Goran Mehkek / CROPIX
 CROPIX
JEDAN SASVIM DRUGAČIJI DERBI

VIDEO: DINAMO POBJEDOM NAJAVIO UTAKMICU U LISABONU! RIJEKA POVELA, ALI ONDA SE ZAHUKTALA MODRA MAŠINA Pogledajte veliki preokret Dinama na Maksimiru

Modri su na Maksimiru pobijedili jedinu momčad koju dosad nisu uspjeli svladati, u 24. kolu HNL-a Dinamo je bio bolji od Rijeke 3:1. Riječani su došli u vodstvo već u 6. minuti susreta pogotkom Jakova Puljića, no dinamovci su preokrenuli rezultat golovima Gavranovića, Perića i More. Dinamo je i dalje vodeći sa 61 bodom, 17 više od drugoplasirane Rijeke.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. ožujak 2019. 22:21

DINAMO - RIJEKA 3:1 (Gavranović 42', Perić 57', Moro 69' / Puljić 6')

DINAMO (4-1-4-1): Zagorac - Moharrami, Lešković, Perić, Rrahmani - Šunjić - Kadzior (od 60. Atiemwen) Majer, Moro (od 80. Musa), Šitum - Gavranović (od 67. Andrić). Trener: Nenad Bjelica

RIJEKA (4-2-3-1): Sluga - Kvržić, Župarić, Velkovski, Mamić - Pavičić, Halilović (od 74. Lepinjica) - Acosty (od 60. Murić), Gorgon, Bušnja - Puljić. Trener: Igor Bišćan

Još jedna 'recka' je na Bjeličinu zidu, pala je i Rijeka, Dinamo je uspješno riješio još jednu zagonetku i pobjegao Riječanima na velikih, ogromnih 17 bodova prednosti. I dalje uspješno plovi Bjeličin brod na dva fronta, a ako je na trenutka i zamirisila senzacija, jer, Rijeka je povela, brzo je taj miris ispario. Dinamo je za ostatak HNL-a, pa i za Rijeku, ove sezone drugi svijet.

Zanimljiva figura ovog meča bio je sudac Marko Matoc. Zaprešićki arbitar sudio je Dinamu nakon točno godinu dana, naime, 10. ožujka prošle godine bio je važan kotačić u stvaranju povijesti HNL-a. Toga je dana Lokomotiva u Maksimira pobijedila Modre 4:1, prvi put uopće, Matoc je na iznenađenje mnogih dosudio čak dva kaznena udarca za Lokomotivi, a nakon susreta Mario Cvitanović dao je ostavku na Dinamovoj klupi.

Lovro Majer tada je zabio oba jedanaesterca u dresu 'lokosa', ovog puta je, pak, bio Dinamova 'desetka'. Matoc je u prvom dijelu puno više posla imao s Riječanima, pokazao im je čak četiri žuta kartona, jer, doista su 'tukli'. Šepao je Šitum nakon starta Bušnje, pa je ležao Moro nakon Pavičićeva udarca, kao i Kadzior nakon Mamićeve reakcije.

Ipak, najviše je po leđima dobio Gavranović. Vratar Sluga istrčao je i boksao jedan ubačaj, ali pritom i koljenom u bubreg pogodio Dinamova napadača, koji je se previjao od boli. Ipak, nastavio je utakmicu, nešto kasnije i zabio za 1:1. Opet Gavranović, treći Dinamov gol Rijeci u zadnjih godinu dana u HNL dvobojima, sva tri zabio je Gavranović. Koji, recimo i to, nije bio strijelac još od Gradskog vrta 4. studenoga. Dakle, više od četiri mjeseca sveukupno, no, ušuljala se između i ozljeda...

Rijeka je, znači, brzo povela, iz prve prave akcije. Sijevnuli su mladi Bušnja i nešto stariji Mamić, Puljić bio kvalitetan egzekutor, često Riječani u Maksimiru zabijaju lijepe pogotke. No, nakon toga Bišćanova momčad uglavnom se branila, a Dinamu je trebalo neko vrijeme da se probudi, da dostigne 'radnu temperaturu'. Promijenio je Bjelica opet veliki dio momčadi, možda su k tome i glave već bile u Lisabonu, nije to bio onako goropadan Dinamo kao, recimo, protiv Osijeka. Zaslužna je i Rijeka svojim čvrstim gardom, ali kako je susret odmicao Dinamo je ipak bio opasniji.

Zagorac se nakon tog pogotka uglavnom odmarao, Sluga i Rijekina obrana bili su na mukama. Majer je ubacio, Šitum promašio na drugoj vratnici, Kadzior je pucao u Slugu, pa je pokušao Gavranović u Petkovićevom stilu, 'škaricama', zatim je Rrahmani pucao u blok, onda je Kadzior stigao loptu kod gol-aut crte, ali nitko nije popratio akciju. Kad je Gavranović zabio, osjetilo se olakšanje u modrim redovima, što bi Rijeka dulje držala tih 0:1, šanse za trijumf bile bi joj veće.

