screesnhot
DINAMO NA PECARI

VIDEO: 'MODRA' PROSLAVA U HERCEGOVINI! MAMIĆ IPAK NIJE STIGAO Menalo sjajnim pogotkom načeo svoj bivši klub, ali na kraju prijateljski bez pobjednika

Dinamo je na Pecari odigrao 1: 1 sa Širokim Brijegom, a Zdravko Mamić je momčad posjetio u petak, te se u subotu vratio u Međugorje i nije bio na utakmici.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. studeni 2018. 10:17

ŠIROKI - DINAMO 1:1 (Begonja 16' / Menalo 9')

ŠIROKI BRIJEG: Zlomislić - Ćorluka (od 75. Vištica), Kovačić (od 46. Perković, Barišić (od 67. Drlje, od 86. Brekalo), Marković (od 46. Kvesić) - Matić (od 46. Kožul), Marić (od 46. B. Vukoja) - Franjić (od 56. Z. Vukoja), Begonja (od 58. Nikić), Bagarić (od 86. Lukić) - Wagner (od 16. Popović, od 63. Marušić). Trener: Goce Sedloski

DINAMO: Zagorac (od 76. Josipović) - Šitum, Lešković, Perić, Leovac - Dilaver, Julardžija - Hajrović (od 63. Matel), Anić (od 63. Pavlak), Oršić (od 63. Jurilj) - Menalo. Trener: Nenad Bjelica

Dolazak Dinamove ekspedicije u Široki Brijeg nikoga nije ostavio ravnodušnim, pogotovo ne njegove navijače. Na sinoćnjem treningu na tribine Pecare došlo je 300-tinjak navijača pozdraviti Dinamove nogometaše i trenere,a veselo je bilo i na subotnjoj utakmici.

Nisu tu bili samo Širokobriježani, Dinamov povjerenik Mate Tokić potegnuo je iz Tomislavgrada da pozdravi Plave i uzme ulaznice za navijače iz Tomislavgrada. Tanja Vučić sa svojim dječacima stigla je iz Čitluka. Samo zbog fotografije s dinamovcima.

Dinamo i Široki u konačnici su odigrali 1:1. Modre je u vodstvo u 10. minuti doveo Luka Menalo da bi samo pet minuta kasnije Begonja postavio, pokazalo se na kraju, i konačan rezultat.

Sinoć su nogometaši Dinama pod svjetlošću reflektora trenirali na Pecari, na sjajno pripremljenom travnjaku. U hotelu Park nakon toga na zajedničkom druženju bile su klupske uprave. Prema posljednjim informacijama Zdravko Mamić ipak nije bio na utakmici iako se najavljivalo da bi mogao stići.

Dinamo je tako uveličao proslavu 70. rođendana Širokog Brijega, dvostrukog prvaka i trostrukog osvajača Kupa BiH i gotovo redovitog sudionika europskih natjecanja.

Za Široki Brijeg je Dinamo oduvijek bio svetinja. Plavi su u hercegovačkom gradiću na obalama Lištice uvijek imali velik broj navijača. Nekoć je navijanje za Dinamo bilo i nacionalno pitanje. Znali su to dobro naraštaji Dinamovih nogometaša, pa su redovito, za gostovanja u Mostaru i utakmica s Veležom svraćali i do Lištice, kako se zvalo gradsko središte sve do 1990. godine, kada je mjestu opet vraćeno nekadašnje ime Široki Brijeg.

Poslije jedne pobjede u Mostaru cijela momčad Dinama došla je proslaviti to sa svojim navijačima u Lištici. Klupskom vodstvu se to nije svidjelo jer je Lištica slovila kao “ustaško mjesto”. Prema prisjećanju rođenoga Širokobriježanina i nekada uglednoga nogometnog menadžera Predraga Naletilića formirano je povjerenstvo koje je trebalo istražiti tko je bio organizator odlaska u Lišticu.

- Ja sam predložio i ja odgovaram, lijepo smo se proveli s našim navijačima - kazao je tadašnji kapetan Dinama Tomislav Crnković i istraga je obustavljena, nije bilo kazni jer je Crnković bio autoritet, odličan nogometa, a imao je i veze u Centralnom komitetu.

No, sve do 1979. godine Dinamo nije smio nastupiti u Širokom Brijegu. A onda je dolazak Modrih realiziran zahvaljujući SN reviji koja je vodila nagradnu igru “Velika četvorka - vaš gost”. Tjednima su se u redakciju slali kuponi iz gradova koji su željeli ugostiti klubove “velike četvorke”, a za Dinamo je najviše glasova stizalo iz Ćirina rodnog Travnika. I kad se činilo da će Dinamo u Travnik, Širokobriježani su krenuli u akciju, po cijeloj Hercegovini i Bosni, te Dalmaciji pokupovali su SN revije, a i studenti u Zagrebu su se aktivirali i u posljednjem trenutku Lištica je pretekla Travnik.

Dinamo u sastavu Stinčić, Džoni, Jovičević, Zajec, Novoselac, Bogdan, Kranjčar, Bručić, Cerin, Janjanin i Vabec (Ivković, Devčić, Bobinac, Vujadinović, Cvetković), Stevanović, Deverić, Marić, Mlinarić i Senzen), a pod vodstvom trenera Vlatka Markovića istrčao je na Pecari na zadovoljstvo nekoliko tisuća svojih pristalica koji su zaposjeli mjesta oko nogometnog igrališta i obližnje kuće, jer na Pecari tada nije bilo tribina.

Pet godina kasnije opet je Vlatko Marković doveo Dinamo na Pecaru, pobijedio je 4:1, a junak utakmice bio je domaći vratar Ivan Soldo - Čalto koji je obranio jedanaesterac Ediju Krnčeviću. Tri puta je poslije rada Dinamo igrao na turnir “Gojko Šušak” protiv Širokog Brijega. Sva tri puta je prošao polufinale, a dva puta tek jedanaestercima. Još uvijek se prepričava utakmica iz 2000. godine koja je završila 1:1, pa se moralo raspucavati do noći jedanaesterce. Dinamo koji se tada posljednji put zvao Croatia pobijedio je 11:10 zahvaljujući Draženu Ladiću.

Prije četiri godine Dinamo je posljednji put bio na Pecari i pobijedio 1:0 pogotkom Dine Perića. Na toj utakmici oprostio se sadašnji sportski direktor Širokog Brijega Dalibor Šilić. Danas će simbolično posljednji put dres Širokog Brijega s brojem 15 odjenuti legendarni Brazilac Wagner Santos Lago koji je apsolutni rekorder Premijer lige BiH u kojoj je odigrao više od 300 utakmica i postigao 121 pogodak. Dres Širokog Brijega nosio je punih 13 sezona.

Linker
19. travanj 2024 14:10