Damjan Tadic / CROPIX
SUPERKUP U MAKSIMIRU

VIDEO: Dinamo se osvetio Rijeci za Kup, Bjelica se hvatao za glavu zbog odluke sudaca, veliki modri talent napravio neviđenu glupost!

Dinamo je na Maksimiru osvojio hrvatski Superkup. Modri su s 1:0 svladali Rijeku, a jedini strijelac u 41. minuti bio je Amer Gojak.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. srpanj 2019. 23:25

DINAMO - RIJEKA 1:0 (Gojak 41')

DINAMO (4-1-4-1): Livaković - Stojanović, Lešković, Perić, Leovac - Ademi - Hajrović (od 82. Majer), Kadzior, Gojak, Oršić (od 90+2 Moro) - Gavranović (od 65. Petković)

RIJEKA (3-4-2-1): Sluga - Escoval (od 63. Pavičić), Župarić, Punčec - Raspopović, Capan (od 72. Halilović), Lepinjica (od 85. Murić), Tomečak - Kvržić, Gorgon - Čolak

ZAGREB - Stadion u Maksimiru. Gledatelja: 5075, Sudac: Mario Zebec (Varaždin)

Dinamo je osvojio Superkup, prvaci Hrvatske nadigrali su osvajače Kupa. Novi trofej je u maksimirskim vitrinama, šesti kad je u pitanju Superkup. Tako je Bjeličina momčad navijestila da će i ove sezone pružiti mnogo radosti svojim navijačima. Plavi dečki spremni su za početak prvenstva i europske izazove. Za pobjedu su se zaista trebali namučiti, ali njihova posvemašnje napadačka igra na koncu je donijela zaslužen trijumf, u konačnici i revanš Riječanima za poraz u finalu Kupa na Aldo Drosini.

Igor Bišćan spremio je ultra obrambenu nogometnu filozofiju za okršaj s Modrima. U momčadi je startao praktički sedam defenzivnih igrača. Riječani su ponudili čvrstu, beskompromisnu obranu s napadačkim aktivnostima koje su se mogle svesti pod slogan; 'ako nešto prođe, prođe'... Strategijska disciplina Bišćanove momčadi zaista je bila vrhunska, osvajači Kupa djelovali su kao građevinski radnici koji su betonirali bez prestanka. Gradili su zid, ali onda im je jednim fenomenalnim potezom Amer Gojak srušio sve što su gradili. Bomba mladog Dinamovog veznjaka srušila je Bišćanovu građevinu.

Teško je ipak bilo izdržati sve Dinamove nalete. Nakon dvadesetak minuta igre u kojoj su Modri kružili oko Rijekine obrane poželjeli smo da se odmah priđe izvođenju jedanaesteraca, kako bi se brzo riješio pobjednik, jer je utakmica bila poprilično dosadna. Bjeličina momčad željela ju je učiniti zanimljivom, htjela je priču ukrasiti pogocima, akcijama, razgaliti svoje navijače. Međutim, riječki beton nije pucao. Onda je prvi put malo napukao nakon tih prvih dvadesetak minuta. Kadzior je centrirao iz slobodnog udarca, Lešković je bio najvši u buketu igrača, odlično je opalio glavom s nekih desetak metara, ali je lopta završila na gredi, odbila se, na nju je naletio Hajrović ali je sve završilo s kornerom. Izveo ga je opet Kadzior, na drugoj stativi ovaj put je skočio Gojak, pucao je glavom, ali ovoga puta je lopta samo nekoliko centimetara promašila cilj.

Nakon toga utakmica se opet vratila staroj slici, Modri su pokušavali, a Rijeka se branila, nismo uspjeli zabilježiti ništa posebno što bi trebalo naći svoj prostor u novinskom tekstu. Onda se ukazao Gojak... Kako li se samo bosansko-hercegovački reprezentativac veselio nakon što je srušio riječki zid. Tim pogotkom definitivno se iskupio za onaj promašaj protiv Benfice. Njegov pogodak je donio trofej Modrima! Jer trebalo je izvesti nešto posebno, nešto spektakularno i posebno vješto da se probije riječka fanatična obrana. Amer je to izveo.

