Srdjan Vrancic / CROPIX
NAJBOLJE OD HRVATSKOG NOGOMETA

MAKSIMIR GRMI, DINAMO OPET PRVI! DVA POJAČANJA ZABILA U NAJBOLJEM MEČU MODRIH OVE GODINE Zablistao francuski šef obrane, a onda uslijedio potez kola!

Dinamo je na Maksimiru u derbiju 4. kola HNL-a pobijedio Osijek 2:1 i zasjeo na prvo mjesto HNL-a. Théophile-Catherine je u 22. minuti sjajno glavom pogodio za vodstvo Dinama, na 2:0 povisio je Oršić fantastičnim pogotkom u 86. minuti, a Osječani smanjuju na 2:1 nakon autogola Petkovića u samoj završnici.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. kolovoz 2018. 19:21

DINAMO - OSIJEK 2:1 (Théophile-Catherine 22', Oršić 86' / Petković 90' ag.)

DINAMO: Livaković - Moharrami, Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac - Ademi, Šunjić - Kadzior, Olmo (od 46. Gojak), Hajrović (od 63. Oršić) - Gavranović. Trener: Nenad Bjelica

OSIJEK: Malenica - Lončar, Škorić, Gutieri, Šorša (od 73. Grgić) - Mioč (od 62. Lopa), Mudražija - Boban (od 62. Bočkaj), Marić, Hajradinović - Henty. Trener: Zoran Zekić

Stadion: Maksimir Gledatelja: 5012 Sudac: Ivan Bebek (Rijeka)

Nogometaši Dinama pobijedili su Osijek sa 2:1 u prvoj utakmici 4. kola Prve HNL, koja je u petak odigrana na stadionu Maksimir, čime je momčad Nenada Bjelice preskočila Osječane i privremeno zasjela na vrh prvenstvene ljestvice.

Strijelci za Dinamovu pobjedu bili su Francuz Teophile-Catherine u 22. minuti i Mislav Oršić u 86. minuti.

Dinamo je sa 10 bodova iz četiri utakmice zasjeo na vrh ljestvice, ispred Osijeka koji ima devet bodova. Treća Rijeka i četvrta Lokomotiva imaju po sedam bodova i utakmicu manje. Na začelju su tri momčadi sa po jednim bodom, Rudeš, Gorica i Istra 1961.

Većim dijelom dvoboja aktualni hrvatski prvak imao je inicijaticu i loptu u nogama, što je rezultiralo s nekoliko opasnih situacija u prvom poluvremenu, ali je osječki vratar Malenica spriječio sve pokušaje domaće momčadi da dođe do izraženije prednosti. Iako nisu bili u zatvorenoj formaciji i došli su se nadigravati s Dinamom, izabranici Zorana Zekića nisu uspijevali opasnije ugroziti Dominika Livakovića.

Ono što nisu uspjeli napraviti iz igre, domaći nogometaši uspjeli su iz prekida. Pogodak za vodstvo, svoj prvi u Dinamovom dresu, postigao je francuski stoper Kevin Teophile-Catherine u 22. minuti, kad je bio najviši u skoku i glavom sa desetak metara pogodio lijevi donji kut osječkih vrata, nakon ubačaja iz kuta koji je izveo Poljak Damian Kadzior.

Osječani su zaprijetili izjednačenjem u 70. minuti, kad je s lijeve strane lukavo slobodni udarac izveo Robert Mudražija, a Livaković jedva nogama zaustavio njegov pokušaj.

I dok su Osječani pokušavali doći do izjednačujućeg pogotka, mreža se zatresla na suprotnoj strani. Mislav Oršić sve je napravio sam. Probio se do 20-ak metara od gola, gdje mu nitko od Osječana nije čvrsto ušao u blok. Preciznim i snažnim udarcem uz desnu vratnicu Oršić je svladao Malenicu za 2-0.

U završnici dvoboja Ukrajinac Dmitro Lopa izveo je slobodan udarac s lijeve strane. Njegov ubačaj okrznuo je Dinamov napadač Bruno Petković, a lopta je završila u lijevom donjem kutu Dinamovih vrata. Osječanima nije ostalo dovoljno vremena za izjednačujući pogodak.

Dvoboj na stadionu Maksimir pratilo je oko 8.000 gledatelja, a sudio je Ivan Bebek iz Rijeke.

Rezultati by SofaScore

DINAMO - OSIJEK 2:1 (Théophile-Catherine 22', Oršić 86' / Petković 90' ag.)

DINAMO: Livaković - Moharrami, Theophile C., Dilaver, Leovac - Ademi, Šunjić - Kadzior, Olmo, Hajrović - Gavranović

OSIJEK: Malenica - Lončar, Tomelin, Škorić, Mioč - Hajradinović - Šorša, Mudražija, Marić, Boban - Henty

------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' GOOOL! Lopa je izveo slobodan udarac, Petković je dodirnuo loptu glavom, Grgić se sagnuo i Livaković je bio svladan! Pitanje je je li gol pripisan Lopi ili će se voditi kao autogol Petkovića.

86' GOOOL! Oršić je sam izborio loptu i došao u poziciju za udarac, opalio s dvadesetak metara i majstorski pogodio za 2:0!

81' - Posljednju zamjenu radi i Bjelica. Izlazi Gavranović, a ulazi novo pojačanje Dinama Bruno Petković.

