Foto: Goran Mehkek / CROPIX
8. KOLO PRVE HNL

FOTO, VIDEO: LUDA UTAKMICA I VELIKI PREOKRETI NA MAKSIMIRU Rezervni Dinamo slavio protiv Intera u samoj završnici u utakmici sa osam golova

U susretu osmog kola Prve HNL Dinamo je na Maksimiru pobijedio Inter s 5:3 (1:0) u ludoj utakmici u kojoj su Zapršićani vodili dva puta, 1:2 i 2:3.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. rujan 2018. 14:24

DINAMO - INTER 5:3 (Lešković 14', Budimir 58' p., Petković 71', 83', Kadzior 90'+4' / Ajayi 53', Andrić 55', Šunjić 69' ag.)

Maksimir, gledatelja: 2625

Dinamo: Zagorac - Moharrami Lešković, Perić, Musa - Kadzior Gojak (od 64.Ademi), Šunjić, Menalo (od 66.Oršić) - Petković - Budimir (od 83.Gavranović).

Inter: Matković - Haramustek , Prenga (od 76.Ćulum), Šimunec, Valentić - Postonjski, Muhar - Vukčević (od 80.Čeliković), Burzanović (od 46.Mamut), Ajayi - Andrić.

Dinamo je nastavio pobjednički niz u HNL-u, Modri su sigurni na vrhu ljestvice. Ali, zapamtit će Inter, pamtit će se dugo jučerašnja partija u Maksimiru. Bilo je teško vjerovati i dok smo gledali, a tek da nam netko to pokušava prepričati, ne bismo vjerovali.

Nesvakidašnja utakmica, jedna od onih koja nas podsjeća kako je nogomet nepredvidljiv i prepun najčudnijih obrata.

Izgledao je susret pedesetak minuta kao jednosmjerna ulica, gosti iz Zaprešića rijetko su prelazili centar, Dinamo je bio raspoložen, imao vodstvo, stvarao prilike. Da je utakmica u tom trenutku završila 1:0 za Modre napisali bismo da su igra i dojam Bjeličine momčadi bili bolji od rezultata i da je Dinamo zaslužio pohvale za nastup.

Jer, pristup je bio pravi, išli su Dinamovi igrači na svaku loptu, rastrčan je bio Gojak, gladan lopte Petković, neuhvatljiv Moharrami, a Kadziorovi ubačaji ljevicom već imaju epski status. Da nije bilo na vratima Intera bilo Mladena Matkovića i da su Modri bili malo koncentriraniji u završnici mogla je utakmica već biti riješena na odmoru. Doduše, Matković je i krivac što je Dinamo poveo, iz prekida, naravno, lopta mu je prošla kroz ruke, ali kasnije se iskupio. Prvo u kontri u kojoj je Menalo odlično proigrao Petkovića, on je pucao, Matković odbio. Na odbijanac je na dva-tri metra iskosa natrčao Kadzior, gađao suprotan kut, gledatelji su već ustali sa sjedala i spremali se zapljeskati, ali lopta je otišla pored gola.

Onda je Kadzior odlično gađao donji kut iz slobodnog udarca, Matković vrhunski 'išćupao'. Jednu su kontru Modri sami upropastili, jednom je zaprešićkog čuvara mreže pogodio Budimir, pa je loše pucao Menalo. I još nekoliko ubačaja, poluprilika, potencijalnih opasnosti. Ništa, baš ništa nije ukazivalo da ćemo u nastavku gledati utakmicu za pamćenje prepunu preokreta.

Nismo mislili niti da će nešto vrijedan spomena biti ulazak Ivana Mamuta umjesto Burzanovića na početku drugog dijela, pogotovo kad je Dinamo nastavio napadati, a dobru priliku imao Gojak. Međutim, onda se odjednom sve okrenulo. Nije prvi put da se Dinamu događa baš u tim trenucima tih nekoliko minuta ponora, u tom su razdoblju pali protiv Young Boysa, u tom dijelu utakmicu zabio im je i Fener, a jučer im se desio Inter.

