CROPIX
SPEKTAKL NA POLJUDU

VIDEO: DINAMO SLAVIO U DERBIJU NA POLJUDU I OTIŠAO NA 27 BODOVA PREDNOSTI Pogledajte sjajnu reakciju Gavranovića kojom su Modri utišali Poljud

Modri su u 'vječnom derbiju' u sklopu 27. kola HNL-a slavili na Poljudu 1:0. Strijelac jedinog pogotka bio je Mario Gavranović, a tragičar utakmice je Mijo Caktaš koji je u 77. minuti dobio izravni crveni karton.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. travanj 2019. 10:41

HAJDUK - DINAMO 0:1 (Gavranović 26')

HAJDUK (4-3-1-2): Posavec – Juranović (od 46. Ivanovski), Ismajli, Lopez, Bradarić – Jradi (od 66. Sahiti), Nejašmić (od 86 Jurić), Hamza – Caktaš – Tudor, Jairo. TRENER: Siniša Oreščanin.

DINAMO (4-2-3-1): Livaković – Stojanović, Theophile, Dilaver, Rrahmani – Gojak, Šunjić – Kadzior (od 62. Moro), Olmo, Oršić (od 83. Šitum) – Gavranović (od 74. Petković). TRENER: Nenad Bjelica.

Velika proljetna serija neporaženog Hajduka prekinuta je u derbiju, Dinamo je još jednom slavio na Poljudu potvrdivši da je i u drugom dijelu sezone najbolja momčad lige. Osim izgubljenih bodova Bijeli su ostali i bez Mije Caktaša koji je dobio direktni crveni karton zbog udarca u lice Šunjića.

Vukao je Caktaš loptu, Šunjić mu se zalijepio za leđa, a Batinić je puštao prednost. Međutim, iznerviran povlačenjem Šunjića, zamahnuo je Caktaš rukom prema zadnjem veznom Dinamu. Točno ispred Batinića koji je izvadio crveni karton u 77. minuti. Derbi je u konačnici ponudio skroman nogomet, jednu uobičajenu dozu nervoze i sveukupno, malo uživanja za gledatelje koji su u velikom broju pohodili Poljud. Na kraju je najzadovoljniji Dinamo sa tri boda.

VIDEO: Tomo Ničota

U prvom poluvremenu malo prilika, bilježi se tek rezultat. Dinamo je na odmor otišao sa zgoditkom prednošću premda bi remi bio prava slika prikazanog s obje strane. Hajduk s više incijative do primljenog pogotka, Dinamo samozatajan, orijentiran na defanzivnu disciplinu, ali i dovoljno strpljiv da dočeka šansu za pogodak prednosti.

Prvo uzbuđenje vidjeli smo u 6. minuti kada je na 17 metara od vratiju Dinama srušen Jairo. Slobodni udarac izveo je Mijo Caktaš, a na loptu odbijenu od obrambenog zida Modrih krenuli su Tudor i Oršić. Pao je napadač Hajduka u tom dvoboju, tražili su Bijeli kazneni udarac, ali Batinić je bio blizu mjesta događaja i pokazao je da se igra nastavi ubacivanjem za Livakovića.

Dinamo je zaprijetio preko Oršića četiri minute kasnije. Pobjegao je po lijevoj strani, sjurio se prema vratima Posavca, ali njegov udarac sa 12 metara iskosa prošao je pored lijeve vratnice. Aktivniji je bio Hajduk, pokušavali su Bijeli loptama u prostor pronaći Caktaša, a jedan takav prolaz kroz zadnju liniju Modrih u zadnji trenutak pred vratima Livakovića blokirao je Teophile u 20. minuti. Zatim je iz kornera glavom preko vratiju pucao Jairo. Hajdukovci su potisnuli Dinamo, igralo se na polovici Modrih, ali što to vrijedi Bijelima kada su gosti poveli iz jednog naizgled bezopasnog prekida, iz slobodnog udarca sa velike udaljenosti.

