Matija Djanjesic / CROPIX
'SVE ĆE POKAZATI VRIJEME'

VELIKI INTERVJU NOVOG TRENERA RIJEKE Bišćan otkriva ciljeve i kako je doživio Rujevicu: 'Rijeka je postala moćan klub i ima top uvjete za rad'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. listopad 2018. 00:54

Uoči Svjetskog prvenstva dao nam je jedan od svojih povremenih rijetkih intervjua. Govorio je o Rusiji i kazao: “Prođemo li skupinu, postajemo opasni za svakog i možemo daleko.” Išlo se do finala. Na temu HNL-a dometnuo je: “Nešto se pozitivno događa, jer stiže val mladih trenera i njihova nova energija…”

Ovog trenutka, uz njegov povratak u Prvu HNL, na deset klupa sjedi devet hrvatskih stručnjaka. Većina iz novog vala. Kad smo ga priupitali, nakon odlaska iz trofejne mu sezone u Olimpiji, što kani dalje, bio je prilično jasan…

- Ne mogu biti pretenciozan i biti izbirljiv glede razine kluba, lige, zemlje. U svakoj opciji ključno je da klub bude stabilan i ambiciozan, jasnih ciljeva, te da oni koji pruže priliku onda budu maksimalno uz trenera.

Dati najbolje

Četiri mjeseca kasnije dogodio se dogovor HNK Rijeka - Igor Bišćan! Ispadate dobar prorok, dakle moramo vas pitati, što će biti od sinergije Bijeli i Beli?

- Sve će pokazati vrijeme. Zna se da nisam od velikih riječi i bombastičnih najava. Nije to dio moje osobnosti, iako mi je jasno da mediji to najviše vole. Došao sam u Rijeku sa željom da pružim najbolje od sebe kako bih opravdao povjerenje i čast koja mi je ukazana.

Zatekli smo ga u Umagu, gdje se s momčadi sklonio od riječke vreve, potaknute i reprezentativnim utakmicama. Svojevrsno međusobno upoznavanje, team building, nakon što je prošla prva runda priče, dakle, pregovaranja, medijske prezentacije i javnih reakcija. Kakvi su vam prvi dojmovi?

- Odlični! Osjetio sam u klubu veliku pozitivu. Imao sam spoznaju kao promatrač izvana da je Rijeka postala moćan klub. No, upoznajući zbilju iznutra, moram iskreno reći da su me struktura organizacije, linije ponašanja i standardi odnosa pomalo iznenadili. Rijeka je vrhunski posložena. Ima i top uvjete za rad, tako da je treneru omogućeno da se maksimalno posveti svom poslu.

Znači, to je onaj klub koji ste priželjkivali ljetos?

- Vjerujem da bi Rijeka doista mogla biti ona priča kojoj sam stremio u daljnjem radu. Teško je zaključivati o svim stvarima ovako ad hoc. Jedno su želje, a drugo su realnosti. No, ovdje postoje uvjeti da se ostvare prave stvari, a sada koliko ću ja biti uspješan da ih iskoristim, pokazati će rezultati.

Očito je da Anorthosis Famagusta nije bio “taj” ili…?

- Već sam to objasnio. Ispala je s moje strane loša priča, a osjećam neugodnost jer se u životu držim načela. No, u svemu unutar naših života znaju se stvari raspleti na neočekivane načine. Nisam ponosan na to, ispričao sam se i pokušao objasniti koji su me objektivni razlozi naveli na takvu odluku.

Gordon Schildenfeld vas je javno prozvao, jer njemu i Pranjiću, sada u tom klubu nije ugodno?

- Ne znam što bih vam novog mogao kazati, osim što mi je on možda svoj stav mogao kazati u osobnom razgovoru, a ne preko medija. No, neću se više opterećivati na stvari koje ne mogu promijeniti, odnosno onime na što ne mogu utjecati.

Zagreb, 110916.
Igraliste Hitrec-Kacian.
Utakmica 5. kola Druge HNL,
Dinamo II - Rudes.
Na fotografiji: Igor Biscan.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Brze promjene

Medijski uvijek odajete dojam kako vam neugoda prati družbu s medijima. Kako vam je bilo u prvom riječkom “izlaganju”, pretpostavljam da vam je lakše zasukati rukave i raditi svoj posao?

- Ha, ha, znano je kako nisam baš sklon medijskim istupanjima. No, jasno je da sam kao igrač mogao više misliti na sebe u tom kontekstu, ali kao trener ipak je to drugačija obveza. Ovo je veliki klub i logično je da se želi kvalitetno komunicirati prema javnosti. Mislim da je bilo sve kako treba, a sada je vrijeme za raditi.

Preselili ste u Umag?

- Za aktualnu situaciju Rijeke pauza zbog reprezentacija je jako dobro došla. Klub je mudro odlučio da se malo maknemo sa strane te u miru počnemo međusobna upoznavanja i prilagodbe. Ovdje u Umagu imamo sve uvjete da obavimo dobar posao.

Dali ste dosta izjava o startu u Rijeci, nas bi zanimalo kako je zapravo sve to počelo, pozadina neočekivanog dolaska na Rujevicu?