U drugom poluvremenu, Rijeka je ipak pokušala nešto ofenzivnije, Bišćan je uveo Domagoja Pavičića, nešto kasnije i Halilovića, pred kraj i Murića. Nije pomoglo. Dapače, Hajrović je nakon prodora Oršića bio u odličnoj prilici, ali je Sluga obranio. Dvadesetak minuta prije kraja, Dinamu je poništen regularni pogodak. Petković je ubacio u šesnaesterac, Tomečak je loše reagirao i glavom poslao loptu u vlastitu mrežu. Međutim, pomoćni sudac Đurak je mahao zaleđe. Kojeg nije bilo. Šteta što još nema VAR tehnologije.

A nakon toga vidjeli smo nešto uistinu nesvakidašnje. Lovro Majer je u igru ušao u 82. minuti, a u samo tri minute dobio je dva žuta kartona, te je morao iz igre! Trebalo bi dobro prekopati po Dinamovoj povijesti i doći do podataka kad se zadnji put tako nešto dogodilo. Kad je Dinamo ostao s igračem manje, Rijeka je stvorila jedinu priliku na utakmici, nekoliko minuta prije kraja, udarac Raspopovića iz blizine, sjajno je obranio Livaković.

Od zanimljivosti jučerašnje utakmice svakako treba apostrofirati igru kapetana Modrih Arijana Ademija. Iako je imao problema s ozljedom, iako je bio upitan za nastup, Ademi je ipak zaigrao i to jako dobro, njegova neuništiva volja i nogometno znanje također su bili vrlo bitni segment Dinamovog trijumfa.

----------------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+2' - Taktička zamjena kod Modrih. Ući će Nikola Moro umjesto Mislava Oršića.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

88' - Što je sada obranio Livaković... Raspopović se našao u prilici za udarac iskosa, opalio je iz blizine, a Dinamov vratar mu je ušao u šut i fantastično obranio taj zicer! Ovo je možda bila i posljednja prava prilika Rijeke...

85' - CRVENI KARTON ZA LOVRU MAJERA! Napravio je prekršaj s leđa na Pavičiću i dobio drugi žuti, odnosno crveni nakon samo tri minute provedene u igri!

82' - Što se sada tu sve dogodilo... Lovro Majer je, čim je ušao u igru, dobio priliku izvesti taj slobodnjak, ali je pogodio samo živi zid. U nastavku je nevjerojatno agresivnim startom gotovo nokautirao Kvržića ramenom koji je završio na travnjaku. Sudac je Majeru dao žuti karton iako je dojam da je mladi Dinamovac mogao dobiti i crveni karton...

82' - Druga zamjena kod Modrih. Izašao je Hajrović, u igri je Lovro Majer.

81' - Prekršaj za Dinamo u zoni udarca! Raspopović je dobio žuti karton zbog prekršaja na Bruni Petkoviću na samom vrhu šesnaesterca!

80' - Zanimljiva odluka suca. Žuti karton dobio je trener Dinama Nenad Bjelica zbog opetovanih prigovora!

73' - GOL! I opet ništa od gola... VRLO DVOJBENA SITUACIJA! Ovoga puta jako upitna odluka sudaca! Tomečak je, u namjeri da glavom vrati loptu Slugi, poslao loptu u vlastitu mrežu, a glavni sudac Mario Zebec označio je da je igrač Dinama bio u zaleđu.

Zagreb, 130719.
Stadion Maksimir.
Utakmica hrvatskog superkupa izmedju HNK Rijeka i GNK Dinamo Zagreb.
Na fotografiji: Petar Stojanovic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Stojanović slavi Tomečakov autogol, kasnije poništen zbog dvojbenog zaleđa

72' - Druga zamjena u momčadi Rijeke. Izašao je Luka Capan koji je danas odigrao solidno, a zamijenit će ga Tibor Halilović koji se očekivao u udarnoj postavi.

69' - Strašna šansa za Modre! Oršić je lijepo prošao Župarića a onda - umjesto da sam opali po golu - poslao povratnu do Hajrovića koji puca s desetak metara iskosa, ali loš je to bio udarac i lako to brani Sluga.

- Službeni spiker objavio je da je na Maksimiru 5 075 gledatelja.

65' - Reagira odmah i Bjelica. Ući će Bruno Petković, izlazi Mario Gavranović.

63' - Odlučio je reagirati Igor Bišćan. Uveo je nedovoljno zaliječenog Domagoja Pavičića, a iz igre je izašao Joao Escoval.

