CROPIX
VELIKI DERBI U SPLITU

VIDEO: DINAMO SRUŠIO HAJDUK USRED POLJUDA Oršić 'zaradio' isključenje i asistirao, Mujakić namjestio pogodak Ademiju! Pogledajte sve golove

Na Poljudu je u sklopu 25. kola HNL-a u Vječnom derbiju slavio Dinamo s 2:0. Branič Bijelih Ardian Ismajli u završnici prvoga dijela dobio je crveni karton, a za Modre su poentirali Kadzior i Ademi. Vodeći Dinamo povećao je prednost na 17 bodova u odnosu na drugoplasirani Hajduk.
Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 04. ožujak 2020. 17:19

HAJDUK - DINAMO 0:2 (Kadzior 47', Ademi 75')

HAJDUK (3-4-1-2): Posavec – Ismajli, Dimitrov, Mujakić – Juranović, Jurić (od 58. Jradi), Hamza, Tahiraj (od 58. Eduok) – Caktaš – Jairo, Kreković (od 42. Radić)

TRENER: Igor Tudor

DINAMO (4-1-4-1): Livaković – Moharrami (od 82. Stojanović), Teophile-Catherine, Dilaver, Leovac – Moro – Kadzior, Gojak (od 76. Đira), Ademi, Oršić – Petković (od 90. Kulenović)

TRENER: Nenad Bjelica

SPLIT – Stadion Poljud Gledatelja: 22.436 Sudac: Ivan Bebek (Rijeka)

Derbi nije, hvala nebesima, bio dominantan. Dapače, bio je odlično predjelo, za ono što su Hajduk i Dinamo ponudili kao glavni slijed. Bit će repova, bit će analiza, bit će, nažalost, i tužaljki i trećih poluvremena, no ostat će i zadovoljstvo. Na Poljudu smo svjedočili pravom, punokrvnom derbiju, koji je na kraju dobio Dinamo 2-0, iako će Hajduk, paradoksalno, sigurno biti zadovoljan putanjom kojom ova Tudorova momčad ide.

Krenulo je vatreno, prvo je Ademi odmah u drugoj minuti natjerao Posavca na značajnu obranu, no vrlo brzo se cijela priča okrenula na drugu stranu. Hajduk je, naime, u doista jakom tempu utakmice postao goropadniji, što mu je, u konačnici, stvorilo i dvije situacije: prvo je u 10. Caktaš odlično izbacio Jaira u kontru, no Brazilca je u sprintu do 16-erca sustigao Moharrami, sasvim dovoljno da ga blokira i olakša Livakoviću obranu. Međutim, tri minute kasnije, Juranović je našao Caktaša, a on Jaira, koji je ubacio idealni brzi centaršut na drugu vratnicu, no nimalo impresionirani Kreković ipak je gađao preko grede.

Činilo se u tome času da će utakmica poprimiti obrise velikog derbija, s obzirom na tempo i prilike koje su se redale i nudile pravu poslasticu u naletima splitske bure, međutim, nakon odličnog starta, dvoboj je sve do posljednjih deset minuta prvoga dijela uletio u taktičku stupicu Tudora i Bjelice, koji su konstantno uz teren vukli svoje igrače kao na šahovskoj ploči, pokušavajući stvoriti nered za mat, no druga je strana stalno odgovarala i gurala utakmicu u pat.

Ipak, od 35. se priča preko udarca Oršića i nove obrane Posavca opet ražestila, a onda i u 40. - razjarila: Ismajli je, naime, na polovici igrališta rušio Oršića, ušavši mu u tijelo zbog lopte, a Bebek je posve opravdano izvadio drugi žuti karton i dotad vrlo dobrog Kosovara poslao u svlačionicu. Ostaje, međutim, lebdjeti pitanje: ako je prvi karton za Ismajlija bio, je li onda i Theophile minutu-dvije kasnije trebao dobiti također karton zbog laktarenja u startu s Jairom?

No, i s igračem manje vrlo brzo Jairo je gurnuo u konkretnu šansu Tahiraja, no Moharrami je opet dobro pročitao i riješio tu situaciju. Prije poluvremena i dizanja tenzija nakon starta Dimitrova, na kojeg je reagirao Petković - samo za žuti karton.

Dojam? Dinamo je krenuo opasno, a Hajduk se s Hamzom, a pogotovo Caktašem, uspio nametnuti i kreirati prilike. Zagrepčani su odgovarali, gurali redove naprijed, no ujedno i iza ostavljali dosta prostora, što ih je moglo stajati, ali dvaput ih je spasio odlični iranski desni bek... Vidjela se ideja oba trenera, Dinama koji je pokušao nametnuti kvalitetu, ali i Hajduka, koji je sve dirigirao u četverokutu Hamza-Caktaš-Jairo-Kreković. I to dobro. Koliko je išlo...

