Ante Cizmic / CROPIX
STIGLA I NOVA KAZNA

VIDEO: DVOSTRUKA ŠTETA ZA HAJDUK IZ VELIKOG DERBIJA, TRENER OSTAO BEZ DESNE RUKE NA TERENU Hajduk bez njega ove sezone ne zna za pobjedu

HAJDUK Trener Splićana Siniša Oreščanin u vrlo važnoj nedjeljnoj utakmici za europske bodove s Osječanima (19.00) neće imati ‘desnu ruku na terenu’
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. travanj 2019. 01:47

Mijo Caktaš isključen je u derbiju, neće Dugopoljca biti u nedjelju protiv Osijeka, ali i u sljedećoj utakmici protiv Lokomotive i to je veliki hendikep za Bijele. Dvostruka šteta iz derbija, jer osim izgubljenih bodova, ostao je Oreščanin bez jednog od ključnih igrača. Prije negoli se pozabavimo posljedicama izostanka Caktaša i njegovim učinkom u dosadašnjem dijelu sezone, treba razjasniti njegovo isključenje. Je li situacija iz 76. minute sporni detalj ili je Batinić ispravno postupio, upitali smo Damira Matovinovića, jedinog hrvatskog suca koji je arbitrirao na Svjetskom prvenstvu.

- Batinić je ispravno postupio - bez oklijevanja je kazao Matovinović.

- Sudac je pustio prednost, dao je Caktašu mogućnost da nastavi igrati, ali njegova reakcija je bila neprimjerena. Zaslužio je isključenje čak i ako je bio pokušaj udaranja rukom po licu, jer i pokušaj se tretira kao namjera i vrijedan je isključenja - objasnio je Matovinović.

Sudac u pravu

Prisjetio se pritom negdašnji riječki arbitar kako je u istom derbiju prije 37 godina imao sličnu situaciju.

- Zlatko Vujović je prolazio po krilu, a Bračun ga je vukao. I vukao i vukao, a ja sam puštao prednost. Međutim, kada prednost nije ostvarena, dosudio sam prekršaj za Vujovića. I nema tu problema dok Vujović, iživciran Bračunovim potezanjem, ne udari beka Dinama. U prekidu, bez lopte. I što sam mogao nego dati Vujoviću crveni karton. Ali, prije nego sam izvukao karton, reagirao je i Bračun. Glavom je udario Vujović i obojica su dobili crvene, zaradili isključenje.

Caktaš dobio dvije utakmice neigranja

Disciplinski sudac Prve HNL Alen Klakočer je donio odluku. Mijo Caktaš, je zbog isključenja na utakmici Hajduk-Dinamo (namjerno udaranje protivničkog igrača otvorenim dlanom u predjelu glave) kažnjen s dvije utakmice zabrane igranja i 5.000 kuna.

Je li sudac Batinić trebao prekinuti akciju u začetku, da ne dođe do težeg prekršaja, nervoze Caktaša?

- Nije trebao prekinuti akciju u početku, jer ako suparnički igrač radi prekršaj, to ne znači da igrač nad kojim je napravljen prekršaj ima pravo udarati protivnika. Po mojem sudu, Batinić je sve dobro napravio u tom kontaktu Caktaša i Šunjića. Ali, Caktaš nije smio onako nesportski reagirati - zaključio je dr. Matovinović.

screesnhot HNTV

Silno važna uloga

Stručno mišljenje je kristalno jasno, ali i da je drukčije, posljedice su iste. Oreščanin nema Caktaša za dva sljedeća ogleda, s Osijekom i Lokomotivom, igrat će prvi put bez svog stožernog igrača otkada je preuzeo klupu Bijelih krajem studenoga prošle godine. S njegovim prelaskom iz B momčadi u najbolju ekipu Hajduka podudara se i “igračka renesansa” Caktaša. Zaigrao je Mijo s Oreščaninom kao u najboljim danima prije prodaje u Rubin. Zabio je sedam od svojih 10 pogodaka ove sezone u mandatu Oreščanina, preporodio je treći trener Bijelih Miju Caktaša. Napravio ono što nije pošlo za rukom Kopiću i Vuliću. Velikih su problema obojica imali s Caktaševim ozljedama, stalnim objašnjavanjima “je li spreman ili nije”. Kopić mu je zato oduzeo kapetansku vrpcu, Vulić vratio, ali brzo je stigao problem s konstatacijom liječnika “može igrati” i Caktaševim stavom “ipak ja ne mogu”. Sve se to događalo prije utakmice u Velikoj Gorici i nakon toga je vrpca opet završila na ruci Josipa Juranovića. Treba pritom reći kako je Caktaš kod Vulića igrao na očekivanoj razini nekoliko utakmica u rujnu, ali kratko je trajala idila. S Oreščaninom se našao na istoj “frekvenciji” od prve utakmice, zabijao golove u seriji. Čak i asistirao, jer pola asistencija upisao je kod aktualnog trenera.

- Caktaš je moja desna ruka na terenu - govorio je Oreščanin kojem je Mijo bio jedan od tri stožerna igrača proljetnog uzleta zajedno s Posavcom i Jairom.

Split,160319.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 1. HNL 25. kola izmedju HNK Hajduk i NK Rudes.
Na fotografiji: Mijo Caktas i Sinisa Orescanin.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX

Oreščanin je Caktaša “pridobio” pozicijom polušpice iz koje je Dugopoljac imao najveću slobodu igre i kreacije. Ali, za Osijek mora Oreščanin pronaći “novog Caktaša”. U konkurenciji su prije svih Jradi koji je prošlog ljeta doveden da bi igrao polušpicu, zatim, ako bude spreman, Francesco Tahiraj i naposljetku Sahiti koji ima opasan udarac s distance. Uz, to vjeruje Oreščanin i Jradiju i Sahitiju. Za poziciju polušpice najbolji izbor bio bi Teklić, ali zbog niza okolnosti nema ga u kadru prve momčadi ovog proljeća. Ali, tko god zamijeni Caktaša, jasno je da je Oreščanin na velikim mukama. Caktaš i Jairo postigli su po 10 golova, zajedno polovicu, 20 od 40 zgoditaka Hajduka u ovom prvenstvu. Zato je, bez obzira na izbor zamjene, Caktašev izostanak golemi hendikep za Bijele protiv Osijeka, a taj dojam dodatno pojačava statistika.

Caktaš je, naime, ove sezone propustio 6 HNL-utakmica Hajduka, koji ni u jednoj nije pobijedio bez svoje “desetke”. Pet neriješenih i jedan poraz učinak je Hajduka bez Caktaša. Remizirali su Bijeli protiv Lokomotive na Poljudu, izgubili od Gorice na svom stadionu i potom odigrali neriješeno s Interom i Belupom na gostovanjima u mandatu Kopića. Dok je Vulić sjedio na klupi propustio je Mijo dva susreta, domaći dvoboj s Rijekom (žuti kartoni) i Goricu u gostima. U oba susreta Hajduk je odigrao 1:1.

Sveukupno, Hajduk ima pet bodova iz šest susreta koje je igrao bez Mije Caktaša ove sezone!?

Caktaš dobio dvije utakmice neigranja

Disciplinski sudac Prve HNL Alen Klakočer je donio odluku. Mijo Caktaš, je zbog isključenja na utakmici Hajduk-Dinamo (namjerno udaranje protivničkog igrača otvorenim dlanom u predjelu glave) kažnjen s dvije utakmice zabrane igranja i 5.000 kuna.

Rezultati by SofaScore

Linker
18. travanj 2024 07:43