Zagreb, 130719.
Stadion Maksimir.
Utakmica hrvatskog superkupa izmedju HNK Rijeka i GNK Dinamo Zagreb.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

57' - GOL! Ali neće biti ništa od toga... Kadzior je sjajno centrirao za Gavranovića koji glavom postiže pogodak, ali je pritom napravio prekršaj u napadu.

56' - Kakav potez Izeta Hajrovića! Prošao je Dinamov veznjak kao brzi vlak po desnoj strani i zatim lijepo uposlio Gavranovića koji daje povratnu do Stojanovića, ali njegov udarac s desetak metara završava u bloku...

48' - Sada je i Ivan Lepinjica dobio žuti karton zbog prekršaja.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Maksimiru. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dinamovci su bolje otvorili susret, napravili su visok presing i nametnuli svoju igru iako je već u 3. minuti Rijeka imala veliku šansu koju je spriječio Ademi. Do kraja prvoga dijela igra se razvodnila, tempo se usporio i činilo se da će momčadi na odmor otići bez pogodaka, no u 41. dogodio se trenutak genijalnosti Dinamova veznjaka Amera Gojaka. Sjajnim je pogotkom donio Modrima vodstvo i stvorio psihološku prednost uoči nastavka.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

41' - GOOOL! Gavranović i Leovac duplim su pasom izigrali riječku obranu, Leovac je poslao povratnu do Gojaka koji se fantastičnim 'malonogometnim' potezom riješio braniča i zatim majstorski od grede pogodio same rašlje! Fenomenalan pogodak Dinamova veznjaka...

31' - Još jedan pokušaj Rijeke koji služi samo za statistiku... Pokušao je Gorgon iz slobodnjaka s oko 25 metara, otišlo je visoko iznad gola.

25' - 'Požutio' je sada i Gavranović zbog prekršaja s leđa na Capanu.

Zagreb, 130719.
Stadion Maksimir.
Utakmica hrvatskog superkupa izmedju HNK Rijeka i GNK Dinamo Zagreb.
Na fotografiji: Luka Capan, Amer Gojak.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

22' - TRESE SE GREDA NA MAKSIMIRU! Oršić je ubacio iz slobodnjaka, a Lešković je tukao glavom i pogodio gredu! Nakon odbijanca pucao je Hajrović, ali od bloka lopta odlazi u korner... najbolja prigoda u dosadašnjem tijeku susreta!

17' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Roberto Punčec zbog neopreznog starta na Damianu Kadzioru.

10' - Unatoč velikoj prigodi Rijeke na samome početku, Modri su ti koji imaju inicijativu, plete se mreža oko gola Simona Sluge, no zasad bez opasnijih pokušaja.

8' - DVOJBENA SITUACIJA! Kadzior je pucao po golu s dvadesetak metara, a na rubu šesnaesterca je Escoval blokirao taj udarac, čini se ramenom. Odmah su skočili svi dinamovci i tražili igranje rukom, no sudac Zebec samo je odmahnuo rukom i pokazao da se igra nastavlja.

Zagreb, 130719.
Stadion Maksimir.
Utakmica hrvatskog superkupa izmedju HNK Rijeka i GNK Dinamo Zagreb.
Na fotografiji: Damian Kadzior.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX

3' - Kakva prilika za Rijeku! Čolak je poveo kontru, prošao dvojicu Dinamovih braniča, imao je samog Kvržića na lijevoj strani, ali je u posljednji trenutak to dodavanje presjekao Arijan Ademi! Fantastična reakcija kapetana Modrih...

1' - Počela je utakmica na Maksimiru!

----------------------------------------------------------

19.55: Igrači su istrčali na maksimirski stadion. Glavni sudac je Mario Zebec iz Cestice. Na tribinama je preko 7000 gledatelja. Sve je spremno za početak hrvatskog Superkupa!

19.30: Pogledajte zagrijavanje Rijekinih igrača na Maksimiru:

18.50: Objavljeni su službeni sastavi. Iako se očekivalo da bi u prvom sastavu mogao startati mladi Marko Gjira, njega neće biti ni na klupi. Momčad Dinama standardno će voditi kapetan Arijan Ademi.

Kod Rijeke je također jedna promjena u odnosu na očekivani sastav. Tibor Halilović svoju će priliku čekati s klupe, a u udarnoj postavi počet će Escoval.

18.30: Još je samo sat i pol do početka Superkupa:

----------------------------------------------------------

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 16:00