- Je, dobri smo, ali što kada i Dinamo dobije, a svi pričaju o kriteriju, umjesto o utakmici - komentirali su mi splitski kolege u pauzi, i to oni koje se doista može smatrati objektivnima...

I eto, minutu po poluvremenu proljetni "dizelaš" Oršić ubacuje u brzinu više, vrti bijelu obranu, ubacuje, a Kadzior skače iznad svih i glavom Dinamo dovodi do kapitalne prednosti.

Pogled kolege otprije bio je dovoljan.

Tudor je, međutim, u tom času ušao u potpuni rizik, umjesto Jurića i Tahiraja u igru je uveo Eduoka i Jradija, no "bijelima" to nije dovelo preokret. Dok se Dinamo zadovoljio prednošću i čekao mat, Tudorovi igrači pokazivali su energiju i htijenje, Livaković je čupao, recimo, udarac Caktaša u 68., ali onda je nakon rikošeta u 75. Ademi riješio cijelu priču. Spuštajući ocjenu dotad vrlo dopadljivim "bijelima"...

Za, konačnih 2-0, za prvu Dinamovu pobjedu protiv Hajduka u sezoni, za nastavak izvlačenja iz mini-krize, za drugi derbi u nizu, s gol-razlikom 6-0. No, i iz ovoga će Bjelica sigurno izvlačiti neke analize. No to je zato što je sa svojom momčadi standarde podigao jako visoko...

HAJDUK - DINAMO 0:2 (Kadzior 47', Ademi 75')

HAJDUK: Posavec; Ismajli, Dimitrov, Mujakić; Juranović, Jurić, Barry, Caktaš, Tahiraj; Jairo, Kreković

Klupa: Ljubić, Nejašmić, Simić, Jakoliš, Eduok, Blagaić, Vučur, Čolina, Vušković, Radić, Dellova, Jradi.

DINAMO: Livaković; Moharrami, Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac; Moro; Kadzior, Ademi, Gojak, Oršić; Petković

Klupa: Zagorac, Hajrović, Majer, Gavranović, Ivanušec, Moubandje, Ćuže, Stojanović, Đira, Kulenović.

------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO

90'+3' - Posljednja promjena u momčadi Dinama. Ušao je Kulenović umjesto Petkovića.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

82' - Drugi put mijenja Bjelica. Izašao je danas sjajni Sadegh Moharrami, mijenja ga Petar Stojanović.

76' - Prva zamjena kod Modrih. Umjestso Amera Gojaka u igri je Marko Đira.

75' - GOOOL! Petković je ispremiješao Hajdukovu obranu i pronašao Oršića koji se na pet metara spetljao, međutim lopta se sretno odbila do Ademija, a kapetan Modrih iz blizine pogađa za 2:0 na Poljudu!

- Došlo je do prekida derbija na Poljudu zbog velike bakljade i bacanja pirotehnike s poljudskih tribina.

68' - Nova velika šansa za Hajduk! Caktaš je probio Dinamovu obranu i sjajno šutirao ljevicom iskosa, a dobro postavljeni Livaković brani njegov pokušaj! Ljut je Dinamov vratar na svoje suigrače jer su se, čini se, previše opustili u posljednjih nekoliko minuta...

63' - Uzvraća sada Hajduk... Nakon prekršaja na Jairu, šutirao je Mijo Caktaš iz slobodnjaka, ali otišlo je to visoko iznad gola.

62' - Nova šansa za Modre! Kombinirali su Petković i Oršić, duplim su pasom ušli u šesnaesterac Bijelih, a Barry Hamza izvrsnom reakcijom spašava u posljednji trenutak.

58' - Dvostruka promjena kod Hajduka. Ušli su Eduok i Jradi umjesto Tahiraja i Stanka Jurića.

52' - Mislav Oršić stvara velike probleme hajdukovcima! Nakon jednog solo-prodora u kojemu je prošao nekolicinu igrača, šutirao je s ruba šesnaesterca, no samo preko grede...

47' - GOOOL! Oršić je napravio pomutnju u kaznenom prostoru Hajduka i zatim idealno centrirao za Kadziora koji glavom s pet metara pogađa mrežu pored nemoćnog Posavca... Dinamo na Poljudu vodi 1:0!

