CROPIX
8. KOLO PRVE HNL

FOTO, VIDEO: HAJDUK SE NAKON JADRANSKOG DERBIJA VRATIO NA VRH LJESTVICE ISPRED DINAMA Pogledajte golove s Rujevice, Teklić 'poništio' Andrijaševića

Nogometna poslastica odigrala se na Rujevici u sklopu 8. kola HNL-a. Legendarni Jadranski derbi završio je rezultatom 1:1, a gledatelji su mogli uživati u sjajnoj utakmici. Strijelac je za Rijeku u 31. minuti bio povratnik u momčad Franko Andrijašević, a izjednačio je u 77. minuti mladi Tonio Teklić. Hajduk je ovim bodom izbio na prvo mjesto ljestvice HNL-a sa 16 bodova, isto kao i Dinamo, no Splićani imaju bolju gol-razliku.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 15. rujan 2019. 18:16

Nogometaši Rijeke i Hajduka podijelili su bodove (1:1) u 154. jadranskom derbiju koji je mogao otići na obje strane. Na onu riječku zato što im Fortuna nije bila saveznik budući da su kod vodstva 1:0 dva puta pogodili vratnicu, a na Hajdukovu zato što su Splićani u drugom dijelu pokazali puno više i zasluženo kaznili pomalo kalkulantski pristup Bišćanove momčadi u nastavku. Ipak, oba će trenera imati razloga za zadovoljstvo, Bišćan jer je dobio Andrijaševića koji će sigurno rješavati utakmice poput one s Interom u prošlom kolu, Burić jer je preživio teško gostovanje.

Počelo je očekivano suzdržano s obje strane, 30-ak minuta momčadi su jedna drugoj opipavale puls, Bišćan i Burić dobro su pripremili utakmicu i suzili prostore tamo gdje je suparnik mogao ostvariti prednost pa su i uzbuđenja bila rijetka. Jedan bezopasan pokušaj Andrijaševića (5.) i jedan puno opasniji Acostyja (10.) koji su se dogodili nakon kornera najbolje je upućivalo da ni jedna ni druga momčad nisu puno griješile.

Glavne bitke vodile su se na sredini terena, Lepinjica, Halilović i Andrijašević protiv Bradarića, Nejašmića i Hamze značilo je da će biti puno dobrih duela i sve dok su obrane bile koncentrirane pogodak nije visio u zraku. Rijeka je krenula nešto odlučnije, namjera Bijelih bila je pokazati zašto se smatra favoritom na Rujevici, dok je Hajduk dugo čekao priliku da pokaže kako može biti opasan. Jedan udarac Jaira koji je pogodio Župarića u bloku (igrači Hajduku su tražili jedanaesterac) bio je pokazatelj Bijelima da će itekako morati misliti o obrani.

Ipak, kada se očekivalo da se Rijeka malo ispuhala u tim pokušajima da pronađe prostor iza zadnje linije Hajduka, dogodio se pogodak koji nas je vratio dvije godine unatrag. U onoj šampionskoj momčadi za ubačaj kakvog je imao Lončar bio je zadužen Ristovski, ali je zato egzekutor bio isti. Franko Andrijašević još je jednom iskoristio svoj trademark, ubacio se iz drugog plana i majstorski glavom, s ruba kaznenog prostora, pogodio riječko vodstvo i izazvao erupciju Rujevice.

Otvorio je Andrijaševićev pogodak utakmicu, živnuo je Hajduk (Juranović i Ismajli nisu bili precizni) što je značilo i nešto više prostora za Rijeku koja je u 39. minuti mogla i do drugog pogotka, ali Andrijaševićev udarac s 10-ak metara ostao je na gredi.

Nastavak je donio povučeniju igru Rijeke, Bijeli su iz svlačionice izašli s jasnom namjerom da čuvaju rezultat i strpljivo čekaju priliku iz kontranapada kojim bi pokušali ugroziti Hajduk. Ipak, takav pomalo kalkulantski pristup nije davao rezultata, jer su Splićani težište igre prebacili na zonu ispred Prskala odakle su tražili potez kojim će vratiti utakmicu u egal. Mogao je to biti Jurićev dribling iz 55. minute kada je povaljao Escovala ali tukao je mlako pa nije bilo većih problema za dobro postavljenog Prskala ili pokušaj Jakoliša tri minute kasnije kada je Tomečak bio pravovremen u bloku (Jakoliš je tražio jedanaesterac a dobio žuti karton)...

Bišćan je reagirao zamjenom Acosty - Gorgon, uspio nakratko vratiti težište igre u ravnotežu i brzo dobio dvije dobre prilike. Jednu je Andrijaševiću blokirao Čolina, dok je u 67. minuti Halilovićev udarac nakon prodora odsjeo na vratnici.

