Reuters/Craig Brough
NOVAC ZA ŽIVOT DO LJETA

U POLJUDSKOJ KASI 27 MILIJUNA KUNA Stigla prva rata iz Liverpoola od prodaje Nikole Vlašića, Hajduk napokon ima novca za ulaganje...

Stigla prva rata iz Liverpoola od prodaje Nikole Vlašića za život do ljeta.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. listopad 2017. 19:12

Stigla je prva rata transfera iz Liverpoola. Everton je Hajduku uplatio 4 milijuna funti, a druga rata s identičnim iznosom na račun splitskog kluba mora doći do 15. listopada sljedeće godine. S obzirom na to da igrač i klub dijele odštetu, ne ostaje prva rata u kompletnom iznosu Hajduku. Dapače, nije lako ni jednostavno objasniti kako se dijeli odšteta. Ali, pokušat ćemo...

Prema prvom profesionalnom ugovoru Hajduk i Vlašić odštetu iznad 3 milijuna eura dijele u omjeru 70:30 u korist kluba. Transfer dolazi u dva jednaka obroka, što znači da se od prvog u iznosa od 4 milijuna funti (4,5 milijuna eura) Hajduku u startu ostavlja 1,5 milijuna eura, a 3 milijuna eura se dijele u spomenutom omjeru 70:30, čime Vlašić dobiva 900.000 eura od prve uplate. Jasno, isto toliko će mu pripasti od druge, ali zadržimo se ovog puta samo na aktualnoj uplati gdje Hajduku ostaje 3,6 milijuna eura.

REUTERS/Andrew Yates
REUTERS

Što je transfer Vlašića donio Hajduku u financijskom segmentu?

Za igrački se ionako zna, a u financijskom je Hajduk dobio mogućnost mirno i sigurno živjeti do ljeta. Premda je klub u odnosu na prošlu godinu povećao troškove 30% kako je to iskreno i transparentno kazao sportski direktor Mario Branco na kraju prijelaznog roka, razvidno je da će transferom Vlašića svi rashodi biti pokriveni do kraja sezone. Čak ni priprema sljedeće sezone ne bi trebala doći pod upitnik, jer za siječanj se priprema prodaja Nižića koji je ovog ljeta nije dobio klupsku dozvolu za realizaciju transfera u turski Göztepe. U međuvremenu se Nižić priključio reprezentaciji, pa se računa da bi taj transfer omogućio Hajduku prihod od milijun eura. Vlašić za život do kraja sezone, a Nižić za novu sezonu, takva je jasna projekcija egzistencije Hajduka u sljedećih 12 mjeseci. I što je još važnije, sigurna je i sljedeća jesen, jer stiže druga rata iz Liverpoola.

Ulog u infrastrukturu

Kako je Hajduk došao u situaciju da mirno živi do kraja sezone? Klupski troškovi su narasli, ali rasli su i prihodi. Sa 27 milijuna kuna od Vlašića, sa 11 milijuna kuna od ulaznica i marketinga europskih utakmica, te još 5,2 milijuna kuna od igranja u kvalifikacijama Europa lige koje premira UEFA. Ukupno je Hajduk od lipnja utržio 43,2 milijuna kuna što klubu jamči gotovo devet mjeseci ugodnog života s obzirom na to da se procjenjuje kako Hajduku za mjesečni život treba približno 5 milijuna kuna.

Split, 131113  
Pomocni stadion u Poljudu 
1. HNL  za kadete HNK Hajduk - GNK Dinamo ( 2:0 )
Na fotografiji:  Nikola Vlasic i Andrija Balic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

Nikad bolje ljeto, a ni prvih šest mjeseci nije bilo loše. Dapače, sa 3,5 milijuna eura zarade od transfera Lovre Kalinića i Šimića ukupni se prihodi od samo tri stavke penju do 70 milijuna kuna čime se i bez sponzora stiže nadomak ispunjenja proračuna koji se kreće na razini od 80 milijuna kuna. Najbolja poslovna godina je pred Bijelima koji su i prošle sezone završili poslovnu godinu sa 20 milijuna kuna u plusu kako je to još u travnju ove godine objavio čelni čovjek Nadzornog odbora, Slaven Marasović. Je li Hajduk ušao u blagostanje ako svake sezone ima suficit u blagajni, ako svaku poslovnu godinu završi s plusom? Teška je riječ “blagostanje”, ali da se može dobro živjeti, čak i planirati bliska budućnost, jasno je svima na Poljudu.

Sa svim spomenutim prihodima Hajduk je u idealnoj situaciji pokrenuti projekte na nekoliko razina. Prva je svakako infrastruktura gdje je primarno napraviti pomoćne terene, ako već nema novca ni investitora za klupski kamp. Druga je dovođenje pojačanja.

- Sportski direktor Branco ima novca za dovođenje pojačanja ovog ljeta - bila je najava predsjednika Nadzornog Marasovića uoči ljetnog mercata.

Ali, Hajduk nije doveo spektakularna pojačanja. Doveo je kvalitetne igrače (Radošević, Almeida), potencijalna pojačanja (Borja Lopez), nepotvrđene igrače (Carbonieri, Šehić), ali ima i onih poput Fomitschowa koji uglavnom sjede na klupi i tribinama. Pravi potezi sportskog direktora tek se očekuju, jer u situaciji kada klub ima novca za investiranje u igrački kadar, treba uložiti da bi se jednog dana zaradilo. Nakon što zbroje rezultate iz najbolje poslovne godine otkada je Hajduk prije devet godina postao športsko dioničko društvo, od predsjednika Kosa i Branca očekuju se ulaganja u momčad.

Jer, ne prodaju se igrači samo da bi se preživjelo, ima tu novca da se može ući u ozbiljnu investiciju. Razvidno je da je aktualni kadar preskup za ono što pruža na terenu, a uz to, rijetki su oni koji mogu sutra napraviti transfer od kojeg će Hajduk živjeti. Zato novac od Vlašića treba usmjeriti na pronalazak i kupovinu mladih igrača. Jer, u trenutku kada je počela isplata s Goodison Parka jasno je da će biti tužno ako se transfer potroši samo na visoke plaće igrača koji drže treću poziciju u prvenstvu. Na potezu su Kos i Branco, priprema zimskog mercata već je trebala odavno početi, jer ove zime udaraju se temelji za jaki ljetni Hajduk. Ako već trenutno nema rezultata i igra nije na željenoj razini, barem ima novca kojime se nedostaci mogu pokriti.

Linker
17. travanj 2024 15:21