Foto: Nikola Vilic / CROPIX
ISTRA PRUŽILA JAK OTPOR

VIDEO: HAJDUK UZ PUNO MUKE DO SLAVLJA NA STARTU NOVE SEZONE Buriću pobjeda u debiju, Simić zabio prvijenac u dresu 'Bijelih', pogledajte golove

Novi trener Hajduka debitirao je pobjedom na otvaranju nove sezone HNL-a, Bijeli su na Poljudu slavili protiv Istre 2:0. Strijelci su bili Stefan Simić i Barry Hamza pa u splitskome klubu mogu odahnuti i na miru se pripremiti za nastavak prvenstva.
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 21. srpanj 2019. 14:31

HAJDUK - ISTRA 1961 2:0 (Simić 8', Hamza 88')

HAJDUK (4-2-3-1): Posavec - Juranović, Ismajli, Simić, Dolček - Jurić 6, Nejašmić - Jradi (od 76. Kalik), Caktaš, Gyurcso (od 66. Hamza) - Jairo

ISTRA 1961 (4-2-3-1): Čondrić (od 68. Majkić) - Grujević, Rufati, Bosančić, Pavić - Lončar (od 67. Galilea), Obeng - Gržan, Ivančić, Rubić (od 83. Perić Komšić) - Fuentes

SPLIT Poljud Gledatelja 8.284 Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac)

​Hajduku je bilo važno dobiti utakmicu s Istrom na bilo koji način kako bi dobio mir nakon ispadanja od Gzire United koja je prouzrokovala smjenu trenera. Novi trener Damir Burić nije imao puno vremena za pripremu, nego je pošto-poto morao dobiti susret. Na koncu je to uspio, ali ispred njega je još dosta rada i treninga kako bi se upoznao što bolje s momčadi te svima našao poziciju u svom novom sustavu koji je prezentirao u ovoj utakmici.

Istra je imala svojih perioda i ozbiljnih prigoda, no u konačnici će se pamtiti samo pobjednik. Bijeli su od samoga početka krenuli napadački, no na prvu situaciju koja je na nešto mirisala, čekalo se do sedme minute kada je Caktašev pokušaj Istrina obrana odbila u korner. I odmah nakon prekida Hajduk je poveo, što je bio idealan scenarij koji je novi trener očekivao na startu. Osim toga i Simić je ispunio dječački san da zaigra za Hajduk, a još je u prvom nastupu na domaćem stadionu uspio je zabiti pogodak. Hajduk je nastavio kontrolirati događaje i imati veću inicijativu i nakon ranoga pogotka, tako da je uskoro prigodu imao Gyurcso. Na drugoj smo strani zabilježili Istrin izlet kada je Grujević malo kasnio u kaznenom prostru na ubačaj zdesna. Potom je Hajduk imao još dvije solidne situacije. Svježi Gyursco je prošao po lijevoj strani te ubacio, no Caktašev udarac s 5-6 metara obranio je odličnom intervencijom Čondrić. Zatim je Jurić zdesna ubacio, a Jairo pucajući glavom pogodio Čondrića.

Potom se dogodilo da su se prigode počele redati na obje strane, Istra je zaigrala nešto ambicioznije pa je tako Gržan s 18 metara pucao u sami kut, ali je Posavec odbio u korner koji na kraju nije ni dosuđen. Nakon pokušaja Jurića i Jaira, pucao je i Fuentes, a na drugoj strani i Nejašmić. Sadržajno je bilo u prvom dijelu. Gosti su mogli izjednačiti kada je Rufati iz blizine pucao glavom, no Posavec je sjajno obranio. Odlična prigoda, a još bolja intervencija. Hajduk je pak vodstvo mogao povećati u 40. minuti kada je Caktaš pasom izbacio Jaira u prostor, no on je u završnici loše pucao, možda je mogao prije napraviti fintu. Nešto bolje je šutirao ubrzo Istrin Fuentes, ali lopta je otišla malo od vratnice.

Nastavak je počeo dvostrukim pokušajem Rubića koji je ljevicom pucao najprije u blok, a potom iznad vrata. U 50. minuti Juranović je prošao po desnoj strani i uputio centaršut koji Jairo s 15 metara nije dobro zahvatio glavom. Istra je igrala otvorenoga garda, kao i Hajduk koji je ostavljao prostora otraga. Pokušao je u 53. Obeng s 20 metara, no od Fuentesa se lopta odbila u gol-aut.