Nastavak je krenuo sjajnim uklizavanjem Velkovskog ispred More u šesnaestercu, riskirao je kazneni udarac, ali Matoc je odlično procijenio situaciju. Koju minutu kasnije odluka je bila 'na rubu'. Matoc dosudio da je Acosty igrao rukom izvan šesnaesterca, premda su u pitanju centimetri, dvojbeno, je li bilo u kaznenom prostoru!? No, Dinamu nije smetalo, Kadzior je u svom stilu ubacio, Dino Perić glavom pogodio za vodstvo. Okrenuli su Modri utakmicu, a stoper Perić još jednom pokazao da Bjelica na njega može ozbiljno računati.

Ne samo zbog gola, naravno. Ušao je tada u igru Murić, ali nije pomogao Rijeci, Perićev gol slomio je Riječane, Modri su se dodatno opustili, Moro je zabio i treći pogodak i definitivno riješio utakmicu. Moro je odigrao jako dobro, pogodak je bio nagrada, prvi pogodak za Modre nakon što se vratio poslije teške ozljede. Nije za Dinamo krenulo dobro, ali završilo je opet sjajno, nova doza samopouzdanja za Lisabon.

DINAMO - RIJEKA 2:1 (Gavranović 42', Perić 57', Moro 69' / Puljić 6')

DINAMO: Zagorac - Rrahmani, Perić, Lešković, Moharrami - Moro, Šunjić - Majer, Šitum, Kadzior - Gavranović

RIJEKA: Sluga - Mamić, Velkovski, Župarić, Kvržić - Halilović, Pavičić - Acosty, Gorgon, Bušnja - Puljić

--------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89' - Prilika za Dinamo. Musa je opalio s desetak metara iskosa, ali udarac je blokirala riječka obrana i izbila loptu u korner.

88' - Posljednju izmjenu koristi i Bišćan. Izlazi Domagoj Pavičić, a posljednje će minute odigrati Luka Capan.

81' - Prilika za Rijeku. Bušnja je opalio s vrha šesnaesterca, ali udarac je išao preko grede.

80' - Posljednju promjenu radi Bjelica. Ušao je Mario Musa umjesto strijelca trećeg pogotka Nikole More.

74' - Druga promjena u riječkoj momčadi. Ušao je 19-godišnji Ivan Lepinjica umjesto Tibora Halilovića.

69' - GOOOL! Andrić je primio jednu zahtjevnu loptu u šesnaestercu okrenut leđima prema golu, lijepo se zagradio tehnicirajući pritom loptom, zatim je odlično uposlio Atiemwena koji se također sjajno zagradio i poslao povratnu do More, a Dinamov veznjak je izvrsno gađao prvi kut i pogodio mrežu iako je Sluga loptu uspio dotaknuti. Veliki preokret Dinama na Maksimiru!

67' - Još jedna promjena kod Dinama. Izlazi Mario Gavranović, zamijenit će ga Komnen Andrić.

65' - Žuti karton dobio je Zoran Kvržić zbog prigovora sucu Matocu.

64' - Prilika za Modre! Šitum se sam sjurio prema golu Rijeke, imao je nekoliko opcija a odlučio se na udarac, bio je to slab pokušaj i Sluga je bez poteškoća uhvatio loptu u ruke.

61' - Prvu zamjenu radi i Bjelica. U igri je Iyayi Atiemwen umjesto Damiana Kadziora.

60' - Prva promjena u momčadi Rijeke. Ušao je dugo najavljivani Robert Murić, bivši igrač Dinama, a izašao je Acosty.

57' - GOOOL! Kadzior je izveo taj slobodnjak nakon što je Acosty igrao rukom, sjajno je centrirao u peterac gdje se najbolje snašao Perić i glavom pospremio loptu u mrežu!

55' - I JOŠ JEDNA DVOJBENA SITUACIJA! Acosty je loptu dirao gornjim dijelom ruke, sudac Matoc je dosudio igranje rukom, ali je pokazao da je ganski napadač stajao uz rub šesnaesterca. Ponovljena snimka pokazuje da je Ganac možda ipak stajao unutar kaznenog prostora.

