CROPIX
IMPRESIVNI USPJEH MODRIH

VIDEO: DINAMO JE PRVAK HRVATSKE Pogledajte prekrasan gol 'šarene' momčadi Nenada Bjelice za jubilarnu 20. titulu!

Dinamo u 30. kolu HNL-a u Koprivnici kod Slaven Belupa pogotkom Amera Gojaka slavio 1:0 i tako i matematički osigurao novi naslov prvaka Hrvatske. Čestitamo Modrima na novom velikom uspjehu u jednoj od najljepših sezona u klupskoj povijesti.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 19. travanj 2019. 14:29

SLAVEN BELUPO - DINAMO 0:1 (Gojak 48')

SLAVEN BELUPO: Filipović - Iharoš, Međimorec, Šarlija, Goda - Vidović, Jajalo (od 59. Menalo) - Dolček, Čanađija, Bongongui (od 82. Mendy) - Lima.

DINAMO: Livaković - Moharrami, Lešković, Perić, Šitum - Moro - Kadzior (od 63. Hajrović), Majer (od 46. Olmo), Gojak, Marin - Petković (od 78. Andrić)

Sudac: Damir Batinić (Osijek)

Dinamo je na Veliki petak u Koprivnici i teoretski potvrdio osvajanje 20. naslova prvaka od hrvatske samostalnosti, ukupno 30. u klupskoj povijesti. Amer Gojak bio je strijelac pogotka koji je Modrima donio titulu protiv suparnika koji mu je u igri solidno parirao, ali pred Livakovićevim vratima nije uspio stvoriti pravu opasnost. Bila je to rutinska pobjeda u prosječnoj utakmici, no Dinamu je i to bilo dovoljno s obzirom na to da je maksimirski prioritet polufinale Kupa s Osijekom koje se igra u utorak.

Modri su šest kola prije kraja osigurali prvo mjesto u sezoni apsolutne dominacije u Hrvatskoj, o tome najbolje govori bodovna razlika u odnosu na pratnju. Dosad ih je svladala samo Rijeka na Rujevici, a četiri puta odigrali su neriješeno. Uz to su igrali sjajno i u Europi, stigli su do osmine finala Europske lige i napokon razbili ''prokletstvo'' proljeća u Europi.

Prvo poluvrijeme nije ponudilo previše uzbuđenja, više je to bila uspavanka s bitkom na sredini terena. I jedni i drugi teško su dolazili do kaznenog prostora, koncentracija je bila na razini, pa su se i spomena vrijedne prilike mogle izbrojiti na prste jedne ruke.

Već u 8. sekundi nezgodno su se glavama sudarili Međimorec i Petković, no na sreću obojica su prošli bez posljedica. Domaći su pokušali zaprijetiti u 9. minuti, ali je Dinamova obrana blokirala pokušaj Lime. Zaiskrilo je u 14. minuti nakon jedne visoko podignute noge domaćih koju sudac nije sankcionirao prekršajem. Bjelica je revoltirano napucao loptu kad je otišla izvan igre, Batinić ga je upozorio da se smiri.

Odličnu priliku imao je Gojak u 24. minuti, lopta se nakon njegovog udarca odbila od nekog i promijenila smjer, a sjajnom paradom istaknuo se Filipović. Pokušao je kasnije i Petković, lopta je otišla iznad grede. Najopasniji Slavenov pokušaj u prvom dijelu kreirao je Bongongui, u 44. minuti tukao je s 20 metara malo pokraj vratnice.

Dinamo je mogao do vodstva u završnici prvog dijela, Majer je tukao izravno iz kornera, ali se Filipović nije dao iznenaditi. U prilici je potom bio i Petković, no opet je domaći vratar bio uspješan. Ono što nisu uspjeli krajem prvog, Modri su učinili početkom drugog. Petković je bio kreator, Gojak egzekutor, a Slavenovi stoperi nijemi promatrači u akciji za vodstvo Bjeličine momčadi.

Ono je stiglo dok je u igri bio Olmo koji je na početku nastavka zamijenio Majera. Mladi Španjolac izmamio je pljesak publike u 54. minuti kad je s 20-ak metara fino gađao, ali je pogodak spriječila vratnica od koje se lopta odbila izvan igre. Bjelica je dao priliku i oporavljenom Hajroviću, koji je posljednju utakmicu odigrao u uzvratu s Viktorijom Plzen, a u HNL-u baš protiv Slavena u Maksimiru.

