Vlado Kos / CROPIX
DERBI KOLA

VIDEO: HAJDUK SLAVIO U FESTIVALU PROMAŠAJA NA GRADSKOM VRTU Pogledajte kako su Bijeli srušili Osijek i prekinuli crnu seriju protiv kluba s Drave

Osijek je na Gradskome vrtu u derbiju 19. kola izgubio od Hajduka pogotkom Mije Caktaša u 49. minuti. Hajduku je ovo prva ovosezonska pobjeda protiv Bijelo-plavih, Osječani su slavili dvaput u prvenstvu i jednom u kupu. Splićani su se ovom pobjedom približili petoplasiranoj Gorici koja s 27 bodova ima samo bod više, a Osijek je ostao drugi s 34 boda.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 03. veljača 2019. 12:18

OSIJEK - HAJDUK 0:1 (Caktaš 49')

OSIJEK: Malenica - Grgić, Škorić, Gutieri, Janža (od 81. Lopa) - Bočkaj, Pušić, Pilj - Boban (od 85. Dugandžić), Marić, Henty (od 64. Špoljarić)

HAJDUK: Posavec - Tudor, Ismajli, Mikulić (od 71. Lopez), Bradarić - Hamza, Nejašmić, Kalik (od 76. Jurić) - Caktaš - Jairo, Gyurcso (od 57. Tahiraj)

Dva puta je Osijek u ovom prvenstvu pobijedio Hajduk. Jednom i u Kupu, u četvrtfinalu, ali u nedjelju nije. Hajduk je bio bolji i zasluženo s minimalnim rezultatom osvojio sva tri boda. Osijek je podbacio ne samo zbog doživljenog poraza već i igre koju je prikazao. Iako, imao je i on svoje prigode, ali ne i raspoloženog strijelca. A za pozitivan rezultat treba puno toga, poglavito kada je na drugoj strani kvalitetan i raspoložen protivnik kao što je to bio ovaj puta Hajduk.

Obazriv je bio početak igre. U rizik nisu ulazili ni jedni ni drugi. Ispitivali su odnos snaga i pokušavali kratkim pasovima što drže čuvati loptu u svom posjedu. A u šestoj minuti Osijek je prvi zaprijetio. Bočak je izvrsno pronašao Bobana na desnoj strani, ovaj nisko, oštro, poslao loptu u kazeni prostor Hajduka gdje je Henty snažno pucao, ali netko je lopti promijenio smijer kretanja nakon čega je završila u korneru. U sedmoj minuti je Grgić s desne strane centrirao, Nejašmić odbio loptu na više od dvadeset metara a onda je k njoj pritrčao Bočkaj i uputio pravu bombu, ali preko grede. Samo dvije minute iza toga Pilj je u izglednu poziciju uveo Bobana. No, on je pucao mlako pa je Posavec uspio spriječiti opasnost.

Domaćini su se prvi otvorili i razmahali, ali i Hajduk je došao do svoje prigode. Nejašmić je opasno zapucao s dvadesetak metara ali lopta je tik kraj donjeg dijela lijeve vratnice otišla izvan igrališta. Zamalo je bilo po starom nepisanom pravilu da momčad koja ne zabije, koja je iskoristi svoju prigodu, veliku, a Bobanova je bila baš takva, primi gol u vlastitu mrežu. Derbi se otvorio u potpunosti. Oba su sastava pokušavala doći u vodstvo. Gledljiva je bila igra. Svoj su doprinos tome davali i jedni i drugi. Iako, malo po malo, ali sigurno, Hajduk je bolje povezao svoje redove, češće bio na polovici domaćina koji su se izgledalo je tako uzdali u kontranapade preko Bobana i Hentyja. A baš je jedan takav napad blijesnuo u dvadesetoj minuti. Bradarić je izgubio kontrolu nad loptom koja je došla do Bobana, on se oslobodio Nejašmića i Ismajlija pa uputio snažan udarac koji je Posavec teškom mukom odbio. Uzvratio je Hajduk preko Jira nakon što mu je s desne strane asistirao Tudor, ali iako je bio u jako dobroj poziciji iz koje je mogao dovesti svoju momčad u vodstvo nije bio precizan.

