ŠVICARSKA - HRVATSKA 2:2

Vatreni odradili prvu provjeru: Olić i Drmić s dva pogotka obilježili remi u St. Gallenu

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 05. ožujak 2014. 20:12

Golgeterski duel Ivice Olića u Duracell-zeko izdanju i švicarskog Hrvata Josipa Drmića obilježio je obračun u St. Gallenu, gdje je Niko Kovač u prvoj “generalki” za Svjetsko prvenstvo izvukao 2-2 protiv Švicarske.

Kako je i najavljivano, Kovač je u prvom sastavu među vratnice smjestio Danijela Subašića i nagovijestio primopredaju hrvatske “jedinice”. No, to nije bio jedini novitet - Rijekin Mate Maleš je na poziciji zadnjeg veznog debitirao umjesto Modrića, a Jelavić je u špici dobio priliku umjesto Mandžukića, koji protiv Brazila 12. lipnja neće imati pravo nastupa. Olić je zaigrao na desnom, a Perišić na lijevom krilu, ali su ubrzo promijenili strane.

Lichtsteinerovi prodori

Švicarci su prvi pokazali napadačke ambicije. Lichtsteiner je u devetoj minuti napravio metež na desnoj strani i vratio Shaqiriju, a u bloku se našao Ćorluka.

Naši su se ofenzivci konkretizirali u 15. minuti, kada su u tika-taka stilu izigrali domaću obranu. Kovačić je s vrha šesnaesterca poslao loptu u prostor Pranjiću, koji iz prve vratio Perišiću, a Wolfsburgov igrač pucao je pokraj desne vratnice.

Švicarska je replicirala preko napadački vrlo angažiranog Lichtsteinera, koji je odlično primio Inlerovu “svijeću” u kazneni prostor, zavrtio naše braniče, ali se spetljao u pokušaju udarca.

Pranjićeva pogreška

Hitzfeldovi su igrači nakon pola sata igre spojili tri izgledne prilike u dvije minute i najavili sedmominutni vatromet golova. Prvo je Xhaka s 25 metara testirao Subašićevu koncentraciju, potom je Josip Drmić upropastio dva zicera pa se ekspresno iskupio pogotkom.

Napadač Nürnberga je u 33. minuti iskoristio Pranjićevo pogrešno dodavanje prema Malešu, efektno poslao Ćorluku u prazno i poentirao s vrha kaznenog prostora.

Hrvatska je poništila vodstvo Švicaraca šest minuta kasnije. Rakitić je izveo korner, a Olić je bez čuvara prsima primirio loptu i iz blizine zakucao u mrežu za svoj 17. gol u nacionalnom dresu.

Olić iz teškog kuta

Hrvati se nisu stigli ni vratiti na pozicije, a Švicarska je opet odmarširala u vodstvo. Ćorluki je ponovno pobjegao 21-godišnji Drmić, koji je znalački prihvatio ispucanu loptu sa švicarske polovice i matirao Subašića.

Kovač je na početku drugog dijela izvadio indisponiranog Jelavića i uveo Mandžukića. Nakon zatišja koje je trajalo desetak minuta, Ivica Olić je opet “prebacio lopticu” Drmiću. Mateo Kovačić mu je gurnuo loptu, on je nadtrčao Lichtsteinera i iz teškog kuta pogodio suprotni kut mreže.

Maleša je u 56. zamijenio Modrić, a Olić je i nakon drugog pogotka nastavio igrati kao da je najmlađi, a ne najstariji na terenu. S lijevog je krila poslao dugu loptu na drugu stranu, gdje je svježi Eduardo odapeo pokraj gola. Ubrzo je i Rakitić zaprijetio iz slobodnog udarca, ali je Benaglio spretno reagirao.

Rakitić je iz slične pozicije pokušao i u 74., nakon čega je Perišić snažno potegnuo prema tribinama. Do kraja većih uzbuđenja nije bilo, a priliku su dobili još Schildenfeld, Milić i Vukojević.

