Screenshot: HNTV
PUNO VRLINA I PAR MANA

VELIKA NADA HAJDUKA U TOP 10 NAJVEĆIH EUROPSKIH TALENATA Tek punoljetnog veznjaka uspoređuju sa Realovom zvijezdom Tonijem Kroosom

Već na pripremama u Turskoj primarni bi Oreščaninov zadatak trebao biti stvoriti od Palaverse igrača oko kojeg će se vrtjeti igra
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 08. siječanj 2019. 21:58

Nakon što je Hajduk odbio Lilleovu ponudu od tri milijuna eura za svoga dragulja Domagoja Bradarića (tek je proslavio 19. rođendan i skupio je 598 minuta u prvoj momčadi Bijelih), još je jedan mladi igrač Bijelih iskočio na europskom radaru, ali ovoga puta posredstvom Daily Maila i novinara Simona Jonesa. Naime, 18-godišnji Ante Palaversa ušao je u uski krug, Top Ten nogometaša koji bi mogli zabljesnuti u 2019. godini. Jones je mladog veznog igrača Hajduka smjelo usporedio sa zvijezdom Real Madrida i Njemačke Tonijem Kroosom.

Zadnji ili prednji vezni?

Jones sigurno Palaversu nije usporedio s Kroosom zbog plave kose, nego zbog stila igre. Naravno da je u ovom trenutku između njih ogroman bezdan, pa nekome dovođenje njih dvojice u korelaciju može zvučati kao svetogrđe. Palaversa je za Bijele debitirao u prvom europskom ispitu ove sezone, protiv Slavije iz Sofije na Poljudu, i do spuštanja zastora na 2018. godinu upisao je 17 utakmica (13 kao starter) uz dva pogotka, oba Interu iz Zaprešića.

Dovoljno da bi se moglo konstatirati da je postao standardan, igrao je kod sva tri trenera (Željko Kopić, Zoran Vulić, Siniša Oreščanin) i nema razloga sumnjati da će i na proljeće biti tako. Oreščanin ga je naime trenirao i u Hajduku II, a zanimljivo je da ga je upravo Oreščanin pomakao sa zadnjeg na prednjeg veznog. To će reći da je Hajdukov trener dobro detektirao Palaversine prednosti i mane. On je igrač s vrlo dobrim šutom, pregledom i razumijevanjem igre, ali isto tako on u sebi još nema dovoljno čvrstine i agresivnosti.

Tek treba stasati

S obzirom na staturu (187 centimetara i 77 kilograma), te bi dvije karakteristike trebao steći s većim brojem utakmica i akumuliranim iskustvom, taj mu je iskorak neophodan. Uglavnom, to je nešto na čemu bi morao inzistirati Oreščanin, pa ga još dodatno ohrabriti da se upusti u rizičnija, okomita odigravanja. Logično je da Palaversa u ovom trenutku igra na sigurnije i da je sklon povratnim loptama, ali to ne smije postati trend. Već na pripremama u Turskoj primarni bi Oreščaninov zadatak trebao biti stvoriti od Palaverse igrača oko kojeg će se vrtjeti Hajdukova igra jer je to ono od čega bi svi trebali profitirati.

Kad bi Hajduk - nekim čudom - zadržao potentnu mladost u naredne dvije do tri sezone, tada bi mogao računati da će napadati trofeje i potom unovčiti talent mladića poput Palaverse, Bradarića, Teklića, Šege, koji su ove sezone nagovijestili ljepšu budućnost.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 09:16