CROPIX
'TO IM JE POGONSKO GORIVO'

'UNATOČ ČINJENICI ŠTO SAM DINAMOVAC, VEČERAS TIPUJEM NA HAJDUK' Legendarni Ćiro Blažević objasnio zašto na Poljudu predviđa slavlje splitske momčadi

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. travanj 2019. 16:14

Derbi uvijek vuče ugodna sjećanja, a takvih najviše ima Zoran Vulić koji je rekorder po broju utakmica koje je vodio s klupe Bijelih u sudaru s Modrima. U 16 dvoboja poveo je Vulić hajdukovce u ogledima s Dinamom, od čega je upisao pet pobjeda, četiri neriješena i sedam poraza.

Samo jedan favorit

Posljednji je derbi Vulić vodio u rujnu prošle godine u susretu bez pogodaka na Poljudu, ali u međuvremenu je Hajduk dosegnuo visoku razinu forme, uzeo šest pobjeda u nizu od osam utakmica bez poraza i s velikim optimizmom dočekuje večeras Dinamo na svom stadionu.

- Uvijek ponavljam istu rečenicu, nitko nije favorit kada igra protiv Hajduka na Poljudu. Ni jače momčadi od Dinama, za kojeg moram priznati da je puno pokazao, poglavito u Europi ove sezone. Međutim, derbi je utakmica koja donosi posebni naboj - kazat će Vulić u uvodu.

Split, 150918.
Nogometna utakmica 7 kola prve HNL Hajduk Rudes koja se odigrala  na stadionu Poljud.
Na fotografiji: Zoran Vulic trener Hajduka
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Foto: Duje Klaric / CROPIX

Hajduk i Dinamo su bez poraza ovog proljeća, do ovog kola nitko nije uzeo više bodova od njih, a zadnju utakmicu Bijeli su izgubili upravo protiv današnjeg suparnika. Nastavljaju li i nakon derbija hajdukovci s pozitivnim nizom?

- Uvjeren sam da Hajduk neće izgubiti, da će nastaviti uspješan proljetni niz. Hoće li pobijediti, to ne mogu reći, međutim siguran sam da neće izgubiti.

Najveći je izazov pred Bijelima ovog proljeća, svjestan je i Vulić da je Dinamo silan izazov za proljetni probuđeni Hajduk.

- Istina, izazov je golem, također i motiv koji drži Bijele. S druge strane, jasno je da je Dinamo skup iznimno kvalitetnih pojedinaca koji suvereno drži prvo mjesto u HNL-u. Ali, forma Hajduka je u pozitivnom kontinuitetu, a ozračje Poljuda podići će motiv Bijelima. Ne znam kakav je motiv na strani Dinama, ne znam s kakvim će sastavom izaći Modri koji imaju 22 podjednako kvalitetna igrača. Možda je upravo taj segment motiva ključ večerašnje utakmice u kojoj će Hajduk, po mojem sudu, definitivno ostvariti dobar rezultat. Hoće li neke nijanse, koje su uvijek bitne za konačni rezultat, prevagnuti na stranu Hajduka, e to ćemo znati nakon 90 minuta utakmice koja će nam, uvjeren sam, ponuditi kvalitetan nogomet dvaju rivala koji trenutno imaju konstantu forme.

Dragan Matic / CROPIX
CROPIX

Što o derbiju misli Ćiro Blažević, također je zanimljiva tema. Iskusni strateg koji je sedam puta sjedio na klupi u derbiju, zna kako se ovakve utakmice dočekuju s obje strane. Jer, vodio je Ćiro i Hajduk i Dinamo, premda u tih sedam derbija nikada Bijele nije poveo na Poljudu.

- Ali znam kakvo je ozračje na splitskom stadionu. I još bolje znam kakav je motiv - reći će nam Ćiro i dodati:

- Motiv je glavni pokretač. Momčadi koje na papiru nisu kvalitetnije od protivnika znaju napraviti iznenađenje. Znaju kreirati rezultat drukčiji od prognoza s papira. Zato, unatoč činjenici što sam dinamovac, večeras tipujem na Hajduk. Zašto? Zbog većeg motiva. Dokazivanje pred vlastitim navijačima, pred punim stadionom je pogonsko gorivo Hajduka u derbiju.

Imaju šanse

Možda motiv leži i u činjenici što Hajduk već tri godine nije slavio u splitskim derbijima. U međuvremenu su Bijeli dvaput trijumfalno prošli kroz Maksimir, ali nisu pobijedili Dinamo na svom travnjaku još od ožujka 2016. na Poljudu.

- Eto još jedan motiv kojeg ste mi servirali. Zato što nisu dobili tri godine, imaju šansu večeras. Neće Dinamo zaustaviti pozitivan niz Hajduka - ustvrdio je Blažević koji večerašnji derbi neće uživo promatrati zbog obveza u promociji knjige Zlatka Dalića u Mostaru.

Linker
25. travanj 2024 15:39