Do kraja je Slaven nastojao doći do izjednačenja, no prave prilike nije bilo, tek jedan neprecizan pokušaj Čanađije. Dinamo se zadovoljio čuvanjem rezultata. Farmaceuti nisu razočarali protiv Dinama, ali za nešto više nisu jučer bili sposobni, dijelom i zbog brojnih izostanaka. Njima je nakon Istrine pobjede protiv Osijeka situacija postala prilično ozbiljna. Prednost nad Puljanima sad iznosi pet bodova i do kraja im slijedi velika borba za izbjegavanje devete pozicije koja vodi u doigravanje...

Rezultati by SofaScore

SLAVEN BELUPO - DINAMO 0:1 (Gojak 48')

SLAVEN BELUPO: Filipović - Iharoš, Šarlija, Međimorec, Goda - Jajalo, Vidović, Dolček, Bongongui - Čanađija, Lima

DINAMO: Livaković - Moharrami, Perić, Lešković - Gojak - Moro, Šitum, Kadzior, Majer - Marin, Petković

----------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE! DINAMO JE PRVAK HRVATSKE, ČESTITAMO!!!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

90' - Rekordan deveti žuti karton u ovoj sezoni za suca Damira Batinića! Opomenu je dobio Luka Menalo zbog prigovora.

82' - Druga zamjena kod Farmaceuta. U igri je Jean-Philippe Mendy umjesto Louisa Bongonguija.

78' - I posljednju zamjenu koristi Bjelica. Izašao je Bruno Petković, a zamijenit će ga Komnen Andrić.

76' - I osmi žuti karton na utakmici! Bruno Petković zaradio je opomenu zbog prekršaja na Zvonimiru Šarliji.

71' - 'Požutio' je sada i Čanađija zbog prekršaja na Nikoli Mori.

70' - Uzvraća napokon i Slaven Belupo! Čanađija je pucao s vrha šesnaesterca, a udarac odlazi malo iznad grede!

65' - Žuti karton sada je dobio i Dolček zbog opasne igre i prekršaja na Moharramiju.

Koprivnica, 190419. 
Gradski stadion. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 30. kolo, 
NK Slaven Belupo - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Amer Gojak.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

63' - Druga zamjena u Dinamu. Izašao je Damian Kadzior, a priliku nakon dugog izbivanja zbog ozljede dobiva Izet Hajrović.

59' - Mijenja sada i trener Slavena Ivica Sertić. Ušao je bivši dinamovac Luka Menalo umjesto Ivana Jajala.

55' - Izvrstan šut Danija Olma! Dinamov je Španjolac opalio s dvadesetak metara iskosa, Filipović se ispružio na golu, a lopta je dirala vanjski dio vratnice!

50' - Vidović je dobio žuti karton zbog prekršaja na Marinu. Vidović se odmah došao ispričati mladom nogometašu.

48' - GOOOL! Moro je poslao sjajnu okomitu loptu prema Gojaku na vrhu šesnaesterca, Dinamov je veznjak s Petkovićem odigrao dupli pas i time izbacio 'pola' obrane Farmaceuta i zatim izvrsno poentirao za vodstvo Dinama u Koprivnici!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Jednu je promjenu napravio Bjelica, u svlačionici je ostavio Majera, a u igri je Dani Olmo.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Modri su bolje otvorili susret, nametnuli su svoju igru od prve minute, ali igra se čvrsto i Farmaceuti nisu dopustili dinamovcima da se previše razmašu. Najbolju priliku imao je Bruno Petković u posljednjim sekundama prvoga dijela, ali se vratar Filipović još jednom istaknuo fantastičnom intervencijom. Zasad bez većih uzbuđenja u Koprivnici.

45'+1' - Sjajna prigoda za Modre! Petković se izborio za udarac između trojice braniča Slaven Belupa, ali je njegov udarac sa šest-sedam metara fantastično 'skinuo' Filipovoić!

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

44' - Sjajan pokušaj Bongonguija! Lima je primio i primirio jednu 'svijeću' na vrhu šesnaesterca, poslao povratnu do Vidovića koji isprve pronalazi Bongonguija, a Kamerunac je izvrsno naciljao i opalio iz voleja, išlo je to vrlo blizu vratnice!

Koprivnica, 190419. 
Gradski stadion. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 30. kolo, 
NK Slaven Belupo - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Marko Leskovic, Dario Canadjija.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

40' - Gojak je nehotice laktom udario kapetana Slaven Belupa Darija Čanađiju i za to dobio žuti karton, a Čanađiji se ukazuje pomoć izvan terena jer je izgledao prilično uzdrmano nakon udarca.

