Damir Krajac / CROPIX
OBRAČUN NA MAKSIMIRU

VELIKI USPJEH HAJDUKA Splićani preživjeli uraganski prvi dio Dinama, izjednačili iz penala i izdržali do kraja. U nastavku Bebek razbjesnio Bjelicu!

Dinamo i Hajduk odigrali su 1:1 u utakmici 16. kola HNL-a. Modri su dominirali prvim poluvremenom i rano poveli, a u smiraj prvog dijela Hajduk je izjednačio. U nastavku nije bilo golova, Splićani će zadovoljni otići s Maksimira.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. studeni 2019. 20:58

Dinamo - Hajduk 1:1

Zagreb. Stadion Maksimir. Gledatelja 15757

Dinamo (4-1-4-1): Livaković 6 - Šitum 6, Dilaver 6, Perić 7, Leovac 6 - Moro 6 - Kadzior 6.5 (od 73. Hajrović 6), Olmo 7, Ivanušec 6 (od 78 Majer -), Oršić 6 (od 87- Atiemwen -) - Petković 7.5. Trener: Nenad Bjelica 6.5

Hajduk (4-3-1-2): Ljubić 8 - Bašić 6, Ismajli 6, Simić 6.5, Čolina 6.5 - Jurić 6, Nejašmić 6.5 (od 65. Teklić 6), Kalik 6.5 (od 86. - Hamza)- Caktaš 7 - Eduok 6, Jradi 6 (od 56. Jakoliš 6). Trener: Damir Burić 6.5

Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) 6. Pomoćnici: Pataki i Đurak. Četvrti sudac: Loparac. Dodatni suci: Matoc i Vidulin. Delegat: Vučemilović.

Strijelci: 1:0 - Ismajli (12-ag), 1:1 - Caktaš (45-11m).

Žuti kartoni: Simić (16 - povlačenje protivnika), Ismajli (23 - preoštar start), Kalik (27 - preoštar start), Leovac (45 - igranje rukom), trener Bjelica (79 - prigovor), Hajrović (90 - preoštar start).

Crveni kartoni:

Igrač utakmice: Marin Ljubić.

Hajdukovci mogu poljubiti Marina Ljubića, svojega velikog junaka! I zahvaljivati nepredvidljivoj ćudi nogometa, koji je opet pokazao to prevrtljivo lice. Izvukli su Splićani u Maksimiru bod, kanonadu Modrih, pogotovo u prvih pola sata, preživjeli "tsunami" i vraćaju se u Split s remijem.

Dakle, nogomet je jedini sport u kojem nakon takve dominacije jednog takmaca rezultat na semaforu može biti poravnat. Na semaforu je na odmoru pisalo 1:1, a valjda nije bilo nijednog navijača Hajduka u Maksimiru koji u 12. minuti pomislio da splitska momčad može izvući živu glavu.

1:0 - ISMAJLI (12 - ag)

Kadzior je izveo korner na prvu vratnicu. U skoku su bili Petković i Ismajli. Hajdukov napadač u tom je duelu izvukao deblji kraj, glavom je zatresao vlastitu mrežu.

1:1 - CAKTAŠ (45 - 11 m)

Caktaš je pucao s vrha šesnaesterca, Leovac je u kaznenom prostoru previsoko podigao ruku i lopta ga je u nju pogodila. Nije bilo dvojbe, Bebek je pokazao na bijelu točku. Caktaš je snažno opalio pod gredu, Livaković je bio bespomoćan.

Modri su od prve minute jurišali kao da im se radi o životu, u Dinamovih 11 nije bilo slabog igrača, počelo je sijevati već od četvrte minute. Pucao je Olmo, malo pokraj gola. Pa je Bruno Petković opet podigao Maksimir na noge, odlično je primio loptu, krenuo prema golu, bacio driblingom na pod svog "frenda" Stefana Simića, silovito pucao s nekoliko metara, ali Ljubić je bio dobro postavljen. Je li obranio, ili ga je Petković napucao u glavu, zapravo, nije bitno, lopta je otišla izvan igrališta. Onda je pokušao Šitum (jedino iznenađenje u Bjeličinoj momčadi) izdaleka, Petković je, pak, dobivao sve duele, ni dvojica hajdukovaca nisu mu mogli ništa. "Poveo" je 2:0 protiv Simića kad ga je Hajdukov stoper zaustavio rukama na centru. Iz čiste nemoći, primio ga je i bacio na tlo.

