Foto: Vojko Basic / CROPIX
5. KOLO PRVE HNL

FOTO, VIDEO: RASPUCANI HAJDUK STIGAO DO SVOJE PRVE POBJEDE PROTIV GORICE Jairo dvostruki strijelac, ali o potezu Juranovića još će se dugo pričati

Velikih problema imao je Hajduk s Goricom prošle sezone, ali trener Bijelih Damir Burić ovoga puta nije dopustio iznenađenje. Splićani su pobijedili s 3:0, dvostruki strijelac je bio Jairo, a jedan je zabio i Juranović. Ovo je prva pobjeda Hajduka nad Goricom u petom pokušaju, prošle godine uspješniji su bili Velikogoričani.
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 18. kolovoz 2019. 17:45

HAJDUK - GORICA 3:0 (Jairo 30', 67', Juranović 69')

HAJDUK (4-3-1-2): Ljubić – Juranović, Ismajli (od 82. Vušković), Svatok, Dolček – Kalik (od 61. Teklić), Nejašmić, Hamza – Caktaš – Eduok (od 75. Jradi), Jairo

TRENER: Damir Burić.

GORICA (4-4-2): Kahlina – Musa, Steenvoorden, Jovičić, Čabraja (od 87. Krizmanić) – Dvorneković (od 65. Mathieu), Suk, Maslowski, Lovrić (od 75. Babec) – Ndiaye, Zwolinski.

TRENER: Sergej Jakirović.

Hajduk je dobio napokon Goricu, crna mačka iz prošle sezone stradala je na Poljudu već u prvom pokušaju trenera Burića koji je našao recept za lanjski hit prvenstva. Tako je Hajduk održao korak za Dinamom, oporavio se nakon neplaniranoga poraza u Koprivnicil. Bijeli su stvorili puno više prilika, bilo je kombinatorne igre, a Gorica je definitivno pala kada je Hajduk ostao s čovjekom viška na terenu i potpuno se razigrao. Junak je s dva gola bio Brazilac Jairo, a valja istaknuti i Juranovića čiji je pogodak za 3:0 ljevicom bio pravo remek-djelo.

Na startu je Gorica zaprijetila preko Suka u četvrtoj minuti, ali je njegov udarac prošao pokaj vrata. Na drugoj strani je Hajduk imao dobru situaciju nakon lijepe akcije, no sve je stopirao Maslowski pravovremenom intervencijom. Jako blizu vodstvu bio je sastav Bijelih u 10. minuti kada je nakon duploga pasa s Jairom pucao Eduok, no odlično je obranio budni Kahlina. Imala je Gorica svojih tendencija prema naprijed, umalo je bilo opasno po Ljubića u 16. minuti kada je startao na Ndiaye, ali po sucu Vidulinu sve je bilo čisto. Još jednu opasnost po vrata Gorice Hajduk je stvorio malo kasnije, na ubačaj Eduoka prelagano je za Kahlinu pucao Hamza. Inače, trener Hajduka Burić je malo modificirao sustav za Goricu, uveo je Kalika u vezni red pa se tako igralo u staroj formaciji koju je koristio Oreščanin, s razlikom da su napadači Eduok i Jairo bili uže postavljeni.

U 29. minuti je nakon Hajdukova kruženja iz daljine zapucao Dolček, ali je pucao ravno u Kahlinu. Minutu nakon toga je Hajduk poveo, bila je to prava brza akcija u nekoliko poteza u u finišu koje je Hamza dodao do Jaira, a on postigao svoj prvi ovosezonski pogodak. Blizu povećanja vodstva bio je Hajduk u 37. minuti nakon Eduokova kornera je loptu obradio Ismajli, ali je gol intervencijom spasio opet Kahlina obranivši mu šut. Kahlina je bio dobro postavljen i malo kasnije kada je nakon Dolčekova ubačaja sa 7-8 metara pucao Jairo.

Na kraju prvoga dijela se zagužvalo, vidjeli smo pravu kartonijadu Vidulina, a nije moralo biti tako jer da je rezolutno dao žuti Ndiayeu zbog starta na Nejašmiću ili još prije nakon pogibeljnoga starta na Eduoku, tenzije se vjerojatno ne bi podignule…

Drugi dio je počeo pokušajem Jaira koji je Kahlina lako ukrotio. Iako je Gorica bila ta koja je morala napasti, Hajduk je ipak imao prvu prigodu u nastavku. Malo nakon toga je Gorica ostala s igračem manje jer je drugi žuti, opet zbog preoštroga starta zaradio Ndiaye, pa mu je Vidulin pokazao put u svlačionicu. Uveo je potom Burić ofenzivca Teklića, a Jakirović malo presložio redove, no ubrzo je Hajduk došao do drugoga gola iz brze akcije koju je poveo Caktaš odigravši u prostor za Eduoka, a iz drugoga plana je sve riješio Jairo.