Veliku šansu imao je Caktaš u 56. minuti nakon proigravanja Nejašmića, ali je Čondrić odbio u korner, da bi malo poslije Simić blokirao ispred Grujevića koji je bio prilici. U 63. minuti je Grujević lijepo nabacio, Rubić je bio viši u skoku od Juranovića, ali nije pogodio. Na drugoj strani je sijevnula brzinska akcija, kada je pucao Caktaš, obranio Čondrić, a Jairo je promašio nakon odbijene lopte.

Čondrić je imao zaista vrhunsku večer na Poljudu, skidao je zicere i držao svoju momčad u igri, ali je uskoro morao izići zbog ozljede pa je na njegovo mjesto ušao Majkić.

Hajduk je, što se bližila završnica stao na loptu, činilo se smanjio broj gostujućih izleta, no ipak je Istra imala veliku prigodu za izjednačenje kada je Ivančić neometan s 12 metara prebacio vrata. U 82. su imali slobodni udarac kada je Grujević pucao malo pokraj vrata.

Na kraju je ipak Hajduk došao do drugog pogotka. Hamza je u 88. minuti iskoristio pogrešku Rufatija.

HAJDUK - ISTRA 1961 2:0 (Simić 8', Hamza 88')

HAJDUK: Posavec - Dolček, Simić, Ismajli, Juranović - Nejašmić - Gyurcso, Caktaš, Jurić, Jradi - Jairo

ISTRA 1961: Čondrić - Pavić, Bosančić, Rufati, Grujević, Rubić - Ivančić, Regan, Lončar, Gržan - Fuentes

----------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+4' - JOŠ JEDNA STOPOSTOTNA ŠANSA ZA HAJDUK! Jairo se driblingom riješio svojih čuvara, izbio sam pred Majkića, a rezervni vratar Istre fantastično brani taj čisti zicer!

90' - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

88' - GOOOL! Jairo je poslao okomitu loptu prema Hamzi, a Rufati ju je - umjesto da je izbije - predao u noge Hamzi koji izlazi sam pred Majkića i rutinski pogađa za 2:0! Gledatelji na Poljudu sada mogu odahnuti...

84' - Posljednja promjena u momčadi Istre. Ušao je Perić-Komšić umjesto Rubića.

83' - Izvrsna šansa za Puljane! Pucao je Grujević iz slobodnjaka, prebacio je živi zid, ali prošlo je malo pored vratnice!

80' - Drugu promjenu radi Burić. Ušao je Kalik umjesto Jradija preko kojega je dosta 'curilo' u igri Bijelih.

77' - Što su sada promašili igrači Istre... Galilea je Jradija poslao 'po ćevape' i zatim poslao sjajnu povratnu do Ivančića koji potpuno sam i neometan puca s desetak metara, no samo preko gola! Bila je ovo najbolja prilika za Puljane na susretu...

- Na Poljudu je 8 284 gledatelja.

74' - Rufati je 'požutio' zbog rušenja Caktaša u zoni udarca.

68' - ČONDRIĆ IZLAZI IZ IGRE! Problemi za Istru, Čondrić ipak neće moći nastaviti susret, a bio je uvjerljivo najbolji pojedinac u dosadašnjem tijeku igre... umjesto njega ući će rezervni vratar, 19-godišnji Zagrepčanin Lovro Majkić.

67' - Treneri su iskoristili ovu stanku i napravili svaki po jednu izmjenu. Kod Hajduka je ušao Barry Hamza umjesto Gyursce, a kod Puljana je izašao Lončar, zamijenit će ga španjolski branič Einar Galilea.

65' - Loše vijesti za Istru. Ozlijedio se Čondrić, ukazuje mu se liječnička pomoć izvan terena i pitanje je hoće li moći nastaviti susret.

64' - Kakva je sad ovo bila prigoda za Hajduk! Jairo se majstorski riješio svog čuvara i poslao povratnu do Caktaša čiji udarac opet maestralno brani Čondrić! U nastavku još jednom pokušava Caktaš, ali pogodio je samo vanjski dio mreže...

56' - Sjajna šansa za Bijele! Nejašmić je izvrsno proigrao Caktaša koji puca ljevicom s desetak metara u bliži kut, a Čondrić u padu brani nogom!