Dvije greške, sekunde nonšalancije Perića, Moharranija i ostatka obrane i Inter je u samo dvije minute došao do vodstva. Taj je Mamut, inače dijete Hajduka, unio novu energiju, Inter je odmah bio opasniji, a velike zasluge za drugi gol idu baš njemu.

Mirisalo je na senzaciju, međutim, Dinamo je brzo izjednačio. Loša je bila Interova obrana, Petković raspoložen, izborio je kazneni udarac. Dvojba je kod te sudačke odluke tek je li trebao isključiti 'griješnika' Haramusteka. No, Inter je ostao s desetoricom, Budimir zabio, činilo se da je Dinamovim mukama ipak kraj. Ali, nije bio.

Mamut je ubacio iz skraćenog kornera, Šunjić prevario Zagorca, Inter je opet vodio. Kakav zaplet! Uveo je Bjelica u igru i Ademija i Oršića, kasnije i Gavranovića, vrag je odnio šalu, no, Dinamo je jučer imao Petkovića.

Tako je to, dugo nije zabio, onda je Lokomotivi pogodio s bijele točke, ali jučer je baš bio pravi strijelac, kad je najviše trebao.

Prvo je izjednačio glavom, a onda s nekoliko metara zabio i drugi. Izborio penal, zabio dva gola, predstava za pamćenje.

Međutim, ni tu nije bilo gotovo, Andrić je u 90. minuti promašio glavom u dobro poziciji, Oršiću je na drugoj strani zicer skinuo Matković, a onda je napokon zabio i Kadzior svoj prvijenac. Junačka partija Intera, bez kažnjenog trenera Toplaka i s desetoricom zadnjih pola sata, efikasan Dinamo, uistinu za pamćenje, za uživanje!

Rezultati by SofaScore

DINAMO - INTER 5:3 (Lešković 14', Budimir 58' p., Petković 71', 83', Kadzior 90'+4' / Ajayi 53', Andrić 55', Šunjić 69' ag.)

Dinamo: Zagorac - Moharrami, Perić, Lešković, Musa - Šunjić - Kadzior, Gojak, Menalo - Budimir, Petković

Inter: Matković - Valentić, Prenga, Šimunec, Haramustek - Muhar, Postonjski, Burzanović - Ajayi, Vukčević, Andrić

----------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+4' - GOOOL! Oršić je povukao loptu sa svoje polovice i nesebično asistirao Kadzioru kojemu nije bilo teško u situaciji 'jedan na jedan' svladati vratara Intera.

90'+2' - Sjajna Matkovićeva obrana! Oršić je lijepo opalio s vrha šesnaesterca, a vratar Intera se još jednom istaknuo fantastičnom intervencijom!

90' - Kakva prilika za Inter! Andrić je sjajno pucao glavom po golu, a lopta je otišla malo iznad grede. Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89' - Dvojbena situacija! Komnen Andrić je pao u kaznenom prostoru u duelu sa Šunjićem, skočili su svi igrači Intera i tražili najstrožu kaznu, no sudac Pejin je bio blizu i samo odmahnuo rukom.

88' - Kakva šansa za Dinamo! Petković je sjajno glavom spustio za Gavranovića, a švicarski je napadač sa sedam-osam metara iz voleja poslao loptu daleko na tribine!

83' - GOOOL! Musa je glavom pucao po golu, lopta je prošla kroz obranu Intera, a Petković se sjajno snašao i usred gužve pogodio za vodstvo Dinama!

82' - Posljednja zamjena i kod dinamovaca. Izašao je Mario Budimir uz ovacije s tribina, a zamijenit će ga Mario Gavranović.

80' - I posljednja promjena kod Intera. Izašao je Vukčević, a ušao Ivan Čeliković.

76' - Još jedna zamjena u momčadi Intera. Izašao je Prenga, a ušao 33-godišnji Milan Ćulum.

