Cropix
SPEKTAKL U PULI

FOTO, VIDEO: RIJEKA SLAVI NASLOV POBJEDNIKA HRVATSKOG NOGOMETNOG KUPA U sezoni apsolutne dominacije Dinama Bišćanova momčad zabila tri gola Modrima

Nogometaši Rijeke pobjednici su Kupa Hrvatske nakon što su u velikom finalu ove srijede s 3:1 u Puli srušili Dinamo! Momčad Igora Bišćana je u jednoj sjajnoj utakmici stigla do trofeja zahvaljujući pogocima Čolaka, Halilovića i Kvržića, dok je jedini gol za Dinamo postigao Oršić.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. svibanj 2019. 14:58

DINAMO - RIJEKA 1:3 (63' Oršić / 13' Čolak, 39' Halilović, 84' Kvržić)

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile, Dilaver, Rrahmani - Ademi, Šunjić, Olmo - Atiemwen, Oršić - Petković

RIJEKA: Sluga - Escoval, Župarić, Punčec - Lepinjica, Pavičić - Kvržić, Tomečak - Halilović, Capan - Čolak

Rijeka je osvojila Rabuzinovo sunce! Novi trofej krasiti će prostorije kluba s Rujevice. Posve zasluženo se nastavila prekrasna riječka priča, očito joj nema kraja.

Kad je Rijeka osvojila Kup u Varaždinu prije dvije godine, tadašnji prvi čovjek Dinama Zdravko Mamić je kazao; 'to ste gledali sad i nikadi više'. E pa, Mamić se prevario. Opet smo gledali poraz Modrih od Rijeke. Klub s Rujevice je pokazao da je definitivno drugi klub u Hrvata, te da bi se to mogao biti i u budućnosti. Tko zna, možda i preskoči Modre. Očito je da su predsjednik Mišković i ostali pronašli formulu za uspjeh, beu obzira na veliki odljev igrača, izlazne transfere od kojih Rijeka živi. Kad se klub organizicijski posloži, onda stižu rezultati.

Rijeka je druga u HNL-u, osvojila je Kup, naklon do poda Bišćanovoj momčadi. Igor Bišćan osvojio je prvi trofej u Hrvatskoj, pokazao je svoj ogromni trenerski potencijal. Taktički je posložio momčad na način da mu Dinamo većim dijelom utakmice nije mogao parirati. Recimo da je prekopirao Nenada Bjelicu, njegova zamisao bila je 'indigo' Dinamovih nastupa u Europi. Postavio je jaki dvostruki blok i čekao prilike iz tranzicije. Što je čekao, to je i dočekao. Znao je, poučen utakmicama iz HNL-a da Modri teško igraju protiv takve koncepcije. Bjeličina momčad je na Bišćanovu taktiku odgovorila presporom igrom, koja nije bila dovoljna za probijanje riječke obrane.

Također, Bjelica se odlučio za igru s dva defenzivna vezna Šunjićem i Ademijem, što možda nije bio najbolji izbor. Nije bilo jasno niti zašto je na lijevom boku instalirao Rrahmanija, koji je ipak igrač koji je bolji i defenzivnoj, nego u ofenzivnoj varijanti. Rijeka se branila, trebao je ofenzivniji igrač. Bjelica je to shvatio, pa je u stanci između dva poluvremena uveo Leovca.

Rijeka je pokazala da želi uzeti trofej već nakon desetak minuta utakmice, kad je Ivan Tomečak odlično pucao, ali je hrvatski reprezentativac Livaković odlično obranio. Taj udarac Tomečaka bio je u uvod u vodstvo Rijeke. Bio je to početak priče o Tiboru Haliloviću, neočekivanom junaku utakmice, uz naravno Simona Slugu. Bio je Halilović riječki Wijnaldum i Origi, prvo je centrirao iz kornera za pogodak Čolaka, a onda je zabio drugi pogodak koji je bio itekako važan u konačnom raspletu.

Modri su recimo u prvom poluvremenu imali samo jednu pravu priliku, nakon ubacivanja Ademija, Oršić je pucao preko grede. S druge strane Halilović je još jednim udarcem ugrozio Livakovića.

U drugom dijelu Rijeka je ipak popustila. Dinamo je konačno proigrao. Sve akcije gravitirale su prema vratima Sluge. Bjelica je dobro reagirao ubacivši nove snage, a Bišćanova momčad se povukla u krilo svog vratara, jednostavni se vidjelo da Modri moraju zabiti. Zabio je Oršić, nakon toga isti igrač pucao je s nekih 18 metara kraj vratnice. U 73, minuti sudac Batinić je dosudio jedanaestarac za Modre, posve opravdano jer je Escoval igrao rukom. Ali tada se proslavio Simon Sluga. Udarac Olma s bijele točke sjajno je obranio! Nekoliko minuta nakon toga, Sluga je opet bio fantastičan. Obranio je udarac Ademija iz blizine... Ademi koji je prebacio na ulogu stopera, minutu nakon te šanse pucao je glavom preko vratnice.

Kad već nije zabio Dinamo, zabila je Rijeka, Kvržić je fenomenalno pogodio za zasluženo slavlje Bišćanove momčadi. Rijeka, kapa do poda, pobijedili ste europski Dinamo! Neka se nastavi vaša najljepša nogometna priča.