Ipak, Buriću su se isplatile zamjene, najprije je Delić donio svježine umjesto nervoznog Jakoliša, a onda i Teklić potrebne drskosti da riječki blok pokuša probiti udarcem s distance i prvijencem za Hajduk pogodi konačnih 1:1. Uzalud je Andrijašević tražio od suigrača da izađu iz krila svog vratara...

Pokušala se Rijeka trgnuti, Posavec je jedan pokušaj Iglesisasa glavom izvadio ispod grede i "potpisao" remi koji je na kraju i najrealniji ishod.

RIJEKA - HAJDUK 1:1 (Andrijašević 31' / Teklić 77')

RIJEKA: Prskalo - Tomečak, Velkovski, Župarić, Capan - Halilović, Lepinjica - Lončar, Andrijašević, Murić - Acosty

HAJDUK: Posavec - Čolina, Simić, Ismajli, Juranović - Nejašmić, Bradarić - Jurić, Hamza, Jairo - Jakoliš

-----------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

89' - Posljednju promjenu radi Damir Burić. Izlazi Filip Bradarić ispraćen brojnim zvižducima s tribina, a mijenja ga Anthony Kalik.

86' - I još jedna velika prilika za Rijeku! Murić je izvrsno centrirao, Iglesias je tukao glavom iz mrtvoga kuta, ali brani to Posavec!

82' - Šansa za Riječane! Murić je izveo slobodnjak i prošla je ta lopta sve igrače, ali je na kraju prošla pored vratnice...

80' - Posljednju promjenu radi Igor Bišćan. Iz igre je izvadio Stjepana Lončara, a priliku dobiva Daniel Iglesias.

77' - GOOOL! Kakvu je golčinu zabio 20-godišnji hajdukovac... Juranović je gurnuo u šansu Teklića kojega su Riječani ostavili potpuno samog na dvadesetak metara, a mladi se veznjak odlučio na udarac i fenomenalno pogodio desni donji kut! Neobranjivo je to bilo za Prskala i Hajduk je uspio izjednačiti na Rujevici!

75' - Druga promjena kod Hajduka. Umjesto Stanka Jurića u igri je Tonio Teklić.

74' - Kakav pritisak hajdukovaca! Sada je Nejašmić izvozao svog čuvara i majstorski opalio iz daljine, ali i taj je šut prošao malo pored vratnice... žestok tempo nabili su Splićani, vidi se da su agresivno krenuli po izjednačenje. Burić se odmah digao s klupe i bodri svoje nogometaše...

72' - I opet prijete Splićani! Zagužvalo se u šesnaestercu Rijeke, pucali su Jurić i Nejašmić, a zatim se u najboljoj prigodi našao Jairo, međutim njegov udarac odlazi iznad grede!

69' - Šansa za Hajduk! Sada je Jairo pokušao 'škaricama' iznenaditi Prskala, ali prošla je lopta pored gola...

68' - Prva zamjena kod splitske momčadi. Umjesto Marina Jakoliša u igri je Ivan Delić.

67' - HALILOVIĆ POGAĐA VRATNICU! Sjurio se veznjak Rijeke kroz obranu hajdukovaca i fantastično naciljao suprotni kut, Posavec je već bio svladan, no udarac je završio na vratnici!

65' - Žuti karton dobio je i Filip Bradarić koji je Andrijaševiću napravio otprilike isto ono što i Luka Capan Barryju Hamzi.

64' - Sada je 'požutio' i Luka Capan zbog klasičnog 'body-checka' na Hamzi koji je jurio u kontru.

61' - Drugu zamjenu radi Igor Bišćan. Izašao je Acosty uz velike ovacije s tribina, a zamijenit će ga Alexander Gorgon kojemu je ovo jubilarni 100. nastup za Bijele.

Rijeka, 150919.
Stadion Rujevica.
Utakmica 8. kola 1. HNL, HNK Rijeka - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Alexander Gorgon, kapetan.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

58' - DVOJBENA ODLUKA SUDACA! Nejašmić je sjajno prošao kroz sredinu i pronašao Hamzu koji odmah u šansu gura Jakoliša, a napadaču Hajduka uklizao je Tomečak i izbacio loptu u korner. Skočili su svi hajdukovci i tražili najstrožu kaznu, međutim morali su se zadovoljiti samo udarcem iz kuta. Pritom je Jakoliš dobio žuti karton zbog žestokog protestiranja.

55' - Sjajan potez Stanka Jurića! Jednim se trzajem riješio Escovala, lijepo se izborio za udarac i zatim šutirao s vrha šesnaesterca, no udarac je bio slab i Prskalo nije s tim pokušajem imao problema.