71' - GOOOL! Odmah je uzvratio Dinamo. Kadzior je ubacio sjajan centaršut do Petkovića koji kraj Prenge i Matkovića glavom zabija za novo izjednačenje Dinama! Kakva utakmica u Maksimiru...

69' - GOOOL! Mamut je izveo slobodan udarac praktički s gol-aut linije s desne strane, a Šunjić je loptu skrenuo u vlastitu mrežu!

68' - Mislav Oršić skrivio je prekršaj na gol-aut liniji i dobio žuti karton.

66' - Odmah slijedi i druga zamjena na klupi Dinama. Izašao je Luka Menalo, a mijenja ga Mislav Oršić.

64' - Bjelica je prilično ljut na svoje igrače i radi prvu zamjenu. Iz igre vadi Gojaka, a u igru je ušao Arijan Ademi i odmah preuzeo kapetansku vrpcu.

58' - GOOOL! Siguran realizator je Mario Budimir i Dinamo ekspresno dolazi do izjednačenja!

56' - Jedanaesterac za Dinamo! Haramustek je s leđa srušio Petkovića i sudac Pejin je odmah pokazao na najstrožu kaznu. Usput je Haramustek dobio i izravni crveni karton!

55' - GOOOL! Kakva pogreška Moharramija! Poslao je povratnu loptu do Zagorca, međutim Andrić je bio brži i pogodio praznu mrežu za vodstvo Intera!

53' - GOOOL! Dino Perić nije ispratio Ajayija koji je sjajno iskoristio jedno dodavanje i svladao Danijela Zagorca za izjednačenje!

49' - Opet su Modri izveli munjevitu kontru. Lopta je došla do Kadziora koji dodaje do Gojaka, a veznjak Dinama puca po golu, no lopta od bloka Interovih igrača odlazi izvan šesnaesterca. Pitanje je je li bilo igranja rukom braniča Intera u kaznenome prostoru.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Toplak je u svlačionici ostavio mladoga Crnogorca Marka Burzanovića, a priliku će u drugome dijelu dobiti Ivan Mamut.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dinamo je od samoga početka nametnuo svoju igru i zagospodario terenom. Od 14. minute Modri vode pogotkom Leškovića, ali rezultat je mogao biti i veći da se vratar Intera Matković nije istaknuo s nekoliko izvrsnih obrana. Inter je ostao praktički bez šanse u prvome poluvremenu, dok Dinamo reda priliku za prilikom.

45' - Nije bilo sudačke nadoknade i sudac Pejin šalje igrače u svlačionicu.

37' - Još jedna prilika Dinama! Kadzior je sjajno izveo slobodan udarac, a vratar Intera još bolje obranio!

33' - Uzvraća napokon i Inter! Valentić je izvrsno centrirao prema Andriću, napadač Intera je bio u izglednoj situaciji, ali je Zagorac bio brži na toj lopti. Sudac Tihomir Pejin je svejedno svirao zaleđe, ali ostaje dvojba jesu li suci ispravno procijenili.

29' - Menalo je isprobao svoj udarac, ali lopta leti visoko preko grede. Posjed lopte je Dinamo - Inter 61% - 39%.

24' - Kontra za Dinamo! Sijevnula je kontra preko cijelog terena, lopta je na kraju došla do Kadziora koji se spetljao i uputio slab udarac koji Matković bez poteškoća brani.

19' - Kakva prilika za Modre! Menalo je lijepo prošao po lijevoj strani, poslao izvrsnu povratnu loptu do Petkovića koji puca isprve, no Matković sjajno brani, a na odbijenu loptu natrčava Kadzior i promašuje cijeli gol s pet-šest metara!

14' - GOOOL! Kadzior je izveo taj korner iz prethodne akcije, a najviši u skoku je Lešković koji s desetak metara lijepo glavom pogađa mrežu za vodstvo Dinama.

13' - Prilika za Dinamo. Kadzior je izveo slobodnjak s dvadesetak metara iskosa, ali Matković izbacuje loptu u korner.

11' - Gojak je uputio oštar centaršut u šesnaesterac, no obrana Intera uspješno rješava i tu situaciju.

