Rijeka - Hajduk
 Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
LUDI JADRANSKI DERBI

VIDEO: HAJDUK SLAVIO U JEDNOM OD NAJLUĐIH JADRANSKIH DERBIJA! BIJELI POBJEDOM SKOČILI NA DRUGO MJESTO Pogledajte strašne golove s Rujevice

U derbiju 18. kola Prve HNL Rijeka je u subotu na Rujevici poražena od Hajduka sa 1-2, a tragičar jadranskog derbija bio je vratar Rijeke Prskalo.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 02. prosinac 2017. 17:04

RIJEKA - HAJDUK 1:2 (Bradarić 11', / Bašić 3', Erceg 51')

RIJEKA (4-2-3-1): Prskalo - Vešović, Župarić, Punčec, Zuta - Maleš (od 72. Puljić), Bradarić (od 30. Pavičić) - Kvržić (od 82. Acosty), Mišić, Gorgon - Gavranović. Trener: Matjaž Kek.

HAJDUK (4-3-2-1): Letica - Tudor, Ismajli, Savvas, Memolla - Kožulj (od 76. Bosančić), Radošević, Bašić - Barry, Erceg (od 85. Pešić) - Ohandza (od 62. Almeida). Trener: Željko Kopić.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Hajduk je osvojio Rujevicu! Nakon 2082 dana Splićani su pobijedili (2:1) Rijeku i prekinuli niz od 20 utakmica bez pobjeda koji su posljednjih pet godina imali protiv Bijelih. Zasluženo, jer iskoristili su igrači Hajduka darove riječke momčadi, bili koncentrirani, u konačnici i manje griješili što je bio preduvjet za uzeti puni plijen.

Hajduk je iz jedina dva udarca u okvir gola iz igre (jednom je Bašić pucao iz slobodnog udarca) postigao dva pogotka i postao šesta momčad koja je ove sezone osvojila Rujevicu, Rijeka uz nekoliko dobrih prilika zapucala i jedanaesterac, pa konačni ishod je teško mogao biti drugačiji…

Nije bilo nimalo lako nogometašima obje momčadi sinoć na Rujevici gdje je jaka bura uvelike diktirala stanje na travnjaku i tribinama. A snagu prirode koju je u prvom poluvremenu imao protiv sebe prvi je upoznao Andrej Prskalo koji nije dobro izbio jednu povratnu loptu. Malo loša reakcija vratara Bijelih, malo vjetar i lopta se pretvorila u idealnu asistenciju za Tomu Bašića koji u 3. minuti nije propustio lijepim udarcem najaviti da bi ovo mogla biti večer Hajduka.

Rano vodstvo Splićana kao da je bila iskra koja je zapalila aktere i postala okidač za odličan nogomet s obzirom na silu prirode protiv koje su igrale obje momčadi. Ipak, Rijeka je i protiv vjetra ostavila nešto bolji dojam u prvom poluvremenu, posebno u prvih 30-ak minuta dok je na travnjaku bio Filip Bradarić. Nakon dvije akcije kojima je nedostajao samo bolji završni pas (Vešović 2' i Kvržić 7'), Rijeka se vrlo brzo uspjela vratiti u utakmicu zahvaljujući akciji koja u začetku nije puno obećavala. Ipak, Gorgon je slomio Tudora, Kvržić spustio loptu, a Bradarić iskosa zabio klubu u kojem je ponikao i u 13. minuti sve je krenulo ispočekta.

Vodstvo Hajduka i brzi odgovor Rijeke ipak nisu uspavali derbi, frcalo je sa svih strana, nije nedostajalo čvrstih duela, ali ipak ostaje dojam da su gosti slabo koristili prednost bure koju su imali iza leđa. Tek dva pokušaja Tome Bašića (16' i 40') nisu značajnije ugrozili gol domaćina čiji je ritam u prvom dijelu poremetila ozljeda Filipa Bradarića (zadnja loža). Ušao je Pavičić, donio malo više okomitosti, promašio i pripremio jednu odličnu priliku (Kvržić nije našao Gavranovića), ali Splićani su počeli osvajati duele…

Ipak, Kopić se s Belupovim receptom uspio donijeti Hajduku puni plijen. Početkom nastavka Splićani su ponovo šokirali domaćina i to opet nakon jedne velike individualne pogreške koje prate Riječane ove polusezone. Župarić je najprije pogodio Ercega pokušavajući izbiti loptu pa nasjeo na lažnjak nakon čega je ofenzivac Hajduka majstorski provukao loptu kroz noge Prskalu za 1:2.

Otvorio je pogodak Hajduka potpuno utakmicu, Rijeka je već u idućem napadu imala zicer Gavranovića kojeg je obranio Letica, u 54. je Pavičić iz voleja pucao preko gola, da bi u 61. minuti vratar Hajduka bio odlično postavljen na udarac Kržića. Sve to bio je uvod u ono što se dogodilo u 68. minuti kada je Kvržić dugo driblao pa pao u kaznenom prostoru nakon duela s Memollom, a Pajač na signalizaciju dodatnog pomoćnog suca Jovića pokazao na bijelu točku uz velike prosvjede igrača Hajduka. Loptu je uzeo Mario Gavranović, nije loše ni pucao, ali Letica je pročitao njegovu namjeru i sjajnom intervencijom prometnuo se u prvo ime utakmice.

Pogodila je Rijeka nakon toga i vratnicu (Mišić izravno iz kuta), navalila po izjednačujući pogodak, ali bez učinka. Željko Kopić (udaljen je s klupe u 73. minuti) još je jednom zagorčao Rijeci i postao trener Hajduka koji je zaustavio crnu seriju Splićana u jadranskim derbijima.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 03:16