46' - Počinje drugo poluvrijeme na Poljudu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Žestoka borba odvija se na Poljudu između Hajduka i Dinama. Sijevale su prigode i na jednoj i na drugoj strani te se u nekoliko šansi istaknuo vratar Bijelih Josip Posavec. Pri kraju prvoga dijela Hajdukov branič Ardian Ismajli dobio je drugi žuti karton zbog prekršaja na Mislavu Oršiću pa će Hajduk u nastavku morati izdržati s desetoricom protiv Modrih.

45'+2' - Šansa za Hajduk! Tahiraj je jurnuo u kontru, došao je do šesnaesterca i u trenutku kada je mogao uputiti udarac, stigao ga je Moharrami i spriječio njegov nalet... u nastavku akcije došlo je do naguravanja između Dimitrova i Petkovića te su obojica dobili žute kartone.

Split, 040320
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 25. kola HT Prve lige, Hajduk - Dinamo.
Na fotografiji: detalj utakmice.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX CROPIX

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

42' - Odmah reagira Igor Tudor i vadi Leona Krekovića iz igre, zamijenit će ga 19-godišnji branič Stipe Radić.

40' - CRVENI KARTON ZA HAJDUK! Ismajli je srušio Oršića uz aut-liniju i cijela je Dinamova klupa skočila tražeći opomenu, bio je to prekršaj 'u tijelo' i glavni sudac Ivan Bebek pokazao je Hajdukovu braniču drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton!

38' - Žuti karton dobio je Emir Dilaver zbog prekršaja na Leonu Krekoviću.

37' - I ništa od toga, završio je Kadziorov udarac u živome zidu.

36' - Stanko Jurić ruši Gojaka u zoni udarca! Izvest će to Damian Kadzior...

34' - Sjajan potez Mislava Oršića! Dinamov je napadač prošao Ismajlija i opalio s dvadesetak metara, išlo je to pod samu gredu, a Posavec se još jednom istaknuo atraktivnom paradom!

Split, 040320
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 25. kola HT Prve lige, Hajduk - Dinamo.
Na fotografiji: Moharrami Getgasari Sadegh, De Macedo Da Silva Jairo.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX CROPIX

27' - I Jairo je isprobao svoj udarac, ali lagan je to plijen za Dinamovu 'jedinicu'.

26' - Novi pokušaj Hajduka! Hamza Barry je opalio iz daljine, a Livaković to bez poteškoća hvata...

24' - Sijevnula je kontra Dinama, Mislav Oršić je pokušao pronaći Petkovića, no Ismajli je na vrijeme reagirao.

18' - Šansa za Bijele. Dobro su kombinirali Jairo i Kreković, međutim Dinamova je obrana dobro postavljena. Zasad bez većih prigoda nakon početnoga juriša...

13' - Zicer nad zicerima promašio je Kreković! Hamza je započeo akciju i idealno uposlio Jaira koji prebacuje na drugu vratnicu, a ondje Leon Kreković šutira nebu pod oblake! Ovo se moralo zabiti...

Split, 040320
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 25. kola HT Prve lige, Hajduk - Dinamo.
Na fotografiji: Mislav Orsic, Ardian Ismajli.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX CROPIX

11' - Prvi žuti karton dobio je Ardian Ismajli zbog opasne igre u duelu s Mislavom Oršićem.

10' - Velika prilika za Hajduk! Jairo se sjurio u kontru i izbio sam pred Livakovića, no Moharrami ga je uspio stići i omesti dovoljno da Brazilac ne uputi udarac prema golu...

2' - Kakva šansa za Dinamo! Kapetan Arijan Ademi sjajno se izborio za udarac pored Mujakića i opalio s desetak metara iskosa, a Posavec to fantastično brani!

1' - Počeo je derbi na Poljudu! Glavni sudac je Ivan Bebek iz Rijeke.

------------------------------------------

18.55: Igrači su istrčali na poljudski travnjak. Tribine su dupkom pune i atmosfera ja fantastična, kako i priliči najvećem hrvatskom derbiju. Sve je spremno za početak!

18.45 Premda je bio najavljen u udarnoj postavi Dinama, Slovenac Petar Stojanović susret je počeo s klupe za pričuve. U prvom sastavu bio je Iranac Sadegh Moharrami koji je igrao i na prošla dva susreta Modrih, što je znak da je dobio šansu u kontinutetu, ovo mu je četvrta utakmica od šest odigranih u prvenstvu u nastavku i očigledno je da mu trener Nenad Bjelica vjeruje kada ga je stavio u derbiju. On je odradio posudbu u Lokomotivi, vratio se u Maksimir i sada se za mjesto bori s iskusnim slovenskim reprezentativcem Stojanovićem. Ostali u prvih 11 bili su oni za koje se pretpostavljalo da će startati.

