Screenshot
PODIJELJENA MIŠLJENJA

VELIKA ANKETA: HOĆE LI VAR POBOLJŠATI SUĐENJE U HRVATSKOJ? 'Bit će bolje, pravednije i poštenije; 'Bio sam veliki skeptik, nije to perfektno'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 20. svibanj 2019. 13:57

VAR dolazi u Hrvatsku nogometnu ligu sljedećeg proljeća, a Nenad Bjelica već ima iskustva s njim iz svoje druge sezone u poljskom prvenstvu na klupi Lecha.

Ove sezone u HNL-u suci su podjednako griješili, u nijansama vjerojatno ipak najviše na račun dva zadnjeplasirana kluba, no daleko od toga da su Dinamo i Lokomotiva privilegirani, kao što su bili u nekim ranijim sezonama.

Nakon utakmice s Goricom povela se rasprava o VAR-u, a trener “modrih” je bez rukavica rekao što misli:

- Imao sam ga u Poljskoj. Bio sam veliki skeptik, jer VAR nije perfektan. Primjerice, dvije situacije u Rijeci, dva prekršaja, za koja su stručnjaci rekli da su očigledni, VAR tu ništa ne može, mogao bi samo kod penala koji nije dosuđen.

Zagreb, 150519.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 34. kola Hrvatske telekom nogometne lige izmedju GNK Dinamo i HNK Gorica.
Na fotografiji: Sergej Jakirovic, Nenad Bjelica.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Dakle, VAR nije 100 posto pravedan. Tek kad ga uvedemo vidjet ćemo koliko će izazvati polemika. Naravno, smanjit će se broj pogrešaka sudaca, ali bit će opet puno slobodnog sudačkog uvjerenja, pogotovo kod 11-eraca i nekih prekršaja. No, pomoći će da bude što regularnije prvenstvo – kazao je Bjelica i u jednom dahu nastavio:

- Ne bih, međutim, rekao da je i ovako neregularno, prvenstvo nije bilo nikad regularnije. Niti je Rudeš ispao, niti je Istra u kvalifikacijama, a niti Dinamo prvak zato što nije bilo VAR-a.

Prije ili kasnije sve se izjednači, pogreške se događaju, sastavni su dio igre, ali gubi se emocija kad pri 1-1 zabijete u 90. minuti, pa čekate još dvije minute da se pregleda je li gol ili nije... Zbog iskustava iz Poljske nisam veliki pristaša VAR-a, jer ponavljam, nije perfektan, ali razgovarat ćemo za godinu dana.

Podsjetio je Bjelica kako za njegov Lech svojedobno nisu dosuđena čak tri kaznena udarca, a VAR čak nije ni konzultiran ili kad je u derbiju s Legijom samo VAR vidio igranje rukom...

- U Poljskoj prije uvođenja VAR-a nije bilo nikakvog predavanja, nismo šest mjeseci znali što se pregledava, što ne, gdje VAR odlučuje, učili smo u hodu... Vidjet ćete kako će se situacije interpretirati za vrijeme, a kako poslije utakmice. Treba obaviti školovanje, svih trenera, igrača, ali i novinara, to je jako važno. Navijači će uvijek imati svoje mišljenje, ali mi treneri, igrači, suci i vi novinari moramo točno znati u kojim situacijama VAR odlučuje i siguran sam da dan danas 95 % ljudi nema pojma o VAR-u.

Dakako da smo o VAR-u pitali i Bjeličina kolegu Sergeja Jakirovića:

- Slažem se sa svime što je Neno rekao, pratim europski nogomet i vidim što VAR-om gledaju... Vjerujem da će biti bolje jer smanjit će se ogroman pritisak na suce, bit će pravednije i poštenije. Zaleđa su mjerljiva, ali ruku netko tretira ovako, netko onako, ja, primjerice, više ne znam što je ruka u nogometu... Volim reći, zavisi gdje se igra i protiv koga se igra. Šalim se, ali trebalo bi napraviti edukaciju prije uvođenja svakako – poručio je Jakirović.

Na utakmici Dinama i Gorice (3-1) u dvije situacije VAR bi bio pred izazovom: napadački posjed Gorice iz kojeg je postignut pogodak počeo je mogućim prekršajem na Šunjiću, no video sudac u sobi s ekranima morao bi biti 100 posto siguran da je Gabrilo na terenu pogriješio da ga upozori da može tražiti pregled pokraj terena. Riječ je o situaciji gdje igrač prvo starta na loptu, a u istom zamahu stane na gležanj suparniku.

Druga je kazneni udarac za Dinamo (kojeg Petković nije iskoristio) zbog igranja rukom igrača Gorice, kojeg je u ruku loptom pogodio suigrač odbijajući loptu glavom, a na koji aludira Jakirović. Kako je Gabrilo odmah sudio 11-erac, a nije bio slučaj kao nedavno u Osijeku, kad je glavnom sucu Musino igranje rukom sugerirao pomoćnik iza gola, VAR ga ovaj put ne bi zvao na pregled.

U Gradskom vrtu bi ga zvao i Pajač bi vjerojatno promijenio odluku jer bi jasno vidio da je ruka bila uz tijelo. Također, u Osijeku VAR ne bi utjecao na procjene suca na terenu o drugim javnim opomenama Periću (pokazana) i Gutiju (propuštena) nakon njihovih prekršaja...

Jedno je sigurno, bit će i uz tehnologiju nogomet zanimljiv i polemičan, čak još i više!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 08:01