79' - Prilika za Dinamo! Ademi je prošao po lijevoj strani, predriblao Bočkaja i izvrsno opalio po golu, no Malenica još jednom fantastično spašava Osječane!

74' - Dvojbena situacija! Kadzior je izveo korner, Dilaver je glavom prebacio do Theophilea koji ponovo gađa glavom, Malenica skida s gol-crte, ali ostaje dvojba je li lopta prešla liniju!

73' - Posljednju zamjenu radi Zekić. Izašao je Grgić, a napad je pojačao Tomislav Šorša.

69' - Izvrsna prilika za Osijek! Lopa je izveo slobodan udarac s lijeve strane, Gojak je spustio glavu, a lopta je zamalo iznenadila Livakovića koji uspijeva refleksno obraniti nogom s gol-crte!

68' - Sjajna prilika za Dinamo! Gavranović je bio u izglednoj prilici, no njegov udarac izvrsno brani Malenica!

64' - Reagira odmah i Bjelica. Izlazi Hajrović, a zamijenit će ga Mislav Oršić.

62' - Zekić radi čak dvije promjene. Izašli su Mioč i Boban, a priliku dobivaju Lopa i Bočkaj.

52' - Ademi je izborio slobodan udarac na oko dvadeset metara od gola Osijeka. Hajrović je izveo taj udarac, ali lopta je otišla samo u živi zid.

46' - Počinje drugo poluvrijeme. Bjelica je u svlačionici ostavio Danija Olma, a u igru je ušao Amer Gojak.

Zagreb, 170818.
Stadion Maksimir.
Prva HNL, Hrvatski telekom 4 kolo, prvenstveni susret Dinamo Osijek.
Na fotografiji: Gol, Kevin Theophile Catherine.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dinamo je krenuo s presingom od samog početka i opasno prijetio tijekom cijelog poluvremena. Osječani su pokazali otpor u završnici prvoga dijela, ali nedovoljno da ugroze vrata domaćina.

45' - Prilika za Dinamo. U posljednjim sekundama poluvremena Hajrović je uputio opasan udarac, Lončar je malo skrenuo loptu, a Malenica ju je uspio dotaknuti taman da odsjedne na gredi.

43' - Mudražija je ubacio jednu neugodnu 'svijeću' prema vratima Dinama, no Livaković uz manje poteškoće uspijeva izbaciti loptu izvan kaznenog prostora.

35' - Prva prilika za Osijek. Ispremiješao je Dinamovu obranu, ali u završnici nije imao snage za kvalitetniji udarac i lopta se od bloka odbija u udarac iz kuta.

29' - Isprobao je i Ademi svoj udarac, ali nije to bio težak posao za Malenicu. Dinamo je uspostavio inicijativu i kontrolira situaciju na terenu. Osijek se muči s kreacijom igre i ne uspijeva zadržati loptu u svojim nogama.

22' GOOOL! Inicijativa Dinama je urodila plodom već u 21. minuti utakmice. Leovac je izborio jedan korner, sam ga je i izveo, a najviši u skoku je Dinamov branič Kévin Théophile-Catherine koji iz teške situacije glavom sjajno pogađa za 1:0.

15' - U sjajnoj je prilici bio Gavranović na nekih osam metara, ali sudac je označio zaleđe.

11' - Još jedna velika prilika za Dinamo! Kadzior je oštro ubacio u šesnaesterac, Gavranović je loptu propustio, a Malenica je bio spreman i fantastičnom obranom izbacuje loptu u korner.

7' - Kakva prilika za Dinamo! Ademi je sjajno pronašao Kadziora koji odmah ubacuje u peterac, a Dani Olmo potpuno sam pred golom promašuje cijelu loptu.

1' - Počinje utakmica na Maksimiru.

------------------------------------------------

19.55: Momčadi su istrčale na travnjak. Sudac je Riječanin Ivan Bebek. Prema procjenama na tribinama je oko 5000 gledatelja. Sve je spremno za derbi!

19.45: Dinamo i Osijek međusobno su odigrali 83 utakmice. Modri su slavili 57 puta, Osječani 7, a 19 puta susret je završio neriješeno.

19.30: Uoči derbija na Maksimiru trener Dinama Nenad Bjelica izjavio je: "Ne samo u ovoj sezoni, u konstantnom su rastu, svake godine se poboljšavaju organizacijski i igrački. Jako su ozbiljan klub, povijesno jedan od najvećih hrvatskih klubova, financijski stabilan i jako dobro posložen. Apsolutno su u ekspanziji i to pokazuju na startu prvenstva. Protiv Glasgow Rangersa su bili čak i bolji, i zaslužili prolaz, to pokazuje njihovu snagu. Individualno imaju jako puno zanimljivih igrača, nadam se da ćemo mi uspjeti ponoviti ono što smo pokazali u zadnje četiri utakmice: vrhunsko zalaganje, dobra disciplina u igri, efikasnost i na kraju pobjeda."

19.00: Objavljeni su službeni sastavi. U momčadi Dinama dvije su promjene u odnosu na očekivanu postavu. Od prve minute igrat će Moharrami umjesto Stojanovića i Hajrović umjesto Oršića. Zekić je odlučio na klupi ostaviti Janžu, Grgića i Bočkaja, a na maksimirski travnjak istrčat će Mioč, Šorša i Boban.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 11:53