CROPIX
KOMPLICIRANA SITUACIJA

UPRAVA POLJUDSKOG KLUBA NA UDARU, PITANJE TRENERA I DALJE NA ČEKANJU Nema nikakve najave da će Ivan Kos i Mario Branco odstupiti nakon dopisa Torcide

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. studeni 2017. 22:12

Tko će biti novi trener Hajduka? Koga će čelnici kluba predstaviti igračima u ponedjeljak poslijepodne, što su im obećali kada su otišli na petodnevni odmor? Puno pitanja bez konkretnog odgovora, ali Reja je sve dalji, Tomić ima još ugovor u Kini... Kandidati kako se pojavljuju, tako i otpadaju. Situacija je komplicirana, nije samo izbor trenera u fokusu zbivanja, uskovitlao se cijeli Poljud, vrije od samog vrha. Trenera bira predsjednik Uprave, a on ima puno većih problema od samog izbora trenera.

Mora Kos sačuvati svoju poziciju, pritom obraniti i sportskog direktora Marija Branca od navijačkog zahtjeva za ostavkom. Nekoliko otvorenih frontova ima Kos, ali taj je navijački ipak najteži. I ujedno determinira i odluku o treneru, jer kako izabrati trenera kad ni za sebe nisi siguran da ćeš sljedeću prvenstvenu utakmicu dočekati na istoj poziciji na kojoj si sada.

Navijači su postavili ultimatum: Kos i Branco moraju otići iz kluba, a kako vrijeme prolazi, sve je jasnije da od svog zahtjeva neće odstupiti ni milimetar. Što se zamjera Kosu i Brancu, potpuno je razvidno: loš rezultat, promašena pojačanja koja su se pretvorila u preskupe prinove i još niz sitnica vezanih uz model rješavanja kadrovske križaljke u svlačionici. Ali svi će detalji ionako izaći u javnost; Hajduk se diči time da je transparentan klub posvećen navijačima. Stoga navijači trebaju znati kako su igrači dolazili u Hajduk, za koga su plaćene menadžerske provizije, preko koga se uglavnom radilo u tim transferima... A onda i čitavu lepezu svih ostalih popratnih poslova i angažmana u klupskom poslovanju.

Nezavidna situacija

U toj nezavidnoj situaciji Kos i Branco trebaju odlučiti tko će biti trener. Ili će to umjesto njih uraditi Nadzorni odbor? Pokazat će i taj detalj kakvo je stanje u klubu jer ako Kos sam ne izabere trenera, a ima ovlasti za to, onda je razvidno u kojem smjeru ide njegova budućnost na Poljudu. I Brancova također, jer ne zaboravimo da je Portugalac izabrao Carrilla. Prethodno je Kos doveo Pušnika, pa ne bi bilo čudo da se u demokratskoj proceduri šansa ponudi i nadzornicima, da i oni jednom izaberu trenera. Neslana šala u teška vremena, ali nije ni daleko od istine s obzirom na to da je Željko Kopić ponovno postao najveći kandidat za preuzimanje klupe Hajduka. U zamršenoj poljudskoj situaciji Kopić figurira kao izbor Nadzornog odbora koji se nada da će na Poljudu ostati dulje nego Kos i Branco.

Razne kombinacije

U kolopletu raznih kombinacija postoji i opcija da se Kos i Branco u Hajduku zadrže barem do kraja jeseni, da klub može funkcionirati, pa se zatim raspiše novi javni natječaj za predsjednika kluba. Ali predaleko je kraj jeseni, trebaju Bijeli ići tjedan po tjedan, doći do Kup ogleda sa Osijekom 29. studenoga. Jasno je da je Kup nova rezultatska prijelomnica, da će taj ishod bitno usmjeriti i odrediti poljudska zbivanja. Zato u mnogim razmišljanjima postoji i opcija ostanka Vika Lalića, pomoćnika iz Carrilleva stožera. Ne pronađu li uskoro trenera, može se i Laliću dogoditi neočekivana HNL premijera na klupi Bijelih.

Tekst pišemo bez izjava klupskih čelnika. Predsjednik i sportski direktor nemaju komentare na zahtjeve Torcide, a nema ni najave da bi podnijeli ostavke. Poručio je Kos prošlog ponedjeljka: “Postoji pravni put ako navijači žele moju ostavku.”

Pravni put, dakako, podrazumijeva i otpremninu do kraja ugovora s Hajdukom, koji je potpisan do ljeta 2019. godine. Uostalom, otpremnine se u Hajduku nitko dosad nije odrekao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 07:42