Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
PRVA HNL

VIDEO: HAJDUK UPISAO JEDNU OD NAJVEĆIH POBJEDA U POVIJESTI Gorica nije imala nikakve šanse, bivši hajdukovac u svojem debiju za goste poklonio penal

U drugoj utakmici 23. kola HNL-a na Poljudu je Hajduk s visokih 6:0 svladao Goricu. Strijelci su bili Leon Kreković, dvaput Jairo, dvaput Mijo Caktaš te na kraju i Samuel Eduok. Bijeli su i dalje na drugome mjestu s 44 boda, dok je Gorica ostala na šestome mjestu s trinaest bodova manje.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. veljača 2020. 15:39

Raspjevano i raspucano poslijepodne na Poljudu uz novu, 11. domaću pobjedu Bijelih. Najveću ove sezone, treba se naglasiti. Gledatelji su u sunčano subotnje poslijepodne vidjeli HNL prvijenac 19-ogodišnjeg Krekovića, dva pogotka Caktaša, ali prije svih vidjeli su sjajnog Jaira, jer Brazilac je imao "prste" u svim zgodicima.

Kod prvog je izbjegao zaleđe, kod drugog sve sam napravio i postigao pogodak, za treći inicirao akciju "lansiranjem" asistenta Tahiraja u prazni prostor, za četvrti asistirao Caktašu, a u petom relizirao kazneni udarac. Jaira su navijači ispratili pljeskom s tribina kada je Tudor u 72. minuti zamijenio najboljeg igrača utakmice. Koliko sreće za Bijele da Jairo nije prihvatio ponudu iz Kazahstana.

Utakmica je praktički riješena u pet minuta prvog poluvremena (34-39) kada je Hajduk je došao do nedostižnih 3:0 i bilo je jasno da će nastavak predstavljati 45 minuta revijalnog karaktera.

Gorica je u prvom poluvremenu promašivala, a Hajduk zabijao. Iz tri šanse, došli su Bijeli do tri pogotka. Početak susreta pripao je VAR-u, dogodilo se tako da je treću utakmicu zaredom nova tehnologija pružila posebnu dimenziju utakmicama Hajduka. Ovog puta uz Bebeka važnu ulogu imao je i njegov kolega Mario Vidulin u VAR sobi, jer u 24. početne minute bile su čak četiri intervencije VAR-a.

Već u u 4. minuti morao je sudac Bebek konzultirati asistente u video sobi. Na sugestiju VAR-a nije dosudio kazneni udarac za Goricu nakon pada Suka u kaznenom prostoru Hajduka. Suk je sam pao, nije ga Hamza "potkačio" i Bebek je rezolutno pokazao "igraj dalje".

Pet minuta kasnije ponovno gužva u šesnaestrcu hajduka, pao je Čabraja, a odlučni Bebek hitro je lijevom beku Gorice pokazao žuti karton zbog pokušaja iznuđivanja kaznenog udarca. Potom je Var konzultiran kod pogotka Hajduka u 12. minuti, te u 24. kada je Tahiraj pao u kaznenom prostoru, ali Bebek je uz dogovor sa Vidulinom odlučio akciju vratiti na zaleđe koje je prethodilo padu Tahiraja.

Hajduk je poveo iz prve ozbiljnije akcije, ali Gorica je u toj ranoj fazi utakmice pokazivala "znakove života". Zaprijetili su gosti kod 0:1 dvaput preko Lovrića. Dugo se napadač gostiju držao za glavu nakon udarca iz poluvoleja desnom nogom koji je u 21. minuti prohujao pored vratiju Posavca. Šest minuta kasnije Lovrić je pogodio desnu vratnicu udarcem sa 20 metara i to je bilo sve od Gorice za prvi dio. Jairo je prvo zgoditkom, a onda kreacijom akcije za treći zgoditak utakmicu odveo u jednosmjernu ulocu.

Visoko postavljenom obranom, gotovo na središnjoj linji igrališta, Gorica je riskirala Hajdukovu napadačku dubinu i na poluvrijeme otišla sa tri pogotka minusa premda je igrom više zaslužila. Ali, pravi potop gosti su doživjeli na početku drugog dijela. Još dvije lopte završile su iza leđa Kahline, a Hajduk je napadao i napadao....

Za konačnih 6:0 zabio je Nigerijac Eduok, četvrtu utakmicu zaredom je strijelac.Radovali su se gledatelji još jednom zgoditku, no opet je VAR presudio, ovog puta je Bebek pokazao na zaleđe Juranovića u začetku akcije. Kreković je postigao taj poništeni zgoditak u 68. minuti, sa 14 metara je ljevicom razgalio navijače. Ali, samo na kratko...

No, i ovako su navijači ushićeni napustili Poljud. Deklasiranje Gorice veliki je poticaj za Bijele nakon poraza u Koprivnici i još veći za utakmice koje dolaze. Raspucao se Hajduk u pravi trenutak, jer slijede Osijek, Dinamo i Rijeka.

HAJDUK - GORICA 6:0 (Kreković 11', Jairo 35', 55', Caktaš 39', 47', Eduok 80')

HAJDUK (3-4-3): Posavec - Ismajli, Dimitrov, Mujakić - Juranović, Jradi, Hamza, Jairo - Tahiraj, Caktaš, Kreković

GORICA (4-2-3-1): Kahlina - Krizmanić, Steenvoorden, Periša - Čabraja, Babec, Suk, Dvorneković - Lovrić, Mathieu, Ndiaye

----------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

86' - I opet se Eduok mogao upisati u strijelce, no Suk je u posljednji trenutak uspio izbaciti u korner.

