Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
POTREBAN JE ISKORAK

U DINAMU SU SVI NA GUBITKU Što su to donijeli ljetni transferi: Igrači ne igraju u novim klubovima, a Modri gube utrku za naslov prvaka...

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. prosinac 2016. 11:28

Prošlog ljetnog prijelaznog roka Dinamo je što prodao, što posudio 12 igrača, a Zagorca, Majstorovića i Rahmanija je nakon kupovine odmah proslijedio u Lokomotivu, dakle kad se sve zbroji, radi se o 15-orici nogometaša.

Bilo je to daleko najveće čišćenje svlačionice posljednjih godina. Vizija je bila jasna: stvaranje nekog “novog” Dinama, temeljenog na najboljim strancima plus domaći mladi dečki. U konačnici polusezone to se dalo najbolje vidjeti - Ivajlo Petev dao je priliku praktički svim mladim talentima osim Daniju Olmu.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Zimske korekcije

Ipak, ta ljetna čistka ostavila je posljedice. Nakon prvog dijela sezone Modri zaostaju šest bodova iza Rijeke, a u Ligi prvaka bili su skroz nekonkurentni. Bi li bili bolji da su ostali oni koji su otišli? Naravno da se ništa ne može tvrditi sa sigurnošću, ali svakako bi se moglo zaključiti da bi s Pjacom i Rogom u sastavu Dinamo bio jači, moćniji. Konačno, u Maksimiru su shvatili posljedice ljetnog čišćenja, pa sad u zimskom prijelaznom roku traže tri-četiri pojačanja.

No dobro; znamo da nije bilo gotovo nikakvih mogućnosti da se zadrže najbolji igrači. Vratar Eduardo želio je otići, do kraja karijere udisati londonski zrak u velikom klubu, Pjaca je bio projekt koji je baš prošlog ljeta bio namijenjen prodaji. Jedino se možda moglo ponešto drukčije postupiti u slučaju Roga, ali stigla je ponuda kakva se u Maksimiru ne propušta.

Vine

Eduardov piknik

Ipak, u Maksimiru se lupaju po glavi zbog toga što su najvećem konkurentu bez borbe prepustili Franka Andrijaševića. Bio je to jedan od najvećih gafova maksimirskog kluba, propust koji je, zapravo, neshvatljiv. Besplatno je pušten nogometaš koji je postao najbolji igrač Rijeke, koji je glavnom konkurentu svojim golovima donio pregršt bodova, da ga Kek nije imao u momčadi, razlika danas sigurno ne bi iznosila tih šest velikih bodova.

Međutim, osim što je Dinamo odlascima važnih, krucijalnih igrača ostao oštećen i daleko od prvog mjesta, ljetni prijelazni rok nije donio sreću ni onima koji su napustili plavu svlačionicu. Dapače, najveće zvijezde koje su ljetos Maksimiru mahnule na pozdrav imale su vjerojatno najteže i najgore razdoblje svojih karijera.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Dobro, tu se ne može računati Eduardo, on je otišao na “engleski piknik”, bilo mu je sasvim jasno da neće braniti u Chelseaju, da odlazi na ladanje. Od odlaska iz plavog kluba branio je samo jednom, na drugu momčad Chelseaja protiv U-23 momčadi Southamptona. Vjerojatno je tu jednu jedincatu priliku dobio da se može barem malo pohvaliti da je odijevao dres velikog londonskog kluba, pa makar i za drugu momčad.

Marko Pjaca i Marko Rog skupa ove sezone u Serie A nisu odigrali niti jednu cijelu utakmicu! Pjaca je odigrao ukupno 50 minuta, Rog 34, nedostaje im još šest minuta da dođu do tih potrebnih 90 minuta kako bi mogli kazati da su zajedno odigrali barem jedan ogled. Pjacu je zaustavila ozljeda, dok Roga nije doživljavao trener. Valjda će na proljeće sve biti bolje, bilo bi ružno da takva dva sjajna mlada igrača trunu na klupi za pričuve.

