Foto: Vojko Basic / CROPIX
DVA KOLA DO KRAJA

VIDEO: HAJDUK IZBORIO JEDNU OD NAJUVJERLJIVIJIH POBJEDA OVE SEZONE Spasitelj Bijelih postao prvi strijelac HNL-a i doveo Splićane na korak do Europe!

Samo lijepe vijesti za navijače Hajduka stižu iz Kranjčevićeve. Splićani su na gostovanju u 34. kolu HNL-a pomeli Rudeš sa 4:1, što je jedna od najvećih pobjeda Bijelih ove sezone (istim rezultatom slomili su Rudeš i u 16. kolu), a apsolutni junak susreta je Mijo Caktaš - strijelac tri pogotka, asistent za četvrti i novi prvi strijelac HNL-a sa 17 pogodaka.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. svibanj 2019. 19:13

RUDEŠ - HAJDUK 1:4 (0:1 - Caktaš (16), 0:2 - Caktaš (58), 1:2 - Lisaković (62), 1:3 - Caktaš (63), 1:4 - Jradi (66).

​ZAGREB Igralište u Kranjčevićevoj. Gledatelja 2.000. Sudac: Igor Pajač (Zelina). Pomoćnici: Đurak, Kezele.

​RUDEŠ (4-4-2): ​Banić - Filipović, Pejović, Smoljo, Obanor (od 63. Boršić) - Barić (od 59. Kovačević), Joao Erick, Halilović, (od 60. Božić -), Lisaković - Mrkonjić, Štrkalj.

​HAJDUK (4-2-3-1): Posavec - Jurić, Svatok, Lopez, Bradarić - Hamza (od 62 Nejašmić), Palaversa - Jradi, Caktaš, Gyurcso, (od 70. Delić -), Jairo.

"Mijo, Mijo", ustao je dobar dio zapadne tribine Kranjčevićeve u 65. minuti i ovacijama pozdravio hat-trick Hajdukove desetke. Zabio je Caktaš svoj 15., 16. zatim i 17. gol ove sezone, gol koji ga je odveo, usamljenog, na vrh ljestvice strijelaca. A Rudešane definitivno i matematički poslao u Drugu HNL. Ako je nakon popodnevnog poraza Istre od Intera još postojala sušta teorija (devet bodova u tri utakmice), ako se nakon Lisakovičeva pogotka za 1:2 ukazala još iskrica nade u rudeško čudo, u 65. minuti dobili smo novog drugoligaša.

A minutu kasnije Jradi je pogodio i dodatno "zakucao" domaćine. Dvije sezone su Rudešani bili u Prvoj HNL, vidjet ćemo hoće li i kad ponovno ući.

Bilo je od prve minute jasno da je Hajduk raspoložen, da su Bijeli došli u Kranjčevićevu po tri boda, važna tri u toj borbi za Europi. Već na samom početku dobra akcija Splićana po desnoj strani, povratnu loptu "udario" je Gyurcso, ali zamalo pokraj gola. No, bila je to dobra najava kako će izgledati ovaj dvoboj. Jer, Hajduk je dobro nadirao, stizao preko bokova do šesnaesteraca, ali nedostajao je obično zadnji pas ili su udarci bili neprecizni.

Onda je s te desne strane došao i pogodak za gol, lucidno dodavanje Jaira Caktaš je završio pogotkom. Puno je lopti išlo na Caktaša, jasno, cilj je ove utakmice bio ne samo pobijediti nego i ponuditi Caktašu što više prilika za pogotke, pomoći mu da zasjedne na golgeterski vrh. Taj je gol Caktaša dodatno razigrao, zabio je uskoro još jedan, poništen je zbog zaleđa. Zastavica je podignuta još jednom kad je sam išao prema vratima. Uz, naravno, komentare Hajdukovih navijača i sumnje da će Caktaš na kraju dostići potrebne brojke. Potom je Caktaš odlično proigrao Jaira, vratio mu za onu asistenciju, ali on nije bio ako precizan. Sam je bio pred Banićem i pucao - pokraj gola.

