Cropix
ZAVRŠILA JE SEZONA

FOTO, VIDEO: DINAMO UVJERLJIVO SLAVIO PROTIV HAJDUKA U VELIKOM FINIŠU SEZONE, POGLEDAJTE SVE GOLOVE Slavlje na Maksimiru nakon najvećeg derbija

Gotova je Prva HNL, Dinamo je potvrdio titulu pobjedom u vječnom derbiju nad Hajdukom. U Maksimiru je susret završio 3:1, goste je načeo Izet Hajrović, a dvaput je mrežu zatresao Mario Gavranović. Za Bijele je strijelac bio Mijo Caktaš. Na drugome mjestu završila je Rijeka, Osječani su pobjedom nad Interom u Gradskom vrtu zauzeli treće mjesto, a Hajduk je ovim porazom pao na četvrto mjesto, posljednje koje vodi u Europu. Bijeli će imati malo kraće ljeto jer će Europsku ligu pokušati izboriti već od prvog pretkola.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. svibanj 2019. 13:44

DINAMO - HAJDUK 3:1 (Hajrović 20', Gavranović 49', 56' / Caktaš 69')

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile, Dilaver, Leovac - Ademi - Hajrović, Moro, Olmo, Oršić - Gavranović

HAJDUK: Posavec - Ismajli, Svatok, Lopez, Fomitschow - Jurić, Nejašmić, Hamza - Caktaš - Gyurcso, Jairo

Dinamo je briljantno zaključio briljantnu sezonu! U predivnoj atmosferi Maksimira prvaci su pokazali zašto su prvaci, pobijedili su najžešćeg suparnika makar se mora priznati da su i Majstori s mora igrali dobro, naglasili da bi slijedeća sezona mogla biti bolja ako ostanu u ovakvom rosteru. Slavilo se u metropoli, na kraju su plavi dečki podigli pehar za naslov, a Dinamovi navijači došli su na svoje.

Kapa dolje Bjelici i dečkima na ovoj sezoni, pružili su svima onima koji vole plavu boju prekrasno zadovoljstvo, ispunili ih ponosom. Modri su disali sa svojim navijačima, to je još jedna velika pobjeda, sinergija tribina i igrača na terenu bila je upravo fenomenalna. Hajduk je na koncu ipak završio četvrti.

Plavi su maksimirskim trijumfom završili sa 30 bodova više od svojega splitskog suparnika. To bi ujedno bila četvrta sezona u kojoj su Modri pobjegli bijelima na najmanje 30 bodova razlike.

Prvi je to učinio Josip Kuže 2005/06. kad je na završnoj ljestvici bilo plus 36. Dvije godine kasnije, u sezoni 2007/08. pod paskom Branka Ivankovića i Zvonimira Solde bilo je plus 30, a 2014/15. pod vodstvom Zorana Mamića rekordnih plus 38. Bilo je još priča za statistiku.

Mario Gavranović je s dva pogotka zaokružio svoj broj pogodaka Hajduku u derbijima na šest, te tako dijeli osmo mjesto u povijesti s Mlinarićem, Mandžukićem i Fernandesom. Zabio je i tri za Rijeku u sudarima s Splićanima, tako da je postao pravi krvnik Hajduka.

Nenad Bjelica probio se peto mjesto u Dinamovoj povijesti po broju uzastopnih derbija bez poraza. Na vrhu je Zoran Mamić sa 13 uzastopnih utakmica bez poraza, slijede Marton Bukovi i Vlatko Marković sa po sedam, a četvrti je Miroslav Blažević s šest. Po pet uzastopnih derbija bez poraza imaju Ivica Horvat, Branko Ivanković i Krunoslav Jurčić, i sada Bjelica. Po četiri Josip Kuže, Zvonimir Soldo i Zlatko Kranjčar. Inače, pogotkom na Maksimiru Mijo Caktaš je također postigao svoj šesti pogodak u derbijima, te se probio na šesto mjesto u povijesti Hajduka, a postao je i najbolji strijelac HNL-a.

Nakon vječitog derbija priču možemo zaključiti samo s - bravo! Gledali smo jedan od najboljih sudara Dinama i Hajduka posljednjih godina, bio je to derbi za nogometne sladokusce. Jak ritam, otvoreni gard jednih i drugih, atrakcije, šanse... Svega je bilo za čisto nogometno uživanje, niti traga od obično tvrdih, čvrstih i ponekad dosadnih ogleda. Krenulo je odmah žestoko, na sve ili ništa. Iznimno inspirirani Hajrović nakon nekoliko minuta odlično je pucao, ali Posavec je obranio.

Odmah nakon toga Stanko Jurić je s nekih sedam metara pucao glavom, zamalo preko grede. U tom trenutku Majstori s mora su nadirali s svih strana, Gyurcso je nakon dvadesteak metara probio bok, ušao u šesnaesterac, pucao, ali je reprezentativni vratar Livaković sjajno obranio. Onda je uslijedio jako udarac Fomitschowa, pa Caktaša, ali lopta nije ušla u mrežu.

