Foto: Damir Krajac / CROPIX
DINO PERIĆ ISKLJUČEN

VIDEO: EKSPLOZIJA DINAMA UOČI ŠAHTARA! ORŠIĆ ZABIO HAT-TRICK, MODRI PRESKOČILI HAJDUK Pogledajte čudesnu reakciju Bjeličinog aduta s klupe i dva gafa

Nogometaši Dinama pobijedili su Goricu u gostima sa 4:2 u prvoj utakmici 12. kola Prve HNL. S ova tri boda preskočili su Hajduk i vratili se na prvo mjesto na ljestvici. Junak susreta bio je Mislav Oršić koji je zabio hat-trick
Piše: Toni RoićObjavljeno: 18. listopad 2019. 18:26

GORICA - DINAMO 2:4 (Lovrić 55', Suk 76' / Oršić 25', 49', 62' Kadzior 28')

GORICA (5-4-1): Kahlina - Muhammed, Čelić (od 87. Periša), Marina (od 60. Zwolinski), Jovičić, Čabraja - Čanađija, Suk, Babec (od 60. Hamad), Lovrić - Ndiaye.

TRENER: Sergej Jakirović

DINAMO (4-1-3-2): Zagorac - Šitum, Dilaver, Perić, Leovac - Moro - Gojak, Kadzior, Ivanušec - Gavranović (od 87. Gvardiol), Oršić (od 66. Kulenović; od 69. Atiemwen).

TRENER: Nenad Bjelica

Sudac: Mario Zebec (Varaždin)

Dinamo se vratio na prvo mjesto prvoligaške karavane nakon uvjerljive pobjede 4:2 na gostovanju u Velikoj Gorici. Lakše od očekivanja, momčad Nenada Bjelice je šesti put zaredom svladala Goricu i na najbolji način najavila gostovanje u ukrajinskom Harkivu protiv Šahtara u 3. kolu skupine C Lige prvaka.

U predigri za Šahtar imao je Dinamov trener Nenad Bjelica itekako razloga za kalkulacije koga poslati na travnjak protiv Gorice, kako zbog ozljeda Petkovića, Ademija i Livakovića, tako zbog odmaranja nekih ključnih prvotimaca za super bitni dvoboj Lige prvaka u Harkivu. Najveće iznenađenje bilo je postavljanje Marija Šituma na poziciju desnog beka, ali ideja je bila da će on brzinom i motorikom moći zakočiti najopasnijeg aduta domaćih Kristijana Lovrića. Sergej Jakirović se pak odlučio za vrlo defanzivnu postavu i zgusnutu sredinu terena, nominalno sa čak četiri zadnja vezna, ali Mario Marina je povučen u ulogu libera, kao glavna pomoć stoperima Čeliću i Jovičiću.

Dugo će u Velikoj Gorici žaliti za 4. minutom kada je Hrvoje Babec sjajnom dubinskom loptom u mat situaciju gurnuo Joeya Suka, koji je sam krenuo prema Zagorcu, ali kada se odlučio za udarac, Dinamov vratar je nogom odbio loptu i spriječio vodstvo domaćina. Gotovo identičnu akciju domaći su izveli u 18. minuti i opet je Suk bio pred Zagorcem, ali u znatno težoj situaciji od prve i nije se dobro snašao, pa je rezultat ostao početni.

Dinamo se u početnih dvadesetak minuta tražio, mijenjali su mjesta njegovi veznjaci i tražili način kako probiti i proći zgusnuti blok Gorice, a najava buđenja bila je u 19. minuti kada Gavranović na dodavanje Gojaka loptu gura u mrežu, ali iz zaleđa.

No, u razmaku od samo dvije minute, od 25. do 27. gosti potapaju domaći brod. Najprije Mislav Oršić kruni efektnu akciju u tri poteza s Gavranovićem i asistentom Gojakom, da bi potom i Poljak Damian Kadzior uz malo sreće lobom matirao Kahlinu.

Igrači Gorice u nevjerici su vrtjeli glavama, nisu uopće bili u podređenom položaju u odnosu na prvaka, a na semaforu je svijetlilo 0:2. To je ta individualna klasa Dinama koje se Jakirović najviše i pribojavao, a do kraja poluvremena Marina se vratio u vezni red, a jedan dobar udarac Babeca zaustavio je raspoloženi Zagorac. Pokušavao je udarcima iz daljine i Lovrić, ali nije uspijevao naciljati okvir, pa je Dinamo u relativno laganom ritmu i bez previše potrošnje energije došao do velike prednosti u prvih 45 minuta.

Sve se za goste nastavilo po idealnom scenariju i u drugom poluvremenu jer je Oršić u 49. minuti povisio na 3:0 za Dinamo, premda je Gorica šest minuta kasnije došla do pogotka.

Dotad odlični Zagorac počastio je Lovrića nakon slobodnog udarca propuštenom loptom u mrežu, ali brzo je Kahlina vratio uslugu na drugoj strani i omogućio Mislavu Oršiću još jedan hat-trick ove sezone nakon onog protiv Atalante u Ligi prvaka. Ujedno je Oršić postao prvi igrač Dinama poslije Gorana Vlaovića iz sezone 1993/1994. koji je postigao tri gola u jednoj prvenstvenoj i europskoj utakmici.

Nesreća je pak snašla Sandra Kulenovića, koji je nastradao u jednom duelu i nakon samo tri minute na terenu kolima hitne pomoći odvezen u bolnicu. Joško Gvardiol je upisao debi za seniorsku momčad Dinama, a do kraja Gorica je preko Joeya Suka samo ublažila poraz u partiji koju mora što prije zaboraviti. Valja spomenuti i drugi žuti karton Dine Perića iz 89. minute.

