Josip Elez
 Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
PRIČA O RIJEČKOM STOPERU

U HAJDUKU JE BIO POTPUNI MARGINALAC, A NEKIDAN IM JE ZARIO NOŽ U SRCE 'Znam da se na mene nije ozbiljno računalo...'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. studeni 2016. 21:16

Četiri godine proveo je u Hajduku junak prošlosubotnjeg derbija, dvostruki strijelac za Riječane Josip Elez. Odrastao je u Solinu, potom u Hajduku upisao tri seniorska nastupa s ukupno 65 minuta (sezona 2012/13) nakon čega je za 400.000 eura transferiran u Lazio.

Kako je Elez napustio Hajduk, zbog čega su svi zadovoljno trljali ruke kada je stoper s Dračevca realizirao posao koji je Bijelima donio novac za “jednu i pol plaću”?
Sa 19 godina na Poljudu je Elez u ljeto 2013. imao stipendijski ugovor i status petog stopera u ekipi trenera Tudora, iza Marija Maloče, Gorana Milovića, Mateja Jonjića i Antonija Milića. U Hajduku su toga ljeta imali velike ambicije s prodajom Andrijaševića, Milića, Sušića.... ali jedina konkretna ponuda stigla je za neafirmiranog perspektivnog stopera.

- Gledali su ga na dva turnira s Hajdukom u Italiji te jednom u igri za reprezentaciju u-19 Hrvatske u Nizozemskoj - ispričao nam je Josipov otac Ivica Elez.

Zagreb, 180916.
Stadion na Rujevici.
HNK Rijeka - GNK Dinamo, MAXtv Prva liga, prvenstveni susret 9. Kola.
Na fotografiji: Josip Elez.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX


Trebao im je novac

Poslije mjesec dana razmišljanja Hajduk je pristao prodati tada 19-godišnjeg Eleza u Lazio. Prije odlaska na pripreme u Sloveniju rezolutno su Bijeli odbili ponudu rimskog kluba.

- Nijednog trenutka nismo razmišljali, odmah smo vidjeli da to nije ponuda koja bi se trebala prihvatiti - objasnio je predsjednik Uprave Marin Brbić početkom lipnja.

Ali, u srpnju više ništa nije bilo isto. Hajduku je trebao novac, a ponuda nije bilo. Na Poljudu su se odlučili za prodaju. Za 400.000 eura ili nešto veći iznos kako se špekuliralo u talijanskim medijima? Na to pitanje Brbić nitko nije odgovorio, poslovna tajna ostala je samo na liniji Brbić - sportski direktor Lazija Igli Tare.

- Novac nam je potreban, što drugo da vam kažem - zavapio je tada Brbić.

Hajduk je pokušao Elezu ponuditi i profesionalni ugovor, ali priča je već suviše daleko otišla. Uostalom, moglo se dogoditi da igrač za godinu dana ode bez odštete, s obzirom na to da je stipendijski ugovor s Bijelima vrijedio još jednu sezonu. Odlaskom u Lazio završila je Elezova priča s Hajdukom, započeta u ljeto 2009. kada ga je iz Solina u Hajduk doveo trener iz podmlatka Bijelih Marin Kovačić.

- Nakon jedne utakmice selekcije Dalmacije protiv Hajduka uzeli su me na Poljud - prisjetio se Elez.

Skromni i prilično šutljivi 189 centimetara visoki stoper karijeru je započeo u Solinu s trenerom Milošom Divjakom-Spalom. Potom je prešao u Hajduk, a zanimljivo je da je u Solin na posudbu najvjerojatnije trebao ići u trenutku kada je Lazio poslao ponudu. Pored Maloče, Milića, Milovića, Nižića i Jonjića nije imao velike šanse za minutažu u Hajduku. Tako je umjesto u Solinu završio u Rimu.

- U Hajduku sam imao status petog stopera i znam da se na mene nije ozbiljno računalo.

Kroz kadetski i juniorski staž Elez je igrao za Bijele i sve reprezentativne selekcije. Zbog toga su na Poljudu dugo vjerovali kako Elezu pripada budućnost, a splitskom klubu velika zarada. Jer ponuda za Eleza bila je jedina konkretna koja je tog ljeta stigla na Poljud, ali nije bila prva za 19-godišnjeg Solinjanina s Dračevca.


Italija prvi izbor

Manchester City se interesirao za Eleza, u ožujku te 2013. predstavnik Parme je stigao do Splita ne bi li privolio Eleza na odlazak. U ljeto 2011. godine Marseille je “navalio” na otkup stipendijskog ugovora.

Stvarala se gužva oko Eleza, ali do ponude Lazija uglavnom se razmišljalo pod naslovom “sve su to prazne priče”. Ali, priča nije bila prazna. Elez je preselio u Italiju ostvarivši svoj san.

- Italija je oduvijek bila moj prvi izbor. Igra se taktički zahtjevni nogomet, a to mi se jako dopada - poručio je Elez prije odlaska s Poljuda.

Što je dalje bilo, sve se zna. Posudbe u Italiji, Mađarskoj i Danskoj, te na kraju Rijeka. I dva gola Hajduku...

Linker
08. travanj 2024 15:09