Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
DO BORBE ZA NASLOV

VIDEO: RIJEKA U FINALU HRVATSKOG NOGOMETNOG KUPA PROTIV DINAMA Bišćanova momčad uvjerljivo vodila do kraja, a onda tijesno slavila

Poznat je i drugi finalist Kupa. Rijeka je u Zaprešiću pobijedila Inter 2:0 i izborila finale s Dinamom u Puli. Rijeka je došla do zaslužene pobjede. Prvi gol na utakmici postigao je u 30. minuti Murić, a na 2:0 prekrasnim udarcem s ruba kaznenog prostora u 86. minuti povisio je Lončar. U prvoj minuti sudačke nadoknade na 2:1 iz slobodnog udarca smanjio je Brezovec.
Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 24. travanj 2019. 16:55

INTER - RIJEKA (1:2, Brezovec 90+1'/Murić 30', Lončar 86')

INTER (3-5-2): Matković - Tatomirović (od 83. Kaluđerović), Šimunec, Buljat - Bosec, Postonjski, Muhar, Rak, I.Čeliković - Mamut (od 58. MIšković), Serderov (od 74. Brezovec).

RIJEKA (4-1-4-1): Sluga - Kvržić, Župarić, Punčec, Mamić - Lepinjica - Murić, Halilović (od 76. Lončar), Pavičić, Acosty (od 92. Bušnja) - Puljić (od 64. Čolak) .

Dinamo i Rijeka igrat će 22. svibnja na Drosini za Rabuzinovo sunce. Da, u drugoj polufinalnoj utakmici Riječani su slavili protiv Intera sa 2:1. Propustili su Zaprešićani povijesnu priliku za ulazak u veliko finale jer Rijeka se, moramo priznati, nudila. Ne bi bilo nezasluženo da je domaćin izborio ogled s Modrima na pulskoj bombonieri.

Samir Toplak rekao je da svoj plan i ideju za Rijeku neće odati do početka utakmice. I moramo priznati da je iznenadio, naime krenuo je s trojicom u zadnjoj liniji. Optirao je 3-5-2 sustav, koji je nerijetko izgledao i kao 5-3-2, ali to više-manje dođe na isto. Vratio se Ivan Tatomirović, koji je mjesec i pol izbivao s travnjaka zbog ozljede koljena. Uz njega su zaigrali Jurica Buljat kao svojevrsni libero te Šimunec kao desni stoper.

U veznoj liniji ordinirali su Postonjski, kapetan Muhar i Rak, dok su u vršku napada tandem činili Mamut i Serderov.

S druge strane kod Rijeke nije bilo previše iznenađenja, Bišćan se odlučio za 4-1-4-1 formaciju. Zadnju liniju činili su Kvržić, Župarić i povratnici Punčec i Mamić. Mladi Lepinjica je zauzeo poziciju korektora u veznom redu dok su ispred njega bili Murić, Halilović, Pavičić i Acosty. Usamljen u napadu bio je Jakov Puljić, koji je opet djelovao kao lažna špica dobivši prednost nad Čolakom.

Rijeka je bolje krenula u utakmicu, odlučnije rekli bismo. Međutim, to ne čudi jer Inter ove sezone ima velikih problema s ulasimca u utakmicu. Često prvih desetak minuta odigraju bez krvi i to ih zna koštati rezultatskim deficitom u ranoj fazi susreta. No, na sreću Zaprešićana to se jučer nije dogodilo, ipak kad su uspostavili kakvu-takvu igru Rijeka je povela. Igrala se 30. minuta, Pavičić je Bosecu uzeo loptu, proslijedio za Halilovića, koji je pravovremenom dubinskom loptom proigrao Murića koji je ušao iz leđa Interovoj obrani, zaobišao Matkovića i mirno gurnuo loptu u mrežu.

Mogao je Inter izjednačiti u smiraj prvog dijela, jučer veoma dobri Bosec je izašao oči u oči sa Slugom, ali nije pogodio.

U nastavku su se Zaprešićani probudili, diktiriali su tempo igre. Praktički svih 45 minuta se igralo na polovici Rijeke, ali bio je to jalov posjed bez pravih prilika. Nije Div iz predgrađa mogao pronaći pukotinu u sinkroniziranoj obrani momčadi s Kvarnera, stoga je najbolja šansa došla iz prekida. U 54. minuti Postonjski je ubacio iz kornera, Šimunec je bio najviši u skoku, dobro je pucao glavom, ali centimetri su ga ipak dijelili od pogotka.

Rijeka u drugom poluvremenu nije puno pokazala, orijentirala se na obrambene zadatke, dojam je bio da je svjesno prepustila Interu incijativu. No, moglo ih je to koštati, posebice u 81. minuti, Bosec je oštro ubacio, Rak je ostao sam na deset metara, ali je loše zahvatio loptu i tako upropastio veliku priliku za izjednačenje.

I kako to obično biva, kazna je stigla pet minuta kasnije. Rijeke nema, nema i onda je Šimunec zakasnio kod jedne lopte, Lončar se namjestio na lijevu nogu i s ruba kaznenog prostora odmjerenim udarcem pogodio suprotni kut za razriješenje svih dvojbi oko pobjednika.