Dobar je bio derbi. Nedostajo mu je samo pogodak. Dojam je išao sve više na stranu Hajduka. U 34. Kalik je propustio veliku prigodu, ali i ona je samo potvrdila da su gosti kompaktniji i da imaju bolju organizaciju igre. Osijek se mučio. Kada je bio u posjedu lopte Hajduk je stao u blok a Bijelo-plavi nisu imali ideju i rješenje kako pronači neku pukotinu kroz koju bi se provukli i izveli svoj napad. Hajduk je to činio lakše, brže i jednostavnije. Njegovi su braniči uvijek bili visoko, u pritisku ka obrani domaćih, a onda je sve išlo na način brzog prebacivanja lopte iza leđa Osijekove obrane i ulaska u završnicu koja joj je donosila brige. A igrači Hajduka se nisu ustručavali ni pucanja izvan kaznenog prostora. Nejašmić čak tri puta, ali ciljnike nitko nije namijestio. Nije bilo golova, a dojam je nakon završetka prvog poluvremena prevagnuo na stranu gostiju. Igrali su s više napadačke orijentacije i agilnosti, a Osijek na mahove, više nešto kao šahovsku partiju u kojoj je svaki potez unaprijed planiran, ali i lako predvidljiv.

I nastavak igre je počeo uzbuđenjima. Prvo je Boban propustio dovesti Osijek u vodstvo kada je u 49. minuti pucao s deset metara pokraj vrata nakon što ga je poslužio Marić, a ubrzo je stigla kazna, jer kad nisu domaćini zatresli mrežu jeste gost. Caktaš je bio strijelac. Prije tog događaja Kalik i Tudor su izigrali obranu Osijeka a Tudorov je udarac teškom mukom u korner skrenuo vratar Malenica. Iz tog je prekida Hajduk poveo. Prekidi su Bijelo-plave i jesenas koštali često skupo stajali. Rezultatski minus naveo je trenera Osijeka promjenu i igrača i formacije. Igru je napustio Henty umjesto kojeg je ušao Špoljarić pa je dotadašnji sustav 4 - 3 - 3, Zekić preinačio u 4 - 4 - 2. Nešto je tada bolje njegova momčad izgledala. Imala je nakon akcije Pilja i Grgića po desnoj strani i prigodu za poravnanje. Dobro je sve učinio Špoljarić kojeg je Grgić poslužio, ali Tudor je u posljednjem trenutku podmetnuo nogu i izbacio loptu u korner. Kako se bližio kraj Hajduk je sve više vodio računa o čuvanju minimalnog vodstva. Zatvorio je Siniša Oreščanin igru. Osijek je pokušao što je mogao, ali nije uspio izbjeći poraz iako je pred kraj derbija igrao s maksimalnim rizikom. No, sve mu je bilo uzalud.

OSIJEK - HAJDUK 0:1 (Caktaš 49')

Osijek (4-3-3): Malenica - Grgić, Škorić, Tomelin, Janža - Bočkaj, Pušić, Pilj - Boban, Marić, Henty.

Hajduk (4-3-1-2): Posavec – Tudor, Ismajli, Mikulić, Bradarić – Barry, Nejašmić, Kalik – Caktaš – Jairo, Gyurcso.

------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

85' - Druga zamjena kod Osijeka. Trener Zekić iz igre vadi Gabrijela Bobana, a mijenja ga Marko Dugandžić.

82' - I još jedna velika prilika za Osječane! Nakon kornera lopta je došla do Bobana koji se opet nije najbolje snašao i s pet metara šalje loptu visoko iznad gola!

75' - Posljednja zamjena za Hajduk. Umjesto Anthonyja Kalika u igri je Stanko Jurić.

71' - I druga zamjena kod Splićana. Izašao je Mikulić, a priliku dobiva Borja Lopez.

70' - Kakva je ovo prigoda bila za Osječane! Pušić je prošao po desnoj strani i poslao sjajnu povratnu loptu na koju natrčava Špoljarić i puca s desetak metara, a gotovo siguran pogodak sprečava Tudor koji koljenom skreće udarac u korner. U nastavku se i Posavec istaknuo izvrsnom obranom.

64' - Prva zamjena u momčadi Osijeka. Izašao je Ezekiel Henty, a ulazi Josip Špoljarić.

58' - Kakva šansa za Bijele! Mikulić je bio najviši u skoku nakon jednoga kornera, a njegov udarac glavom s gol-linije čisti Henty!

57' - Prvu promjenu na utakmici radi trener Hajduka Siniša Oreščanin. Izašao je Adam Gyurcso, a zamijenit će ga Francesco Tahiraj.

49' - GOOOL! Iz toga je kornera Gyurcso ubacio loptu u šesnaesterac, Jairo ju je glavom prebacio na drugu vratnicu, a ondje se najbolje snašao Mijo Caktaš koji laganim dodirom Hentyju gura loptu kroz noge i ona ulazi u mrežu Osječana!