DINAMO - RIJEKA 1:3 (63' Oršić / 13' Čolak, 39' Halilović, 84' Kvržić)

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile, Dilaver, Rrahmani - Ademi, Šunjić, Olmo - Atiemwen, Oršić - Petković

RIJEKA: Sluga - Escoval, Župarić, Punčec - Lepinjica, Pavičić - Kvržić, Tomečak - Halilović, Capan - Čolak

----------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

84' - GOOOL! Je li ovo kraj? Strašna golčina kapetana Kvržića koji se sjajno izborio za udarac s desne strane i zakucao loptu u rašlje! Livaković nije imao šanse! Rijeka vodi 3:1.

78' - Treća izmjena Dinama. Izlazi Theophile, a u igru će Hajrović. Tri minute ranije mijenjao je i Bišćan koji je uveo Lončara, a izvadio Lepinjicu.

77' - Sluga ponovno spašava Rijeku! Sjajno je loptu ukrotio Ademi, okrenuo se i opalio s nekoliko metara, ali odlično je reagirao vratar Riječana.

74' - BRANI SLUGA! Pročitao je vratar Rijeke udarac Danija Olma na oduševljenje navijača kluba s Rujevice. Pucao je Španjolac u golmanovu lijevu stranu, ali bez uspjeha.

72' - Jedanaesterac za Dinamo! Sudac je vidio igranje rukom Escovala! Riječani se žale, ali Batinić ne mijenja odluku.

69' - Umalo izjednačenje u Puli! Olmo dodaje za Oršića koji se sjajno oslobađa čuvara, puca s ruba šesnaesterca, no lopta odlazi malo pored lijeve stative.

63' - GOOOL! Dinamo se vraća u igru! Pritisak Modrih urodio je plodom! Bilo je tu svega, nastao je pravi kaos u šesnaestercu Rijeke. Obranio je prvo Sluga pokušaj Ademija, zatim su blokirana još dva udarca Dinama, da bi u konačnici na loptu natrčao Oršić i zakucao ju u mrežu za veliko slavlje navijača aktualnih prvaka.

56' - Dobar ubačaj Oršića stiže do Petkovića, ali on slabo puca. Dinamo svim silama traži pogodak koji bi ga vratio u igru. Naglasimo i kako je četiri minute ranije Theophile dobio žuti karton zbog prekršaja na Čolaku.

51' - Napada Dinamo! Agresivno su Modri otvorili drugo poluvrijeme i odmah stvorili opasnu priliku. Oršić je sada poslao loptu u peterac gdje se nalazi Petković, on traži Gavranović koji puca glavom, ali iznad gola. Minutu kasnije griješi Sluga. Vrataru Rijeke lopta ispada iz ruke, ali ipak ga to nije skupo koštalo jer su njegovi suigrači zaustavili Gavranovića.

46' - Nastavlja se utakmica u Puli. Bjelica je napravio dvije izmjene. Izašli su Rrahmani i Atiemwen, a na travnjak istrčali Gavranović i Leovac.

45' - Kraj prvog poluvremena!

39' - GOOOL! 2:0 vodi Rijeka! Dinamovci ne vjeruju što im se događa! Sjajno je Kvržić prošao po desnoj strani, nasamario Rrahmanija, pretrčao ga i potom gurnuo loptu do Halilovića koji s 2-3 metra od gola gura loptu u mrežu Modrih.

33' - Puca sada Halilović s ruba šesnaesterca, ali odlazi to ravno u ruke Livakovića.

31' - Najveća prilika Dinama na utakmici! Jedna duga lopta stiže do Ademija, on sjajno s desne strane šalje povratnu za Oršića, a ovaj s nekih 8-9 metara neometan šalje loptu visoko iznad gola!

27' - Žuti karton dobio je sada i Čolak koji kasni na jednu loptu i nogom zahvaća Theophilea.

24' - Žuti karton za Capana zbog prekršaja na Šunjiću.

16' - Dinamo je uzdrman! Nova velika prilika Rijeke svega tri minute nakon pogotka. Opalio je Halilović s 20-ak metara, no još jednom se ispružio Livaković i spasio Modre.

13' - GOOOL! Rijeka vodi u Puli! Ubačaj iz kornera došao je do Petkovića koji se ne snalazi najbolje i nespretnom reakcijom prepušta loptu Čolaku koji sa svega nekoliko metara nije imao težak posao!

12' - Budi se i Rijeka! Odlično se sada probi Kvržić i pokušao sam otići do kraja, no njegov pokušaj odlazi u korner! Slijedi potom uigrana akcija nakon koje je Tomečak dalekometnom bombom umalo šokirao Dinamo! Livaković je ovo jedva iščupao! Novi korner za Rijeku.

3' - Prilika za Modre! Dinamo se odmah napadački postavio. Pokušao je sada Oršić iznenaditi Riječane pokušajem s 20-ak metara, ali njegov udarac se odbija od bloka i odlazi daleko od gola. Odmah u idućem napadu Petković sjajno pronalazi Oršića, no on odlazi previše u stranu i Sluga mu sjajno zatvara kut.

1' - Počela je utakmica u Puli!

-----------------------------------

17.10 - Navijači Dinama zagrijavaju glasnice uoči početka velikog susreta.

17.00 - Potvrđeni su sastavi!

16.50 - Pogledajte kako je izgledao dolazak igrača Rijeke na stadion.

16.30 - Iz Dinama su se sat i pol uoči početka finala prisjetili pogotka iz polufinalnog susreta s Osijekom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 12:39