Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
POZNATI NOVI TERMINI

UMJESTO LOPTANJA, LOPATANJE Snijeg odgodio dvije utakmice Prve HNL: 'Ovo je već vremenska nepogoda koja čak i nema veze s našim lošim terenima'

Zbog loših vremenskih uvjeta odgođene su dvije utakmice 23. kola Prve HNL Inter - Istra 1961 i Lokomotiva - Osijek.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. veljača 2018. 13:00

Na Olimpijskim igrama u Pjongčangu otkazivala su se natjecanja zbog lošeg vremena, pa kako onda neće utakmice u HNL-u... Snijeg je zabijelio Hrvatsku i eto problema. Teško, točnije nemoguće je igrati u takvim uvjetima. Dvije utakmice već su odgođene. Inter i Istra 1961 umjesto danas igrat će u ponedjeljak u Zaprešiću u 16 sati, Lokomotiva i Osijek u Zagrebu u utorak, u 15 sati.

- Događa se nešto na što ne možemo utjecati. Ovo je sad već vremenska nepogoda koja čak i nema veze s našim lošim terenima. Zbog potrebe da prvenstvo završi ranije, nemamo nijedan slobodni termin da bismo mogli odgoditi kompletno kolo. Ne postoji ni jedna slobodna srijeda koja nije okupirana UEFA-inim natjecanjima da bismo to mogli napraviti - kaže povjerenik HNL-a Josip Brezni.

Naravno da si nakon ove rečenice možete postaviti pitanje kakve veze hrvatski klubovi imaju s UEFA-inim natjecanjima kad su se od njih davno oprostili prošle godine.

- UEFA zabranjuje igranje u njihovim terminima, pa se ništa ne može planirati. Dakle, ako bi se igralo kompletno kolo, sve utakmice morale bi završiti pola sata prije nego što počnu europska natjecanja. Kuća europskog nogometa daje svoj kalendar i izričito brani da nacionalni savezi u njihovim terminima planiraju redovita kola. Iznimno toleriraju da se u posebnim okolnostima odigraju neke utakmice. Vrlo često se događa da te utakmice startaju u 18 sati.

Dobro, pa i tu ne vidimo problem, zašto se kolo ne bi igralo ranije? Recimo, što bi smetalo UEFA-i da se igra recimo u 13 sati?

- Može se, može... Ali nije to tako jednostavno. Nismo mi tu samo da bismo odigrali. Postoje ugovori s televizijom koji se ne mogu kršiti, radi se o ugovornom partneru kojeg moraš poštivati. Treba gledati širi kontekst, nije to baš samo tako. Reagirat ćemo pojedinačno kod utakmica gdje to bude trebalo. Eto, reagirali smo već kod ove dvije u kojima su domaćini Inter i Lokomotiva.

Za sada su dvije sigurne utakmice ovog kola, Rijeka - Dinamo na Rujevici i Hajduk - Slaven Belupo u Splitu.

- Tu samo postoje poteškoće putovanja Dinama u Rijeku, te Slaven Belupa u Split. Međutim, dok mi sada razgovaramo, Slaven Belupo već putuje prema Splitu, oni će trenirati, koliko znam, u Hrvacama. Nije tu problem samo odigravanja utakmica, već i činjenica da momčadi u ovakvim uvjetima nemaju gdje trenirati.

Kako stoje svari s utakmicom Cibalije i Rudeša?

- Po nekoj prognozi, do nedjelje ne bi trebalo biti većih problema. U subotu ne bi trebalo biti padalina. Ta bi se utakmica vjerojatno trebala igrati. Moja je obveza poštivati propise, utakmice koje se odgađaju trebaju se igrati prije slijedećeg kola u koliko je to moguće i ako ne postoji poseban razlog više sile.

Također su odgođene utakmice polufinala Kupa, Dinamo - Rijeka, te Lokomotiva - Hajduk. Zašto je određen termin Kupa u veljači kad se zna da u tom mjesecu postoji mogućnost snježnih padalina?

- Zato što je to bila jedina slobodna srijeda u kojoj smo mogli planirati odigravanje kup-utakmica. Ali mi smo na ždrijebu odmah kazali da se klubovi dogovore kad će se igrati, jer se obje utakmice igraju u Zagrebu.

Nego, zar HNS ne bi mogao uložiti neki novac da se kupe strojevi koji bi čistili travnjake, a ne da klubovi smišljaju načine kako doći do zelene podloge?

- Ne može se sa strojevima na teren ako je mekan. Na ovim terenima koji će se raditi, napravit će se priprema za grijanje, kao što ima Maksimir. To je jedino rješenje. Naravno, treba mnogo uložiti da se to napravi. Potrebna je kotlovnica, s time da se ne može grijati teren po principu “danas uključujem grijanje jer je pao snijeg”. Mora se konstantno držati na nekakvih 2 do 3 stupnja, a to iziskuje znatna sredstva, to netko mora financirati. Najvažnije jest da se u ovim uvjetima ne dođe na utakmicu, da se baci lopta, pa onda zaključi da se ne može igrati. Time bi se radili nepotrebni troškovi za sve - zaključuje Brezni.

Prvobitni raspored 23. kola
PETAK, 23. VELJAČE
Inter - Istra 1961 18.00
SUBOTA, 24. VELJAČE
Lokomotiva - Osijek 15.00
Hajduk - S. Belupo 17.00
NEDJELJA, 25. VELJAČE
Cibalia - Rudeš 15.00
Rijeka - Dinamo 17.00

Novi raspored 23. kola
SUBOTA, 24. VELJAČE
Hajduk - S. Belupo 17.00
NEDJELJA, 25. VELJAČE
Cibalia - Rudeš 15.00
Rijeka - Dinamo 17.00
PONEDJELJAK, 26. VELJAČE
Inter - Istra 1961 16.00
UTORAK, 27. VELJAČE
Lokomotiva - Osijek 15.00

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 05:02