Morao je pritom Posavec puno bolje reagirati, njegova odbijena lopta došla je kao naručena Gavranoviću, međutim treba notirati da je prekršaju Ismajlija na Gavranoviću prethodio nedosuđeni prekršaj nad Caktašem u središnjem krugu igrališta. Evidentno odgurnut s dvije suparničke ruke na leđima bio je odgurnut Caktaš, ali Batinić je previdio taj detalj iz kojeg se razvila akcija za slobodni udarac, a potom i pogodak Dinama. Psihološki blokiran nakon primljenog zgoditka izgledao je Hajduk do kraja prvog poluvremena. Kao da su jedva čekali odmor, da se napune baterije za drugi dio.

U nastavak je Oreščanin krenuo sa Ivanovskim u napadu, a Tudora je povukao na desnog beka umjesto Juranovića koji je ostao u svlačionici. Oreščanin je novu energiju potražio u Ivanovskom, a navijači sa sjevera upalili su na desetke baklji u 50. minuti, zapaili poptom i stolice. Ali, za preokret nisu pomagale ni promjene, ni baklje. Čak štoviše, Dinamo je u drugom dijelu počeo igrati. Nisu više Zagrepčani čekali Hajduk na svojih 30-ak metara, već su krenuli prema Posavcu.

Uzeli su Bijelima sredinu, Šunjić i Olmo su diktirali ritam, pa je Oreščanin posegnuo za još jednom izmjenom sa uvođenjem Sahitija umjesto Jradija. Međutim, Hajduk nije pronalazio načina kako doći do ozbiljnije situacije pred vratima Dinama. Zagrepčani su dominirali u središnjici, u tom dijelu su zatvorili protok lopte Bijelih, pa je osim ponekog bijega Tudora, sve ostalo na pokušajima da senekim ubačajem sa distance pronađe Jairo ili Ivanovski. U 77. minuti ostali su bez isključenog Caktaša nije se predao Hajduk, u zadnjim sekundama dvoboja Lopez je glavom sa pet metara pucao pored gola Livakovića.

Rezultati by SofaScore

HAJDUK - DINAMO 0:1 (Gavranović 26')

HAJDUK: Posavec - Juranović, Ismajli, Lopez, Bradarić - Tudor, Nejašmić, Hamza - Caktaš - Jradi, Jairo

DINAMO: Livaković - Stojanović, Dilaver, Theophile, Rrahmani - Šunjić - Kadzior, Gojak, Oršić, Olmo - Gavranović



------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+5' - Kakva je ovo bila prilika za Hajduk! Jairo je sjajno ubacio u peterac, a ondje je potpuno neometan bio Borja Lopez koji puca glavom, a udarac odlazi malo pored vratnice! Ovo je bilo strahovito blizu...

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

86' - Posljednji put mijenja i Oreščanin. U igri je Stanko Jurić, a izašao je Nejašmić.

85' - Žuti karton dobio je Ismajli zbog prekršaja na Daniju Olmu.

83' - I posljednja zamjena u momčadi Dinama. Ušao je Mario Šitum umjesto Mislava Oršića.

81' - Sada je žuti karton dobio Dani Olmo nakon opetovanih prigovora zbog nekoliko prekršaja koje sudac Batinić nije dosudio za Dinamova Španjolca.

77' - CRVENI KARTON ZA MIJU CAKTAŠA! U duelu su bili Ivan Šunjić i Mijo Caktaš, bilo je tu obostranog povlačenja, a na kraju je Caktaš otvorenim dlanom udario Šunjića po licu. Caktaš je dobio izravni crveni karton, a Šunjić žuti.

73' - Opet mijenjaju Modri. Izlazi strijelac Mario Gavranović, a priliku dobiva Bruno Petković.

66' - Druga promjena u momčadi Hajduka. Ušao je Emir Sahiti umjesto Jradija.

64' - Još jednom prijete Modri. Tukao je Moro iz okreta, ali nije bilo snage u tom udarcu i Posavec bez poteškoća hvata loptu u ruke.

62' - Prvu promjenu radi Nenad Bjelica. Izašao je Damian Kadzior, a zamijenit će ga Nikola Moro.