ŠVICARSKA - HRVATSKA 2-2

ST GALLEN. Stadion AFG Arena - 18.000 gledatelja; Sudac: Duarte Nuno Pereira Gomes (Portugal)

Strijelci: 1-0 Drmić (34), 1-1 Olić (40), 2-1 Drmić (41), 2-2 Olić (54)

Švicarska: Benaglio – Liechtsteiner (od 62. Lang), Djorou, van Bergen, Rodrigez – Behrami (od 46. Schwegler), Inler (od 62 Džemaili), Stocker (od 79. Barnetta), – Shaqiri (od 46. Mehmedi), Xhaka (od 79. Gavranović) – Drmić.

Hrvatska: Subašić - Srna, Ćorluka, Lovren (od 56. Schildenfeld), Pranjić - Rakitić (od 88. Vukojević), Maleš (od 56. Modrić) - Perišić (od 75. Milić), Kovačić (od 56. Eduardo), Olić - Jelavić (od 46. Mandžukić)

Žuti kartoni: Liechtsteiner / Srna, Olić

Crveni kartoni: -

ŠVICARSKA - HRVATSKA 2-2

Utakmica je završila

90. minuta - Odlična lopta Modrića prema Mandžukiću, ali naš prvi napadač se nije uspio osloboditi obrambenog igrača domaćih te je šansa propala.

87. minuta - Izgleda da je ovaj dim baklji osjetno smanjio entuzijazam igrača jer zadnjih pet minuta gledamo uspavanku. Ulazi Vukojević, izašao je Rakitić.

82. minuta - Nova kazna smješi se HNS-u. Naši navijači su u dvorištu FIFE odlučili malo "pročistiti stadion" dimom baklji.

78. minuta - Hrvatska konstantno napada - ovaj put je Edurado ubacio pred vrata domaćih, ali nema nikog od naših reprezentativaca da loptu pospremi u mrežu.

76. minuta - Modrić uzima loptu na dvadesetak metara, prolazi pokraj švicarske obrane sve do korner linije, ali ubacuje preblago te lopta dolazi samo do protivničke obrane.

74. minuta - Odlična Hrvatska u drugom poluvremenu - opet prijeti Rakitić iz slobodnog udarca, ovaj put direktno na vrata. Benaglio brani, a Ćorluka ne zahvaća najbolje odbijenu loptu.

72. minuta - Ubačaj Rakitića u šesnaesterac prolazi pokraj švicarske obrane, ali i pokraj naših igrača. U nastavku akcije Rakitić nabacuje iz kornera, lopta dolazi do Srne daleko na desnoj strani koji snažno, ali neprecizno udara prema golu Benaglija.

68. minuta - Osim izvrsne igre, Olić demonstrira i sjajne glumačke vještine. Na lagani dodir protivničkog igrača poletno se bacio na teren i iznudio prekršaj.

64. minuta - Ivica Olić igra sjajnu utakmicu - probio je po lijevoj strani, ubacio loptu preko sredine terena na desno gdje Eduardo loše puca. Šteta, izvrsna prilika za prvo vodstvo Hrvatske.

56. minuta - U igru ulaze Modrić, Schildenfeld i Eduardo, a izašli su Kovačić, Lovren i Maleš.

54. minuta - GOOOL! Ivica Olić ulazi u dvoboj s Drmićem! Sjajnu je loptu pokraj švicarske obrane uputio Kovačić, Olić je prihvaća duboko na lijevoj strani i beskompromisno puca ljevicom u daljni kut Benaglija za 2-2.

54. minuta - Rakitić iz kornera ubacuje direktno pred vratara domaćih, ali tamo nema nikog od naših.

48. minuta - Ponovno je potegnuo Xhaka, ovaj put s još veće udaljenosti nego u prvom poluvremenu, ali Subašić je vršcima prstiju preusmjerio loptu iznad grede.

46. minuta - počinje drugo poluvrijeme, Mandžukić ušao umjesto Jelavića.