49' - Kakva prilika za Hajduk! Kalik je ubacio s desne strane, Tudor je bio u naletu, no njegov udarac fantastično brani Malenica i izbacuje loptu u korner!

48' - Prilika za Osijek. Marić je ubacio s lijeve strane, Boban je ostao potpuno sam na desetak metara, no kao da nije očekivao taj ubačaj, loše je zahvatio loptu i njegov udarac odlazi visoko iznad grede.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Gradskome vrtu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Sjajno prvo poluvrijeme u Osijeku, gledali smo utakmicu prepunu prigoda i pravo je čudo da u Gradskome vrtu nije bilo pogodaka. Redale su se šanse na objema stranama, derbi je u potpunosti opravdao očekivanja, a obje su momčadi izrazito motivirane i pogodak visi u zraku. U nastavku bi inicijativu mogla ostvariti momčad koja je u psihološkoj prednosti, a prvi pogodak mogao bi odlučiti derbi.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

39' - Prilika za Osijek. Grgić je lijepo opalio s oko 25 metara, bio je to respektabilan pokušaj, ali udarac odlazi malo pored vratnice.

34' - I opet je Hajduk mogao povesti! Jairo je prošao po lijevoj strani i napravio ogroman dio posla, poslao je povratnu loptu do Kalika koji puca isprve, a lopta završava u bloku Osječana, zatim puca još jednom, no ovoga puta udarac odlazi tik uz vratnicu!

26' - Fantastična akcija Bijelih! Gyurcso je poslao prizemnu loptu s desne strane, Kalik majstorski propustio do Caktaša koji dotrčava iz drugog plana i puca s vrha šesnaesterca, no zasmetao mu je osječki branič i udarac odlazi pored gola. Caktaš je pritom tražio prekršaj i unio se sucu Bebeku u lice te zaslužio prvi žuti karton na utakmici.

24' - Sjajna prilika za Hajduk! Tudor je lijepo ubacio s desne strane na 7-8 metara ispred osječkih vrata, a ondje se našao Jairo i pucao isprve, no samo preko grede.

21' - Kakva obrana Josipa Posavca! Osječani su u potpunosti izigrali obranu Hajduka, Boban se fantastično izborio za udarac i opalio s petnaestak metara, a vratar Splićana sjajnom reakcijom spašava mrežu gostiju!

18' - Još jedna prigoda Splićana! Tudor je ispremiješao obranu domaćih i opalio s vrha šesnaesterca, no Malenica dobro čita igru i brani taj pokušaj.

14' - Izvrsnu utakmicu gledamo u Osijeku! Sjajna dijagonala Ismajlija prema Caktašu koji je primio loptu i krenuo sam prema vratima, Malenica mu je već zatvorio kut, veznjak Bijelih tražio je Jaira u sredini, međutim obrana Osijeka presjekla je i izbila loptu izvan opasne zone.

11' - Uzvraća napokon i Hajduk! Nejašmić je sjajno opalio s vrha šesnaesterca, a udarac prolazi samo par centimetara od vratnice!

10' - I dalje traje pritisak domaćih! Bočkaj je fantastičnom 'loptom s očima' pronašao Bobana koji izbija sam pred Posavca i u situaciji 'jedan na jedan' puca ravno u vratara Hajduka! Trener Osječana Zoran Zekić izrazito je nervozno reagirao na ovaj promašeni zicer.

8' - I druga prigoda za Osječane! Sada je Grgić ubacio s desne strane, obrana Hajduka loše je očistila tu situaciju, lopta se odbija do Bočkaja koji silovito šutira s dvadesetak metara, no udarac odlazi preko grede.

6' - Prilika za Osijek! Boban je probio po desnoj strani, sjajno ubacio u šesnaesterac i kroz šumu nogu pronašao Hentyja koji puca po golu, no uz pomoć obrambenog bloka Posavec brani taj udarac!

3' - Oko 3000 gledatelja došlo je podržati svoje ljubimce na Gradskome vrtu, u Osijeku se ori: "Hoćemo pobjedu! Hoćemo pobjedu!"

1' - Počela je utakmica u Osijeku!

------------------------------------------------------------

14.55: Igrači su istrčali na travnjak Gradskoga vrta. Glavni sudac je Ivan Bebek iz Rijeke. Sve je spremno za početak!

14.00: Objavljeni su službeni sastavi.

Rezultati by SofaScore

Linker
22. travanj 2024 23:31