Zaradio je Simić žuti karton, vrlo brzo požutio je i Ismajli zbog oštrog starta na Olmu - čak je dobro i prošao sa žutim kartonom - nešto kasnije i Kalik je zaradio opomenu. Sva trojica otpali su za utakmicu s Rijekom, ali tko je o tome uopće razmišljati, glava je Burićevoj momčadi u Maksimiru ionako već bila ispod površine. Jedini opasan trenutak za Modre bio je prodor Čoline i ubačaj na peterac na koji je zamalo zakasnio Jurić. Sve ostalo događalo se na drugoj strani, najčešće i u Hajdukovu šesnaestercu. Igrali su Modri atraktivno, brzo, bilo je tu i peta, duplih pasova, ubačaja, udaraca... Jednosmjerna utakmica, a kad je nakon kornera Ismajli zatresao svoju mrežu, činilo se da će Bijeli kući punih torbi pogodaka. Prolazio je, dakle, Petković kako je htio, priključivali su se Olmo i Oršić, nadirali Ivanušec i Kadzior. Svaka je akcija bila opasna, prilika ili poluprilika, ali imao je Hajduk devet života. I sjajnog Ljubića! Uvijek na pravom mjestu, odlično postavljen. Skinuo je Olmu odličan udarac s petnaestak metara, nije ga savladao ni Ivanušec, koji je bio sam pred njim ali nije pogodio bliži kut. I taj je udarac došao nakon vrhunske akcije Petkovića i Oršića, Ivanušec je imao zicer.

Uglavnom, drugi je gol visio u zraku, a onda možda i treći, četvrti. I tko zna dokle. Međutim, možda su se i Dinamovi nogometaši malo uljuškali u tu svoju dominaciju, ponekad i pretjerivali igrajući za dojam, malo spustili gas. I, onako, ni iz čega Hajduk je izjednačio. Umjesto da krenu u još jedan opasan napad, Modri su izgubili loptu, ona je došla do Caktaša. Pucao je s 20-ak metara i pogodio Leovca u ruku. Bez dvojbe kazneni udarac i Caktaš je opet zabio u Maksimiru. Vratili su se Bijeli u igru, neočekivano.

I nastavak je donio sličnu sliku. Ne toliko ubojit, ali opet dominantan Dinamo, sve se i dalje događalo pred Ljubićem. Koji je i dalje sjajno branio, skinuo je neugodan udarac Oršića i nakon sat vremena sigurno i čvrsto u rukama prigrlio "trofej" Hajdukova junaka. Zastao je sigurno dah Dinamovim navijačima kad je u 63. minuti ostao na tlu ležati Bruno Petković. I u prvom je poluvremenu nekoliko puta zašepao, dobio je dosta udaraca, sad su morali u teren i liječnici. Zar će osim pobjede u "hendikep utakmici", Bjelica ostati i bez najboljeg igrača za susret u Milanu? A ni Gavranović nije zdrav. Izišao je Petković i s travnjaka, ali se ipak vratio. Dinamo je, pak, krenuo i dalje po pobjedu. Opalio je Olmo s ruba šesnaesterca, ali Ljubić je opet bio na mjestu i skinuo još jednu matnu loptu. Zar je moguće da je taj momak nedavno završio u drugoj momčadi!?

I Bad Blue Boysi su bakljadom koja je na nekoliko minuta prekinula susret dali Hajduku priliku da dođe do zraka, a onda je žuti karton zaradio Nenad Bjelica zbog prigovora. Naime, Petkovića je na centru u još jednom nezadrživom prodoru zaustavio Kalik. Bebek mu nije pokazao žuti karton, bio bi mu drugi, isključujući. Nego je "kaznio" Bjelicu. Činilo nam se kao da je i Kalik već bio spreman otići u svlačionicu, pomirili su se već Bijeli da će do kraja igrati s desetoricom. Ali, Bebek je drugačije odlučio i razljutio dinamovce.

I do kraja je Hajduk izdržao, nisu Modri znali dokrajčiti suparnika kojega su već nakon prvih pola sata imali na koljenima.