Još jednom je Jairo pucao, preko grede. Mogli su Splićani riješiti puno toga u prvom dijelu, uzalud je s klupe svojim igračima vikao Tomislav Ivković, malo toga su ponudili prema naprijed. Najopasniji je bio Mrkonjić, zaprijetio je iz slobodnjaka pa i s vrha šesnaesterca, nedovoljno dobro da bi Posavec išao po loptu u mrežu. Već u 38. minuti odlučio se Ivković za zamjenu, izvadio je Barića, ubacio Franka Kovačevića koji je vrlo brzo bio u prilici, loše je pucao. Jednom prilikom tražili su Rudešani i igranje rukom Bijelih u šesnaestercu, Pajač nije mislio jednako.

HNL: Lista najboljih strijelaca

17 - Mijo Caktaš (Hajduk)

16 - Jakov Puljić (Rijeka)

Mirko Marić (Osijek)

14 - Lukasz Zwoliński (Gorica)

13 - Komnen Andrić (Dinamo/Inter Zaprešić)

Ivan Krstanović (Slaven Belupo/Lokomotiva)

12 - Jairo (Hajduk)

11 - Antonio Čolak (Rijeka)

9 - Héber (Rijeka - otišao u New York City)

Ramón Mierez (Istra 1961)

Bruno Petković (Dinamo)

8 - Iyayi Atiemwen (Dinamo/Gorica)

Alexander Gorgon (Rijeka)

Dejan Radonjić (Lokomotiva)

A u nastavku je stigla odluka, naravno, na krilima Mije Caktaša. Povisio je na 2:0, nakon što su Splićani promašili još poneku priliku, a onda su s druge strane zasjali Mrkonjić i Lisakovič, jedan od rijetkih s prvoligaškim pedigreom u ovoj momčadi.

Bjelorus je smanjio, ali Caktaš je opet povisio potom i dodao Jradiju te završio ovu priču. Hajduk je sve bliže Europi, Caktaš individualnom trofeju, a Rudeš u nižem rangu.

Nadali su se Hajdukovi navijači do kraja da će Caktaš zabiti još koji pogodak, vikali mu da puca i s 30 metara, da ide sam prema golu, suigrači su ga tražili loptama, jednom je i bio u prilici, ali je loše primio loptu. Možda mu na kraju i ova tri budu dovoljna.

RUDEŠ - HAJDUK 1:4 ( Lisaković 62' / Caktaš 17', 57' 65', Jradi 66')

RUDEŠ: Banić; Filipović, Smoljo, Pejović, Obanor; Erik, Halilović; Barić, Lisaković, Mrkonjić; Štrkalj

HAJDUK: Posavec; Bradarić, Lopez, Svatok, Jurić; Hamza, Palaversa, Jradi; Caktaš; Gyurcso, Jairo

------------------------------------------------

90' - KRAJ UTAKMICE! Odličan susret gledali smo u Kranjčevićevoj. Hajduk je zasluženo slavio, a pravi junak Bijelih bio je Mijo Caktaš koji je zabio tri pogotka i upisao jednu asistenciju. Caktaš je u ovim trenucima prvi strijelac Prve HNL s jednim golom ispred pratnje.

81' - Sada je Hajduk imao dvije prilike zaredom. Prvo je Nejašmić pucao pored gola, da bi zatim Bradarić istu stvar napravio svega minutu kasnije. Bio je ovo 18. udarac Hajduka na utakmici.

66' - GOOOL! Što se sada događa! Kakva utakmica! Hajduk je povećao preka Jradija, a nakon tri pogotka Caktaš se upisao i u asistente.

65' - GOOOL! Ponovno Mijo Caktaš! Njegov hat-trick kojim u ovim trenucima postaje najbolji strijelac Prve HNL! Nesebično mu je dodao Jairo, Banić brani prvi pokušaj, no lopta se ponovno odbija do Caktaša koji ne griješi drugi put. Torcida skandira Caktašu! Ori se Mijo, Mijo, Mijo!

63' - Poništen pogodak Hajduka! Zabio je Gyurcso, no ipak je malo požurio i Pajač sudi zaleđe.

62' - GOOOL! Vraća se Rudeš! Smanjuju domaćini preko Lisakovića koji nakon jednog ubačaja ostaje sam na nekoliko metara od gola i gura loptu pored vratara Bijelih.