80' - GOOOL! Kahlina je nepotrebno i neoprezno izašao daleko izvan svog šesnaesterca na jednu dugačku loptu, međutim Eduok je sjajno reagirao, prevario vratara Gorice i poentirao samo osam minuta nakon što je ušao u igru! Hajduk vodi velikih 6:0!

77' - Posljednja promjena na utakmici. Umjesto Francesca Tahiraja ulazi David Čolina.

75' - Evo i nekog konkretnijeg pokušaja Gorice... Golubickas je gurnuo Ndiayea u šansu koji puca oštro i silovito, ali nedovoljno precizno.

72' - Dvostruku promjenu radi Tudor. Izašli su Kreković i Jairo uz ovacije s poljudskih tribina, zamijenit će ih Ivan Dolček i Samuel Eduok.

68' - GOOOL! Ipak ništa od gola! Kreković je lijepo šutirao i pogodio rašlje za šesti gol, no tom je pogotku prethodilo zaleđe Josipa Juranovića te je Bebek opravdano poništio gol.

66' - Čabraja je zaprijetio iz slobodnjaka, ali otišlo je to daleko iznad gola...

56' - I treću promjenu radi očajni Jakirović. Izašao je Lovrić koji je bio najopasniji pojedinac gostiju u prvome dijelu, ući će 20-godišnji napadač Dario Špikić.

55' - GOOOL! Jairo je siguran realizator, iako je Kahlina čak i pogodio stranu... Hajduk vodi s čak 5:0 na Poljudu!

54' - JEDANAESTERAC ZA HAJDUK! Dojučerašnji hajdukovac Anthony Kalik u svom debiju za Goricu ruši Ismajlija u kaznenom prostoru, a sudac Bebek odmah pokazuje na bijelu točku!

49' - Nova šansa za Hajduk! Jradi je spustio za Jaira koji šutira isprve i gađa bliži kut, no Kahlina je ovog puta dobro postavljen!

47' - GOOOL! Tahiraj je jednim dodavanjem izbacio 'pola' obrane Gorice i gurnuo Jaira u priliku, a Brazilac se sjajno snašao i poslao povratnu do Caktaša koji zabija svoj drugi gol na susretu!

46' - Počinje drugo poluvrijeme. Jakirović je odlučio ispremiješati obranu pa su u svlačionici ostali Babec i Periša, zamijenit će ih dojučerašnji hajdukovac Anthony Kalik i litavski napadač Paulius Golubickas.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Trener Gorice Sergej Jakirović odlučio je eksperimentirati na Poljudu s trojicom u zadnjoj liniji. Takav je neugirani sastav Tudorov Hajduk odlučio nemilice kazniti te je do kraja poluvremena Kahlina triput morao po loptu u mrežu. Goste je načeo Kreković, vodstvo je povisio Jairo, a za 3:0 strijelac je bio kapetan Bijelih Mijo Caktaš.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

43' - Šansa za Bijele! Kreković je još jednom zaprijetio, no njegov udarac iskosa prolazi pokraj suprotne vratnice. Nikako ne uspijeva eksperiment Gorice s trojicom u zadnjoj liniji, curi na sve strane...

39' - GOOOL! Tahiraj ubacuje sa strane i pronalazi Jaira koji petom izbacuje dvojicu čuvara i takvom majstorskom minijaturom vraća Tahiraju... napadač Hajduka sjajno se snašao i pronašao Caktaša, a kapetan okružen trojicom iz blizine pronalazi put do mreže gostiju! Strašna akcija Bijelih... 3:0 je na Poljudu!

35' - GOOOL! Babec je teško pogriješio vraćajući loptu koju je Jairo presjekao i sjurio se prema golu Gorice, zatim je zaobišao Kahlinu i smireno zatresao mrežu za 2:0!

27' - I opet prijeti Lovrić! Sjajno je šutirao s dvadeset metara, bio je to prizeman i opasan šut, a lopta je dirala vanjski dio vratnice i završila u gol-autu! Malo je nedostajalo do izjednačenja sada...

25' - Novi pokušaj gostiju. Odvažio se Dvorneković s dvadesetak metara i odlazi taj udarac preko grede.

21' - Napokon uzvraća i Gorica! Kako mu malo treba... opalio je Kristijan Lovrić s desetak metara iskosa, ispružio se Posavec na golu, a lopta prolazi tik uz suprotnu vratnicu!

18' - Nova šansa za Hajduk! Pucao je Caktaš iz gužve s 12 metara, ali otišlo je to preko vrata.

Split, 220220
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 23. kola HT prve lige, Hajduk - Gorica.
Na fotografiji: pocetak utakmice.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX CROPIX

11' - GOOOL! Poveli su Bijeli nakon čudne situacije kada je Jairo proigrao Caktaša, a pomoćni je sudac podigao zastavicu označavajući zaleđe. Međutim, Caktaš je nastavio igrati i uposlio je Krekovića koji iz blizine trese mrežu. Glavni sudac Ivan Bebek nakon konzultacija s VAR sobom ipak je priznao pogodak! Problem je što je, nakon podizanja zastavice pomoćnoga suca, jedan od braniča Gorice stao i više nije sudjelovao u akciji... bit će zanimljivo čuti službeno očitovanje sudaca nakon susreta.

2' - Kreković i Tahiraj od prve minute, Nejašmić i Čolina priliku čekaju na klupi u redovima Hajduka...

1' - Počela je utakmica na Poljudu. Glavni sudac je Ivan Bebek iz Rjeke. Prelijepo vrijeme, a skupilo se i nekoliko tisuća fanova. Hajduk ima motiva u utakmici, protiv protivnika kojeg je dobio samo jednom.

----------------------------------

14.00: Objavljeni su službeni sastavi:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 01:16