DINAMO - HAJDUK 1:1 (Ismajli 12'-ag/Caktaš 45+1'-11m)

DINAMO: Livaković - Šitum, Dilaver, Perić, Leovac - Moro - Kadzior (od 73' Hajrović), Olmo, Ivanušec (od 78' Majer), Oršić (od 87' Atiemwen) - Petković

HAJDUK: Ljubić - Bašić, Simić, Ismajli, Čolina - Jurić, Nejašmić (od 65' Teklić), Kalik (od 86' Hamza) - Jradi (od 56' Jakoliš), Eduok - Caktaš

------------------------------------------------------------

KRAJ: Utakmica je završena podjelom bodova - na kraju je 1:1.

90+3' Žuti karton za Hajrovića, što znači da neće igrati protiv Istre 1961 u sljedećem kolu.

90+2' Pao je Atiemwen u kaznenom prostorui nakon dodavanja Petkovića, Bebek nije ni pomišljao svirati kazneni udarac.

90' Zbog kratkog "pirotehničkog" prekida sudačka nadoknada iznosi šest minuta.

87' Reagira po treći puta i Bjelica pa umjesto Oršića ulazi Atiemwen.

86' Posljednja Hajdukova izmjena. Izlazi Kalik koji se na taj način sačuvao moguće nove disciplinske kazne, ulazi Hamza.

85' S tribina se čuje pjesma - Hoćemo pobjedu! Dinamovi navijači šalju jasnu poruku svojim pulenima.

82' Petković je ponovo iznudio slobodan udarac za Modre. Prošao je pored četvorice gostujućih igrača, od centra prema vratima Ljubića.

79' Žuti karton dobio je Dinamov trener Nenad Bjelica. Dinamova klupa protestirala je zbog nedosuđenog prekršaja Kalika nad Petkovićem, što je po njihovom mišljenju trebao biti drugi žuti za Hajdukova veznjaka.

78' Nova promjena kod Modrih. Umjesto Luke Ivanušeca ulazi Lovro Majer. Igra je nastavljena.

76' Sa sjeverne tribine u prostor terena ulijeću brojne pirotehničke naprave, igra će na neko vrijeme stati.

74' Kakva prilika za Olma! Opet mu je Petković ostavio petom, Španjolac je fintirao pa šutirao, Ljubić spašava!

73' Prva izmjena igrača u Dinamu. Iz igre izlazi Damian Kadzior, ulazi Izet Hajrović.

69' Ostao je Dilaver ležati nakon ovog kornera, Ismajli je bio najviši u skoku ali lagano je uhvatio Livaković.

68' Prošao je Eduok Perića po desnoj strani, dočekao ga je Dilaver i otklonio opasnost. Ipak, bit će korner za Caktaša.

65' Nova promjena u Hajduku. Izlazi Nejašmić, a umjesto njega ulazi Tonio Teklić.

64' Ponovo je ozlijeđen Bruno Petković, ostao je ležati pa će morati otići izvan terena. Dinamo je kratko s desetoricom.

62' Preko gola je to odapeo Poljak u redovima Modrih.

61' Olmo je srušen u vrlo izglednoj poziciji za dobar pokušaj iz slobodnog udarca.

59' Dinamo kontrolira posjed lopte, pokušava iskrojiti neki novi zicer. Bekovi - Leovac i Šitum podigli su se i prijete po stranama.

56' Prva izmjena u Hajduku. Umjesto Jradija ulazi Marin Jakoliš.

54' Na Maksimiru je točno 15.757 gledatelja večeras. Sjajna posjeta na najvećem hrvatskom derbiju.

52' Udarac Oršića nakon duge lopte Šituma, diralo je to nekog na putu pa će Dinamo opet imati udarac iz kuta.

50' Petković je ostavio sjajan pas za Oršića petom, Oršić s dvadesetak metara tuče dosta u Ljubića koji opet ima problema s hvatanjem lopte pa je odbija u korner.

48' Kadzior je izveo slobodan udarac, Dilaver je išao prema lopti a vrlo neugodan ubačaj uhvatio je Ljubić.

46' Krenuo je nastavak utakmice. Dinamo ide po pobjedu, Hajduk po očuvanje ovog pozitivnog rezultata. Nije bilo promjena u momčadima.

