Foto: Boris Kovacev / CROPIX
PIŠE ROBERT MATTEONI

UTAKMICA ISTINE NA POLJUDU Otkrivamo tri detalja koja bi mogla presuditi veliki derbi, važnu ulogu mogla bi imati 'treća strana'

POLJUD ISTINE Derbi u Splitu dva najveća hrvatska kluba pokazat će putove finiša šampionske borbe
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. travanj 2018. 02:16

Kad je 5. studenoga Rudeš na Poljudu svladao Hajduk, a Dinamo pobijedio u Koprivnici, te Rijeka izgubila kod Lokomotive, javnost se požurila zaključiti da je trka za šampionsku titulu određena. Rijeka je bila u svom europskom filmu, promijenjena, manje uvjerljiva nego prošle sezone. Osijek još uvijek nije iskazao ritmove da bi se mogao uopće uključiti u borbu za prvo mjesto. Hajduk je, tradicionalno, u 15. kolu poraz od Rudeša iskoristio za smjenu trenera. Otišao je Španjolac Carrillo i došao Željko Kopić, dočekan sa skepsom.

Od tada se, u nešto manje od pet mjeseci, puno toga promijenilo u svekolikim ritmovima. Govorimo o igri i rezultatima Dinama, posljedično kadrovskim mijenama, ali i o tihoj misiji Hajduka, koji je postupno i uporno, korak po korak, gradio vrlo produktivnu seriju. Ona je počela u prvoj utakmici nakon smjene, u Puli je Hajduk slavio 3:1, ali se nastavila do danas. U tom rasponu vremena Kopićev je Hajduk ostvario 11 pobjeda, 3 remija i samo 1 poraz. Sudbinski je to doživljeno upravo od kluba koji je Kopića smijenio ove sezone, Slavena Belupa.

Njegove brojke u Splitu su iznad svih očekivanja, a ogledaju se i u prvom mjestu tijekom 2018. Hajduk je osvojio najviše bodova (23), a Dinamo čak 7 manje. No, splitski Bijeli djeluju u kontinuitetu, jer osim 36 od 45 mogućih bodova s Kopićem, oni postižu 2,3 gola po utakmici, a primaju 0,6. Dinamo je, primjerice, u istom periodu ostvario 9 pobjeda, 2 remija i čak 4 poraza, osvojivši 29 od 45 bodova. Manje su efikasni, 1,6, a ranjivi od Hajduka s 0,9 primljenih pogodaka. U Dinamovu slučaju treba istaknuti kako je Kopićevu eru igrao prvo s Cvitanovićem (6-1-3, 17:13, 19 od 30 bodova), a potom s Jurčevićem (3-1-1, 8:1, 10:15). Modri su podigli efikasnost (na 1,6 golova po utakmici) i osnažili obranu (0,2), podigli i postotak osvojenih bodova (66,6 - 66,3%), ali je njihov problem što je Hajduk pod Kopićem u ritmu 80% osvojenih bodova...

Uzmemo li kriterije prvog i drugog (dosadašnjeg) dijela, stvari opet ukazuju na promjene ritmova Dinama, a postojanost Hajduka. Modri su, naime, prvi dio sezone završili sa 83,3% osvojenih bodova, a Hajduk sa 63,3 (Rijeka 58,3%). No, u dosadašnjih deset kola Hajduk maršira ritmom od 76,6% (Rijeka 73,3%), dok je Dinamo pao na 53,3%...

