Hajduk - Rijeka
 Duje Klaric / CROPIX / CROPIX
NAPADAČ BIJELIH

UDARNA IGLA HAJDUKA O OPTUŽBAMA DA PREČESTO SIMULIRA 'Pa i Cristiano Ronaldo stalno pada! Ne možete to zamjerati napadaču!'

Piše: Slaven AlfirevićObjavljeno: 14. travanj 2018. 12:29

Ahmed Said sav je u iščekivanju napete završnice sezone. Smanjiti razmak od Dinama s naglaskom na veliki, najveći derbi koji se igra 22. travnja u Poljudu te opet sudar s Dinamom u finalu Kupa 23. svibnja, točno mjesec dana poslije, piše Slobodna Dalmacija.

Osvojiti Kup – realan je cilj Hajduka. Prvi put poslije pet godina.

- Osamdeset posto naše momčadi nikad nije osvojilo sličan trofej, podignuti pokal osvajača Kupa za mnoge od nas u svlačionici najveći je doživljaj što može biti. Almeida je osvajao s Werderom, imao je “big career”, a mi ostali, gladni smo i željni trofeja – priča nam Said.

Vraćate se u momčad, sad ste valjda ispunili kvotu žutih kartona?

- Vjerujem da nijednu više do kraja sezone neću izostati. Naravno, ako me trener bude stavljao u momčad.

Kako se osjećate poslije kritika što su izrečene na račun vaše igre protiv Rijeke? Da stalno padate, da ste stalno u ofsajdu? Govorio je to i Stipe Pletikosa na malim ekranima?

- Čuo sam za kritike, a ne znam što bih vam drugo kazao, nego da sam ja napadač koji traži faul i koji se šulja kroz ofsajd liniju da izbori što bolju poziciju. Na primjer, tako su igrali Pippo Inzaghi za Milan ili Trezeguet za Juventus dok sam bio junior Intera i upijao sam njihove pokrete, nastojao preslikati od njih to lukavstvo. Napadač mora “ploviti” u ofsajd liniji protivnika...

A da često padate?

- Pa i Cristiano Ronaldo stalno pada, pokušava, trudi se. Pada, diže se. Ne možete to zamjerati napadaču.

A to da ste sebični?

- Da, hm, “selfish”... Meni se to ne čini tako. Nastojim i surađivati sa suigračima, svakako. Napadač mora i padati i riskirati da bude u ofsajdu i pucati što češće. Nastojim od tih kritika izvući pozitivno i biti što bolji. Slažem se, momčad je prije svega.

Prvi ste strijelac Hajduka sa devet golova i prvi asistent sa osam asista, kakav domet priželjkujete do kraja?

- Mislim da imam sedam asista, znam što je sporno, u Vinkovcima, moj šut, pa je Vlašić dao gol. To netko broji, netko ne. U svakom slučaju želim popraviti brojke u obje kolone. Ali je najvažnije da mi pobjeđujemo.

Postali ste oslonac kod trenera Kopića, za razliku od ranije?

- Znam na što mislite, s Kopićem se doista osjećam fantastično! A kod bivšeg trenera (Joan Carrillo, op. a.) nije bilo tako. Sad nemam problema. Imao sam problem s bivšim trenerom, ali više ga nema...

Vratio se Futacs, ali sad nema Ohandze, kako sebe vidite u toj promjeni situacije?

- Futacs i ja bismo mogli sjajno funkcionirati zajedno. Istina, to bi značilo da trener malo promijeni igru, na 4-4-2... Znate, Futacs je centralni napadač. Ohandza je, kako se to kaže, drugi napadač, onaj koji obilazi oko centralnog špica i nadopunjuju se.

Ako trener ne bude mijenjao igru? Futacs je dobro, ne plašite se za poziciju?

- Nipošto. Ja mislim da mogu igrati obje uloge. Glavnog napadača i onog do njega. Futacs centralno i ja oko njega, to je dobro. Različito je igrati s Vlašićem i Ohandzom ili pak s Futacsem. Oni su brži... Ali, Futacs i ja, to bi moglo. Futacs se sjajno drži, ja srećom nikad nisam imao takvu ozljedu, ali vidim da se dobro oporavio, smije se, veseo je i napreduje. Ima sve više povjerenja s loptom i u kontaktu, duelu.

Zaprešić?

- Samo prva u nizu, osam je teških utakmica ostalo i finale Kupa. Spremni smo biti na visini zadatka.

Penal za Real je čist, Benatia je napravio faul

Polemika traje, je li bio penal za Real, faul stopera Juventusa Benatije na Vazquezu? Katalonski tisak je donio naslov “Pljačka stoljeća”?

- Penal sto posto, “cento per cento” – sad se Said služi talijanskim.

Vi to s aspekta Intera, tamo ste proveli mladost, a Inter i Juve se baš ne mirišu?

- Ma ne, nego s aspekta napadača! Pogurnuo ga je stoper, a što napadač da uradi nego da padne, srušen je, fauliran. Za mene dileme nema. Uvijek za napadača. Takve su i sudačke upute, zar ne? U dvojbi za napadača. Da pada što više golova – smatra Said usred polemike koja trese nogometni svijet.

E, da je bilo s Hajdukom igrati Ligu prvaka ‘95...

Kaže Said da živi za trofej Kupa. A kako se vidi na ljeto?

- Lijepo mi je u Hajduku. Gledam često slike iz povijesti po hodnicima i žao mi je što nisam stariji, da sam sudjelovao u tim europskim pohodima, kad je Hajduk igrao skupinu Lige prvaka 1995. Mogu zamisliti kakva je bila atmosfera na stadionu. Imam ugovor još dvije godine. Ako me Hajduk želi ostaviti, tu sam, vrlo rado. Volio bih s Hajdukom igrati barem skupinu Eurolige, to bi bio fantastičan doživljaj. Europske utakmice su poseban motiv da ih dosegnemo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:23