1:0 - Hajrović

Petar Stojanović je probio bok i centrirao po zemlji, Gavranović nije stigao, ali Lopez je početnički pogriješio, lopta mu je prešla preko noge, tako ju je dodao je Ademiju, koji asisitra Hajroviću koji s destetak metara mirno pogađa mrežu.

2:0 - Gavranović

Nakon centaršuta, loptu je loše odbio Fomitsvhow, Theophile je nogom vratio u srce šesanaesterca, tamo je loše reagirao Ismajli, glavom je prebacio loptu do Ademija, koji isto tako glavom asistira za Gavranovića koji iz blizine šalje loptu u mrežu.

3:0 - Gavranović

Olmo je gurnio loptu prema Gavranoviću koji je bio u zaleđu, ali nije pokazao intenciju igranja, pa je do nje došao Ademi koji mu je onda vraća, bilježi treću asistenciju, a Gavro iz blizine pogađa. Pomoćni sudac je mahao zalađe, ali Bebek je poništio njegovu odluku

3:1 - Caktaš

Tudor je ubacio lopti u šesnaesterac, do nje je stigao Caktaš i poslao je u mrežu kraj Livakovića

DINAMO - HAJDUK 3:1 (Hajrović 20', Gavranović 49', 56' / Caktaš 69')

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile, Dilaver, Leovac - Ademi - Hajrović, Moro, Olmo, Oršić - Gavranović

HAJDUK: Posavec - Ismajli, Svatok, Lopez, Fomitschow - Jurić, Nejašmić, Hamza - Caktaš - Gyurcso, Jairo

-------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE! GOTOVA JE PRVA HNL!

90'+7' - Caktaš je pokušao iznenaditi Livakovića iz daljine, ali mladi je Dinamov vratar ponovno pokazao zašto se o njemu već govori kao o novoj 'jedinici' Vatrenih!

90'+1' - Kakva šansa za Modre! Pucao je Šunjić s vrha šesnaesterca, a Posavec se još jednom istaknuo majstorskom obranom!

90' - Igrat će se čak osam minuta sudačke nadoknade.

90' - Bjelica se odlučio na hvalevrijedan potez. Iz igre je izvadio Danija Olma i na taj mu način omogućio da se oprosti od zagrebačke publike jer će mladi Španjolac na ljeto vjerojatno pronaći novi klub. U igri je Amer Gojak.

86' - Šunjić je dobio žuti karton zbog oštrog nasrtaja na Nejašmića.

80' - I dalje traje prekid, a Bjelica se odlučio na još jednu promjenu. Ulazi Komnen Andrić, izašao je strijelac Izet Hajrović.

- Na maksimirskom stadionu skupilo se 15 433 gledatelja.

76' - DRUGI PREKID NA UTAKMICI, OVOG PUTA PIROTEHNIČKA SE SREDSTVA UBACUJU NA TEREN SA SJEVERNE TRIBINE.

VIDEO: Jakov Novak

75' - Prvu promjenu radi Nenad Bjelica. Izašao je dvostruki strijelac Mario Gavranović, a mijenja ga Ivan Šunjić.

71' - Thephile-Catherine je dobio žuti karton zbog napucavanja lopte nakon sučeva zvižduka.

69' - GOOOL! Izvrsna akcija Bijelih urodila je plodom! Lopta je došla do Tudora koji je majstorski pronašao rupu u Dinamovoj obrani i poslužio Caktaša kao na pladnju, a Hajdukov strijelac ovim pogotkom postaje najbolji strijelac Prve HNL!

68' - 'Požutio' je sada i Stojanović zbog grubog i nepotrebnog prekršaja s leđa na Barryju Hamzi.

65' - Druga promjena kod Hajduka. Izašao je Svatok, a možda i posljednju utakmicu za Bijele odigrat će Fran Tudor.

60' - UTAKMICA JE PREKINUTA NA DVIJE MINUTE ZBOG UBACIVANJA PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA NA TEREN S JUŽNE TRIBINE.

56' - GOOOL! Nesvakidašnja situacija u Maksimiru! Olmo je proigrao Gavranovića koji je bio u nedozvoljenoj poziciji, ali loptu nije dirao nego ju je propustio za Ademija koji se ubacio iz drugog plana. Kapetan Dinama sjurio se prema golu Bijelih i zatim lijepo uposlio Gavranovića koji je s pet metara ugurao loptu u mrežu za velikih 3:0! Sudac Bebek je prvo pogodak poništio zbog zaleđa, no onda je - nakon konzultacija s pomoćnim sucem koji je u međuvremenu promijenio mišljenje - dosudio regularan pogodak!

52' - Odmah reagira Oreščanin i uvodi Jradija umjesto Stanka Jurića.