5' - Kako je i očekivano, Modri su nametnuli svoju igru na samome početku utakmice, ali obrana Intera zasad djeluje vrlo posloženo i odolijeva napadima dinamovaca.

1' - Počela je utakmica na Maksimiru!

----------------------------------------------------

16.25: Igrači su istrčali na maksimirski travnjak. Sudac je Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca. Sve je spremno za početak!

16.05 - Poznati su sastavi za utakmicu Dinama i Intera. Trener Dinama Nenad Bjelica odlučio se za brojne izmjene. Tako će u odnosu na utakmicu protiv Fenerbahčea zaigrati samo dvojica istih igrača u početnih 11, a to su Šunjić i Gojak. Trener Intera Samir Toplak ne može računati na Raka, Solomona i Čelikovića, a ni sam Toplak neće biti na klupi zbog suspenzije.

Želim promijeniti mentalitet momčadi, ovo je neki drugi Dinamo! Poručio je to Nenad Bjelica nakon Fenerbahčea, na pitanje može li ovaj Dinamo izbjeći sudbinu nekih prijašnjih momčadi koje su nakon prve pobjede u Europskoj ligi ili Ligi prvaka padale u formi i na kraju doživljavale razočaranja.

No, isto tako Dinamo je znao nakon jakih europskih utakmica u HNL-u posrtati ili se barem dobro mučiti da bi dobio utakmice u kojima su tri boda ‘unaprijed upisana’. Zato je Inter opasan, jer dolazi nakon velike pobjede, velikog emotivnog i fizičkog pražnjenja.

- Mislim da nam se neće dogoditi ništa slično. Ozbiljno shvaćamo sve suparnike, to smo već pokazali. Inter je jedino o čemu razmišljamo - rekao je i Ivan Šunjić poslije Fenera, a već ranije sličnu priču je u intervjuu ponudio i Bruno Petković.

- Dosad smo pokazali da nam pristup nije problem, u svaku smo utakmicu ušli s istom željom za pobjedom.

Svi, dakle, u Maksimiru uvjeravaju da će tako biti i danas, da je pobjeda nad Fenerbahčeom prošlost i da je Inter glavna preokupacija.

Naravno, Nenad Bjelica će, kao što je i najavio, opet rotirati momčad, možda ne svih 11 igrača, ali veliku većina ‘feneraša’ će ipak odmoriti. Najteže mu je odmarati veznjake, jer ih i nema previše, pa bi Šunjić i Gojak ipak mogli imati mjesto u prvih 11. Ademi i Doumbia još nisu do kraja spremni za svih 90 minuta, pa je vjerojatnije da će biti na klupi. Nije još spreman niti Leovac, koji bi mogao konkurirati za derbi na Poljudu.

- Inter je dobra momčad, na klupi s trenerom koji je već dugo tamo i sigurno Zaprešićane treba respektirati. Ne želim pričati o utakmicama koje dolaze poslije, jer moramo ozbiljno shvatiti nedjeljni susret i nastaviti s pobjedama - rekao je Bjelica.

Naravno, opet je zadnji trening, subotnji, odradio u vrijeme utakmice, to je jedno od pravila koje je uveo i koje dodatno pojačava ozbiljnost uoči tzv. manjih utakmica, koje su znale biti ‘tanak led’ za Modre nakon Europe.

Samir Toplak danas zbog suspenzije neće voditi zaprešićku momčad u Maksimiru

Inter danas gostuju u Maksimiru gdje nikad nije pobijedio, ali kako nam trener Intera Samir Toplak kaže, tradicije su tu da se ruše. No, Zaprešićani uoči današnjeg meča imaju velikih problema. Dakle, nedostaju Solomon, Rak i Jasmin Čeliković, a čini se da će “out” biti i najbolji igrač Komnen Andrić, koji je imao određenih problema s ložom tijekom tjedna i ne želi se riskirati veća ozljeda.