50' - I dalje traje umjerena dominacija Riječana iako se vidi i velika želja hajdukovaca da dođu do izjednačenja. Igor Bišćan je na zagrijavanje poslao Gorgona, Pavičića i Iglesiasa.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Rijeci. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Fantastičan derbi gledamo na Rujevici! Obje su momčadi uspostavile žestok tempo od samoga starta i vratari su imali pune ruke posla. Veliki problem za Rijeku dogodio se u 17. minuti kada je zbog ozljede morao izaći Velkovski, međutim za pozitivan rezultat i ogromnu euforiju na riječkome stadionu pobrinuo se povratnik u momčad Franko Andrijašević. Do kraja poluvremena Andrijašević je još pogodio i gredu.

45'+1' - Kakva pogreška Stefana Simića... propustio je loptu za Posavca, međutim Lončar je prvi došao do nje i pronašao Halilovića koji puca isprve, a od Juranovića to odlazi u korner.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

41' - Još jedan žuti karton za hajdukovce, ovog puta opomenu je dobio Jairo, no čini se da je sudac pogriješio u odluci.

39' - TRESE SE GREDA NA RUJEVICI! Acosty je stvorio puno problema obrani Hajduka po desnoj strani, zatim je majstorski zadržao loptu u svojim nogama i potom poslao povratnu za Andrijaševića koji puca isprve i pogađa gredu!

37' - Uzvraćaju odmah Riječani... Acosty je šutirao s dvadesetak metara, no lakoćom to brani Posavec.

36' - Dvije prilike za Splićane... Prvo je opalio Juranović, ali se to od Tomečaka odbilo u korner. Nakon udarca iz kuta Ismajli je atraktivno pokušao 'škaricama' donijeti izjednačenje, međutim otišlo je to daleko od gola.

31' - GOOOL! Povratnik u momčad Franko Andrijašević postigao je spektakularan pogodak! Lončar mu je sjajno centrirao s lijevog boka, a ljubimac riječke publike glavom je majstorski zakucao loptu u mrežu pored nemoćnog Posavca... Eruptirale su tribine i Rijeka vodi 1:0! Andrijašević nije htio slaviti ovaj pogodak iz poštovanja prema bivšem klubu.

26' - Prvi žuti karton na derbiju dobio je Stanko Jurić zbog gruboga prekršaja na Ivanu Tomečaku.

23' - Riječani su primorani na prvu zamjenu. Velkovski ne može nastaviti susret, zamijenit će ga Joao Escoval.

19' - Šansa za Hajduk! Pucao je Jairo s vrha šesnaesterca, a od Župarića se taj udarac odbio u korner.

17' - Problemi za Bišćana... ozlijedio se Velkovski i čini se da neće moći nastaviti susret.

Rijeka, 150919.
Stadion Rujevica.
Utakmica 8. kola 1. HNL, HNK Rijeka - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Acosty Maxwell Boadu, Filip Bradaric.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

14' - I još jednom prijete Riječani! Tomečak je pronašao Acostyja u šesnaestercu, napadač Rijeke uspio je varkom osloboditi se Simića, no stoperu Hajduka u pomoć je pristigao Ismajli te su zajedničkim snagama izbacili loptu izvan kaznenog prostora.

10' - Kakva je ovo bila šansa za Rijeku! Zagužvalo se u šesnaestercu Hajduka nakon kornera... prvo je probao Župarić, a zatim je Acosty opalio iz okreta i prohujalo je to pored same vratnice!

8' - Žestok je tempo na Rujevici... prilike se izmjenjuju na objema stranama, izvrsno kombiniraju i jedni i drugi, vrlo je dinamičan početak Jadranskog derbija. Sada je Hamza napravio pomutnju u redovima riječke obrane, no uspjeli su nekako raščistiti tu situaciju.

Rijeka, 150919.
Stadion Rujevica.
Utakmica 8. kola 1. HNL, HNK Rijeka - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Stjepan Loncar.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

5' - Uzvraćaju i Riječani! Nakon kornera je najviši u skoku bio povratnik u momčad Franko Andrijašević, a njegov udarac glavom uspio je ukrotiti Josip Posavec!

1' - Počelo je žustro u Rijeci, opalio je Nejašmić s dvadesetak metara, ali nije taj udarac prošao pored zgusnutog bloka Riječana.

1' - Počeo je derbi na Rujevici!

-----------------------------------------------------

18.55: Igrači su istrčali na travnjak stadiona na Rujevici. Glavni sudac je Fran Jović iz Zagreba. Atmosfera je ona prava navijačka i sve je spremno za legendarni Jadranski derbi!

18.00: Objavljeni su službeni sastavi. Trener Rijeke Igor Bišćan odlučio je iznenaditi početnim sastavom pa je tako na klupi ostavio Lorenca Šimića, Alexandera Gorgona i Jakova Puljića, a u igru će od prve minute Darko Velkovski, Robert Murić i Maxwell Acosty.

Damir Burić je napravio jednu izmjenu u odnosu na očekivani sastav - startat će Stanko Jurić iako je u veznome redu bio najavljen Ivan Dolček.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 13:40