Nadu u produžetke dao je Josip Brezovec u prvoj minuti sudačke nadoknade, sjajno je poentirao iz slobodnog udarca, ali bilo je prekasno...

INTER - RIJEKA (1:2, Brezovec 90+1'/Murić 30', Lončar 86')

INTER (3-5-2): Matković - Tatomirović (od 83. Kaluđerović), Šimunec, Buljat - Bosec, Postonjski, Muhar, Rak, I.Čeliković - Mamut (od 58. MIšković), Serderov (od 74. Brezovec).

RIJEKA (4-1-4-1): Sluga - Kvržić, Župarić, Punčec, Mamić - Lepinjica - Murić, Halilović (od 76. Lončar), Pavičić, Acosty (od 92. Bušnja) - Puljić (od 64. Čolak) .

PRIJENOS UŽIVO:

90+4' Kraj utakmice u Zaprešiću! Inter je pokušao zabiti drugi gol u tri minute nadoknade, Rijeka se povukla u vlastiti šesnaesterac, ali ostalo je 2:1.

90+1' GOL! Inter smanjuje na 2:1. S osamnaest metara Brezovec je pogodio iz slobodnjaka. Zbog prekršaja je prije toga požutio Lepinjica.

86' GOL! Rijeka vodi 2:0. Lončar je krasnim udarcem s ruba šesnaesterca riješio pitanje drugog finalista Kupa.

83' Posljednja izmjena kod Intera. Kaluđerović za Tatomirovića.

83' Sada je Lončar pokušao s petnaestak metara. Lopta odlazi pokraj stative, od bloka, u korner. U nastavku akcije isto je učinio Acosty, uz razliku da njegov udarac od bloka odlazi preko gola.

76' Halilović izlazi iz igre, ulazi Lončar.

74' Druga izmjena kod Intera - Brezovec za Serderova.

71' Žuti karton za Halilovića.

69' Još jedno dobro proigravanje Čolaka, ovoga puta pronašao je Acostyja na drugoj strani koji, s petnaestak metara, također nije precizan.

65' Čolak je u svom prvom dodiru s loptom odigrao povratnu Haliloviću koji s desetak metara šutira solidno, ali preko gola.

64' Izmjena i kod Rijeke. Čolak umjesto Murića.

62' Još jednom Inter je pokušao zaprijetiti iz prekida, ali neuspješno.

60' Žuti karton za Tatomirovića.

58' Prva izmjena kod Intera - izašao je Mamut, unutra je Mišković.

54' Odlična prilika za Inter. Ubačaj iz kuta Postonjskog i udarac glavom Šimuneca - lopta odlazi pokraj stative.

53' Ista situacija na drugoj strani travnjaka - Muhar šutira, Sluga brani.

52' Halilović je opalio sa 17-18 metara i lopta je završila u Matkovićevim rukama.

50' Mlako otvaranje drugog poluvremena ispresijecano s dosta prekršaja Rijeke.

46' Počelo je drugo poluvrijeme!

KRAJ PRVOG POLUVREMENA: Zasluženo vodstvo Rijeke nakon prvih 45 minuta u Zaprešiću. Nakon dobre akcije loptu je u mrežu u 30. minuti pospremio Murić. Iako je imala posjed, Rijeka nije uspjela nakon Murićeva gola složiti ozbiljniju priliku. Najbolju šansu za Inter propustio je u 42. minuti Bosec, odnosno njegov udarac obranio je Sluga.

45' Završilo je prvo poluvrijeme u Zaprešiću.

42' Bosec se nekako našao sam ispred Sluge i iskosa pokušao prebaciti vratara Rijeke koji taj pokušaj sprječava nadlakticom.

40' Rijeka i dalje drži posjed, ali većih prilika nema.

35' Ubačaj iz kuta Murića, a na drugoj strani dva igrača Rijeke propustila su loptu pospremiti u mrežu.

30' GOL! Rijeka vodi 1:0. Strijelac je Murić. Sjajna asistencija Halilovića, još bolji Murićev dribling ispred Matkovića i lopta u praznoj mreži.

23' Serderov je pokušao s dvadesetak metara, nije izgledalo loše, ali je njegov udarac blokirao Mamić.

20' Ubačaj Postonjskog s lijevog krila nakon prekida odlazi pokraj stative Slugina gola.

15' Žuti karton za Buljata zbog ružnog prekršaja - rukama u glavu - na Pavičiću na sredini terena.

10' Acosty je s lijevog krila ušao u šesnaesterac Intera na desnu nogu nakon čega je šutirao preko gola.

8' Matković brani solidan udarac Halilovića. Novi udarac iz kut iz kojeg se nije izrodilo ništa. Rijeka polako preuzima kontrolu nad utakmicom.

5' Prekid za Rijeku s desne strane i ubačaj Murića koji odlazi u korner. Njega također izvodi Murić sa sličnim ishodom - lopta odlazi u aut...

1' Počela je utakmica u Zaprešiću!

***

17.43 Podsjetimo, sva četiri puta u prvenstvu ove sezone Rijeka je upisala pobjedu protiv Intera...

17.04 U rasporedu na travnjaku Rijeka bi danas trebala izgledati otprilike ovako...

16.54 Stigli su i službeni sastavi druge utakmice polufinala Kupa...

Linker
19. travanj 2024 22:35