- U nogometu se stvari mogu brzo promijeniti, pa je eto, mene u Kini, gdje sam bio na nekoj ekshibicijskoj utakmici, zatekao poziv Rijekinih ljudi. Sve se dogodilo iznenadno i brzo. Matjaž Kek dao je ostavku, a mene je nazvao Srećko Juričić i predočio želju vodstva da dogovorimo moj dolazak na klupu Rijeke. Rečeno mi je da sam prvi izbor. Bilo mi je to odmah zanimljivo, naravno, ali sam Juričiću pojasnio kako imam taj načelni dogovor s ciparskim klubom. Trebao sam vidjeti sprečava li me taj odnos za nastavak razgovora s Rijekom. Posavjetovao sam se s ljudima od povjerenja i kad sam spoznao da za to nema prepreka, rekao sam Riječanima da možemo razgovarati dalje.

I bješe tako?

- Da, s time da moram kazati da su, nazovimo ih, prvi pregovori s Juričićem trajali prilično kratko. Brzo smo sve dogovorili. Onda sam otišao u Fužine, gdje sam se susreo s predsjednikom Miškovićem i njegovim najbližim suradnicima. Praktično smo prošli glavne točke naše suradnje, ciljeve, formalizirali stvar uvjeta i to je to.

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanom izdanju Sportskih novosti.

HNL dostigla vrlo pristojnu razinu, kvalitetni tereni su pun pogodak

Nakon Slovenije, eto vas u domovini. Jeste li malo informiraniji u odnosu na lipanjski intervju?

- Najrealnije mogu komentirati ono što sam vidio kroz snimke Rijekinih utakmica. Mislim da je HNL dostigla vrlo pristojnu razinu kvalitete kao liga. Čini mi se da nema neke velike tehničko-taktičke razlike u pristupima momčadi, svaka momčad ima jasnu viziju igre i ciljeve. Naravno, onda pojedinačna kvaliteta utječe na rezultatske epiloge. No, moram istaknuti i jednu vrlo pozitivnu novost koju sam zamijetio…

Baš nas zanima što je to iz kuta čovjeka koji je bio u Sloveniji, što nije baš daleko od HNL-a?

- Tereni su izvrsni! Onaj tko je za to zaslužan, HNS, gradovi, klubovi, ne znam, ali svakako je napravio veliku stvar. Kvalitetni tereni su pun pogodak jer bitno podižu razinu kvalitete igre, olakšavaju igračima da pokažu svoje tehničke vještine i općenito odaju potpuno drugačiju vizuru nogometne predstave. Sjajno, sjajno za hrvatski nogomet…

Sjajno je ove sezone krenuo i konkurent s vrha, Dinamo. Iznenađeni?

- Pa, iskreno rečeno, i nisam. Pretpostavljao sam da će Dinamo ove sezone izgledati vrlo ozbiljno, i to iz više razloga. Prvo zato jer imaju izvrsnog trenera koji zna što hoće i kako to ostvariti. Drugo jer su obavili vrlo dobar skauting, a treće jer su pokazali da su na dobrom putu i to im je donijelo toliko potrebnu stabilnost. Europa? Odavno sam govorio da Dinamo ima tu snagu da bude na razini vrha srednje klase europskih klubova kakvi su Salzburg, Basel i slični.

U pozitivu ide i nalet vala mladih trenera u Prvoj HNL?

- Apsolutno! Ni jedan mladi trener ne može rasti, afirmirati se i potvrđivati ako prije toga ne dobiva prilike. Sada se pokazuje kako mladi donose entuzijazam, novu energiju, želju i ambiciju za iskorakom. Akademija HNS-a pokazala je koliko znači i kvalitetno obrazovanje, i potiče na stalna usavršavanja, praćenje europskih trendova. Generacijske promjene su logični procesi, kao što su šanse mladima logični sljedovi ulaganja u trenersku edukaciju.

Srebrne bajke garnirane zlatom

Naslućivali ste u najava da će Hrvatska ostvariti veliki rezultat u Rusiji?

- Mislim da nitko, pa tako ni ja, nije mogao razmišljati da bi se doseglo ono što se u Rusiji uspjelo. Finale svjetskog prvenstva s Hrvatskom to je bajka! Svaka čast igračima i trenerima, ne znam što bih drugo kazao. Osobno jesam naslućivao kroz igre u Francuskoj 2016., na Euru, kako imao opako dobru škvadru, koju predvodi genijalni Modrić. Gledajući nastupe tih naših reprezentativaca u klubovima tijekom klupske sezone ne možeš ne primijetiti kako su moćni na najvišim razinama.

Znalo je toga biti i prije, ali od 1998. godine nije bilo iskoraka?

- Je, ali moraju se za velike stvari poklopiti neke važne stvari. Mislim da je jedna od tih stvari i izbornik, jer je ova Hrvatska prošle jeseni dobila u Zlatku Daliću trenera i osobnost koja je znala izvući maksimum iz svjetskog kadra koji ima Hrvatska. Uz nužnu dozu sreće sve se posložilo i tako se ostvario rezultat koji će biti vječna slava hrvatskom nogometu i tim fenomenalnim akterima.

Jedan je dobio zlatne okvire srebrnog puta?

- A što ću više novog reći za Luku Modrića… Mislim, znalo se da je fantastičan nogometaš, jedan od najboljih veznih na svijetu već više godina. No, da će se uz momčadske dosege u Realu i sada u reprezentaciji pokazati kao globalno priznat i formalno proglašen Najboljim, na svijetu, meni je to kao znanstvena fantastika. Kao da se čovjek prvi put otisnuo na Mars i prošetao njime, a da su posadu činili Hrvati. Mislim da je izbor Hrvata koji je prekinuo desetljetnu vladavinu fenomena kao što su Messi i Ronaldo nešto toliko veličanstveno, toliko da još nismo ni svjesni težine tog dosega!

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 20:54