POLUVRIJEME: Dinamo je dominirao, ali rezultat je izjednačen. Očekuje nas uzbudljiv nastavak na Maksimiru.

45+1' GOOOOOL! Hajduk se vratio praktički iz ničega. Caktaš je realizirao najstrožu kaznu.

45' Jedanaesterac za Hajduk. Leovac je igrao rukom nakon udarca Caktaša! Ruka nije bila u prirodnom položaju.

42' Razdoblje utakmice od nekoliko minuta bez prilika, Hajduk može biti sretan rezultatom.

38' Ivanušec je imao novu sjajnu priliku na dodavanje Petkovića. Puno prostora za mladića, gađao je bliži kut s lijeve strane i pogodio vanjsku stranu male mrežice.

36' Udarac Mije Caktaša glavom iz velike daljine, bez prijetnji za Livakovića.

35' Zanimljivo, Dinamo još uvijek nije napravio niti jedan prekršaj na današnjoj utakmici.

33' Novo zatišje, ali Dinamo i dalje maksimalno dominira događanjima na maksimirskom travnjaku.

31' Još jedan korner za Dinamo mogao se pretvoriti u ubojitu kontru Hajduka. Caktaš je dobio loptu, imao otvorene igrače na izlasku s krila, ali Perić je kolosalnom reakcijom spasio Modre izbivši loptu iz nogu Caktaša.

29' Kadzior je izveo novi korner, prošla je ona sve u kaznenom prostoru Hajduka, mogao je vrlo lako sada pasti novi pogodak u mreži Hajduka.

27' Treći žuti za Hajduk. Prekršaj nad Ivanušecom napravio je Kalik, a to nije htio tolerirati sudac Bebek. Ni Kalik neće igrati protiv Rijeke.

25' Olmo je pucao, pa onda i Oršić izvan kaznenog prostora, u oba navrata Ljubić je bio na visini zadatka.

23' Novi žuti karton za Hajduk. Dobio ga je sada zbog prekršaja na Olmu i Ardijan Ismajli. Usto, oba Hajdukova stopera zaradila su treći akumulirani žuti karton pa neće moći igrati u sljedećem kolu protiv Rijeke.

21' Nakon zaista uraganskog početka utakmice od strane Dinama, sada su i gosti s Poljuda došli do zraka. Lopta je nešto više u polovici aktualnog prvaka.

19' Dobar solo-prodor Ivanušeca kroz srce Hajdukove obrane, pokupio je loptu Ljubić na pokušaj ubačaja Dinamovog veznjaka.

17' Velika prilika za Hajduk. Jradi nije stigao na sjajan ubačaj Čoline. Kasnio je i Jurić, bit će korner za goste.

16' Prvi žuti karton na utakmici zbog prekršaja nad Petkovićem dobio je Simić.

14' Nova prilika za Dinamo! Kadzior je pucao, Ljubić obranio.

12' GOOOOOL! Kadzior je ubacio iz kornera, Ismajli je najviši u skoku, skreće loptu u svoju mrežu i to je vodstvo Dinama.

11' Veliki pritisak Dinama u početku susreta. Petković prolazi po desnoj strani, skinuo mu je loptu s noge Čolina, peti korner za Kadziora.

10' Sjajno kretanje Danija Olma u vrlo sadržajnom početku utakmice. Ušao je u međuprostor, pucao, ali Hajdukov blok odbija loptu u već četvrti korner za Dinamo.

9' Evo i Hajduka u prijetnji na drugoj strani. Brzo su izašli gosti, probao je Kalik s kakvih dvadesetak metara, pored gola.

8' Teško živi Hajduk. Olmo je sjajno proigrao Kadziora koji je opet sam pred vratarom Ljubićem, ali drugi pomoćni sudac Vedran Đurak opravdano diže zastavicu zbog zaleđa.

7' Kakva prilika za Petkovića! Izašao je jedan na jedan na Ljubića, ali fantastično brani Hajdukov vratar. Pogođen je bio u glavu, a lopta je na putu prema golu dodirnula i gredu.

6' Kadzior je izveo korner, pokušaj jednog Dinamovog igrača glavom odlazi visoko iznad Ljubićevog gola.

