HNL

USKOK razotkrio pozadinu odlaska: Sav novac od Ćorića ide Mamićevu sinu?

AUTOR:
 • Željko Petrušić

 • OBJAVLJENO:
 • 21.11.2015. u 10:17

 • Dvije off-shore tvrtke vlasnici su svog novca od transfera Ante Ćorića u sljedećih sedam godina. U slučaju prekida ugovora obitelj Ćorić mora tvrtke obeštetiti s milijun eura

  Nogometaš Dinama Ante Ćorić, jedan od najperspektivnijih mladih igrača u državi, izazvao je pravu buru u javnosti prije desetak dana kada je “iz vedra neba” izjavio da želi napustiti Dinamo po svaku cijenu i rekao da su njegovi odnosi s Upravom jako zahladili. Razlozi njegova iznenadnog istupa nikada nisu do kraja razjašnjeni. “Dragulj” modrih rekao je za medije i da nema potpisan ugovor ni s jednom menadžerskom agencijom, no da bi uskoro mogao potpisati takav ugovor. Međutim, najnovija istraga USKOK-a koja je zbog izvlačenja novca iz Dinama preko off-shore tvrtki pokrenuta protiv Zdravka Mamića, njegova sina Marija i drugih baca potpuno drugačije svjetlo na ovaj Ćorićev istup. Naime, tijekom pretraga i poreznog nadzora Dinama, ali i stanova osumnjičenika, otkriveno je da mladi Ćorić ima potpisana najmanje dva ugovora o zastupanju sa sumnjivim off-shore tvrtkama iz Dubaija i Švicarske te da su te tvrtke, prema sadržaju ugovora, vlasnici novca od svih Ćorićevih transfera u sljedećih 7 godina. Zaštitna klauzula ugovora također je vrlo povoljna za off-shore tvrtke s obzirom na to da bi Ćorić, kada bi ih želio raskinuti, trebao platiti kaznu od milijun eura.

  Sporni ugovor

  Ukratko, prema sadržajima tih ugovora, kako smatra USKOK, od svih transfera u idućih 7 godina Ćorić, ali i Dinamo ne bi dobili niti kunu, dok bi tvrtka DigiSport Limited iz Dubaija, iza koje navodno stoji Mario Mamić, te tvrtka Rasport Management iz Švicarske dobile sav novac. Sklapanje ovih sumnjivih ugovora u trokutu Ante Ćorić - Dinamo - DigiSport jedna je od točaka koje USKOK inkriminira Zdravku i Mariju Mamiću kao pokušaj izvlačenja novca u budućim transferima. Prema sumnjama USKOK-a, cijela je priča počela 29. lipnja 2013., kada je tada maloljetni Ćorić iz salzburškoga Red Bulla prešao u Dinamo i potpisao ugovor o profesionalnom igranju. Međutim, već 6 mjeseci poslije, 8. siječnja 2014., obitelj Ćorić u ime Ante Ćorića potpisuje dokument kojim Ćorić traži da DigiSport iz Dubaija postane njegov jedini menadžer, a da će on u zamjenu za te usluge DigiSportu prepustiti sve svoje zarade koje će dobiti u transferima u idućih 7 godina.