Poluvrijeme - Utakmica je bila relativno mirna do 34. minute kad su počeli pljuštati golovi. Ironično, dva pogotka Hrvatskoj zabio je Josip Drmić kojeg se izgleda nitko nije sjetio pozvati u hrvatsku reprezentaciju pa se ovaj zahvalio s dva pogotka u prvom poluvremenu. I to ne bilo kakva - u prvom je iskoristio grešku Maleša i Pranjića te poslao Ćorluku po ćevape prije nego je zabio u desni kut Subašića. Za drugi gol je naše gore list sjajno prihvatio dugu loptu upućenu gotovo preko pola igrališta te je poslao pokraj nemoćnog vratra hrvatske reprezentacije. Između njegova dva pogotka svoju vještinu pokazao je neuništivi Ivica Olić koji se snašao pred vratima domaćih nakon odlično izvedenog kornera Rakitića. Spomenimo i da su prije postignutih golova Perišić na jednoj i Drmić na drugoj strani upropastili stopostotne prilike. Sve u svemu, vrlo zanimljivo poluvrijeme i ipak bolja Švicarska.

41. minuta - GOOOL! Rezultat je 2-1 za Švicarsku, a sve golove su postigli Hrvati. Drmić je uhvatio loptu izbijenu duboko iz švicarske polovice, odlično je primirio i gurnuo pokraj nemoćnog Subašića. Sjajan igrač, bez dvojbi.

39. minuta - GOOOOL! Ivica Olić zabio svoj tipični pogodak - Rakitić je ubacio iz kornera, Olić je vješto (da ne kažemo - rukom) prihvatio loptu i zakucao je pokraj nemoćnog vratara domaćih.

34. minuta - GOOOOL! Švicarska vodi 1-0. Maleš je "započeo" akciju Švicaraca kad je krivo dodao loptu na nekih trideset metara od naših vrata, Pranjić je nije uspio prihvatiti, a priliku je iskoristio Drmić koji se sjajnom varkom rješava hrvatske obrane i pogađa za vodstvo domaćih.

32. minuta - Stopostotnu priliku za Švicarce upropastio je Drmić koji loše puca glavom.

30. minuta - Xhaka gromovito puca s dvadeset pet metara, ali izvrsno brani Subašić. Nije se naša obrana još ni snašla, kad je je Lichtsteiner uputio loptu pred naša vrata, ali nitko od Švicaraca nije stigao na loptu.

26. minuta - Raspoloženi Lichtsteiner "prodao" je varku Pranjiću. Uputio je loptu s jedne strane našeg reprezentativca, on krenuo s druge, ali je hrvatski igrač u nastavku akcije stigao blokirati njegov centaršut.

24. minuta - Inler je pucao s nekih dvadesetak metara, ali prilično traljavo i bezopasno za vrata Subašića.

20. minuta - Lako je moglo biti 1-0 za Švicarsku, ali Lichtsteiner nije iskoristio zbunjenost hrvatske obrane pred vratima Subašića, već samo predao loptu golmanu.

15. minuta - Odlična prilika za Perišića - Olić je ubacio u sredinu, lopta se odbila do Perišića koji s dvadesetak metara puca u blok domaćih. Kasnije u akciji Kovačić pronalazi Pranjića duboko u kaznenom prostoru, ovaj s lijeve strane vraća Perišiću koji promašuje cijela vrata s nekih pet metara.

11. minuta - Ivica Olić je Rodrigueza izuo iz kopački - doslovno.

8. minuta - Shagiri se našao sam na rubu šesnaesterca, ali njegov udarac blokira Ćorluka. Dosad najopasnija situacija pred golom Hrvatske. U nastavku akcije Stocker je priprijetio Subašiću, ali neuspješno.

6. minuta - oštar ubačaj Pranjića pred vrata Švicaraca, ali Benaglio stiže na loptu trenutak prije Nikice Jelavića

5. minuta - Prvi udarac na utakmici je uputio Shaqiri, ali lopta dolazi samo do Lovrena

1. minuta - Na stadionu u St. Gallenu Hrvatska igra u gotovo domaćinskoj atmosferi.

Utakmica je počela

Linker
20. travanj 2024 13:43