Točku na „i“ konačnoj pobjedi Hajduka stavio je kapetan Juranović majstorskom pogotkom nakon slaloma. Do kraja je Burić u igru poslao i 17-godišnjega stopera Vuškovića kojemu je to bio prvi nastup za prvu ekipu.

HAJDUK - GORICA 3:0 (Jairo 30', 67', Juranović 69')

HAJDUK: Ljubić - Juranović, Ismajli, Svatok, Kalik - Hamza, Nejašmić - Eduok, Caktaš, Dolček - Jairo

GORICA: Kahlina - Muhammed, Steenvoorden, Jovičić, Čarbraja - Dvorneković, Suk, Maslowski, Lovrić - Ndiaye, Zwolinski

----------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

87' - Posljednji put mijenja Jakirović. Izlazi Čabraja, ući će Krešimir Krizmanić.

82' - Posljednja promjena kod Hajduka. Veliki trenutak za 17-godišnjeg debitanta Marija Vuškovića koji slovi za jednog od najvećih talenata svijeta. Izašao je Ardian Ismajli.

75' - Druga promjena i kod Hajduka. Izlazi Samuel Eduok koji nije postigao pogodak u ovoj utakmici, ali je dobio velike ovacije s tribina. Zamijenit će ga Bassel Jradi.

74' - Jakirović radi drugu promjenu, čini se da trener Gorice želi spasiti svoju momčad od potpune blamaže. Iz igre je izvadio Kristijana Lovrića, a priliku je dobio Hrvoje Babec.

72' - Što se događa s Goricom... milimetri su sada dijelili Eduoka od četvrtog pogotka u četvrtom nastupu. Hamza je prošao kroz sredinu kao kroz švicarski sir, gurnuo Nigerijca u priliku, a njegov plasirani udarac prolazi tik uz vratnicu!

- Na Poljudu je danas 14 053 gledatelja, od toga 1144 na Obiteljskoj tribini.

69' - GOOOL! Kakav majstorski pogodak Josipa Juranovića! Krenuo je od centra, u maestralnom solo-prodoru nanizao je nekoliko gostujućih nogometaša, a onda u stilu najvećih virtuoza lijevom nogom zakucao u rašlje za velikih 3:0! Obrana Gorice u potpunosti je podbacila, ali mora se priznati - sjajna egzekucija Hajdukova kapetana!

67' - GOOOL! Opet je sve zakuhao Jairo, Hajdukov je Brazilac oteo loptu na centru i dodao Caktašu koji sjajno gura Eduoka u priliku, Nigerijac je izbio sam pred Kahlinu i pucao, a vratar Gorice fantastično brani taj zicer! Međutim, na odbijanac je naletio Jairo koji je akciju i pokrenuo te ponovno zatresao mrežu za 2:0! Mora se reći da pogodak ide isključivo na dušu obrane Gorice, Kahlini se apsolutno ništa ne može prigovoriti...

65' - Prva promjena i u momčadi Gorice. Ušao je Mathieu umjesto Dvornekovića.

61' - Odmah reagira Burić i radi prvu promjenu u Hajduku. Umjesto Anthonyja Kalika u igru će Tonio Teklić.

59' - CRVENI KARTON ZA GORICU! Ndiaye je ponovno nepotrebno i grubo startao na Dolčeka, a sudac Vidulin opravdano mu je pokazao drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton!

52' - Prilika za Hajduk. Isprobao je Jairo svoj udarac još jednom, siguran je Kahlina.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Poljudu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Gosti iz Gorice furiozno su krenuli u susret i tražili brzi pogodak na Poljudu. Hajdukovci su se uspješno othrvali njihovim naletima i zatim pohvatali konce igre te preuzeli inicijativu. Jairo je maestralno pokrenuo akciju za pogodak i poentirao za 1:0 u 30. minuti, a do kraja prvoga dijela igrači Gorice u potpunosti su bili rezignirani te je pravo čudo da rezultat nije i veći u korist Splićana. U sudačkoj nadoknadi dogodila se sveopća makljaža pa je sudac Vidulin bio primoran pokazati čak pet žutih kartona.