No, to nije kraj, možda i najveći problem od svih je što Samir Toplak neće danas sjediti na klupi Intera. Naime, kazna od tri utakmice zabrane vođenja momčadi zbog ispada u Koprivnici stupa na snagu jer nije podnesena žalba i izvjesno je da će Toplak s tribina uz pomoć mobitela dirigirati što i kako...

- Nisam se žalio što bi značilo da kazna stupa na snagu jer je prošao rok od osam dana za žalbu. Nikakav službeni dopis mi još nije došao, očigledno ćemo znati na dan utakmice. Procijenili smo da mjesta žalbi nema, po pravilniku nemam nikakve osnove za istu. Sve u svemu to je komedija, moja je reakcija bila neprimjerena, ali ono je bila očita pogreška suca koja je usmjerila utakmicu - započeo je Toplak.

Prvu moramo zabiti

Dinamo je zasigurno utakmica gdje nemate što izgubiti, okarakterizirali bi je kao najlakšu za Inter...

- Možda i jest najlakša, ali svaka utakmica nosi bodove i za njih se treba boriti. Dinamo je u ovom trenutku jako dobar, odigrali su sjajnu utakmicu protiv Fenera i bit će nam jako teško. Međutim, mnoge velike ekipe koje odigraju u Europi imaju zatim u ligi slab dan. Ipak, treba naglasiti kako je ovo drugačiji Dinamo, pravi natjecateljski, igraju okomito, ne libe se izbiti loptu kada treba. Sviđaju mi se kako su se ekipirali i vidi se veliki napredak. No, iako je ovo drugačiji Dinamo i protiv njega se da igrati, može se uspostaviti pas igra, a prvu šansu moramo zabiti jer ih neće biti puno.

Rekli ste da je ovo jedan drugačiji Dinamo, dojma smo kako je za to najzaslužniji trener Bjelica. Kakvo imate mišljenje o kolegi?

- Odavno imam visoko mišljenje o njemu, slični smo po filozofiji igre. Sviđa mi se njegova stav, njegov rad, tu nema zamjerki.

Otpao Rak

Imate problema s izostancima, hoće li sukladno tome biti promjena u sustavu?

- Tako je, Rak nam je otpao za sljedeća dva tjedna, urasla mu je dlaka i operacija je bila nužna. Andrić je osjetio ložu i čini se da neće biti spreman. Solomon je još van pogona, a otpao je i Jasmin Čeliković, ima temperaturu, pije antibiotik. U ovom trenutku nećemo puno mijenjati jer mi stvarno dobro igramo, funkcioniramo kao ekipa, nemam se na što žaliti. Imamo se za što ‘hvatati’ jer to je stvarno dobro. Drugi igrači će popuniti pozicije na kojima nedostaju prvotimci i idemo pokušati isprovocirati Dinamov slab dan - zaključio je Samir Toplak.

Tjedan putovanja i novih utakmica

Utakmicom protiv Intera Dinamo je ušao u tjedan koji će obilježiti putovanja i utakmice, malo će tu biti pravih treninga, na kojima će se trenirati punom parom. Sutra je, primjerice, na programu regenracijski trening, a već u utorak Modri će na put, zrakoplovom prema Splitu, jer i u srijedu čeka Kup susret protiv Sloge Mravince. Onda će u četvrtak opet to biti relaksirajući trening, u petak se opet ide put Splita na poljudski derbi koji se igra u subotu. Shodno tome, nedjelja je opet dan za lakši trening.

Više zabijaju u Europi nego u HNL-u

Inače, zanimljiv je statistički podatak da je Dinamo ove sezone više golova zabio u Europi nego u HNL-u. U jednakom broju utakmica (sedam) Modri su u HNL-u suparničke mreže tresli 11, a u Europi 17 puta. U zadnje tri utakmice (Lokomotiva, Rijeka, Gorica) Dinamo je protivnicima zabio po jedan gol u 90 minuta. Neobično za Modre, ali to je donekle i normalno u fazi kad je Europa u prvom planu i kad u domaćem prvenstvu veću minutažu imaju igrači koji ipak nisu prva opcija.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 10:54