Zagreb, 290220.
Stadion Maksimir.
Utakmica 24. kola 1. HT lige izmedju GNK Dinamo i HNK Rijeka.
Na fotografiji: Sadegh Moharrami, Daniel Stefulj.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

18.40 Trener Hajduka Igor Tudor odlučio se za igru sa dva napadača u poljdskom derbiju protiv Dinama. Mjesto u startnoj postavi ponovno je zauzeo mladi Leon Kreković koji u Osijeku nije igrao od početka, kako je Tudor kazao, zbog manjega problema s mišićem. Tako je u Osijeku malo iza Jaira bio Mijo Caktaš, a ovaj put s njim su bili i Brazilac i mladi Kreković, pa je Tudorova opcija prema naprijed bila ofenzivnija. Ipak, u veznom redu odlučio se za Stanka Jurića prije nego Bassela Jradija. Libanonac s danskom putovnicom bio je pričuva, Jurić je zbog svojih defanzivnih kvaliteta dobio prednost.

Solin, 021119.
Stadion Pokraj Jadra.
Utakmica 12. kola 2. HNL izmedju NK Solin i HNK Hajduk II.
Na fotografiji: Leon Krekovic. 
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX / Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX

18.30 Okrugli će ovo biti derbi Hajduka i Dinama, po službenoj statistici koja broji i one registrirane za zelenim stolom, današnji susret je 90. po redu u Prvoj HNL. Dinamo ima prednost jer je dobio 41 utakmicu, 23 su završile neodlučeno, a 25 ih je dobio Hajduk. Što se tiče susreta igranih u Splitu, tu je Hajduk u prednosti, jer je od 44 utakmice dobio 19, Dinamo je na Poljudu slavio 11 puta, a u 14 navrata bilo je neriješeno. Zajedno s utakmicama igranima u Kupu i Superkupu, odigrano ih je 118 - 33 puta je slavio Hajduk, 29 je bilo remija, a 56 pobjeda dosad je slavio Dinamo.

18.15 Evo i foto-galerije pripreme Hajdukovih navijača za utakmicu.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

18.10 Torcida je poslala poruku navijačima Hajduka uoči utakmice.

18.00 Na klupi su za Hajduk i igrači poput Eduoka, odnosno Jakoliša koji bi mogli promijeniti ritam utakmice u trenutku eventualnog ulaska. Kadzior i Gojak u Dinamu su dobili prednost pred Majerom i Ivanušecom.

17.50 Stigli su sastavi za današnju utakmicu. Od prve minute za Dinamo kreće Moharrami umjesto Stojanovića, dok je u Hajduku prednost nad Jradijem dobio Kreković.

17.40 Zanimljiv je podatak da su u Hrvatskoj ligi dvojica trenera bila u oba tabora - Miroslav Ćiro Blažević i Nenad Gračan. Legendarni Ćiro je vodio jednu utakmicu kao trener Hajduka u Maksimiru (0:0), a Gračan je slavio dvaput u Maksimiru, jednom kao trener Hajduka, a jednom kao trenera Dinama. Zanimljivo je da su obojica bili i na klupama Rijeke i Osijeka, pa su tako zaokružili treniranje četiri najbolja hrvatska kluba. Što se tiče razdoblja iz lige bivše države, dvojica trenera su ostala najviše zapamćena jer su sjedili na obje klupe, Zagrepčanin Branko Zebec vodio je Dinamo i Hajduk, a isto je u svom životopisu imao Tomislav Ivić.

Luka Gerlanc / CROPIX
CROPIX

17.30 Na derbiju između Hajduka i Dinama bit će najmanje 20 tisuća ljudi, jer je već dan prije utakmice bilo toliko osiguranih mjesta na Poljudu. Prodaja karata počele je prošli tjedan, još prije gostovanja kod Osijeka, a pretplatnicima koji ih je oko sedam tisuća, pridružio se još 13 tisuća ljudi koji su do utorka popodne nabavili ulaznicu za utakmicu. Sigurno će biti i onih koji će kartu kupiti na dan utakmice, jer stižu s udaljenijih destinacija. Hajdukove utakmice s Dinamom su uvijek ekstra posjećene, primjerice, na prošlom derbiju u Splitu u prvom dijelu prvenstva koji je igran krajem kolovoza bilo je - 29.359 gledatelja.

17.25 Dobar dan, dragi čitatelj portala Sportskih novosti. Dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 25. kola HNL-a između Hajduka i Dinama. Čeka nas veliki derbi na Poljudu, ostanite uz nas...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 18:11