Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
TORCIDA I BBB-I GRMILI NA TRIBINAMA

VIDEO/FOTO: DINAMO STIGAO DO DVOSTRUKE KRUNE U VATRENOM DERBIJU Bijeli zbog nevjerojatne pogreške ostali bez trofeja, dva detalja obilježila finale

Nogometaši Dinama pobjednici su Hrvatskog kupa nakon što su u finalnoj utakmici u Vinkovcima pobijedili Hajduk s 1-0 (-0). Strijelac pogotka koji je donio dvostruku krunu Dinamu bio je Mario Gavranović u 55. minuti. Dinamu je to 15. naslov u Kupu, dok su Splićani ostali na šest osvojenih trofeja.
Piše: damir begovićObjavljeno: 23. svibanj 2018. 15:18

DINAMO - HAJDUK 1:0 (Gavranović 55')

DINAMO: Zagorac - Stojanović, Rrahmani, Perić, Lecjaks - Gojak, Ademi - Soudani (od 90. Benković), Olmo (od 82. Hodžić), Hajrović (od 68. Fiolić) - Gavranović. Trener: Nenad Bjelica.
HAJDUK: Stipica - Tičinović (od 59. Šego), Nižić, Savvas, Fomitschow - Hamza (od 75. Almeida), Radošević - Caktaš - Tudor, Said (od 70. Futacs), Gyurcso. Trener: Željko Kopić.

Od prvoga znaka varaždinskog suca Zebeca osjetio se (pre)veliki međusobni respekt koji je dominirao među akterima. Opipavanje mišića trajalo je točno 13 minuta, u tom razdoblju stopa rizika bila je nulta. Vrlo razumljivo, ulog je bio dijametralno suprotan; igralo se za Rabuzinovo Sunce, ali i spas sezone. Dinamu je trebao ovaj trofej za ispiranje gorkog okusa neuvjerljivo osvojene titule. Podsjećamo, uoči završne pobjede protiv Intera (3:1) Modri su nanizali čak četiri utakmice bez pobjede, dugo nezabilježeno, tko zna otkad… Kao i jesen bez Europe koju Dinamo 2017. nije igrao.

Hajduk je, pak, čeka trofej od 2013. godine, donedavno se (u)činilo kako bi ovo mogla biti trijumfalna sezona, no nakon splitskog poraza od Dinama i osobito turbulentnih događaja ''na katu'' poljudske ljepotice Hajdukova kola su krenula nizbrdo.

Nizbrdo je umalo Splićanima krenulo i u 13. minuti kada je Soudani aktivirao volej, Alžirac u Dinamovu dresu i najbolji strijelac nedavno završene prvoligaške sezone, inače rado i često zabija u Vinkovcima. Volja nije izostala ni ovaj put, kao ni sjajna reakcija Stipice.

Taj detalj rasplamsao je strasti na perfektnom vinkovačkom travnjaku; u 17. minuti Hamza je ''obrisao pod'' s Olmom, tri minute kasnije nova frka u Hajdukovu kaznenom prostoru, požar su tom zgodom ugasili Stipica i Savvas. Sredinom prvoga dijela Hajduk se oslobodio modrog stiska, pa brzom tranzicijom počeo stvarati probleme Dinamovoj obrani, očito ranjivoj na širokom prostoru.

Saidov nalet prema Zagorcu u 22. minuti zaustavila je Križarićeva zastavica. Pogreška čakovečkog mahača, zaleđa nije bilo, kao ni neminovnog Perićevog isključenja zbog prekršaja na nadirućem Saidu.

Uzalud su hajdukovci i armija njihovih navijača prosvjedovali i osam minuta kasnije kada se u Dinamov kazneni prostor sjurio Gyurcso, ondje ga je dočekao Stojanović. Dočekao i zaustavio prekršajem, udarac po lijevoj nozi Hajdukova napadača bio je očit, no Zebecu je uzmanjkalo građanske hrabrosti za ''kreč''. Štoviše, mađarskom ofenzivcu pokazao je žuti karton zbog simulacije. Dva sudačka previda naelektrizirala su atmosferu na za ovu prigodu ušminkanom stadionu pokraj Bosuta (za što je utrošeno više od dva milijuna kuna), s juga i sjevera počele su letjeti stolci.

Baruta nije nedostajalo ni u smiraj prvoga dijela na terenu; neposredno uoči promjene strana Caktaš je glavom loptu poslao u gredu, a u kontranapadu Stipica je obranom za komplimente razoružao Hajrovića koji je pobjegao Tičinoviću.

Uvod u nastavak utakmice bio je gotovo navlas jednak prologu utakmice. Šahovska partija, međutim, trajala je deset minuta, a onda se dogodila gruba neforsirana pogreška Savvasa koju je u Dinamovih 1:0 pretvorio Gavranović.

Uslijedio je Hajdukova klupa reagirala je uvođenjem svježih napadačkih aduta, Kopić je na teren najprije poslao Šegu, potom i Futacsa, a petnaestak minuta prije kraja Hajdukov trener iz rukava je isukao i posljednjeg džokera, Almeidu. Otvoreni gard Splićanima je donio izglednu Caktaševu šansu i golemi kolektivni uzdah s Hajdukovih navijačkih sektora, ali je istovremeno ostavio i golem prostor ''iza leđa''. U 81. minuti Gavranović je na vrhu čela imao loptu za konačnu rješenje, nije pogodio.

Nije bilo presudno, za Dinamovo osvajanje 16. Kupa Hrvatske dovoljan je bio onaj njegov hitac iz 55. minute. Odnos snaga na semaforu pokušali su promijeniti u samoj završnici promijeniti Futacs i Almeida, nije išlo.

Linker
20. travanj 2024 22:18