HNL

VATRENI KONAČNO KOMPLETNI Prvak Europe odlučno: 'Nitko ništa ne može sam, ali spreman sam preuzeti odgovornost'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 02.06.2016. u 19:22

 • Nešto poslije 16 sati u Rovinj su stigli prvaci Europe! Luka Modrić i Mateo Kovačić dočekani su gromoglasnim pljeskom suigrača i tortom dobrodošlice. Baš kao i prije dvije godine kada se Luka priključio reprezentaciji nakon osvajanja naslova u Lisabonu. Sat vremena kasnije već je bio u kockastom dresu.

  - Osjećaj je fenomenalan kao i uvijek kad sam s ovim dečkima i u ovom dresu. Lijepo je opet biti u reprezentaciji. Idemo se sada dobro pripremiti pa po rezultat u Francusku - rekao je Luka koji od subote navečer ne skida osmijeh s lica.

  No, lako za osmijeh, više nas zanima njegovo fizičko stanje nakon naporne sezone. U Milanu smo na finalu Lige prvaka primijetili grčeve.

  - Ma, osjećam se OK. Nisam radio od utakmice, malo sam se odmorio i osjećam se dobro, i fizički i psihički, te očekujem da će se to odraziti na moju igru, odnosno da će se to pokazati na terenu.

  Luka je povukao paralele s pripremama reprezentacije otprije dvije godine kada je bila slična situacija.

  - U puno sam boljem stanju nego prije dvije godine i SP-a u Brazilu. Tada sam bio puno iscrpljeniji. Što se grčeva tiče, tumačim to teškim vremenskim uvjetima u Milanu. Bilo je dosta vlage u zraku, a nikako nam nije sjela ta pauza od dva tjedna prije finala. Inače nemam problema s grčevima jer sam ih zadnji put osjetio prije deset godina - priča Modrić koji je cijelo vrijeme priprema reprezentacije bio u dosluhu sa suigračima.

  Nešto je pratio i preko medija gdje je pročitao onu izjavu Ante Čačića "čast svima, ali igru ću graditi oko Luke". Na spomen toga Luka je nesvjesno skrenuo pogled i spustio glavu. Onako sramežljivo. Iako je već dugo uvjerljivo najbolje što Hrvatska ima na nogometnom tržištu, čini se kako mu je još uvijek pomalo neugodno primiti kompliment.

  - Lijepo je čuti takvo što i ja sam spreman na odgovornost. No, niti jedan igrač ne može ništa sam donijeti. Bitno je da smo na Euru ekipa jer samo tako možemo očekivati rezultat. Ma koliko neki igrač bio dobar, sam ne može ništa napraviti - objašnjava.

  Od Madrida se oprostio s ponekim pitanjem španjolskih medija o susretu u Bordeauxu gdje će 21. lipnja Hrvatska igrati s "furijom".

  - Ne, ne boje nas se kao što se mi ne bojimo Španjolske, ali postoji obostrani respekt. Znaju naše kvalitete, i to će biti teška utakmica baš kao i ona na Euru prije četiri godine.

  Luka se prije polaska za Zagreb pozdravio sa Sergiom Ramosom. Između suigrača iz Reala nije pala nikakva oklada.

  - Ma kakvi! Super smo se rastali i poželjeli si sreću. Vidjet ćemo se u Bordeauxu, a sigurno ćemo se čuti i prije toga.

  Turska je najvažnija utakmica Eura, ne smije nam se ponoviti Brazil

  Svakom nogometašu je teško kada ne igra, ali barem imam svježine - otkrio je Mateo Kovačić nakon što se priključio reprezentaciji. Rekao je i kako je fešta u Madridu bila posebna i da je još pod dojmom.

  - Nisam igrao, ali emocije su snažne.

  Uoči prvog treninga s reprezentacijom, Kovačić naglašava da su očekivanja velika.

  - Ali ona su uvijek takva kada je Hrvatska u pitanju. Prvo i osnovno je da odigramo dobro u skupini, a onda za dalje treba i malo sreće. Turska je najvažnija zato što je prva utakmica. Odlična su ekipa, imaju borbene igrače koji su dobri. Ali, dobri smo i mi.

  Netko mu je spomenuo Brazil prije dvije godine na otvorenju SP-a u Sao Paulu.

  - Čudna utakmica. Poveli smo pa primili dva glupa gola. Mogli smo puno više tada, kao što je bitno da sada krenemo dobro.

  Što se njega osobno tiče, Kovačićevi su ciljevi da na pripremama pokaže što zna i da se nametne izborniku. Na pitanje o promjeni poslodavca, samo se nasmijao.

  - Pa imam pet godina ugovora s Real Madridom i smatramo to nepotrebnim pitanjem. Niti čitam što se piše niti išta znam o tome.

  No zato zna da su ga vidjeli u Dugom Selu na nekom malom nogometu.

  - Bio sam tamo s prijateljima, ali nisam igrao. Ružno je da tako govore jer znam što sam radio.

  Mateo nije rekao, ali i da jest igrao mali nogomet, zašto bi to bio problem? Čovjek valjda može koristiti slobodno vrijeme na način koji mu najbolje odgovara.