Ivica Sertić
 REUTERS/Arnd Wiegmann
PROMJENA NA KLUPI

U SLAVEN STIŽE TRENER S ISKUSTVOM IZ NJEMAČKE, A NEKI GA USPOREĐUJU SA SIMEONEOM Prije Belupa vodio je legendarni klub, ali nije ga uspio spasiti

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. listopad 2019. 10:26

Utakmica s Dinamom bila je i posljednja koju je Ivica Sertić vodio kao trener Slavena Belupa. Od jučer on više nije na toj poziciji, ugovor koji mu je trajao još godinu i pol dana je sporazumno raskinut, a Sertić se vraća na svoje staro radno mjesto, bit će voditelj Škole nogometa koprivničkoga kluba.

O mogućem Sertićevu odlasku počelo se pričati nakon uvjerljivog domaćeg poraza od Osijeka (0:4), i on sam je tada, svjestan situacije, najavio razgovor s klupskim čelnicima.

Zahvala Sertiću

- Možeš igrati loše, ali nemaš pravo u svakoj utakmici ne davati sve što možeš na terenu. Kad igrači to shvate, onda više trener neće biti problem. Njima je svaki trener nakon određenog vremena problem jer im ukazuje na pogreške, a oni sve najbolje znaju što i kako bi trebalo. Svaki novi trener donese novu energiju, ali kako to zadržati na dulji rok je pitanje na koje u klubu moramo naći odgovor - kazao je pred tjedan dana direktor Slavena Belupa Zvonimir Šimunović.

Zagreb, 170219. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 21. kola 1. HNL izmedju Dinama i Slaven Belupa.
Na fotografiji: Nenad Bjelica, trener Dinama i Sertic Ivica.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Sertić je ostao, ali samo do Dinama. Nije mu ta utakmica bila presudna, vjerojatno su čelnici uzeli malo vremena za pronalaženje najboljeg rješenja.

- Hvala treneru Sertiću na odgovornom, stručnom i predanom radu. U ovom trenutku smo procijenili da je ova promjena u najboljem interesu kluba te smo danas odlučili sporazumno raskinuti suradnju - kazao je jučer Šimunović.

Sertić je dobio priliku nakon odlaska Tomislava Ivkovića, u tri posljednja jesenska kola prošle sezone je uz dobru igru triput remizirao na gostovanjima kod Hajduka, Lokomotive i Rudeša te je dobio ugovor na dvije i pol godine kao prvi domaći stručnjak nakon duljeg vremena. Na proljeće je bez većih stresova izborio opstanak u ligi, a u novu sezonu krenuo je s ciljem borbe za Europu, odnosno peto mjesto. Međutim, ni igre ni rezultati nisu bili na očekivanoj razini pa je vodstvo klub procijenilo da je bolje dovesti novog trenera.

Sertić je u 34 utakmice imao osam pobjeda, 10 neriješenih i 16 poraza uz osvojena 34 boda (35,4 %, odnosno 1,06 bodova po susretu) i gol-razliku 37:59.

- U ovom trenutku ne bih ništa komentirao - kratko je poručio Sertić, uz dodatak kako će biti vremena za razgovor.

U nedjelju je Koprivnicom krenula priča da je u gradu viđen bivši trener Hajduka Siniša Oreščanin, ali na kraju je izbor novog stratega Farmaceuta krenuo u potpuno drugačijem smjeru. Na današnjoj konferenciji za novinare bit će predstavljen Tomislav Stipić, 40-godišnji trener s UEFA Pro licencom. Rođen je u Tomislavgradu, a vrlo mlad je otišao u Njemačku gdje se počeo baviti trenerskim poslom.

Bio u Grasshopperu

Nazvali smo jučer Stipića, koji je ostao zakopčan i nije želio ništa komentirati. Naravno, takav je običaj kad su trenerski angažmani u pitanju, o svemu će ovaj zanimljivi mladi stručnjak više reći na službenom predstavljanju. U Hrvatskoj je Stipić nepoznat široj javnosti, što nije ni čudno jer je svoju karijeru gradio u Njemačkoj, kamo je otišao pred 20-ak godina. Po trenerskom stilu uspoređuju ga s Conteom i Simeoneom...

Prvi posao bio mu je u mladoj momčadi Ingolstadta, potom je preuzeo i drugu momčad. U 2. Bundesligi vodio je Erzgebirge Aue, potom je sjeo na klupu Stuttgarter Kickers. Vodio je U-19 momčad Eintracht Frankfurta, kao i kineskog drugoligaša Nantong Zhiyun, a posljednji posao imao je proljetos u Švicarskoj. Nije uspio spasiti Grasshopper od ispadanja, no preuzeo je momčad u teškoj, bezizlaznoj situaciji. Bio mu je to prvi angažman kao treneru prvoligaškoga kluba, Slaven Belupo mu je drugi.

Zadatak je jasan, Stipić mora ‘prodrmati’ momčad, učvrstiti obranu, pronaći dobar omjer kreacije i trke u vezi, te napad učiniti efikasnijim. Sve to potrebno je za osvajanje željenog petog mjesta, koje je u ovom trenutku od Slavena Belupa udaljeno pet bodova. Inače, Stipić je dosad kao trener vodio 126 utakmica uz učinak od 43 pobjede, 36 remija i 47 poraza i gol-razliku 167:166. Osvojio je 165 bodova, odnosno 1,31 bod po utakmici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 18:13