GORICA - DINAMO 2:4 (Lovrić 55', Suk 76' / Oršić 25', 49', 62' Kadzior 28')

GORICA: Kahlina - Muhammed, Čelić, Jovičić, Čabraja - Marina, Čanađija - Dvorneković, Suk, Lovrić - Ndiaye

DINAMO: Zagorac - Šitum, Dilaver, Perić, Leovac - Moro - Gojak, Kadzior, Ivanušec, Oršić - Gavranović

PRIJENOS UŽIVO

90+3' - Završena je utakmica. Dinamo je protiv Gorive slavio sa 4:2.

90 - Trese se greda Dinamovog gola, pucao je Lovrić iz slobodnog udarca.

89' - Isključen je Dinamov stoper Perić Drugi žuti karton zaslužio je zbog udaranja laktom Ndiayea.

84 - Igra se otvoreno i redaju se napadi na obje strane. Vratar Kahlina spasio je svoju mrežu od petog gola.

76' - GOOOL! Gorica je smanjila prednost Dinama na 2:4. Nakon ubacivanja s lijeve strane Zagorac je ostao na travi, a Suk je u gužvi iz neposredne blizine ugurao loptu u mrežu. Dinamovi igrači žalili su se da je ugurao loptu rukom, ali sudac je pokazao na centar.

74' - Utakmica ulazi u samu završnicu. Dinamo pred oko 4000 gledatelja ima više nego uvjerljivo vodstvo 4:1.

62' - GOOOL! Oršić je kompletirao svoj hat-trick. Vratar Gorice Kahlina je ispucavao loptu, pogodio Oršića koji iz prve, glavom prebacuje domaćeg vratara za 4:1 vodstvo Modrih.

55' - GOOOL! Gorica je smanjila prednost Dinama na 1:3. Bila je to pogreška Dinamovog vratara Zagorca koji je slabo reagirao nakon slobodnog udarca Lovrića. Lopta mu je bila na ruci, a on ju je nekako propustio u mrežu.

49' - GOOOL! Svoj drugi gol na susretu zabio je Oršić. Sjajno je s lijeve strane ubacio Leovac, a Oršić je volejem s nekih 11 metara zatresao mrežu za vodstvo Dinama 3:0.

46' - Krenulo je drugo poluvrijeme.

45' - Završeno je prvo poluvrijeme. Dinamo na odmor odlazi sa vodstvom 2:0.

42' - Opet Nenadu Bjelici u zapisniku nedostaje jedno ime, ono Ive Pinta. Portugalac nije na listi ozlijeđenih, barem ga nitko u tom kontekstu nije spominjao. Možda jest i on u zadnji tren osjetio neki problem, u svakom slučaju, propustio je još jednu priliku da se ozbiljnije pokaže i možda nametne Bjelici i za europske utakmice. Zasad Petar Stojanović ostaje neprikosnoven na toj poziciji, a danas ga 'odmara' Mario Šitum.

41' - Utakmica ulazi u završnicu prvog poluvremena, a Dinamo ima uvjerljivo vodstvo.

35' - Pogreška Šituma i prilika za Goricu, ali Zagorac opet dobro reagira.

30' - Nova sjajna obrana Zagorca nakon udarca s vrha kaznenog prostora.

28' - GOOOL! Strijelac za 2:0 vodstvo Dinama je Kadzior! Pucao je ljevicom s vrha kaznenog prostora, lopta se odbila od jednog igrača domaćih i u visokom luku završila u mreži Gorice.

25' - GOOOL! Dinamo vodi 1:0, zabio je Oršić svoj treći pogodak u prvenstvu ove sezone! Nakon lijepog duplog pasa s Gojakom Oršić je pucao prizemno, Kahlina je loptu dirao, ali je ona uz samu vratnicu završila u mreži.

24' - Pucao je sada Čanađija s vrha kaznenog prostora, Perić je djelomično blokirao udarac i olakšao posao Zagorcu.

19' - Trese se mreža Gorice, zabio je Gavranović, ali je sudac poništio gol zbog zaleđa. Usporena snimka pokazuje, opravdano.

18' - Još jedna prilika za Goricu, ali je na kraju igra zaustavljena zbog prekršaja na Dinamovom vrataru Zagorcu.

15' - Igra se u ovim trenucima uglavnom odvija na sredini terena. Modri pokušavaju, ali zasad ne uspijevaju ostvariti prevlast. Moro je sada pokušao gurnuti Kadziora u priliku, ali je njegovo dodavanje presječeno.

10' - Ndiaye pada u kaznenom prostoru Dinama, domaći igrači traže jedanaesterac, ali sudac se nije oglasio. Ispravna odluka jer je Ndiaye pao nepotrebno i teatralno.

8' - Dinamo ima više loptu u svom posjedu, ali hrvatski prvak i dalje još nije stvorio nijednu priliku.

4' - Kakva prilika za Goricu. Sam je i neometan, pred vratara Dinama izbio Suk i pucao prizemno, ali Zagorac sjajno brani. Bila je to prva i stopostotna prilika za domaćine.

1' - Počela je utakmica u Velikoj Gorici.

17.20: Stigli su sastavi. Nenad Bjelica izveo je kombiniranu, ali jaku momčad s Ivanuševom, Šitumom, Gojakom i Gavranovićem u vrhu napada.

Linker
18. travanj 2024 00:25