45'+1' - OPĆA MAKLJAŽA NA POLJUDU! Ndiaye je napravio dva gruba i nepotrebna prekršaja, prvo na Hamzi, a zatim i na Nejašmiću. Nastao je sveopći kaos i burno prosvjedovanje zaraćenih strana, a rezime svega su - žuti kartoni za Dvornekovića, Steenvordena, Ndiayea kod Gorice i Caktaša kod Hajduka. Naknadno je 'požutio' i Ismajli. Sudac Vidulin je brže-bolje svirao kraj poluvremena i poslao nogometaše na odmor.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

40' - Hajduk sve više prijeti, a Gorica samo čeka kraj poluvremena... sada je Jairo opet zaprijetio s desetak metara iskosa, no Kahlina uspijeva ukrotiti njegov šut.

37' - Još jedna šansa za Bijele! Nakon kornera je Ismajli zapucao prema vratima, čini se da je Zwolinski dirao tu loptu i promijenio putanju, Kahlina je uz velike poteškoće obranio taj udarac, a na kraju je Lovrić očistio tu situaciju ispred svoga gola!

30' - GOOOL! Sijevnula je kontra hajdukovaca, Jairo je nadmudrio gostujuću obranu i pronašao Hamzu koji mu odmah vraća i gura ga u dobru poziciju, a Brazilac hladnokrvno trese mrežu za 1:0 na Poljudu!

29' - Dolček je silovito opalio iz daljine, a Kahlina je još jednom na pravome mjestu.

24' - I opet prijete hajdukovci! Jairo je s lijeve strane centrirao i tražio Caktaša, ali u posljednji trenutak stiže Maslowski!

17' - Sjajna akcija Bijelih! Eduok je probio po desnom boku i poslao povratnu na vrh šesnaesterca, Kalik je 'španerski' propustio loptu za Hamzu koji puca isprve, a Kahlina opet brani!

14' - DVOJBENA SITUACIJA I VELIKA NEOPREZNOST HAJDUKOVIH IGRAČA! Hamza je glavom namjeravao vratiti loptu Marinu Ljubiću, no vratar Bijelih je 'zaplivao' u prazno... Dvorneković je bio u naletu i nastojao 'ničiju' loptu smjestiti u mrežu, ali je prije vremena pao nastojeći simulirati prekršaj. Sudac Vidulin je ispravno dosudio gol-aut iako se u prvi mah činilo da se radi o jedanaestercu.

10' - Je li moguće što je sada obranio Kahlina?! Ne zna se što je bilo ljepše u ovoj akciji... sjajno su kombinirali Jairo i Eduok, duplim su pasom izbacili obranu Gorice, a završni je udarac Eduoka s desetak metara čudesno obranio Kristijan Kahlina! Razigrali su se sada i jedni i drugi, probudili su se hajdukovci nošeni hukom s tribina...

4' - Novi pritisak Velikogoričana! Zaprijetio je Lovrić pa Muhammed Musa iz daljine, a zatim i Suk. Nijedan od tih udaraca nije išao u okvir gola, no gosti na samome startu pokazuju da su ovdje došli po sva tri boda.

3' - Krenula je Gorica visokim presingom na posljednju liniju obrane Hajduka. Mučili su se s izbacivanjem lopte hajdukovci, ali je Ljubić na kraju uspio izbaciti izvan granica igrališta.

1' - Počela je utakmica u Splitu!

----------------------------------------------------------

17.55: Igrači su istrčali na poljudski travnjak. Glavni sudac je Marin Vidulin iz Kanfanara. Sve je spremno za početak!

17.00: Objavljeni su službeni sastavi. Za Hajduk protiv Gorice brani Marin Ljubić. Josip Posavec još uvijek nije sto posto fit, a ne želi se s njim riskirati. Njemu se bio ukliještio živac između dva diska i činilo se da je ta ozljeda prošlost, ali ipak će pauzirati još ovaj susret. Čini se da se ozlijedio i Tomislav Duka kojega nema niti na klupi. Još je jedna neočekivana promjena, i to u obrani - startat će Anthony Kalik, a David Čolina svoju će priliku čekati s klupe. Adam Gyurcso i dalje je izvan momčadi, iako je potpuno zdrav. Trener Damir Burić ne odustaje od svoje vizije u kojoj nema mjesta za dosad standardnoga Mađara.

Kod Gorice nema prevelikih iznenađenja, trener Sergej Jakirović odlučio se za Matiju Dvornekovića i Michała Masłowskog u početnoj postavi.

Linker
17. travanj 2024 03:49