61' - Prilika za Dinamo. Olmo se još jednom odvažio na udarac, pucao je s oko 25 metara, a udarac se odbio od Ismajlija i zamalo prevario Posavca, no vratar Bijelih ovog se puta nije dao iznenaditi.

- Na Poljudu je danas 26 446 gledatelja. Od toga 1456 na Obiteljskoj tribini.

52' - Šansa za Bijele. Caktaš se lijepo izvukao na udarac i pucao s dvadesetak metara, no i taj je udarac završio preko grede.

48' - Odmah uzvraća i Dinamo. Olmo se driblingom oslobodio Ismajlija i pucao unutar kaznenog prostora, ali njegov je udarac bio neprecizan i lopta je završila u gol-autu.

47' - Prilika za Hajduk. Hamza se sjurio u šesnaesterac i bio u prilici za udarac, no napravio je potez previše i zakomplicirao situaciju. Na odbijenu je loptu natrčao Nejašmić i pucao s dvadesetak metara, ali udarac je prošao daleko od gola.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Splitu. Siniša Oreščanin odlučio je presložiti momčad pa je ostavio kapetana Juranovića u svlačionici, a ušao je napadač Mirko Ivanovski.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Uzbudljivu utakmicu gledamo na Poljudu, redaju se prigode jedna za drugom, a vidjeli smo i nekoliko fantastično uigranih akcija s obje strane. Dinamovci su poveli pogotkom Marija Gavranovića nakon prekida i time ostvarili veliku psihološku prednost uoči nastavka, no Bijeli se nisu dali pokolebati i nastavili su s napadačkom igrom. Očekuje se da Siniša Oreščanin pruži priliku Adamu Gyursci u nastavku susreta.

Pomoćni trener Hajduka Goran Rosanda izjavio je u poluvremenu:

'Zanemarimo tu jednu pogrešku kod gola, to sad nije bitno. Veći je problem taj da nam je najslabija faza napada na njihovu postavljenu obranu i probat ćemo to sad riješiti.'

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43' - Smirio se tempo igre, nema pravih prigoda, kao da obje momčadi čekaju predah.

37' - Ivan Šunjić je nastradao u duelu s Caktašem, dinamovcu se ukazuje liječnička pomoć, no čini se da će sve biti u redu.

32' - I još jednom prijeti Hajduk! Jradi je lijepo opalio s oko 25 metara, ali vratar Dinama nije se dao iznenaditi.

28' - Prilika za Bijele. Nejašmić je dao lijepu loptu za Bradarića koji je pokušao ubaciti u peterac, no njegov centaršut preletjeo je sve i završio u gol-autu.

26' - GOOOL! Oršić je izveo slobodan udarac s gotovo 30 metara, Posavec je taj udarac obranio, ali na odbijanac je natrčao Gavranović i ljevicom od vratnice zatresao mrežu!

22' - Još jednom prijeti Hajduk! Jradi je izveo taj korner, a najviši u skoku je Jairo, no njegov udarac glavom odlazi malo pored vratnice! Vrlo uzbudljivu utakmicu gledamo u Splitu!

21' - Šansa za Bijele! Jradi je pobjegao Dilaveru i sjajno gurnuo u šansu Caktaša koji puca isprve, ali Theophile ga uspijeva blokirati.

16' - Domagoj Bradarić dobio je žuti karton zbog prekršaja na Daniju Olmu.

15' - Zagužvalo se sada pred vratima Dinama, ali obrana Modrih na kraju je uspjela izbaciti loptu izvan kaznenog prostora. Igra se vrlo dinamično s mnogo prigoda, a zaredali su i sve češći prekršaji.

10' - Šansa za Modre! Oršić je pobjegao Juranoviću po lijevoj strani, sjurio se u šesnaesterac i gađao suprotan kut, ali udarac nije bio dovoljno snažan ni precizan i Posavec je pustio da lopta završi u gol-autu.

