Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
PLANET HRVATSKA

VELIKI PREOKRET U SLUČAJU ZAGREBAČKOG POSRNULOG VELIKANA NK Zagreb s omladinskom školom ipak ostaje u Zagrebellu

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 19. lipanj 2019. 17:08

Prije mjesec dana činilo se da pišemo epitaf jednom klubu i jednoj školi bogate povijesti, tradicije i proizvodnje. Činilo se, naime, da Grad Zagreb nema namjeru biti empatičan i da će NK Zagreb zauvijek izbaciti iz Zagrebella. Dok se iz rakursa seniora to činilo ispravnom odlukom, iz smjera omladinske škole, koja broji 350 klinaca, dojam je bio tužan i jadan jer ne bi bilo fer da su djeca platila neke tuđe račune...

Jučer smo, međutim, dobili informaciju koja će razveseliti roditelje: NK Zagreb do daljnjeg ostaje u trening-centru u Veslačkoj!

- Postojeći je ugovor o korištenju istekao, Grad Zagreb nije se oglasio oko našeg zahtjeva za produljenje, a s obzirom na to da se zbog toga nalazimo u sporu, sud je izdao privremenu mjeru da je klub do okončanja postupka i dalje korisnik Nogometnog centra Zagrebello - potvrdio nam je vijest Dražen Madunović.

- To znači da će nam ta sudska odluka pomoći kroz prijave za licenciranje te da ostajemo korisnici centra. Omladinska škola tamo će nastaviti s radom, a i seniori će tamo igrati utakmice - dodao je Madunović.

Na pitanje koliko ovaj status quo može trajati teško je odgovoriti, no budući da je prvo ročište u sporu Grada Zagreba i NK Zagreb zakazano za studeni, a sam postupak može trajati dugo, jasno je da se konačni pravorijek oko ovog spora prolongirao za minimalno još jednu sezonu. Nije, dakle, riješen, ali eutanazija omladinske škole i njezinih djelatnika definitivno je odgođena za barem godinu dana.

Time su i klub i Grad dobili na vremenu da pokušaju naći rješenje jer je postojeća situacija, u neku ruku, isključivo plod spora i teretnog pravosudnog sustava koji je u ovom slučaju išao na ruku - nogometu, djeci i roditeljima koji nisu željeli otići na druge adrese. No, s obzirom na situaciju u seniorskom pogonu, koji je potonuo u četvrti rang natjecanja, bez jasne vizije i strategije prosperiteta ne samo škole, koja je danas nositelj kvalitete cijelog kluba, konačnog blagotvornog rješenja za ovog gotovo 120-godišnjeg negdašnjeg miljenika neće biti.

U postojećoj situaciji, ruku na srce, gašenje aparata samo se odgodilo, a nikako zaustavilo. Da se prst makne s okidača, potrebne su korjenite promjene unutar kluba, kao i sponama s gradskim tijelima, jer Grad je još uvijek većinski vlasnik. Konačno, nešto bi o svemu trebala reći i Sportska inspekcija. Škola svoje radi, a ostali? I hoće li, nakon svega, klub sa školom ostati jedina kolateralna žrtva narušenog odnosa nekog bliskih suradnika - Milana Bandića i Dražena Medića? Ključno, zapravo, pitanje glasi: postoji li itko tko ima snage i volje uhvatiti se u koštac s posrnulim velikanom?

Linker
25. travanj 2024 03:22