52' - Šansa za Istru! Pogriješila je obrana Bijelih, lopta je došla do Regana koji šutira, no - srećom po hajdukovce - pogađa svog suigrača Rubića od kojega se lopta odbija u gol-aut.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Splitu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Splićani su agresivnije ušli u susret, stvorili su nekoliko prigoda već u samome početku, a presing je urodio plodom u 8. minuti kada je svoj prvijenac za Splićane nakon kornera postigao češki branič Stefan Simić. U nastavku se Istra pribrala i zaprijetila nekoliko puta, no bez promjene rezultata. Tempo je vrlo dinamičan, izmjenjuju se šanse i na jednoj i na drugoj strani. Gledali smo iznimno zanimljivu i sadržajnu utakmicu u prvih 45 minuta.

45' - Neće biti sudačke nadoknade i sudac Pejin šalje igrače u svlačionicu.

42' - I opet je Fuentes u prilici! Pucao je iz okreta iz neposredne blizine, srećom po Bijele otišlo je pored vratnice!

39' - Kakva šansa za Istru! Rufati je tukao glavom iz blizine, a Posavec je 'iščupao' taj udarac ispod same grede! Izmjenjuju se sada prigode i na jednoj i na drugoj strani...

38' - Prilika za Hajduk! Gyurcso je još jednom napravio nered po lijevoj strani i centrirao u peterac, Rufati je to izbio, a na odbijanac je naletio Nejašmić i s oko 25 metara gađao same rašlje, no Čondrić se nije dao iznenaditi.

35' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Mijo Caktaš zbog neopreznog i opasnog prekršaja na Gržanu.

32' - Prijete i Puljani! Pucao je Fuentes s vrha šesnaesterca iako je imao više opcija, izgledalo je opasno, ali na kraju je udarac završio u gol-autu...

31' - Nova šansa za Hajduk! Jairo je pobjegao Bosančiću i sjajno pucao s 15-ak metara, a Čondrić se još jednom istaknuo izvrsnom intervencijom!

24' - Uzvraća napokon i Istra! Vrijedi zabilježiti Gržanov udarac iz daljine, nije to bilo loše, možda je išlo i u okvir, no Posavec je bio na toj lopti i izbacio je u korner. Zašto sudac nije dosudio udarac iz kuta, nikome nije jasno...

21' - I još jedna velika prigoda za Bijele! Ovog puta Jairo je bio u skoku, lijepo je pucao glavom, no Čondrić je drugi put u dvije minute reagirao maestralno! Nastavlja se presing hajdukovaca, gol visi u zraku i pitanje je koliko će još Puljani izdržati pod pritiskom...

20' - Stopostotna prilika za Hajduk! Gyurcso je prošao po lijevoj strani i poslao povratnu do Caktaša koji puca isprve s pet metara, a Čondrić čudesno brani taj zicer!

12' - Šansa za Bijele! Gyurcso je došao u poziciju za udarac, pucao je s vrha kazenog prostora, ali loše je to izveo, otišlo je pored gola...

8' - GOOOL! Urodio je plodom presing Hajduka... Gyurcso je izveo korner, Stefan Simić je bio u duelu s Čondrićem kojemu je lopta ispala iz ruku, a Hajdukov je branič iskoristio taj poklon i zatresao mrežu već u ranoj fazi susreta! Prvi je to pogodak češkog braniča za Splićane...

5' - Hajdukovci su krenuli agresivnije u susret nošeni fanatičnim navijanjem s tribina. S poljudskog stadiona odzvanja pjesma: "I kad gube i kad tuku uvijek vjerni svom Hajduku!"

1' - Počela je utakmica na Poljudu!

----------------------------------------------------------

19.55: Igrači su istrčali na poljudski travnjak. Glavni sudac je Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca. Sve je spremno za početak!

19.00: Objavljeni su službeni sastavi. Novi trener Hajduka Damir Burić na Poljud će izvesti najjaču moguću postavu, istu onu koju je Oreščanin 'čuvao' u ogledu protiv Gzire United što ga je na kraju stajalo trenerske fotelje. Bijeli i dalje nemaju klasičnu špicu pa će isturenu 'devetku' glumiti Brazilac Jairo.

Mladi strateg Puljana Ivan Prelec hajdukovcima će praktički suprotstaviti momčad bez ijednog pravog napadača. Fuentes je po vokaciji veznjak, u najboljem slučaju krilni napadač, tako da se prema formaciji može zaključiti kako su Puljani u Splitu odlučili 'parkirati autobus'.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 10:06