Sve su te brojke vrlo znakovite u kontekstu neočekivanog zapleta na vrhu. Prije derbija na Poljudu koji će, po nama, obilježiti ritmove finiša sezone na vrhu, Hajduk je u naletu, pun energije i osokoljene vjere u mogući uspjeh. Ne treba zaboraviti ni to da Bijeli imaju impresivnu navijačku podršku, koja u ovakvim naletima može igrati veliku ulogu. Poljud će zapravo pokazati putove finiša šampionske borbe i zbog toga što će odati koja momčad bolje podnosi terete imperativa. Hajduk je napredovao iz kola u kolo natjecateljski, ali činio je to bez nekog pritiska borbe za titulu. Bez tog pritiska, jer su u glavi već živjeli kao prvaci, dinamovci su posrnuli. Eto, sada se stvari mijenjaju. Pritisak sada raste Bijelima. Kako će se njime nositi u derbiju, usmjerit će njihovo samopouzdanje u preostalih pet kola. Pobijede li, tada su sve avenije prema naslovu otvorenije, iako imaju težak raspored (četiri teža gostovanja).

Strašni imperativi

Dinamo će pokazati od kakve je strukture izgrađen upravo u Splitu, gdje ga čeka grotlo. Izgube li, Modri još uvijek ostaju prvi, ali onda ama baš svaka utakmica nosi imperativ pobjede. Jesu li sposobni to izdržati, vidjet će se, bez obzira što imaju bitno lakši raspored (četiri utakmice u Zagrebu). Uzmu li i bod, onda su napravili veliki korak prema naprijed. Ne najveći, jer u svakoj opciji poljudskog dvoboja osim pobjede Dinama, u igru se vraća Rijeka.

Kako god bilo, uloga Riječana, zbog njihove snage i mogućeg približavanja, imat će izuzetan značaj u finišu borbe za prvo mjesto, jer ide Dinamu i dočekuje Hajduk...

Standings provided by Sofascore LiveScore

Što bi moglo odlučiti prvoligašku utrku?

1. DINAMOVO RESETIRANJE

Nema dvojbe kako su Modri izgubili energiju šampiona u ovoj godini. No, točno je da i dalje imaju 5 bodova više od Hajduka te sami odlučuju o svojoj sudbini. Raspored im je pogodan, jer ih u Zagrebu očekuju 4 utakmice, a osim Splita gostuju još u Koprivnici. Niz pehova sa zdravljem igrača teret je spremnosti za finiš. Ključnim ostaje hoće li se Modri psihološki prebaciti na frekvenciju potrebe ‘ponovnog osvajanja’ titule.

U tome najvažniju ulogu imaju iskusniji igrači. Oni moraju preuzeti odgovornost, pogotovo u najvažnijoj utakmici. Već remi na Poljudu je veliki korak prema naslovu.

2. HAJDUKOVA ENERGIJA

Postupno, tiho i eto, Hajduk je iz uobičajenih mu natjecateljskih trauma, smjena i lokalnih pritisaka, zauzeo šampionski ritam.

Krenulo je to s Kopićevim dolaskom, ali se prepoznaje u 23 bodova u 2018. godini, što je bod više od Rijeke, ali čak 7 više od Dinama.

Energija Bijelih se vidi i po gol-razlici, +15, koja kod Dinama iznosi tek +3. Sukladno tom ritmu Hajduk se može realno nadati pothvatu, ali samo ako razinu energije i zadrži, odnosno pojača kako bi sada, s teretom imperativa, odgovorio neočekivanom šampionskom izazovu.

3. RIJEČKA ULOGA

Aktualni šampion je naoko propustio veliku šansu za povratak u borbu za naslov gubitkom s Rudešom. No, realno gledano Rijeka, iako ima drugi učinak godine, 22 boda, i najbolju gol-razliku, +16, ipak ne djeluje dovoljno razigrana i razrađena da bi nadoknadila -9 Dinamu, odnosno i -4 Hajduku unutar 6 kola. Rijekino će (ne)raspoloženje, međutim, biti važan faktor usmjeravanje borbe za vrh. Ona ide i Dinamu, a dočekuje Hajduka. U slučaju Hajdukove pobjede nad Dinamom, Rijekine nad Osijekom, onda bi Bijeli s Kvarnera u Maksimiru pobjedom mogli bitno pomoći sebi (došli bi na 3-4 boda od vrha), ali i splitskim Bijelima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 05:38