5' Velika prilika za Dinamo! Olmo je probao s poludistance na prekrasnu asistenciju Ivanušeca petom. Simić je blokirao, bit će korner.

4' Dinamo inzistira na reposjedu nakon gubitka lopte. Navijačka podrška i jednima i drugima od početka je vrlo glasna.

2' Traje početno ispipavanje pulsa, Hajduk se pokušava postaviti hrabro i zauzeti sredinu terena.

18.00 Utakmica je počela! Prvi udarac izveo je pukovnik HV-a, Ivica Lukić.

17.59 Uoči utakmice održana je minuta šutnje u spomen na žrtvu Vukovara. Dinamo igra u unikatnim dresovima s prikazom vukovarskog vodotornja.

17.50 Torcida je stigla na stadion, očekuje se oko 12.000 gledatelja, a točnu će brojku Dinamo objaviti na poluvremenu.

17.30 Dinamo je prošle sezone pod vodstvom trenera Nenada Bjelice u Prvoj HNL osvojio 85,18 posto bodova što je najbolji učinak plavih u zadnjih 12 godina. Tada je, u sezoni 2006./07. trener Branko Ivanković postavio dojmljiv rekord od 92,9 posto osvojenih bodova. Bjeličin je učinak treći najbolji Dinamov postotak u povijesti HNL-a. Na drugom je mjestu Otto Barić koji je s plavima u sezoni 1996./97. osvojio točno 90 posto bodova

17.20 Mislav Oršić s Interom je dvaput uspio pobijediti Hajduk, po jednom na Poljudu i u Zaprešiću. Prvo je slavio u listopadu 2011. u Splitu s 2:1. Inter je poveo golom Abilaliaja, Oršić je povisio na 2:0, a Maloča smanjio na konačnih 2:1. Hajdukova je vrata tom prilikom branio Danijel Subašić. U travnju 2012. Oršić je postigao pogodak za pobjedu Intera protiv Hajduka u Zaprešiću s 1:0. Oršić je u svojoj zadnjoj sezoni u zaprešićkom Interu 2012./13. igrao zajedno sa sadašnjim ozlijeđenim Hajdukovim vratarom Josipom Posavcem. Mladi se vratar tada tek probijao u prvi sastav i uglavnom je bio pričuvni čuvar mreže.

17.10 Znate li koji je jedini igrač koji je u nacionalnim prvenstvima zabijao u derbijima golove za Dinamo u Splitu i za Hajduk u Zagrebu? Pročitajte ovdje.

17.00 Dinamov trener Nenad Bjelica u igračkim je danima u dresu Osijeka pet puta igrao protiv Hajduka u HNL-u. U premijernoj sezoni HNL-a, 1992. godine, Osijek je Splićanima bio domaćin u Donjem Miholjcu, a dvoboj je završen bez pobjednika, 3:3. Bjelica je tada zabio pogodak za 1:1. Kasnije je, u svom drugom mandatu u Osijeku, dvaput slavio protiv Bijelih: u veljači 2000. u Gradskom vrtu s 2:0. te u listopadu iste godine na istom stadionu s 2:1 kad je zabio pogodak za vodstvo domaćih 1:0. Bjelica je u pet nastupa za Osijek protiv Hajduka u HNL-u upisao po dvije pobjede i dva poraza uz jedan remi.

16.50 Bruno Petković mogao bi danas biti posebno motiviran. Novi prvi napadač hrvatske nogometne reprezentacije još nije nikada zabio gol Hajduku. Možda je baš danas taj dan... Više o tome pročitajte ovdje.

16.00 Stigli su sastavi za utakmicu! Nenad Bjelica je napravio dvije promjene u odnosu na očeklivani sastav. Umjesto Stojanovića na desnom beku starta Šitum, a umjesto Hajrovića u liniji mu je Kadzior. S druge strane, Damir Burić je na desnog beka stavio Bašića, Ismajli je premješten na stopera umjesto Svatoka. U veznom redu je Kalik umjesto Hamze, a polušpicu umjesto najavljivanog Dolčeka igra Eduok. Splićani bez prvog golmana Posavca, kapetana Juranovića, srebrnog Vatrenog Bradarića i kažnjenog Jaira.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:51