57' - GOOOL! Povećao je Hajduk. Ponovno je strijelac Caktaš! Dobro su Bijeli kombinirali na desnoj strani. U jednom trenutku Gyurcso se odlučuje na udarac, lopta se na putu do gola lagano odbija i stiže do Caktaša koji s nekoliko metara nije imao težak zadatak. Obrana domaćih nakratko je zastala vjerujući da se radi o zaleđu. Caktaš se sada izjednačio na listi najboljih strijelaca HNL-a s Puljićem iz Rijeke i Marićem iz Osijeka. Sva trojica imaju po 16 pogotaka.

55' - Slobodni udarac za Hajduk! Puca Gyurcso svom snagom, no odbija se to od obrane Rudeša u korner. Ipak nešto mirniju igru gledamo u nastavku.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Hajduk vodi 1:0 pogotkom Caktaša koji je zatresao mrežu u 17. minuti nakon sjajne akcije Bijelih. Gosti su puno bolje otvorili, nanizali nekoliko odličnih prilika, no Rudeš se probudio u samom finišu prvog dijela i umalo došao do izjednačenja. Sve u svemu, sadržajnih 45 minuta.

43' - Nova prilika za domaći sastav! Kovačević se sam izborio za loptu, sjurio u šesnaesterac, no puca preslabo i Posavec to brani. Igrač Hajduka koji je na posudbi u Rudešu sad je umalo šokirao svoj klub.

41' - Mrtva šansa za Rudeš! Umalo su domaćini izjednačili. Dodao je Štrkalj za Mrkonjića koji ima savršenu poziciju gdje neometan puca s 15-ak metara, ali neprecizno. Ovo je njegova druga prilika na utakmici. Blizu pogotka bio je i u 28., no tada je uspješniji bio Posavec.

38' - Što je sada promašio Jairo! Odlično je Caktaš proigrao Brazilca koji izbija sam pred golmana Banića, ali loše puca i njegov udarac odlazi pored lijeve stative.

28' - Velika prilika za Rudeš! Krasna parada! Što je sada obranio Posavec! Lopta je išla u same rašlje, no vratar Hajduka još jednom pokazuje da je u sjajnoj formi. Mrkonjić je bio jako blizu prekrasnog pogotka! Lopta odlazi u korner.

26' - Poništen gol Hajduka! Ponovno je mrežu zatresao Caktaš, no sudac Pajač ispravno sudi zaleđe.

21' - Mijenjaju domaćini. Umjesto Barića ulazi Kovačević.

19' - Novi odličan napad Hajduka! Svatok izbija loptu do koje dolazi Jairo. Sjurio se Brazilac prema golu Rudeša, došao pred Banića i opalio, no njegov pokušaj odlazi pored desne strane gola.

- Pogodak Caktaša njegov je 15. u sezoni te sada zaostaje samo jedan za vodećim strijelcima lige Puljićem iz Rijeke i Marićem iz Osijeka.

17' - GOOOL! Prekrasna akcija Hajduka! Strijelac je Caktaš! Što su sada Splićani napravili obrani Rudeša! Ovo je bilo savršeno. Odlične kombinacije - sve je započeo Jurić, nastavio Jairo, a dovršio Caktaš na asistenciju Brazilca! Bijeli su kretnjama izbacili cijelu obranu domaćih, a Caktaš nakon toga nije imao većih problema te s nekih 10-ak metara trese mrežu.

10' - Pritišće Hajduk! Sve vodi prema tome da bi Banić danas mogao imati pune ruke posla! Odlično je raspoložen Jairo koji sada sjajnim driblingom izbacuje Filipovića, no domaćini ipak uspijevaju spriječiti nešto opasniji napad Bijelih.

2' - Odmah velika prilika za Hajduk - Jradi je prošao po boku, odigrao povratno za Gyurcsa no njegov udarac s desetak metara iskosa je završio pored gola

1'- Utakmica u Kranjčevićevoj je počela

18.20 - Stigli su sastavi! Siniša Oreščanin ipak je u prvih 11 za utakmicu s Rudešom odlučio gurnuti Palaversu. Najskuplji igrač Hajduka naći će se među starterima umjesto Nejašmića za kojeg se pretpostavljalo da će biti prvi izbor za ogled u Kranjčevićevoj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 02:57