49' - DVOJBENA SITUACIJA! Moro je pao u jednom duelu s Velkovskim u šesnaestercu, skočili su svi igrači Dinama i tražili jedanaesterac, a sudac Matoc, koji je bio vrlo blizu situacije, odmahnuo je rukom i pokazao da se igra nastavlja.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. U sastavima Dinama i Rijeke nema promjena. Službeni spiker objavio je da je na Maksimiru 6186 gledatelja. U prvome dijelu orilo se "Dinamo! Zagreb!", navijanje zagrebačkih navijača traje neprestano i dojam je da je na stadionu barem dvostruko više ljudi.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Izvrstan derbi gledamo na Maksimiru. Riječani su vrlo rano poveli pogotkom Puljića, a dinamovci su zatim u naletima prijetili i pokušavali doći do izjednačenja. Redale su se akcije Modrih, Riječani su pokušavali iznenaditi brzim tranzicijama preko kontri, no upornost Modrih urodila je plodom krajem prvoga dijela kada je loptu u mrežu pospremio Mario Gavranović. Prvo poluvrijeme obilježila je i gruba igra te čak pet žutih kartona.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

44' - Žuti karton dobio je i kapetan Rijeke Alexander Gorgon.

42' - GOOOL! Fantastična uigrana akcija Modrih donijela je izjednačenje na Maksimiru. Perić je započeo akciju, dodao je Moharramiju na bok koji odmah šalje niski centaršut u peterac, Moro je tu loptu propustio, a Šitum šutirao po golu, riječki blok je prvi nalet odbio, no zatim je odbijanac u mrežu pospremio Mario Gavranović, dinamovac koji je upravo iz Rijeke došao u Dinamo!

38' - Žuti karton dobio je Marko Lešković zbog prekršaja na Pavičiću, a zatim i zbog prigovora.

36' - I opet prijete Modri! Sluga je izbio loptu izvan šesnaesterca, a na taj je odbijanac natrčao Moharrami i odmah opalio iz voleja, no udarac je prohujao pored vrata Rijeke.

33' - Izvrsna akcija dinamovaca! Moro je fantastično 'podvalio' za Kadziora koji isprve iz mrtvog kuta šalje povratnu u peterac, ali Gavranović se nije najbolje snašao te je propala i ta izgledna akcija Modrih.

29' - Sjajna prigoda za Dinamo! Kadzior je izvrsnom asistencijom pronašao Gavranovića u šesnaestercu, a napadač Modrih je atraktivnim škaricama pokušao iznenaditi Slugu, no udarac je proletjeo iznad grede.

24' - Kakva asistencija Lovre Majera! Sjajno je pronašao Marija Šituma na drugoj vratnici, ali Šitumov je udarac bio neprecizan te je propao i taj pokušaj Dinama.

22' - Domagoj Pavičić je potpuno opravdano dobio žuti karton zbog grubog i neopreznog prekršaja na Nikoli Mori.

18' - Mario Gavravnović se u jednom sudaru sa Slugom ozlijedio, izgledalo je jako bolno i napadaču Dinama se trenutno ukazuje liječnička pomoć. Čini se da ga je vratar Rijeke u duelu udario koljenom u leđa, ali u tom sudaru nije bilo namjere. Sve će biti u redu s Gavranovićem, vratio se napadač Modrih u igru.

13' - Dvaput je sada opalio Kadzior, ali nije bilo preciznosti ni snage u tim udarcima, Sluga je bez većih poteškoća ukrotio te pokušaje.

9' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Denis Bušnja zbog prekršaja na Mariju Šitumu. Šitum je pritom izvrnuo gležanj, izgledalo je bolno, no čini se da će sve biti u redu s veznjakom Dinama.

6' - GOOOL! Petar Mamić je probio po lijevome boku i ubacio u peterac, a ondje se našao Puljić koji je pobjegao Periću i pogodio ispod nemoćnog Zagorca! Rijeka vodi na Maksimiru 1:0!

4' - Prilika za Modre! Šitum je započeo akciju i pronašao Moru koji šalje povratnu do Gavranovića, a njegov udarac s petnaestak metara sjajno brani Sluga!

1' - Počela je utakmica na Maksimiru!

--------------------------------------------------

17.25: Igrači su istrčali na maksimirski travnjak. Glavni sudac je Marko Matoc iz Zaprešića. Sve je spremno za derbi kola!

16.30: Objavljeni su službeni sastavi. Trener Nenad Bjelica opet je napravio veliku rošadu u momčadi u odnosu na sastav koji je poslao na travnjak protiv Benfice. Na golu će biti Zagorac umjesto Livakovića, u obrani neće biti Theophile-Catherinea, Marina Leovca, Dilavera ni Stojanovića, a utakmicu će započeti Rrahmani, Perić, Lešković i Moharrami. Olmo, Petković i Gojak bit će na klupi za slučaj da rezultat bude nepovoljan po Modre, a u napadu će započeti Mario Gavranović. Trener Rijeke Igor Bišćan odlučio je ipak Roberta Murića ostaviti na klupi, a u prvom sastavu zaigrat će Tibor Halilović i Denis Bušnja.

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 22:37