksimir dolazi jedna od najboljih momčadi svijeta, javnost se bavi Guardiolom, Jesusom i društvom. Nije to ni nelogično, bit će to jedan od najvećih nogometnih događaja u Zagrebu, u kontekstu te utakmice dvoboj s Varaždincima djeluje samo kao uvertira koju treba odraditi. Modri su sad ipak odmakli na plus sedam od Hajduka, u utakmici s momčadi Luke Bonačića ići će maksimalno na tri boda, pobjeda je i psihološki nužna uoči sraza s Englezima.

Već je granično

Međutim, koliko god treba Varaždinu pridati punu pažnju, koliko god i sami igrači i trener bili maksimalno koncentrirani na današnju prepreku u HNL-u, toliko je nemoguće svima njima ne razmišljati o Cityju. U dvoboju s Varaždinom najvažnije je, uz bodove, da se nitko ne ozlijedi, da netko novi iz Bjeličina kadra ne ispadne iz kombinacija za tu veliku srijedu. Jer i ovako je situacija već granična.

Dakle, Marin Leovac neće igrati protiv Cityja. Odnosno, bilo bi veliko čudo i veliki rizik da zaigra, a znamo da Bjelica nije tip koji toliko riskira kad su ozljede u pitanju. Sjećamo se kako je svojedobno napuklo rebro Emiru Dilaveru u Bruxellesu, a on, kakav već jest, htio je igrati već iduću utakmicu, ali u Maksimiru nisu htjeli ni čuti za tu mogućnost. Podsjeća ova situacija s Leovcem na taj trenutak, rebro je “dobro” stradalo, čak da i sam inzistira na igranju, teško da će itko na to pristati. Puno je realnije da je za Leovca nogometna 2019. završila i da će sljedeći put loptu udarati na zimskim pripremama!

Tako to često u nogometu, kad su ti igrači najpotrebnije, kad je najvažnije da su svi na raspolaganju, onda ih imaš najmanje. Perić i Theophile bili su među onima koji ne bi smjeli dobiti kartone u Milanu, baš su ih oni dobili. A prva alternacija za stopersku poziciju je lijevi bek, Moubandje, jer poziciju lijevog beka ionako drži Leovac. I sad nema Leovca i sve se komplicira. Arijan Ademi već tjednima igra ozlijeđen i trpi bolove, Bruno Petković igrao je i u Milanu pod blokadom, Mario Gavranović sam je neki dan u intervjuu SN-u kazao da još nije u punoj formi. Dosta je igrača koji su načeti, ali za ovakvu utakmicu mnogi će stisnuti zube. Oni koji mogu.

Eksperimenti upalili

I zato, uza sav respekt prema Varaždinu i Luki Bonačiću, Modrima je večeras najvažnije da ne bude “ljudskih gubitaka”. Da Bjelica ne izgubi nijednog igrača za dvoboj sa Cityjem, jer svaki idući gubitak novi je hendikep. Da, istina je da i Guardiola ima određenih problema, da ni on nema na raspolaganju neke važne adute. Primjerice, stoper Fernandinho dobio je protiv Šahtara žuti karton u sudačkoj nadoknadi, kao da se baš želio “očistiti” za Dinamo. Nema Agüera, Laportea, odavno Sanea, možda ni Zinčenka. No, njegovi problemi svakako djeluju bezazleno u odnosu na ono Bjeličine. Jer, Dinamo nema širok kadar kao City, a i nisu Modri poput Cityja osigurali proboj u Ligi prvaka na proljeće.

Na muci se poznaju junaci, tako kaže poslovica. Dinamove junake vidjet ćemo u srijedu na pravoj muci. Bez obzira kako Bjelica na kraju sastavio momčad, hoće li na lijevi bok Moubandje ili Šitum, jer će Moubandje možda igrati stopera, bit će to eksperiment koji će imati samo jednu provjeru, na samoj utakmici protiv Građana. Ono što tješi, jest da su Bjeličini eksperimenti dosad uglavnom upalili. Rrahmani lijevi bek, Oršić uz Petkovića u špici, Moro kao “šestica”, promjena sustava s tri u zadnjoj liniji. A i da dodamo, sam je Bjelica nakon Milana rekao da je protiv Cityja spreman maksimalno riskirati, da nema nikakvih kalkulacija. A ako nešto i krene po krivu, ostaje nada da Šahtar neće kući kiksati protiv Atalante.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 00:20