VITEŠKA IGRA

VIDEO: GLASAJTE ZA FAIR-PLAY POTEZ HNL-A, OVO VRAĆA VJERU U NOGOMET Častan akt kapetana Hajduka, prekrasna pomirba ili poštena gesta mladog dinamovca?

Jesenski dio HNL sezone pamtit ćemo po lijepim potezima, atraktivnim golovima i bravuroznim obranama, ali i po lijepim ljudskim gestama koje su podsjetile da je nogomet jedna viteška igra. Ovdje smo za vas izdvojili tri Fair-play poteza o kojima se pričalo, a u anketi možete glasati za najbolji.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 31. prosinac 2018. 09:07

1. Kapetan Hajduka Josip Juranović vratio loptu Riječanima

U 3. kolu HNL-a igrao se popularni Jadranski derbi, utakmica između velikih rivala Rijeke i Hajduka. Susret je završio remijem, a osim fantastične atmosfere na Rujevici, utakmica će ostati upamćena po prekrasnom fair-play potezu Hajdukova kapetana Josipa Juranovića.

Igrala se 33. minuta kada je Hajdukov napadač Mirko Ivanovski laktom udario veznjaka Rijeke Darija Čanađiju, a potom je teatralno pao kako bi izbjegao žuti karton. Glavni sudac utakmice Igor Pajač iz Zeline dosudio je prekršaj za splitsku momčad uz glasno protestiranje riječke klupe i zvižduke s tribina. Posebno je uznemiren bio tadašnji trener Rijeke Matjaž Kek kojega su pomoćni suci i stručni stožer morali smirivati.

Josip Juranović u tom se trenutku odlučio na hvalevrijedan potez te je loptu ispucao u gol-aut. Na tome mu je odmah čestitao Alexander Gorgon, a Matjaž Kek je nakon utakmice izjavio: "Hvala Juranoviću! Dao je neki pečat svemu ovome, ovoj fer borbi. Možemo biti veliki konkurenti, ali ovo mi vraća vjeru u nogomet."

----------------------------------------------------------------------------

2. Pomirba Saida i Kahline

Velikogoričani su u četvrtome kolu HNL-a kao najugodnije iznenađenje prvenstva napravili pravu senzaciju na Poljudu. Znalo se da Hajduk nije u najboljoj formi, no nitko nije očekivao pobjedu novopečenih prvoligaša od dva gola razlike.

Nezadovoljstvo splitskih igrača pod pritiskom publike s tribina eskaliralo je u samoj završnici susreta kada je u sudačkoj nadoknadi Ahmed Said, razočaran zbivanjima na terenu, divljački udario vratara Gorice Kristijana Kahlinu glavom u glavu. Said je dobio izravni crveni karton, a pri izlasku sa stadiona sukobio se i s trenerom gostujuće momčadi.

Tri mjeseca poslije, u 13. kolu na Gradskome stadionu u Velikoj Gorici, u uzvratnoj su utakmici organizatori odlučili pomiriti zaraćene strane. Said i Kahlina su se zagrlili, razmijenili dresove i zajedno pozirali za fotografiju.

Scena za povijest zaslužila je nominaciju za fair-play potez HNL-a.

Zagreb, 041118. 
Gradski stadion Gorica.
Prvenstveni susret Hrvatski telekom Prva liga, HNK Gorica i HNK Hajduk.
Na fotografiji: Kristijan Kahlina i Said Ahmed.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

----------------------------------------------------------------------------

3. Dinamovac Mario Šitum priznao da je zadnji igrao loptom

U 17. kolu HNL-a snage su odmjerili zaprešićki Inter i Dinamo. Igrala se 14. minuta susreta, u solo-prodoru bio je Dinamov veznjak Mario Šitum koji nije uspio proći obrambeni blok igrača Intera. U prvi trenutak izgledalo je kao da se lopta u korner odbila od braniča Intera Herdija Prenge, no čini se da je ipak zadnji s njom igrao Šitum.

Glavni sudac Damir Batinić iz Osijeka dosudio je udarac iz kuta, ali Prenga je odmah protestirao i molio Šituma da prizna tko je zadnji igrao loptom. 26-godišnji dinamovac je reagirao iznimno korektno i odlučio loptu vratiti Zaprešićanima te je time zaradio nominaciju za fair-play potez HNL-a.

Screenshot

Svojim glasovima možete odlučiti koja će situacija biti priznata za najbolji fair-play potez HNL-a.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:55