Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
IZNENAĐUJUĆE BRZA PRILAGODBA

VELIKA KRAĐA ISPRED NOSA HAJDUKA I OSIJEKA Mladi reprezentativac otkriće je HNL sezone, a za njegov transfer u zadnji čas kriv je bivši Dinamov igrač!

OTKRIĆE HNL-a Albanski reprezentativac na pet utakmica za Lokomotivu zabio je dva gola i upisao čak pet asistencija
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 23. listopad 2018. 15:35

Kad je posljednjeg dana ljetnog prijelaznog roka direktor Lokomotive Božidar Šikić potpisivao petogodišnji ugovor s albanskim reprezentativcem Myrtom Uzunijem (23), ni u snu nije mogao očekivati da će se ovaj izvrsni napadač tako brzo prilagoditi na novu momčad i nove uvjete življenja! Uzuni je neprijeporno pravo osvježenje u Prvoj HNL, odigrao je samo pet utakmica za Lokomotivu, a već je zabio dva pogotka i imao pet asistencija!

U nedjelju je i Hajduk osjetio svu silinu njegove nadarenosti, krasnom asistencijom Drožđeku, potom i pogotkom nakon “prodaje bicikla” zbunjemom srednjem braniču Splićana Vučuru, odveo je Lokose do 2:0 pobjede, kojom su Zagrepčani učvrstili treću poziciju na ljestvici, pobjegavši sedmome Hajduku za čak 11 bodova!

A kako je Uzuni uopće došao na Kajzericu?

“Krivac” je - Besnik Prenga (49), bivši Dinamov nogometaš, koji je bio trener u omladinskom pogonu Lokosa, a sad je klupski skaut...

- U lipnju me nazvao predsjednik albanskog Lacija, moj prijatelj Pashk Laska, i pitao me želim li voditi njegovu momčad u kvalifikacijama za Europsku ligu, te istodobno napraviti selekciju u momčadi za ovu sezonu. U dogovoru s Lokomotivom otišao sam tamo i već nakon dva dana vježbanja uočio sam Uzunija, nisam mogao vjerovati da tako nadaren igrač još uvijek igra u Albanskoj ligi, budući da znam kako je san svakog imalo boljeg albanskog nogometaša što raniji odlazak u inozemstvo - rekao nam je Prenga uz kavu na Kajzerici, potom je nastavio:

- Odmah sam nazvao Šikića i rekao mu da sam pronašao igrača koji će biti pravo pojačanje za Lokomotivu! Nije ga bilo lako dovesti, predsjednik Lacija bio je tvrd u pregovorima, znao je i on kakav nebrušeni dijamant ima u svlačionici, a istodobno su Hajduk i Osijek bacili oko na Uzunija, netko je i njima dojavio da bi u albanskom dvorištu mogli pronaći igrača za sebe. No, bili smo najbrži i najkonkretniji, objasnio sam Uzuniju da je Lokomotiva svakako najbolji klub za razvoj mladoga igrača, usput smo u razgovorima omekšali i predsjednika Lacija, pa smo dogovorili transfer i Uzuni sad blista u Prvoj HNL! Sretan sam zbog njega, odlično je primljen u svlačionici, a on uzvraća dobrim igrama i golovima. Poznavajući ga, bit će još bolji i siguran sam da će daleko dogurati, njegov je potencijal nemjerljiv! Posve je posvećen nogometu i ne zanima ga baš ništa drugo osim nogometa - kaže Prenga, koji je s Lacijem u 1. kolu kvalifikacija za Europsku ligu izbacio ciparski Anorthosis Famagustu, u kojem igraju Gordon Schildenfeld i Danijel Pranjić...

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

- U gostima smo izgubili 1:2, ali doma smo pobijedili 1:0, pogotkom Uzunija u posljednjoj minuti! U 2. kolu ispali smo od jakog norveškog Moldea (0:3, 0:2), trenira ih bivši napadač Manchester Uniteda, Ole Gunnar Solskjaer, koji mi je poslije utakmice rekao da “naš igrač s brojem 10 može igrati u bilo kojem klubu”! I Solskjaer je, eto, odmah primijetio Uzunijevu nadarenost - govori Prenga.

Desetka je u Lokomotivi na leđima Luke Ivanušeca, pa je Uzuni uzeo broj 21. Strpljivo je ovaj sjajni nogometaš čekao da Prenga opiše sve potankosti vezane uz njegov dolazak u Zagreb, potom je rekao:

- Osjećam se izvrsno nakon pobjede protiv Hajduka, presretan sam što sam bio čovjek odluke. Ali, bez pomoći suigrača ne bi bilo ni moje dobre igre, momčadski smo dobro izgledali i posve smo nadigrali goste - rekao je Uzuni, koji zasad samo natuca hrvatski jezik, uči ga, ali dobro govori engleski...

- Nepoznavanje hrvatskog jezika ne predstavlja mi veliki problem, jer sa suigračima i trenerom razgovaram na engleskom, a najvažnije je da je nogometni jezik univerzalan.

Iznenađujuće ste se brzo prilagodili na novu sredinu! U čemu je tajna?

- Imao sam sreću što su me svi u klubu, baš svi, fantastično prihvatili od prvoga dana! K tome, došao sam u odličnu momčad, s odličnim trenerom, imamo izvrsne pojedince i baš uživam igrajući nogomet u Lokomotivi. To je svakako najbolja klupska momčad u kojoj sam dosad igrao - govori ovaj simpatični Albanac.

Usporedite nam albansku i hrvatsku ligu?

- U Hrvatskoj se igra bolje, brže i agresivnije, ima znatno više dobrih pojedinaca i momčadi. Nema toliko prekida u igri kao u Albaniji - kaže Uzuni, koji, dakako, sanja dobar transfer, kojim bi osigurao egzistenciju.

Iako je svota poslovna tajna, Lokomotiva ga je platila manje od 500.000 eura i koliko god da je plaćen, nakon nepuna dva mjeseca Uzuni na nogometnom tržištu vrijedi barem pet puta više!

Cristiano Ronaldo je moj idol

Albanac može igrati na svim napadačkim pozicijama, iako se najbolje osjeća na lijevom krilu. A dešnjak je...

- Igrat ću tamo gdje me trener stavi, snalazim se bilo gdje u napadu, samo mi je važno da sam blizu suparničkog gola - kaže Uzuni.

Imate li uzora?

- Ronaldo! Cristiano Ronaldo je moj idol!

Nije navikao na hladnoću

Uskoro će ga posjetiti i ostali članovi obitelj, kao i djevojka, s kojom će, kaže, razgledati Zagreb. Naš mu se grad, inače, odmah svidio, a jedino što mu baš i nije po volji je - temperatura...

- Navikao sam na temperature preko 20 Celzijevih stupnjeva, baš mi je bilo hladno na jutarnjem treningu poslije utakmice s Hajdukom - rekao nam je Uzuni.

A tek će u dolazećim mjesecima upoznati hladnoću...

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:47