6' - Caktaš je izveo taj slobodnjak, ali je pogodio samo živi zid. Na odbijanac je natrčao Tudor i pokušao pucati, pao je u duelu i tražio najstrožu kaznu, no sudac Batinić pokazao je samo da se igra nastavlja.

5' - Prilika za Hajduk! Jairo je pao u duelu s Theophileom u zoni udarca, glavni je sudac odmah dosudio prekršaj i Dinamovu braniču pokazao žuti karton!

1' - Počela je utakmica na Poljudu!

------------------------------------------------

Pogledajte koreografiju Torcide na Poljudu:

VIDEO: Tomo Ničota

VIDEO: Tomo Ničota

18.55: Igrači su istrčali na poljudski travnjak. Glavni sudac je Damir Batinić iz Osijeka. Procjenjuje se da je na tribinama preko 20 000 gledatelja i atmosfera je spektakularna! Sve je spremno za vječni derbi!

18.50: Pogledajte atmosferu na Poljudu uoči derbija:

VIDEO: Tomo Ničota

18.35: Trener Bijelih Siniša Oreščanin poručio je uoči susreta: 'Nitko na Poljudu nije favorit...'

18.25: Modri su izašli na poljudski travnjak osjetiti atmosferu...

18.15: Uoči vječnog derbija vratar Hajduka Josip Posavec izjavio je: 'Znamo da vrijedimo'!

18.00: Stigli su sastavi. Najskuplji igrač Hajduka Ante Palaversa neće biti u prvoj momčadi, svoju će priliku čekati s klupe.

>>> Gavranović mrežu Hajduka tresao šest puta

Među sadašnjim Dinamovim igračima najviše je golova Hajduku zabio Mario Gavranović. Mrežu je tresao šest puta: po triput za Rijeku i Dinamo. Drugi je Mislav Oršić koji je Hajduku zabio ukupno tri pogotka, sva tri u dresu zaprešićkog Intera. Oršić je s Interom dvaput uspio pobijediti Hajduk, po jednom na Poljudu i u Zaprešiću.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Prvo je slavio u listopadu 2011. u Splitu s 2:1. Inter je poveo golom Abilaliaja, Oršić je povisio na 2:0, a Maloča smanjio na končanih 2:1. Hajdukova je vrata tom prilikom branio Danijel Subašić. U travnju 2012. Oršić je postigao pogodak za pobjedu Intera protiv Hajduka u Zaprešiću s 1:0

>>> 17.40: Na Poljud su stigli igrači jedne i druge momčadi. Prvo je na stadion stigao autobus s igračima Dinama, a samo minutu kasnije i onaj s igračima Hajduka.

VIDEO: Tomo Ničota

VIDEO: Tomo Ničota

>>> Četvorica igrača u derbijima zabijali i za Dinamo i za Hajduk

Hajdukovu su mrežu u derbijima protiv Dinama tresla devetorica igrača koji su u karijeri nosili i dres Bijelih: Duje Čop osam puta, Stjepan Deverić, Joško Jeličić i Goce Sedloski po triput, Božidar Senčar i Srđan Mladinić po dvaput, a po jednom Vilson Džoni, Niko Kranjčar i Ante Rukavina.

Dinamovu su mrežu u derbijima protiv Hajduka tresla jedanaestorica igrača koja su u karijeri nosili i dres Plavih: Ardian Kozniku pet puta, Mladen Bartolović triput, po jednom Ratko Kacian, Božidar Senčar, Stjepan Deverić, Renato Jurčec, Mladen Mladenović, Joško Jeličić, Mario Novaković, Tomislav Rukavina i Ante Rukavina.

Zagreb, 181011. 
Stadion Maksimir. 
Nogometna utakmica treceg kola Lige prvaka, susret Dinama i nizozemskog Ajaxa. 
Na slici: tuga Dinama, Ante Rukavina.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ante Rukavina

Četvorica su igrača u svojoj karijeri u derbijima zabijali i za Dinamo i za Hajduk. To su Božidar Senčar, Stjepan Deverić, Joško Jeličić i Ante Rukavina.

-------------------------------------------------------------------------------

Linker
16. travanj 2024 07:50