Privatna arhiva
SVE SE MOŽE I U ZAGVOZDU

UGLEDNI HRVATSKI TRENER SMISLIO SAVRŠEN POSAO OD KUĆE, A RADI 'PREKO APLIKACIJE' U DALMATINSKOM ZALEĐU 'Treniram 30 igrača diljem svijeta...'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. travanj 2020. 22:43

Igrači Hajduka dobili su individualne programe po kojima će raditi još nekoliko tjedana. Ali već su tri tjedna u tom individualnom režimu rada koji će sigurno ostaviti posljedice na njihovu tjelesnu spremu.

- Promijenjene su okolnosti, ali postoji način da se kontrolira rad svih igrača - kaže nam Ivo Katušić, kondicijski stručnjak koji je prije dvije sezone radio u Hajduku i poznaje dio igračkog kadra Bijelih.

- Bitno je da nogometaši održe tjelesnu aktivnost, premda je jasno da će najviše problema biti u radu s loptom.

I nogometni stručnjaci se slažu, dijelom će se izgubiti specifični osjećaj za loptu. Vježbanje u zatvorenim prostorima, pa čak i samostalni rad na terenu nije ono što će oplemeniti sposobnosti igrača. Međutim, kondicijski trener Katušić dodaje kako neće trebati nove pripreme. Zimske su pripreme poslužile za tek mjesec i pol dana nogometa.

- Bez obzira kada se krene i koliko duga bude stanka, ne bih se složio da su potrebne nove pripreme. Primarno je igrače zaštiti od ozljeda da se ne bi u samostalnom radu dogodila neka poteškoća. Igrači će sigurno imati snagu i izdržljivost, u to nema spora, ali nogomet je kolektivni sport, trebat će uigrati momčadi. Srećom, treneri imaju više od 20 igrača na raspolaganju, pa će shodno tome imati mogućnost pružiti priliku svima koji su im na dispoziciji.

Privatna arhiva

Specifično će biti cijelo ljeto, jer ako se prvenstvo završi u srpnju, već početkom kolovoza ide već nova sezona.

- U svemu navedenom veći je problem mentalne prirode. Iz svega treba izaći sa što manje štete.

Sve je jasno, igrači rade po individualnom programu, koji ipak traži maksimalnu kontrolu. Kako trening hajdukovaca funkcionira u praksi objašnjeno nam je iz klupske press službe. Preko aplikacije Catapult igrači su povezani sa svojim kondicijskim stručnjacima Tonijem Modrićem i Šimom Veršićem. I trener Tudor prati podatke, ima konstantni uvid kako rade igrači u ovim specifičnim uvjetima. Tudor se inače ne pojavljuje u medijima otkada je prekinuto prvenstvo. Tek je za HTV snimio promotivni spot s porukom “ostanite doma”.

- To je jedini trenerov medijski istup - naglašeno je s Poljuda.

Radna zajednica i cijeli klub su na godišnjem odmoru najmanje do 20. travnja, ali do tada će se ionako donijeti nova odluka o tome kada će se nastaviti rad u Hajduku. Bit će i financijskih rezova, to je ono bolno pitanje. Jasno, o tome se najviše priča po Splitu, svi se bave pitanjem koliko će Hajduk smanjivati plaće i ugovore, jer nakon Dinama, Rijeke i Osijeka čeka se potez s Poljuda. Razgovori sa igračima moraju se brzo obaviti, očekuje se već do kraja tjedna da bi mogla svjetlo dana ugledati odluka o usklađivanju financijskog poslovanja za blisku budućnost. Do tada se navijači zabavljaju sa uspomenama iz slavne prošlosti, žive život velikana koji su od Hajduka napravili veličinu.

Radi s igračima diljem svijeta, od SAD-a pa sve do Australije

Ivo Katušić povukao se iz Splita u dalmatinsko zaleđe odakle radi s 30-ak igrača diljem svijeta.

- U ovom trenutku od SAD-a do Australije. Upravo u tim državama imam igrače s kojima sam bio u All-Ittihadu dok je Slaven Bilić bio trener u Arabiji. Od bivših igrača Hajduka radim s Domagojem Bradarićem, Lovrom Kalinićem, Nižićem i Ohandzom koji se prošli mjesec, prije pojave pandemije, vratio iz Pariza u Kamerun. S igračima radim koristeći dvije opcije, jedan je rad preko aplikacije, a druga na povjerenje. Pošaljem im program i rade u samostalnom aranžmanu.

Koja se opcija više koristi?

- Nemam problema ni s jednom od te dvije opcije. Igrači žele raditi, željni su povratka na teren i zato spremno prihvaćaju sve zadatke u zadržavanju tjelesne pripreme - zaključio je Katušić.

Linker
15. travanj 2024 18:08