49' - GOOOL! Još jedna potpuna pogubljenost obrane Hajduka kumovala je novom pogotku Modrih! Theophile-Catherine je poslao 'svijeću' na pet metara, Svatok je nespretno reagirao, a Ademi je glavom poslao loptu do Gavranovića kojemu s dva metra nije bilo teško zatresti mrežu... Modri vode 2:0 na samom početku drugoga dijela!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Zagrebu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Sjajnu utakmicu gledamo na Maksimiru, izmjenjuju se šanse i jednoj i na drugoj strani, a igra se maksimalno fer i korektno. Dinamovci su došli u vodstvo pogotkom Izeta Hajrovića nakon izvrsne akcije, no mogli su i Bijeli izjednačiti u nekoliko prigoda da je bilo samo malo više sreće... Vratari su se istaknuli u par navrata, a posebno je maestralna bila obrana Josipa Posavca kada je Hajroviću skinuo čisti zicer u situaciji 'jedan na jedan'. Tribine nisu u potpunosti popunjene, no solidan je broj gledatelja došao pogledati najveći hrvatski derbi i atmosfera je fantastična.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

44' - Žuti karton dobio je Svatok zbog glupog i nepotrebnog igranja rukom tridesetak metara od svoga gola.

41' - Šansa za Modre! Hajrović je izveo slobodan udarac koji je izborio Olmo, izgledalo je vrlo opasno, ali pomoćni je sudac označio zaleđe.

31' - Centimetri su dijelili Hajduk od pogotka! Fomitschow je poslao izvrstan prizeman centaršut u peterac, na drugoj vratnici se našao Jairo, ali je u padu uspio pucati samo pored vratnice!

27' - Koji ludi ritam na Maksimiru! Hajdukovci pokazuju da se neće tako lako predati, Gyurcso je prošao po lijevoj strani, ubacio je na drugu vratnicu, a Jurić je još jednom skoku, međutim i taj je udarac prošao iznad grede... Strašan se derbi igra u Maksimiru!

26' - Što je sada promašio Hajrović... Sijevnula je kontra dinamovaca, Gavranović se nekako izborio i došao do lopte, u padu uspio dodati Hajroviću koji izbija sam pred Posavca, a vratar Bijelih maestralno brani čisti zicer!

25' - Najbolja prilika za Hajduk na utakmici! Hamza je pronašao Caktaša koji puca s desetak metara, a Livaković majstorski brani!

22' - I opet prijete Modri! Oršić je pucao s vrha šesnaesterca, vidjelo se da je gađao suprotne rašlje, ali nije bio dovoljno precizan...

20' - GOOOL! Maksimir gori! Olmo je pokrenuo akciju, Stojanović ubacio u šesnaesterac, nije dobro reagirala obrana Bijelih, a zatim je Ademi lijepo spustio za Hajrovića koji laganom prizemnom loptom dovodi Dinamo u vodstvo!

19' - Dobra akcija hajdukovaca! Gyurcso se našao u prilici, izvrsno se oslobodio Dilavera, ali nije uspio nadmudriti istrčalog Livakovića.

16' - Prvi žuti karton dobio je Barry Hamza zbog prekršaja na Petru Stojanoviću.

9' - Uhh, ovo je bilo blizu... Stanko Jurić je prihvatio jednu 'svijeću' u šesnaestercu Dinama i pucao glavom, prošlo je to vrlo blizu vratnice...

VIDEO: Davorin Olivari

6' - Prvo veće uzbuđenje na Maksimiru! Hajrović se namjestio na udarac i opalio s dvadesetak metara, a Posavec se ispružio na golu i lijepom paradom izbio to u korner!

3' - Prvu (polu)priliku na susretu ima Dinamo! Olmo je probio kroz sredinu, dodao do Leovca, a njegov centaršut nije dobro iskoristio Gavranović.

1' - Počeo je derbi na Maksimiru!

-------------------------------------------------------------

18.55: Igrači Dinama i Hajduka istrčali su na maksimirski travnjak. Glavni sudac je Ivan Bebek iz Rijeke. Sve je spremno za najveći hrvatski derbi!

18.45: Fantastična je atmosfera na Maksimiru:

18.15: Dinamo dominira u međusobnim ogledima, ali prema statističkim podacima Hajduk je trenutno u boljoj formi. Bijeli su uhvatili vlak za Europu i na Maksimir će istrčati rasterećeni:

17.50: Objavljeni su službeni sastavi. Nenad Bjelica odlučio je Ivana Šunjića ostaviti na klupi, Ademi će na zadnjeg veznog, a Nikola Moro u igru od prve minute. U napadu je Mario Gavranović, dok Brune Petkovića, kako smo prvi i doznali, nema niti unutar 18 igrača prijavljenih za zapisnik.

Siniša Oreščanin odlučio je u vatru od prve minute gurnuti Fomitschowa, a Jradi će svoju šansu vrebati s klupe. Kapetansku će vrpcu i na ovome susretu nositi Darko Nejašmić.

17.30 - Već je počelo navijačko zagrijavanje za najveći hrvatski derbi:

17.10 - Navijači se polako okupljaju uoči najvećeg hrvatskog derbija na Maksimiru, pogledajte kako izgleda fan zona dva sata prije utakmice.

VIDEO: TOMO NIČOTA

16.48 - Brune Petkovića nema među 18-oricom igrača Dinama koji konkuriraju za susret. Točan razlog njegovog izostavljanja nije poznat, ali znamo da nije riječ o ozljedi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 20:33