33' - Sada je 'požutio' i Međimorec zbog iznimno neopreznog prekršaja na Majeru. Startao je s obje noge, no srećom nije bilo ozbiljnijih posljedica po veznjaka Dinama.

31' - Žuti karton dobio je Ivan Jajalo zbog prekršaja na Lovri Majeru.

29' - Još jednom prijete dinamovci. Sada je Petković opalio s dvadesetak metara, ali nije to bilo opasno po vrata Slaven Belupa.

24' - Prva veća prigoda za Modre! Kadzior je izveo solo-prodor po desnoj strani i zatim sjajno pronašao Gojaka koji je pucao s desetak metara, lopta se odbila od Međimoreca i u čudnoj putanji išla prema vratima, a Filipović se istaknuo fantastičnom paradom i izbio loptu u korner.

Koprivnica, 190419. 
Gradski stadion. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 30. kolo, 
NK Slaven Belupo - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: publika.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

21' - Prilika za Dinamo. Kadzior je ubacio iz slobodnjaka s tridesetak metara, Moro je bio u skoku i uputio udarac glavom, obrana je uspjela blokirati taj pokušaj, ali je već sudac Batinić svirao prekršaj Perića u napadu.

16' - Žuti karton dobio je Nikola Moro zbog neopreznog starta na Ivanu Dolčeku.

14' - Žustra reakcija Nenada Bjelice! Naljutio se što sudac nije dosudio opasnu igru na Gojaku te je napucao loptu u prostoru za trenere, a glavni je sudac odmah reagirao i razgovorom smirio Dinamova trenera.

13' - Moharrami je pogriješio u obrani i izgubio loptu, točnije oduzeo ju je Čanađija i zatim se sjurio prema golu Dinama, ali su Perić i Lešković uspjeli zatvoriti taj prodor.

10' - Miran početak u Koprivnici. Dinamo ima laganu inicijativu, ali zasad bez većih uzbuđenja.

7' - Izvrsno kombiniraju dinamovci, odmah su uspostavili inicijativu i stvorili nekoliko neugodnih situacija. Sada je Gojak pucao s više od 30 metara, ali bio je to lagan posao za Filipovića.

1' - Počela je utakmica u Koprivnici!

----------------------------------------------------

18.55: Igrači su istrčali na stadion u Koprivnici. Glavni sudac je Damir Batinić iz Osijeka. Sve je spremno za početak!

18.30: Bjelica u Koprivnicu doveo 27 igrača

Dinamov trener poveo je iz Zagreba čitavu momčad, odnosno čak 27 igrača. Svi oni koji su u krugu momčadi, koji su dali svoj obol naslovu. I oni koji nisu mogli igrati, koji nisu bili u kadru odlukom trenera, svi su došli u Koprivnicu. Hoće li večeras proslaviti naslov prvaka HNL-a?

18.00: Objavljeni su službeni sastavi. Trener Modrih Nenad Bjelica još je jednom iznenadio sastavom. U početnoj postavi nema čak petorice očekivanih prvotimaca (Stojanović, Dilaver, Rrahmani, Ademi, Oršić), a najveće je iznenađenje uvođenje mladog talentiranog dinamovca Antonija Marina. Marin ove sezone ima četiri upisana nastupa u HNL-u, ali ovo će biti prvi put da 18-godišnji napadač zaigra od prve minute.

U momčadi Slaven Belupa od prve minute neće biti Karla Plantaka i bivšeg dinamovca Luke Menala, oni će svoju priliku čekati s klupe.

Svi prvaci Hrvatske u nogometu

1992 Hajduk

1993 Croatia

1994 Hajduk

1995 Hajduk

1996 Croatia

1997 Croatia

1998 Croatia

1999 Croatia

2000 Dinamo

2001 Hajduk

2002 Zagreb

2003 Dinamo

2004 Hajduk

2005 Hajduk

2006 Dinamo

2007 Dinamo

2008 Dinamo

2009 Dinamo

2010 Dinamo

2011 Dinamo

2012 Dinamo

2013 Dinamo

2014 Dinamo

2015 Dinamo

2016 Dinamo

2017 Rijeka

2018 Dinamo

2019 Dinamo

* - 14. veljače 2000. Croatia je promijenila ime u Dinamo

Linker
18. travanj 2024 03:55