  Mamićev nagovor

  Isto tako, Ugovorom se tvrtka DigiSport obvezala isplatiti Ćoriću 30.000 eura, dok bi u slučaju njegova raskidanja Ćorićeva obitelj trebala DigiSportu platiti kaznu od čak milijun eura. Ovaj dokument su, prema tvrdnjama USKOK-a, Ćorićevi roditelji potpisali na nagovor Zdravka Mamića koji im je predložio da on i njegov sin Mario preuzmu brigu o karijeri mladoga nogometaša, no zanimljivo je da u trenutku njegova potpisivanja Ćorić zapravo nije imao što izgubiti jer ta prava nije ni imao. Naime, prema samome Ugovoru o profesionalnom igranju, njemu nije ni pripadalo 50% budućih trasnfera nego je cijeli iznos trebao zadržavati Dinamo. Međutim, nakon što je potpisao ugovor s tvrtkom DigiSport iz Dubaija, 13. veljače 2014., dolazi do sklapanja aneksa Ugovora o profesionalnom igranju kojim se Ćoriću daje 50% novca od budućeg transfera, a riječ je, naravno, o novcu kojega se Ćorić unaprijed već odrekao u korist tvrtke iz Dubaija. No, to nije sve. Naime, kada bi sve ostalo samo na dotadašnjem ugovoru i aneksu, i dalje bi u slučaju Ćorićeva transfera iz Dinama u neki drugi klub Dinamo zadržao svojih 50% vrijednosti transfera.

  Ekskluzivno pravo

  Međutim, 14. travnja Dinamo s tvrtkom DigiSport potpisuje izravni ugovor kojim Dinamo ovlaštuje DigiSport da “prati transferno tržište s ciljem osiguranja mogućeg budućeg transfera igrača Ante Ćorića iz GNK Dinamo u neki drugi klub”. Dinamo se za te usluge obavezuje isplatiti “50% transfernoga obeštećenja na koje će GNK Dinamo steći pravo u slučaju da igrača Antu Ćorića proda u drugi Klub za iznos od 1 milijun do 20 milijuna eura”. Riječ je o preostalih 50% vrijednosti transfera koje bi Dinamo mogao zaraditi prodajom Ćorića. Policija je pronašla i još jedan ugovor od 1. ožujka 2014. između druge off-shore tvrtke Rasport Management i roditelja Ante Ćorića prema kojemu Rasport postaje jedini i ekskluzivni Ćorićev menadžer u razdoblju od 10 godina.

  Nepostojeća tvrtka odradila transfer

  Luka Modrić ustvrdio je u iskazu USKOK-u da nikada nije čuo za tvrtku Real Sports Management kojoj je Dinamo isplatio 2,22 mil. eura za navodne posredničke usluge prilikom njegova transfera u Tottenham 2008. To je samo jedan od razloga što istražitelji tvrde da ta tvrtka nije pružila nikakve posredničke usluge, nego da se radilo samo o pravdanju izvlačenja novca u poslovnim knjigama kluba. Naime, istražitelji su došli do podatka da spomenuta tvrtka u vrijeme transfera nije ni postojala.

  Ugovor o transferu Dinamo i Tottenham sklopili su 26. travnja 2008., a tvrtka Real Sports Management registrirana je u Londonu tek u ljeto te godine, 2. lipnja. Unatoč tome, Zdravko Mamić je u ime Dinama isplatio spomenuti iznos u više rata, od listopada 2008. do rujna 2012., prema, tvrdi USKOK, fiktivnim fakturama koje su ispostavljali stvarni voditelji poslovanja te off-shore tvrtke Sandro Stipančić i Igor Krota.

  Jesus stajao 40.000, Dinamo dao 500.000 eura

  Jedan od “zanimljivijih” primjera isplate navodnih posredničkih provizija odnosi se na transfer brazilskog nogometaša Carlosa Santosa de Jesusa u Dinamo. Na temelju sklopljenog sporazuma o posredovanju i s njim povezane fakture Zdravko Mamić odobrio je 13. lipnja 2006. isplatu pola milijuna eura jednoj off-shore tvrtki Sandra Stipančića i Igora Krote “za pružene posredničke usluge” u transferu de Jes usa iz FC Sao Paula u Dinamo. USKOK u svojim optužbama ne tvrdi samo da su sve radnje oko dovođenja de Jesusa odradile osobe iz maksimirskog kluba nego i iznosi podatak da je ukupna odšteta koju je Dinamo platio za tog igrača svega 40.000 eura. Tako ispada da je posrednička provizija iznosila više od 1200 posto vrijednosti transfera.

  Tagovi