Vojko Basic / CROPIX
IPAK SE ISPLATILO

VELIKO IZDANJE KLJUČNOG HAJDUKOVOG ČOVJEKA PREOKRENULO JE RAZMIŠLJANJA NA POLJUDU! Bilo je skeptičnih nakon njegova povratka, sve ih je razuvjerio

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. ožujak 2020. 00:12

Josip Posavec jedan je od rijetkih hajdukovaca koji je ovoga tjedna imao razloga za feštu. Posavec je prije tri dana proslavio 24. rođendan, uz tortu i svjećice. Nakon Rijeke zaista nije bilo razloga za nogometno slavlje, ali Posavec je mogao sebi dati malo oduška, jer ako je netko u Rijeci zaslužio prolaznu ocjenu, bio je to 24-godišnji Varaždinac. Polako Posavec ipak skida sumnju i upitnike nakon duge jesenske stanke.

Pet utakmica u mjesec i pol dana propustio je Posavec. Od gostovanja u Velikoj Gorici pa sve do kraja jeseni, do susreta s Istrom na Poljudu. Tih pet dvoboja nije bio u kadru zbog liječenja tegoba s leđima. Osim u Hrvatskoj, posjetio je i liječnike u Švicarskoj.

Bolja forma

Bilo je upitno u kakvoj će se formi vratiti, jer ni na pripremama nije krenuo od prve utakmice. Ali se ipak vratio dovoljno rano da bi bio spreman za start proljeća u Varaždinu. Na startu je zabilježio dva “clean sheeta”, čistu mrežu je držao do utakmice u Koprivnici ne dopustivši Varaždinu i Lokomotivi da mu postignu pogodak. Ukupno je ovog proljeća branio na sedam utakmica primivši šest zgoditaka. Ali u bitno je boljoj formi nego prošle jeseni.

Split, 040320
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 25. kola HT Prve lige, Hajduk - Dinamo.
Na fotografiji: Josip Posavec.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX CROPIX

Veliki je upitnik bio s Posavcem prošle jeseni, u dva gostovanja u Velikoj Gorici, primio je dva pogotka s velike udaljenosti. Hajduk je pritom ispao iz Kupa, izgubio i prvenstveni dvoboj, a Burića je nakon eliminacije u Kupu dočekalo pitanje: “Je li Posavec mogao bolje reagirati kod prvog pogotka?” Trener je odgovorio diplomatski: “Ne znam, samo sam vidio loptu u mreži.” Sličan je pogodak primio i tri dana kasnije u prvenstvu i potom se ozlijedio.

Želja za ostankom

Evidentno slaba forma i problemi s leđima otvarali su pitanja puna skepse, jer prije devet mjeseci Hajduk je s velikim optimizmom otkupio Posavčev ugovor s Palermom. Navodno je Talijanima plaćeno 400.000 eura.

- Osobito mi je zadovoljstvo što smo uspješno završili ovaj veliki transfer otkupivši našeg reprezentativnog vratara koji je već u prošloj sezoni u dresu Hajduka kao posuđeni igrač iskazao svoju vrijednost. Josip je imao veliku želju ostati u Hajduku, a s druge strane znamo da se radi o reprezentativcu koji već ima i golemo iskustvo u hrvatskoj i talijanskoj ligi - kazao je tada za klupsku stranicu Saša Bjelanović.

Svi do profita

Prvih šest mjeseci prošlo je ispod očekivanja, ali ovoga proljeća, unatoč dvama porazima u nizu, Posavec budi nadu da bi ulaganje ipak moglo u konačnici donijeti dividendu.

Ove je sezone odigrao ukupno 16 utakmica u HNL-u i pritom je 11 puta vadio loptu iz mreže. Ali ima i devet utakmica bez primljenog zgoditka. Iza suhih brojki danas ipak stoji umjereni optimizam. Posavec je na Rujevici bio u velikom izdanju ili, bolje rečeno, bio je na očekivanoj razini. Prošle sezone imao je ključnu ulogu u Hajdukovu usponu do Europe, bio je oslonac momčadi Siniše Oreščanina. Sudjelovao je potom i na Euru do 21 godine, a danas se u Posavca uzda Tudor. Ostane li na razini izdanja s Rujevice, svi će u konačnici profitirati.

Linker
20. travanj 2024 07:47