Nije se proslavio ni Josip Brekalo, ni on nema minuta na jednu kompletnu utakmicu, u Bundesligi je u dresu Wolfsburga ušao na četiri utakmice i skupio 76 minuta.

Football Soccer Britain - West Ham United v Juventus - Pre Season Friendly - London Stadium - 16/17 - 7/8/16
Juventus' Marko Pjaca
Action Images via Reuters / Tony O'Brien

EDITORIAL USE ONLY. - RTSMDIN
Reuters / Tony O'Brien

Svi na gubitku

Jeremy Taravel odigrao je tri utakmice za Gent, jučer smo u razgovoru s direktorom Genta shvatili da će teško do prve momčadi. Antonio Ježina je pak počeo braniti u drugoligašu Antwerpenu, ali se nakon četiri nastupa ozlijedio, a otad ga nema ni na mapi, posljednju je utakmicu branio 25. rujna.

Dakle, kad se podvuče crta, šestorica najjačih igrača koja su ljetos napustila Dinamo doživjela su iz raznih razloga popriličan krah u svojim novim klubovima. Dinamo je nakon ljeta mnogo izgubio, ali igrači koji su otišli još i više. Bio je to prijelazni rok kojeg se nitko neće s radošću sjećati.

Međutim, oni koji su nekako bili u drugom planu sasvim dobro kotiraju u klubovima u kojima su na posudbi, poput Damira Šovšića i Marija Muse u Izraelu ili pak Borne Barišića, koji je postao jedan od ključnih igrača Osijeka i odlazi s reprezentacijom u Kinu.

-----------------------------------------------------------------------------

LJETNI IZLAZNI TRANSFERI U DINAMU

Eduardo (Chelsea)

Otišao u Chelsea, ali je znao da nikada neće stati na vrata prve momčadi londonskog kluba. Nakon što je napustio Maksimir, branio je jednom za drugu momčad Chelseaja u srazu sa Southamptonom, radilo se o selekcijama U-23.

Antonio Ježina (Antwerpen)

U drugoj belgijskoj ligi branio je četiri utakmice, posljednju 25. rujna protiv AFC Tubizea, nakon toga se ozlijedio, pa više nije bio između vratnica.

Marko Pjaca (Juventus)

Odigrao 50 minuta u Serie A, ulazio na pet utakmica (Lazio, Sassuolo, Inter, Cagliari i Empoli), zaustavila ga ozljeda.

Marko Rog (Napoli)

Odigrao 34 minute u Serie A (Inter, Cagliari), nije imao dobar status, valjda će na proljeće biti bolje.

Josip Brekalo (Wolfsburg)

Ulazio na četiri utakmice u Bundesligi, upisao tek 76 minuta igre (Köln, Mainz, Leipzig, Bayer Leverkusen).

Jeremy Taravel (Gent)

Nastupio na tri utakmice u redovima svog novog belgijskog kluba (Westerlo, Anderlecht i St, Truiden).

Damir Šovšić (Hapoel TA)

Odigrao 11 utakmica za svoj klub, sasvim dobro mu ide, snašao se u izraelskoj nogometnoj ligi.

Mario Musa (Maccabi Haifa)

Odigrao 10 utakmica, također solidan u izraelskom nogometu, nametrnuo ser treneru Reneu Meulensteenu.

Franko Andrijašević (Rijeka)

O njemu znate sve, najbolji igrač Rijeke u završnici jesenske polusezone, autor niza važnih golova.

Borna Barišić (Osijek)

Standardno igra u Osijeku, jedan od ključnih igrača Zekićeve družine, zavrijedio i pozivnicu za reprezentativnu akciju u Kini.

Said Husejinović (Sarajevo)

Odigrao četiri prvenstvene utakmice i dvije u Kupu BIH, nije na tragu igara koje su ga dovele u maksimirski klub.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 01:40