CROPIX, sn ilustracija
SPEKTAKL NA MAKSIMIRU

USUSRET DERBIJU! VEZNJAK KOJI JE IGRAO ZA RIJEKU I DINAMO ANALIZIRA TRENERSKI DVOJAC 'Različiti su to karakteri, ali obojica rade sjajne stvari'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 02. rujan 2018. 16:31

Tri su igrača koja su u karijeri igrala ili igraju za Dinamo i Rijeku, koje su trenirali ili treniraju Nenad Bjelica i Matjaž Kek, ali samo jedan danas sigurno neće nastupiti. Mario Gavranović s Kekom je radio u Rijeci pa dočekao Bjelicu u Dinamu, Marin Leovac je baš dok je Bjelica bio trener iz bečke Austrije preselio kod Keka u Rijeku, pa su im se ovog ljeta putovi ponovo spojili u Maksimiru. Treći je Josip Brezovec, koji je jednu sezonu odradio u dresu Dinama, pa preko Slavena Belupa došao u Rijeku. Tu je kod Keka postao kapetan, bio jedan od stožernih igrača u velikim klupskim uspjesima na početku ere Mišković, pa s Kantride preselio u La Speziju, gdje ga je trenirao Bjelica.

- Stvarno nosim lijepe uspomene na trenutke kada sam radio s Kekom i Bjelicom. Kod Keka sam u Rijeci postao kapetan, tih smo godina napravili jako lijep rezultat, dok sam kod Bjelice u Speziji bio jedan od glavnih igrača. Mogu reći i da sam pod njihovim vodstvom igrao možda i najbolji nogomet u karijeri, s obojicom i danas imam vrhunski odnos i ponosan sam što su me obojica trenirala - javio se Josip Brezovec.

Tea Cimas / CROPIX
CROPIX

U Rijeku je došao kada je sve što se dogodilo unazad šest godina bilo tek u povojima, nije se još ni znalo dokle sve može otići, ali dolaskom Keka, ističe danas veznjak Varaždina, sve je brzo krenulo uzlaznom putanjom.

Drugačiji tipovi

- Kek i Bjelica vrhunski su treneri, ali ono najbolje od momčadi pokušavaju izvući na različite načine jer su drugačiji tipovi. Kek je u Rijeci odmah napravio iskorak, u dva smo mjeseca izborili Europu, a onda se stvorila nova momčad i stalno se išlo prema gore. On ima jako velike zasluge za sve što se događalo u Rijeci, a rezultatima koje je ostvario najbolje je pokazao kakve su njegove kvalitete.

Zagreb, 280818.
Stadion Maksimir.
Uzvratni susret play-offa Lige prvaka GNK Dinamo - BSC Young Boys.
Na fotografiji: Nenad Bjelica.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Bjelicu je Brezovec dobio priliku upoznati u talijanskoj Serie B, koja slovi za jednu od najtežih drugih liga na svijetu. Usto, dok je Bjelica bio za kormilom, Spezia nije baš bila miljenica sudaca, koji su uvelike kumovali tome što se hrvatski trener na Čizmi zadržao “samo” sezonu i pol.

- Bjelica je napravio takvu atmosferu između igrača, ljudi u gradu i navijača da su svi plakali kada je on otišao, čuo sam da je tako bilo i kada je otišao iz Lecha. Jako je osjećajan, predan poslu i radio je stvarno sjajne stvari. Da nas nisu suci uništili, tko zna dokle bismo dogurali te sezone u play-offu. Nije lako kao Hrvat doći trenirati Speziju, a Bjelica se vrhunski snašao, naučio je talijanski za dva tjedna, govorio je još šest-sedam jezika i odmah je kupio svlačionicu jer je sa svima mogao komunicirati. Rezultati Spezije nakon njegova odlaska, odnosno činjenica da ne mogu doći ni blizu onima koje su ostvarivali dok je bio tamo, dokaz su da je radio sjajan posao.

Rijeka, 160818.
Stadion Rujevica.
Rudes - HNK Rijeka, nogometna utakmica, Hrvatski Telekom Prva liga, 4. kolo.
Na fotografiji: Matjaz Kek, trener Rijeke.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
Matjaž Kek

Brezovec je nekoliko puta podvukao da je kod obojice igrao najbolji nogomet karijere.

- Kek je drugačiji karakter od Bjelice, ali zna svoj posao, kako dignuti igrača, stvoriti momčad, zna se režim. Bjelica ima nešto drugačije metode rada, ali obojica na svoj način rade sjajne stvari.

Za Kekom možda igrači ne plaču kao za Bjelicom, ali mnogi su mu zahvalni jer im je pomogao da svoju karijeru dignu na višu razinu. Kramarić, Tomečak, Mitrović, Bradarić, Andrijašević, Mišić i Ristovski samo su neki od primjera.

Teško i nabrojiti

- Teško je nabrojiti sve koji su pod njegovim vodstvom napravili iskorak u karijeri. Ja sam u nogometnom smislu kod Keka najviše napredovao, a kod Bjelice sam sve to nadogradio. Imao sam sreću što su me trenirali jedan za drugim i apsolutno sam siguran da sam nakon rada s njima bio bolji igrač. Stvarno nemam ni jednu negativnu riječ, a toliko mi je bio gušt trenirati s njima da svakodnevno prepričavam anegdote s njihovih treninga.

Istaknuo je Brezovec i da je bogatstvo HNL-a što dva takva trenera rade u dva najbolja hrvatska kluba.

- Kada je Bjelica dolazio u Dinamo, bio sam siguran da će cijeli Zagreb dignuti na noge, klub je opet živnuo. On je tip koji poveže sve jer je trener, psiholog, odgajatelj, svojim te načinom rada i komunikacije brzo osvoji. Naravno, i Kek je u Rijeci puno napravo za to zajedništvo, Rijeka ne bi napravila što je napravila da navijači ne dišu s klubom. Obojica, svaki na svoj način, pokušavaju napraviti obiteljsku atmosferu u klubu i u tome uspijevaju.

Kada je riječ o ishodu današnjeg ogleda, Brezovec je prednost dao Dinamu, ali upozorio i da je Rijeka u derbiju sposobna iznenaditi.

- Mislim da je Dinamo u prednosti zbog domaćeg terena, drži ih pozitivna atmosfera, sigurno će doći puno navijača, ali... To je, jednostavno, derbi, uvijek je sve otvoreno. Znamo kako je Rijeka prolazila u Maksimiru posljednjih sezona, pa mislim da bi za njih u ovom trenutku i bod bio dobar - zaključio je.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 15:11